YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 06 Mayıs 2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Bilsam (Celalettin Ercan)
2 / Uluslararası Af Örgütü (Ferman Salmış)
3 / Zeynel Abidin Vakfı (Erdoğan Ünverdi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Kadir Akgüneş (Avukat)
2 / Ahmet Ay (Milat Gazetesi Yazarı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılan Olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılan olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
MEDYA
Katılan olmadı.
MODERATÖR
Ahmet Ay
KONULAR
GENEL KONU: Referandum Sonrası Türkiye
KONUŞULANLAR
1 / Ahmet Ay İnsanların özgürlüğü hiçbir hak hukukun önüne geçmemeli. Türkiye kendi bütün gerçekliklerini yaşadı. Pek çok şeyi erteleyip öteledik daha sonra, Kürtler adına birşeyler yapmayalım da Orta Anadoludaki ulusalcılar ya da milliyetçiler, dindarlar adına şunu yapmayalım da sekülerler, laikler gocunmasın ya da şu konuda daha fazla sekülerize etmeyelim dindarlar gücenmesin deyip hep ötekilerin mulahazasını yaptık, ötekilerin mulahazasını yaparken ötekilerin hak ve hukukunu da unuttuk. Geldiğimiz nokta itibarı ile hiçbir kesimin hassasiyeti bütün ülkenin, seksen milyonun geleceğinden daha önemli değildir. Türkiye’nin normalleştiği ve herkesin Türkiyesi olduğu bir sürece doğru gidiyoruz. Geldiğimiz nokta artık tabu bildiğimiz şeylerin sıradanlaştığı bir zamandır. Bu,özümüze dönüşştür, biz başkasının gözü ile gören başkasının dili ile konuşan, başkasının beyni ile düşünmeye çalışan bir ülkeydik. Düşüncenizi başkasıyla paylaşmayın diyorduk. Bütün bunları Türkiye aştı. Biz bir daha 12 Eylül’lerle, 28 Şubat’larla, 15 Temmuz’lar la karşılaşmayalım diye kimin ne ihtiyacı varsa, kimin ne derdi, ne hakkı hukuku varsa verilmesi lazım. Bu ülkenin hiçbir insanının diğer bir insandan üstünlüğü yoktur. Bir ülke kendi bağımsızlığını ilan edince diğer ülkeler onu tanır, bu, sen kendini nasıl tanımlıyorsan ben de seni öyle tanımlıyorum demektir . Biz şimdiye kadar birçok şeyi ihlal ettik. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurdurulunca yeni şeyler lazımdı; milliyetçilik lazımdı, laiklik lazımdı, parlamenter sistem lazımdı. Ulusçulukta iki ana akım var; birincisi Fransız ulusçuluğu. bu vatandaşlık tanımıdır, ikincisi Alman ulusçuluğudur. Alman nasyonalizminde ırkı temel alır. Hitlerin yapmaya çalıştığı oydu. Yeni kurulan devletin yeni bir halkı olmalıydı. O halk da köken olarak ne olursa olsun Türk olmak zorundaydı. Türk olmayanlar da Türk’lere hizmet etmek zorundaydı. Artık Türkiye’de “öteki” yok. Kim kendisini bu topraklara ait hissediyorsa bütün kültürünü, sosyal etkinlğini, bütün örf ve adetini,dini inancını yaşayacak şekilde özgürdür, bağımsızdır kimsenin hak ve hukukunu çiğnememek koşuluyla. Geleceğimiz nokta burasıdır. Sosyal meseleler 3-5 yılda kendi sürecini tamamlayamıyor, uzun bir zamana ihtiyaç var. Herkesin özgürce kimliğini ve inancını yaşayacağı, eşit yaşayacağı zemin iki yıl sonra oluşacaktır.
2 / Erdoğan Ünverdi Biz acaba başka bir Türkiye’de mi yaşıyoruz?. Bizim yaşadığımız Türkiye’de konuşanları olağanüstü hal’de hemen susturuyorlar ya da ihraç ediyorlar. Türkiye’de yaşayan farklı insanları nereye koyacaz? Herşeyi “tek”lik üzerinden kurarsan farklılıklar kendilerini nerde görecekler? “Tek” ler üzerinden bir inşa hareketi var. Sunni bir devlet anlayışı üzerinden bir inşa hareketi var, bunun dışındaki herkes İsmet İnönü’nün dediği gibi “halledilmesi gereken unsurlar”. Çoğulculuk, katılımcılık, özgürlük,adalet, demokrasiyi nereye koyacağız? Demokratik bir Türkiye mümkün mü bunu milliyetçi bir parti ve Bahçeli ile nasıl gerçekleştirilebilir? Çünkü Bahçeli milliyetçilik üzerinden inşa edilen bir parti başkanı. Özgürlükçü değil, demokratik değil, anti komünizim üzerine kurulmuş, düşmanlıklar ve Türk kimliği üzerine kurulmuş bir parti.
3 / Kadir Akgüneş Yeni Şafak gazetesi, Pkk düşmanlığı adı altında kürt düşmanlığı yapıyor bu sebeple de birçok yazarı uzaklaştırdı. Bunun gibi birçok gazetede yazar kalmadı. Erdoğan’ın yaptığı tek adam yönetimidir. Dgm’ler dönemi gibi yargılamalar yapılıyor. Direk kürt düşmanlığı yapılmıyor, yapılırsa Erdoğan’a oy verenler de artık vermez. Bu düşmanlık daha çok yargı eliyle yapılıyor. Pkk düşmanlığı adı altında Suriye’de kürt düşmanlığı yapılıyor aslında. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruşunda Ermeniler, Rumlar,, Alevilere düşmanlık, anti komünizim, 80’den sonra da kürt düşmanlığı yapıldı. İnsanların zihinleri televizyonlar ve gazeteler aracılığıyla bombardıman altında tutuluyor. Ben Tayyip Bey’in bu işi böyle yürüteceğini düşünüyorum, danışmanlarla bu işi götürecek.
4 / Celalettin Ercan Türkiye’de çözüm sürecinin başında hepimiz az çok destek verdik. Çatışmaların olmaması bile çok önemli. Öyle birşey ki ;hem örgüt hem devlet yekpare değil, örgüt içinde de devlet içinde de farklı ittifaklar çalışıyor. Ölen çocuklar iki tarafın da yönetenlerinin umurunda değil. Konuşacağımız bir zemin mutlaka vardır. Diyelim devlet ağırdan alıyor, masanın devrilmesi, güvensizlikler vs. bunların hepsinin bir yeri var, konuşma zeminini niye imha edelim ki? Nihayetinde o konuşma zemini bizim için bir umuttur, bunu imha etmememiz gerekir. Yeni bir anayasa zemini belki hemen olmayacak. Tek taraflı düşünmememiz lazım herkes bir adım geri attığı zaman resmin tamamını görebiliriz. Hendeklerde en çok zarar gören yine Kürt’ler.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA İLE
20 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILARLA
Email ve sms davet etti.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik
Malatya kMM