YER: Anamur Belediyesi Toplantı Salonu
TARİH: 11 Mart 2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Mustafa Güler- Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği
2 / Ful Uğurhan- Mersin Tabip Odası
3/ Fahri Ötlü – Mesiad
4/ Erhan Gökduman – Mersin Tabipler Odası
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Cemal Altan- Öğretim Üyesi
2 / Ulaş Bayraktar- Öğretim Üyesi
3/ Yusuf Zeren- Öğretim Üyesi
4/ Necdet Yıldız
5/ Asiye Erdener
6/ Ali Öztürk
7/ Şahlar Asıloğlu-Muhtar
8/ Muzaffer Çalış-Muhtar
9/ Mustafa Aytuğan-Muhtar
10/ Süleyman Duman-Muhtar
11/Osman Gültekin-Muhtar
12/Mustafa Keklik-Muhtar
13/Ali Rıza Kibrit-Bld. Meclis Üyesi
14/Mehmet Çelik
15/M.Akif Yıldız
16/Mevlüt Toker – Esnaf
17/M. Akif Altınbıçak – Anamur Kent Konseyi
GOZLEMCİLER (TkMM toplantılarında partilerin il yöneticileri gözlemci oluyor)
1 / Ayhan GÜVEN- CHP İlçe Yöneticisi
2 /
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 /
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Mehmet TÜRE – Anamur Belediye Başkanı
2 / Mehmet TUĞRUL – Anamur Bld. Bşk. Yrd.
3 / Osman TANRIVERDİ – Anamur Bld. Halkla İlişkiler Md.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 23 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Salih Pala
2 / Zümrüt Özcömertler
3/ Muharrem Garip
4/ Kamil Cömert
MODERATÖR
YUSUF ZEREN- Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi
KONULAR
GENEL KONU: Anayasa Değişikliği Paketi 2
YEREL KONU: Anamurun Genel Sorunları ve Çözümleri
KONUŞULANLAR
Yusuf Zeren: Açılış, teşekkür, TkMM bilgilendirme.
TkMM’nin gündem filmi izlendi.
MkMM’nin hazırladığı Anamur röportajlar izlendi.
Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe:
MkMM’nin Anamur’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Arifesinde olduğumuz referendum ortamında çok ciddi sıkıntılarla yaşıyoruz. Ülke özellikle uluslararası güçlerin kıskacı altına alınmaya çalışılıyor. İkinci Kurtuluş Savaşı veriyoruz. Dayanışma içinde sırt sırta vererek mücadele etmeyiz.
Bu anlamda referandum sürecinde yaşanan kutuplaşma çok tehlikeli. Bunu yumuşatmak için Ankara’ya liderlere çok iş düşüyor. Karşılıklı düşmanlık iddialarına, kutuplaşmalara son vermemiz lazım. Bu bir seçim değil, bu bir referandum. Evet de çıksa, hayır da olsa memleketin hayrına olacaktır.
Anamur’a dair öncelikli ihtiyaç Anamur’un acilen il olması gerekiyor. %70’le tarımla geçiniyor, bunun da %70’i muz. Son zamanlarda çilek de öne çıktı. Muzla ilgili olarak öncelikli sorun sera sorunu. İmarlı alanlara dahi sera yapılıyor. Sigorta sorunu var. Bu seralar mühendislikle yapılmalı, sigortalanmalı, raf ömrü uzatılmalı ve ithal muza vergiye devam edilmeli.
İlçe turizmden de pay almalı. Ama iç turizm haricinde hiçbir gelir yok. İç turizmin yazlıkları da sorun.
Devlet yatırımları gelmeli, yerel yönetimler sorumluluk almalı sivil toplum inisiyatif almalı.
Başlıca sorunlar:
1. liman atıl durumda, işlerlik kazandırılmalı. Kıbrıs’la olan ilişkinin güçlenmesi buna bağlı.
2. Anamurium gibi bir hazine koruma alanı altında olduğu için kendine bırakılmıştır.
3. Mahmure Kalesi ayakta kalan en eski kale, başlayan restorasyon bitirilmeli
4. Devlet hastanesinin inşaatı bitirilmeli
5. Ulaşım, karayolu sorunlarının çözülmeli. Ankara yolu da ihmal edilmemeli.
Anamur’un üvey evlatlıktan çıkarılması lazım. Vaatlerin artık sonuca ulaşmasını istiyoruz.
M. Akif Altınbıçak- Anamur Kent Konseyi
İlk bölüme dair siyasetin amacının ayrıştırma değil, birleştirme işlevi görmesi lazım.
Anamur işlenmemiş bir elmas gibi. Ekonomisinin tamamı tarımda. Yetiştirilen muzun yarısı Anamur’dan. Şu anda sadece gümrük vergisi ile korunuyor ama kaçak giriş, hem de Mersin’den devam ediyor. Muz milli ürün haline geldi. Muza bağlı tesislerle birlikte önemli bir ekonomik sektör.
Seraların yapımındaki soruna dair Ziraat Bankası’na projelerin tek tip olması yönünde bir talep verildi ama sonuç alınmadı.
Öte yandan çilek de çok önemli zira muz büyük bir yatırım gerektiriyor. Oysa çilek daha ucuza üretilebiliyor. Kırsal açısından bu büyük bir şans.
Turizmde geril kalmış olmanın sebebi muz üretiminin yanında turizm daha riskli olduğu için yatırım görmüyor. Ama son zamanlarda kırsal turizmin önemli potansiyel tartışılmaya başlandı.
Kamu yatırımları çok sınırlı. Liman gündemde ama ne zaman hayata geçirilecek bilinmiyor. Kıbrıs’la hiçbir ilişkimiz yok, hiç yararlanamıyoruz.
Yol turizm açısından da önemli.
Belediye kentin en önemli sivil toplum örgütü çünkü diğer örgütler yeteri kadar katkı veremiyor.
Turizm açısında devlet teşviklerle destek olması lazım. Kırsalda da farkındalık yaratılması lazım.
Ayhan Güven- CHP ilçe başkanı:
Öncelikle ülkenin beka sorunu var onu tartışmamız lazım. Anayasa taslağı çok önemli. Paketin içinde maddeler tek tek değerlendirilmeli. Örneğin mahkemeler tarafsız olmamalıdır çünkü devlet yönünde taraf olmalıdır. Milletvekili sayısının arttırılmasının büyük maliyeti var bunu unutmamak lazım.
Tarımsal gelir 450 milyon civarında. İyi tarım tekniklerinin geliştirilmesi ve bunun turizmle uyumlu olarak geliştirilmesi lazım. Ama şu anda en önemli konu Anamur’un huzur kenti olması en büyük kazanç.
Mustafa Güler:
Ülke gündemi konusunda başkana katılıyorum. Yargı bağımsızlığı en önemli konu.
Anamur Bozyazı Aydıncık ayrı bir havza, ayrı bir kümelenme. Kapalı bir ekonomiye dönüştü fakat bu havza.
Nasıl bir Anamur görmek istiyorsak onun için önce planlama çalışmalarına önem verilmeli. Şu anda Büyükşehir’İn yürüttüğü il çevre düzeni planı önemli bir gündem maddesi.
Doğu-Batı aksında yapılan yol, erişim imkanlarına büyük bir açılım yapacak ve bu da kapalılığı aşacak ve Anamur’u ulusal ve uluslararası piyasalara entegre edecek. Antalya erişimi sayesinde ürünler doğrudan kentin pazarına sunulabilecek. Soğuk hava zincirleri yeni hal çalışmaları sırasında unutulmaması gerekir. Buralar vadeli işlemler yapılabilen merkezlere dönüştürülmeli.
Yolla birlikte turizm de istesek de istemesek de şehrin içine girecek. Bu sürecin Antalya bölgesinde olduğu gibi dağınık bir düzende olmamalı. Her şey dahil sistemi örneğin talihsiz bir seçimdir. Buna engel olmak için çevre düzeni ve master planı bu perspektiften görülmeli.
Ful Uğurhan:
Mesleği ilk Anamur’da icra ettiğim için burayı da memleket sayarım. Buranın hala o güzelliği korumuş olduğu için çok mutluyum. Video’daki öğrencinin altını çizdiği AVM olmaması bu anlamda bir kayıp değil, önemli bir fırsattır.
Hastanelerin inşaatı açısından. Hastaneler artık şehir dışına yapılıyor, orada yeni bir ekonomi doğuyor. Mersin’deki şehir hastanesi çok konforlu olsa dahi uzaklığı büyük sorun.
Tarımsal açısından da her yer kendi yerel ürünlerini üretmeli.
Nükleer santral açısından da bu kadar tarım potansiyeli olan bir kente ayrı bir tehdit oluşturuyor. Termik ve nükleer santral Anamur’un tarımsal potansiyeline de etkileri düşünülmeli.
Turizm açısından yol şart değil çünkü huzur olduğu zaman herkes her şeye rağmen gelir. Serik’teki otellerin akıbeti burada da yaşanmamalı. Şimdi iflas edilen otellerin yerinde tarım da yapılamayacak.
Ulaş Bayraktar
Turizm gelişmesi için kafa yorarken yavaş şehir anlayışı da akılda tutulmalı. önem verilmeli. TATUTA gibi tarım ve turizmi birleştirecek formüller gündeme alımalı.
Kamil Cömert- gazeteci
Turizm konusunun masaya yatırılması lazım. Sahilde denize girilemiyor iddiası yanlış, oysa sahilde belediyemiz çok değerli çalışmalar yapıyor. 14 Aralıkta liman/marina ihalesi yapıldı. Akdeniz havzasında Mersin marinası hiç yat trafiğinden hiç faydalanamıyor. Biz bundan pay almak istiyoruz. Mersin’İn başaramadığını biz başarmak istiyoruz.
Türkiye turizm rotası Alanya’da bitiyor. Kentin doğa, tarih, kültür, sağlık turizm potansiyeli var.
Anamur en uzak ilçe ve o yüzden hep üvey evlat muamelesi gördü artık bunu kırmak lazım. Mersin bize destek olursa Akdeniz havzası turizminden pay alabiliriz.
Kıbrıs’a en yakın ilçesi. Kıbrıs’ta 10 bin ingiliz emekli yaşıyor. Bunlardan birisi bile bu yakaya gelmiyor. Bu kitleyi Mersin’e getirmeliyiz.
Şahlar AŞıkoğlu- muhtar
1985 yılına kadar turizmle ulaştım. 1985’e kadar çok turist vardı. Benim çalıştırdığım işletmelerinin müşterilerinin yarısı yabancı turist olurdu. Avrupa paket turizmine geçince Anamur’a gelmez oldu. Bu yıldan sonra kıyı kenar çizgisinin ihmal edilmesi da başlıyor.
Ta-tu-ta bizim gündemimizdeydi ama yerel yönetimler ilgilenmeyince bu süreç bitti.
Anamur’da örtü alı meyve yetiştiriliyor. Çok kaliteli bir ürün kalitesi yakalandı.
Narenciye bahçelerinin muz serasına dönüşmesi de tehlikeli. Çilek ilk bizde çıkıyor.
Yusuf Zeren:
Yerli muzun maliyeti çok yüksek. Bu da ithal muzla rekabet şansını yok ediyor.
Salih Pala:
Kentlerin sorunu, kentlerin ne istediğine yerine odaklanmaması. Bunun için kentin paydaşları ile işbirliği şart.
Değil Anamur, Mersin de Türkiye’nin üvey evlatı. Güçlü bir lobi oluşturma zorunluğu var. El ve dil birliği şart, bunun için de odaklanmak hayati. Çözüm birlikte hareket.
Asiye Erdener:
Aslen Ankara’Lıyım ama Mersin’I çok seviyorum ama hak ettiğini alamayan bir kent. Anamur’un kıymetini bilin. Anamur’un şansı genç bir belediye başkanı var, CHP ilçe başkanı genç. Bunlar büyük şans. TkMM’nin burada olması da büyük şans çünkü siyasetçiler seçildikten sonra unutuyor. Kişileri kurtarma gündemleri ile esas sorunları unutuyoruz.
Anamur’un kıymetini bilmek lazım ama yardan uzak düşmüşsünüz. Bunun için önce il olmalısınız sonra da ilin vekillerine tüm bu sorunları aktarmak lazım.
Nükleer gibi de bir derdiniz var. Orası işlemeye başlayınca bahsettiğimiz tarım ya da turizm adına bir şey kalmayacak. Buna karşı mücadelede Anamurlular daha kalabalık olmalıydı.
Mevlüt Toker- esnaf
Bir kahvaltı evim var. O beni idare ediyor. Anamur’u konuştuk ama sadece sahili konuştuk. Kütüphaneden emekliydim, gezici kütüphane çalışması yürüttüm. Köylerde genç yok. Taşımalı eğitimle gençleri kente taşıdık, köyler de o potansiyel mahrum kalmış oldu. Daha bilinçli tarım yapılmalı. Muzu olmayan para kazanmıyor. Muz daha ne kadar uzun sure olur. Toprağın hava ile bağlantısını kopardık, bu daha ne kadar devam eder. Toprak ölüyor. 20-30 sene sonra Anamur ne olur? Eğitime ihtiyacımız var. İlacı yapıyoruz, yapıyoruz sonra da atığı dereye atıyoruz. Bu atıkları belediye toplasa olmaz mı? Köylü çocuğu olduğum için köylüye köyde yaşamalıyız. Köylü artık ilçe merkezinden yumurta alıyor, saman alıyor. Köylü köyünde para kazanmalı.
Mustafa Aydoğan- muhtar
Elektrik en önemli teknolojik imkan. Kesildiği anda bütün vatandaşlar beni arıyor. Bu sorunu tüm yetkililere iletiyoruz ama ne yazık ki ciddi bir çözüm üretilmedi. Son valiliğe yazı yazdım, cevap olarak kamulaştırmadan dolayı direkler ve trafoların yeri sorun oluyor. Belediye yer gösterirse sorun çözülür. Belediye de daha kent merkezindeki imar faaliyetleri bitmediği için kırsal alanda kadastro işlemleri başlayamıyor.
Elektrik sorunu çözülmediği sürece tarım ya da turizm açısından ilerleyemeyiz. Özellikle kış zamanında ısıtma için muhtacız. Bu sene soğuklar yüzünden muz üretiminde sorun var. bu herkese çok büyük maliyet getiriyor. Kesinti olduğu anda vatandaş büyük tepki veriyor.
Bu soruna çok büyük önem verilmeli.
Yusuf Zeren:
Enerji sorunu için nükleer şart değil. Güneş santrali bir çözüm olabilir ama çok büyük alan gerekiyor. Daha küçük boyutlu panellerle işe başlanabilir.
Ful Uğurhan:
Nasıl bir yaşam kurguladığınız belirleyecek yaşam alanınızı. O kadar elektrik ihtiyaç duymayan bir vizyonla belki de o enerji ihtiyacı olmayacak. İhtiyacımızdan fazlasını tüketme eğilimi enerji ihtiyacımızı da gereksizce büyütüyor.
Fahri Ötlü: Meclis üyesi
Anamur’a 1 milyar doları yatırım yapıldı kıbrıs’a su götürmek için. Bir yararı oldu mu?
Hazirun: Olmadı, zararı oldu, yollarımız bozuldu.
Mustafa Güler:
Turizm açısında en önemli şart, yatak kapasitesi. Otel lazım, bunun için imarlı saha lazım. Turizm için yatak lazım, erişim lazım. Gazipaşa’ya 45 dakika, demek ki eksik yatak potansiyelinin karşılanması için iyi bir planlama lazım. Yayla turizm istiyorsak da konaklama ve ikram mekanizmalarının kurulması lazım.
Güneş enerjisi için istiyorsak bunun imar taleplerini karşılamak lazım.
Tüm bu süreçlerin iş akış planları dahilinde gerçekleşmesi lazım.
Turizm ve tarım için master planları yapılmalı ki, gelecekteki vahşi yapılaşmaya engel olunabilirsin.
Kamil Cömert:
Master planında bazı turistik alanlar işaretlenmedi mi?
Mustafa Güler:
Gelecekteki alanları kastediyorum, il çevre düzeninde yeni turizm alanlarının tespit edilmesi gerekiyor.
M. Akif Altınbıçak- Anamur Kent Konseyi
Nükleere dair biz toplantılar yaptık fakat halkımız bunun farkında değiller. Anamur’da biz beton istemiyoruz. Anamur tarımsal sit alanı ilan edildi. Kent içi bu anlamda güvende. Ama şehrin dışında açık muz yetiştirilen yegane yerlerden Mengiç betonlaşma tehdidi altında.
Tarımda güçlü pitaya, mango gibi alternatif ürünler yetiştirmeliyiz.
Kırsal turizm çok önemli. Alternatif turizm gitgide büyüyen bir pazar. Doğal turizm planlaması yapmamız lazım.
MEsela mağaramız dünyanın en derin 2. Mağarası. Dolayısıyla turistik gelişme için doğayı heba etmek zorunda değiliz.
İlçe gelişme planları da hazırlansın istedik ama olmadı. Muzun başka yerlerde pek şansı olmayacak
Erkan Akkoyuncu:
Mersin Ankara tarafından ihmal edilirken, Anamur’da Mersin tarafından ihmal edilmiş. Buralara 2. Bölge deniyor. Bu bile bir haksızlık. Anamur’un diğer ilçelerden daha fazla gündemde olabiliyor.
Konuştuklarımızın halkla ilişkilerini yapamazsak emekler heba oluyor.
Konuşulanlar raporlanacak sizlerle paylaşılacak.
Tüm ilgi ve emekleriniz için çok teşekkür ediyorum.