YER: HAK İNSİYATİFİ Diyarbakır Şubesi toplantı salonu
TARIH: 16.12.2017 saat: 14:00- 15:45
KATILIMCILAR:
DERNEK VAKIF VE GIRISIMCILER:
1- Zeytin Dalı Diyalog grubu sözcüsü Süleyman ELİŞ
2- Azadi İnsiyatifi Dönem Sözcüsü Sedat DOĞAN
3- Gökkuşağı Sosyal Çalışmacılar Der. Cihat ARICAN
4- Hak İnsiyatifi Diyarbakır Üyesi Mehmet BALIK
5- Sosyolog-Araştırmacı-DİSA Hamit ÖZDEN
SENDİKALAR
1- EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE Cengiz DÜNDAR
2- SES DİYARBAKIR ŞUBE Ali İhsan ÇELEBİ
ODALAR:
1-Elektrik Mühendisleri Odası Ümit DEMİR
KATILAN MILLETVEKILI VE SIYASI PARTI TEMSILCILERI:
YOK
GOZLEMCI: 2
MODERATÖR: M.Halis ÖZER
GENEL GÜNDEM: TÜRKİYE NATO İLİŞKİLERİ
KONUSULANLAR:
Diyarbakır TkMM Aralık ayı toplantısı 16.12.2017 saat: 14.00 da HAK İNSİYATİFİ Diyarbakır Şubesi toplantı salonunda başladı. Telefonla aranmalarına ve mail davetlerine rağmen milletvekili katılımı olmamıştır. HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas UCA mazeret mesajını yollamıştır. Toplantıda önceden hazırlanan görsel materyal sunumu yapıldı, daha sonra toplantıya geçilmiştir. STK temsilcileri görüşlerini ifade etmişlerdir.
Hamit ÖZDEN ( Sosyolog Araştırmacı- DİSA) : Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinden bu güne değin, sürekli artan bir noktada NATO ile farklı bir ilişki içindeyiz, dönem içinde yetkililer ifade etse de, bana göre bu kiriz derinleşecektir, çünkü dünyada artık denge dediğimiz şey, çok farklı gelişiyor. Eskiden sıkı sıkıya bağlı olunan bir blok vardı, ama günümüzde böyle değil ilişkiler, herkesin kendi çıkarını fazlaca önemsediğini görüyoruz, onun için NATO ile ilişkiler artık hepimizin fazlaca dikkatini çekmiyor, RUSYA yaptığı hamlelerle Suriye’de görüldüğü üzere, herkesi etkileyebiliyor. Onun için siyaseten olsa da, Türkiye artık farklı bir noktadan bakıyor olaylara, bunu önemsediğini direk görüyoruz, onun için NATO olgusu bizim için artık farklılaştı. Uzakdoğu ya da Asya’da yeni oluşumlar olabilir, onun için dengeleri iyi izlemek gerek.
Süleyman ELİŞ ( Zeytin Dalı Diyalog Grubu) : NATO, tek başına çok büyük bir güç olsa da, hatta hala dünyaya efelense de, bu noktada yapılacak bir hatanın sorumluluğu çok büyük olacaktır. Rusya Ortadoğu’da çok büyük yeni üsler kuruyor, bunun yanında ekonomik anlamda büyüyen bir Çin var göz önünde, bu kadar büyük bir çatışma alanı varken, bana göre NATO, asla Türkiye’den vazgeçmeyecektir, bunun farkındayız. Suriye savaşı hala devam ediyor , ve hala kan akıyor, onun için bölgede Türkiye hala değerli ve ağırlığı olan bir ülkedir. Cumhurbaşkanı bunu gördüğü için, ŞANGHAY blokuna göz kırptı, bunun önemini fark etti, birazda siyaset böyle oluyor, elinizde ki değeri anlamakla, pazarlık gücünüz büyük oranda artıyor hep, onun için yeni noktada daha fazla değerli olan bir noktada olacağız diyorum. NATO artık eskisi kadar büyük askeri tatbikatlar bile yapmıyor. Demek ki değişen çok şey var artık günümüzde….
Ümit DEMİR( Elektrik Mühendisler Odası Yön.Kur.Üyesi) : NATO olayı ne zaman yeniden alevlendi? Türkiye’nin füze pazarlığı söz konusu olunca, onun için çok farklı bir durum ortaya çıktı, ilk defa NATO üyesi bir ülke sistemin dışından silah almayı istiyor, bu haliyle büyük bir sıkıntı yarattı. Onun için biz kendimizi bu konuda sorgulayalım, zaten zor bela bizi NATO ya almışlar, şimdi farklı bir tutum içinde olmak bize zarar verecektir. Çünkü hala bu noktada çok güçlü bir silah sanayiimiz yok, bağımlıyız ve çevremizde ki ülkelerde savaş var, onun için yeniden bu sürece dönmek, ya da kaos yaşamak istemiyorsak, dengeli davranmalıyız. Ülkenin yaptığı hamleler hep bize zarar verecek noktada yoğunlaşıyor, meclis bu konuyu tartışmıyor bile, o zaman sorun var demektir.
Cihat ARICAN ( Gökkuşağı Sosyal Çalışmacılar Der.): İlk defa bu tür bir toplantıya katılıyorum, birazda heyecanlıyım. Türkiye 1950 yılları kolay geçirmedi, çünkü büyük bir Sovyet tehdidi vardı ve bu noktada ciddi bir toprak talebi söz konusuydu, ayrıca Boğazlar Meselesi sıcak bir gündemdi, bu koşullarda o dönemin siyasetçileri 2 bloklu dünyada kendilerine bir yer arıyorlardı, bu konuda NATO, bir batılı ittifak olarak bizim için çok büyük bir tehdidi ortadan kaldırmıştır. Değişen dünya ile birlikte aynı sorunları yaşayan ülkeler olmuştur, onun için siyasetçilerin farklı ve esnek olması gerekiyor, bunu başardıkları takdirde, ülkelerine faydaları olacaktır. Sadece silah ya da başkaca sorunlar değil, NATO ile sürekli bir kriz halinde, her zaman farklı yaklaşımlar sergiliyoruz, bu konuda değişimin topluma iyi anlatılması gerekiyor.
Sedat DOĞAN( Azadi İnsiyatifi Dönem Sözcüsü) : Türkiye kamuoyu, darbeden beri yapılanları sağlıklı değerlendirmiyor, aşırı duygusallık ve milliyetçilik havasında olaylara bakıyoruz, bu bizi dünyadan uzaklaştırıyor. NATO ile yaşananlarda bundan farklı değil kesinlikle, çünkü darbeye NATO’nun destek verdiği iddaası var, bu konuda kimse gerçeği söylemedi, onun için bu noktada sadece sınırlı bilgilerle, konuyu anlamak güçtür. Çok büyük ölçüde Türkiye NATO ile fazlaca bir sorun yaşamazdı, ama şimdilerde bu konuda tarihin en sorunlu günlerini yaşıyoruz hep…… Cumhurbaşkanı sanki farklı, sınırları zorlayan bir çaba içinde, onun için bizler de bu durumu izliyoruz.
Cengiz DÜNDAR ( EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE): Türkiye artık kendi iç sorunları kadar, dış sorunlarını da kolayca çözemiyor, bu konuda en somut örnek, Füze alım krizidir, bu konuda NATO’nun tepkilerini azaltmak yerine kışkırtıyoruz, oysa hala biz bir NATO üyesiyiz, bu unutulan bir şey gibi duruyor, nutuk atmak ya da kitleyi çoşturmak siyasilere daha kolay geliyor. NATO üsleri hala ülkemiz de, ve burada kalan askerler var, bu bile başlıca büyük bir çelişki gibi duruyor. Meclisin bu konuda bu kadar ilgisiz olması da kabul edilebilir bir durum değildir.
Mehmet BALIK (Hak İnsiyatifi Diyarbakır Üyesi): En son Irak Kürdistan Bölgesi referandumunda görüldüğü üzere, Türkiye’nin siyaseti çok değişken ve tutarsız olmuştur. Onun için NATO, ile daha büyük sorunlar yaşanacaktır. Çünkü biz büyük ölçüde hala bu devletlerin silah sistemlerini kullanıyoruz, bundan kopmak kolay değil kesinlikle….. Onun için başka mesajlarla NATO sürecini farklı kılmak zarardır, bunun faydası yoktur. Rusya ya da Çin güvenilir ülkeler değiller, onları bu süreçte ortak gibi görmek yanlıştır.