YER: BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 07.05.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Mazlum-Der (Hasan ARGUNAĞA-Başkan)
2 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep KAVUŞ –Başkan)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 / Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) (Deniz TOPKAN – Başkan)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Dr. Mehmet Nuri KAYA (Çevre Gönüllüleri Derneği-Onursal Başkan)
2/ Nizam AVCI (Çevre Gönüllüleri Derneği–Yönetim Kurulu Üyesi)
GOZLEMCİLER
1 / Gülten AYDIN
2/ Fatma KARAKUŞ
3/ Sadiye OKUTMAN
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Mehmet Ali ASLAN (HDP Batman Milletvekili)
2/ Saadet BECERİKLİ ( HDP Batman Milletvekili)
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Batman Medya Gazetesi (Recep AKIN – Muhabir)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
GENEL KONU: Referandum Sonrası Türkiye
YEREL KONU: 16 Mayıs Şehir Stadı’nın Durumu
KONUŞULANLAR (GENEL)
İzzettin ETE: Değerli kMM katılımcıları geçtiğimiz ay TkMM – TBMM Buluşması ve de 1 yıllık değerlendirme toplantısı için Ankara’ya gittim. Burada yapılan toplantılarda TkMM’nin önümüzdeki dönem yapacağı çalışmalar için bir yol haritası çıkardık. TBMM nde AKPARTİ,CHP,HDP Grup Başkanvekilleri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ile görüştük. Bu ay genel konu olarak “Referandum Sonrası Türkiye ”yi, yerel konu olarak da “16 Mayıs Şehir Stadı’nın Durumu "nu ele alacağız. Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
1 / Hasan ARGUNAĞA(Mazlum-Der): 16 Nisan seçimi için halkın vereceği karara saygı duyulacak denildi. Seçim sonuçlarının her halükarda olumlu sonuçlanacağını düşünmüyordum. 2019 seçimlerinin durumu da etkilendi bu sonuçlardan. 2019 da Cumhurbaşkanı ve Meclis seçimi birlikte yapılacak. Mevcut anayasaya göre cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiği yazıyor. Referandumdan sonra partisine üye oldu. İnsan hakları, ifade özgürlüğü konusunda vahim bir tablo var. AB, AİHM, AGİT ve diğer uluslar arası kurumlarla çatışmalar yaşanıyor. Yıllar önce dönemin hükümeti AB yi bizlere büyük bir umut olarak sunmuşlardı fakat şimdi bu meydan okuyor AB ye. Sonuçlara baktığımızda halk tepkisini sandığa yansıtmıştır. Referandum sonuçlandıktan sonra durum sakinleşir diye düşünürken şimdi yeni görevden almalar var. Mahkemelerde yargılanmadan binlerce insan ekmeğinden oluyor. AİHM yi üst mahkeme olarak gören bir devletiz. Onun kararlarını tanımak zorundayız. Biz yanlış kimden gelirse gelsin karşı çıkar, doğruyu doğru olduğu için destekleriz.
2 / Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): 16 Nisan seçim sonuçları Türkiye de var olan siyasi kutuplaşmayı kalıcı hale getirmiştir. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden sonra “Biz olmazsak kaos olur” söyleminin etkisinin geçerli olmadığı bu seçimle ortaya çıktı. Aksine çok ciddi anlamda toplumsal bir gerilim var. Art arda yaşanan krizler, seçimler, toplumsal kutuplaşma, uluslar arası ilişkilerde yaşanan sorunlar ülkede gizli bir krize neden olmuştur. Gündeme yeniden gelen yoksulluk, zamlar kendini gösteriyor. Hayat koşullarının ağırlaşması, ifade özgürlüğünün kısıtlanması vb. gibi durumları yaşamın diğer alanlarında hissediyoruz. AKPARTİ nin zamanında bahsettiği güzel geleceğin gelmesini bekliyoruz.
3 / Nizam AVCI(Çevre Gönüllüleri Derneği): Seçim sürecinde bir bloğun diğer bloğu baskı altına aldığı bir seçime girdik. Seçimden sonra vahim durumlar ortaya çıktı. YSK Başkanı’nın açıklamaları doğru değildir. Türkiye AB ile köprüleri atmak için çalışıyor. İlerde AİHM ve diğer AB kurumlarının alacağı kararların geçerliliğini engellemek için bunu yapıyorlar.
KONUŞULANLAR(YEREL)
1 / Hasan ARGUNAĞA(Mazlum-Der): Kentin kamuoyunun bu konuda hiçe sayılması üzücü. Batman Kent Konseyi kentin en önemli danışma organıdır. Karar alabilme gücü vardır. Batman çevre Gönüllüleri Derneği çevre başta olmak üzere birçok konuda her zaman mücadele vermiştir. Endüstri Meslek Lisesi alanının betonlaşmaması için insan zinciri oluşturmuştuk. Biz kararı alınmış Eski Tekel binasının cezaevi yapılması çalışmasını durdurduk. Tepki gösterdik. STK lar ile ortak açıklama yaptık. Kent Konseyi cezaevi yapılmasını engelleyip alanın tekstil kente çevirdi. Biz bu kenti betonlaştırmayacağız. Halk olarak bir oylama yapılsın bu alan için. Buranın yeşil alan yapılması gerekiyor. Bu kentin STK ları olarak bu konuda çalışma yapmalıyız. Bu kentin yöneticileri ve milletvekilleri bizleri dinlemek zorundalar. Mücadeleye devam edeceğiz. Bu stad alanının betonlaşmaması için bu alanı sahiplenmemiz lazım.
2/ Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri Derneği): TOKİ’nin kentsel dönüşüm veya takas adı verilen bir sistemi var. Stad yapımı yapılan illerde bu böyle oldu. Antalya da belediye ve milletvekilleri devreye girdi ve bu ilin eski stad alanı müzeye çevrildi. Eski stad alanı TOKi ye devredildi. Kat sınırı olmadan içinde AVM ve ibadethanelerin olacağı bir beton bloklaşması yapılacak. Daha çok amaçlı, sosyal ve kültürel anlamda faydalanacak bir proje yerine bu betonlaşmanın olacağı plana karar verilmiş. Stad alanın jeolojik anlamda riskleri var. Zemin açısından kot sınırının altında bir alan. Bölgenin ulaşımı ve altyapısı bu kadar büyük bir proje için yetersizdir. Yine bu alandaki kuyulara yer altından sızan yakıtlar karışmakta, kuyulardan çekilen sular kentin belirli noktalarında orta refüjlerinin sulanması için kullanılmaktadır. Bölgenin ihtiyacı olan bir müze olabilir bu alan ya da yeşil alan olarak kalabilir. Biz Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu konuyu sosyal medya ve basın aracılığıyla gündeme getirdik. Kamuoyu olarak bu alanda bir çalışma yapması lazım. Birlikte mücadele etmemiz lazım. TOKİ kentin başka bir bölgesindeki araziyi takas amaçlı alsın. Bu bölge betonlaşmasın. Kent merkezinde halkın nefes alabileceği birkaç alandan birdir bu stad alanı. Kentin kamuoyu bir araya gelip stad alanının geleceği için birlikte çalışıp ortak bir karar alması lazım.
3/ Deniz TOPKAN(SES): Bölge yeşil alan anlamında önemli bir yerdir. Sportif anlamda değerlendirilebilir. Şehrin tam ortasında kalan bir alan için ne yapmamız gerekiyorsa hazırız. Şu da bir gerçektir ki Batman’da 3 metre boş alan bulsak ya ev yapacağız, ya ibadethane ya da taziye evi yapalım anlayışı var. 16 Mayıs şehir stadının alanını korumamız için elimizden geleni yapacağız.
4/M. Nuri KAYA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Stad alanı kentin merkezi durumunda bir yerdir. Bu alan betonlaştırılacağına ketin ihtiyacına göre çok amaçlı bir alana dönüştürülebilir. Bir kent müzesi yapılabilir. Çok amaçlı bir park alanı olabilir. Amatör spor kulüpleri için altyapı eğitim merkezi olabilir. Fuar alanı yapılabilir. Konser alanı yapılabilir. Kısacası beton yığınları yapmak yerine kente nefes aldırabilecek birçok alternatif i var. Burayı betona boğmamak için elimizden geleni yapmalıyız. STK lar bu konuda öncülük edip kamuoyunu bilgilendirmeli ve birlikte mücadele vermelidir.
ÖNERİLER
1 / 16 Mayıs Şehir Stadı’nın betonlaşmaması için kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiği
ORTAK SONUÇ
1 / 16 Mayıs Şehir Stadı’nın kent için bir yaşam alanı haline getirilmesi gerekir. Bunun için tüm STK lar ve kamuoyu birlikte hareket etmelidir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
10 Basın Kuruluşu davet edildi. 1 Basın mensubu geldi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. 16 Mayıs Şehir Stadı’nın Durumu konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE