YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 4 Mart 2017
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Bodrum Fizikçiler Platformu (Osman Cavit İyigün)
2/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
3/ Bodrum Ortakent Platformu ( Halis Açacak)
4/ Bodrum Adanalılar Derneği (Ayşen Soydan)
5/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Gönül Ömeroğlu)
6/ Bodrum Doğa Sporları Derneği (Hıdır Çam)
7/ Birleşik Haziran Hareketi ( Mehmet Hanefi Yılmaz)
MESLEK ODALARI
1- İnşaat Müh. Odası (Mahmut Deniz)
2- Baro (Ergin Cinmen)
SENDİKALAR
Eğitim-Sen (Engin Karataş))
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
yok
GOZLEMCİLER
1/ Halil Karahan (CHP İlçe Bşk. Yrd.)
2/ Adil Ülgen(Ak Parti Yön. Kur. Üyesi)
3/ Recai Seymen (CHP İlçe Bşk.)
4/ Mehmet Çilsal (ÖDP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1/ Ömer Suha Aldan CHP Muğla Milletvekili
2/ Akın Üstündağ CHP Muğla Milletvekili
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 39 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kent Tv Hamdi Yörür
2/ DHA
3/Arena Gazetesi Kadir Sevindik
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
YENİ ANAYASA- 2
KONUŞMACILAR:
ERGİN CİNMEN(Av.)
Anayasalar bir toplumsal sözleşmedir, ancak burada bir anayasa yapımı söz konusu değildir. Evet ya da hayır çıkması hiçbir şeyi değiştirmez. Cumhurbaşkanıyla, parti genel başkanının aynı olması kuvvetler ayrılığı prensibine aykırıdır.
DOĞAN AKDOĞAN (Bitez tabiat varlıklarını koruma vakfı)
Bu iş bir parti meselesi değil, memleket meselesi deniyor.Oysa geçmişte Erdoğan’ın seçilme yasağının kaldırılmasına meclis engel olmadı. İktidar şimdiye kadar ne istedi de yapamadı? Yapılmak istenenlere engel, anayasa mıydı? Fetöcülere bu ihaneti anayasa mı yaptırdı? Dış politikalardaki yanlışları iktidara anayasa mı yaptırdı?
MUSTAFA COŞKUN (CHP İl Bşk. Yrd.)
Cumhurbaşkanı aynı zamanda başkomutan ama HSK nın başı gibi davranacak. Vekil sayısını 600 e çıkarmaya ne gerek vardı? Tek adam yönetimine neden olacak bu anayasa değişikliklerine mutlak hayır denmesi gerekir.
ENDER TAŞÖREN( ADD)
Anayasa bir uzlaşma senedidir. Oysa ortada ne bir anlaşma, ne de bir uzlaşma vardır. Güçlü olmanın ölçüsü anayasa değildir. Anayasası bile olmadan güçlü olan ülkeler var.Anayasa yeterince halka anlatılmıyor.
HALİS AÇACAK ( Ortakent Platformu)
Bütün gücü ve yetkileri tek adamda toplayacaklarsa meclise ne gerek var? Halka sorulmadan, toplumda konsensus sağlanmadan hazırlanan ve topluma dayatılan bu değişikliklere herkesin hayır demesi gerekir.
ADİL ÜLGEN (AK PARTİ)
Çoğunluğa dayalı % 55 le bir anayasa yapılması doğru değildir.Ortak değerleri yakalamadan toplumsal uzlaşı olmaz. Bin yıldır bu topraklarda yaşıyoruz. Ne yazık ki; paylaşacağımız ortak değerlerimiz kalmadı. Cumhuriyet, Laiklik ve Atatürk artık ortak değerlerimiz olmaktan çıkartıldı. Bu değerlere ilişkin sıkıntılarımız var.
MEHMET ALİ YILMAZ (BHH)
Eğitim-Sen üyesi 11 öğretmen ihraç edildi. Eğitimin niteliği değiştirildi. 14 yıl boyunca öğrenciler koşullandırıldı, ezberci bir eğitim uygulandı. Eğitimciler hiçbir gerekçe gösterilmeden mesleklerinden atılıyor.
ENGİN KARATAŞ (Eğitim-Sen)
Hiçbir gerekçe göstermeden biz eğitimcileri görevlerinden alan, mesleğimizden koparan bu yönetimin değiştireceği anayasaya karşıyım. Bu referandumu konuşurken sonuç değil, nedenler üzerinden konuşmalıyız.
SEVİNÇ BAŞTÜRK (İzleyici)
Sayın vekiller bu durumda mağdur edilmiş öğretmenler ve diğer kamu görevlileriyle ilgili be tür girişimlerde bulunuyorlar?
HALİL KARAHAN (CHP)
Anayasa kişiyi devlete karşı koruması gerekirken aksine yeni mağdurlar yaratıyor. Kanun Hükmündeki kararnamelerle bu daha çok artacak.Öte yandan bu kararları yargıya taşıma şansı ve imkanı da vermiyorlar.OHAL bahane ediliyor. Bizler 82 anayasasını savunmuyoruz elbet. Özgürlükçü bir anayasa istiyoruz.
EYUP KART (Emekli)
Sayın Kılıçdaroğlu, Sivas katliamının baş sorumlularından Temel Karamollaoğlu’nun elinden nasıl plaket alır? Herkesin hayırı farklıdır.
SÜLEYMAN TÜMEN (Çiftçi)
Mesele evet yada hayır demek deği. Muhalefet ve özellikle CHP, nerede hata yaptık diye özeleştiri yapması gerekmez mi?
GONCA GEDİKOĞLU (Av.HDP)
Geçmişte “Yetmez Ama Evet “demiştim. Amacım Kenan Evern’in yargılanmasını sağlamaktı. Ama davayı takip ederken toplumun gerekli ilgi ve duyarlılığı göstermediğini gördük. HDP li vekilleri hapse atan bir yönetimin hazırladığı anayasa demokratik olamaz.
ÖMER SUHA ALDAN (CHP Milletvekili)
Vekil sayısını 6 yüze çıkarılması aslında tali bir sorun. Asıl sorun keyfilik. Güvenoyuna gerek duyulmaması en önemli konulardan biridir. Yapılması zorunludur. Gensoru da önemli bir uygulamadır ve bakanlar için verilir. Yeni değişikliklerle bu her iki denetim mekanizması da ortadan kalkacak. Şimdi salt çoğunluk varken yenisinde beşte üç çoğunluk aranacak. Şimdiki durumda cumhurbaşkanı görevdeyken yargılanamaz, yeni durumda 400 oy gerekecek. Evet çıkarsa bakanlar için de aynı oran gerekecek. Bir seçmenin bir seçimdeki tercihi milli irade olamaz.çünkü heran değişebilir. Birkez seçim yapılır ve bir gelen bir daha gitmez. AK Parti içindeki kentli seçmenin hayır oyu vereceğini tahmin ediyoruz. Geçmişle uğraşarak, demagoji yaparak, eskiye öykünerek bir yere varmak mümkün değil. Ortak değerleri ortaklaşa yok ettik. Ortak değerler olarak demokrasiye ve hukuk sistemine sahip çıkmak gerekiyor.
AKIN ÜSTÜNDAĞ (CHP Milletvekili)
Anayasa toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabul görürse bir sözleşme anlamı kazanır. Torba yasa oldu bitti, sıkıntılı bir uygulamadır. Demokratik ülkelerde böyle bir uygulama yoktur.İş sanıldığı gibi 18 maddeyle bitmiyor. Neredeyse anayasanın üçte biri dolaylı olarak değiştiriliyor. Tek adamlığın bir ülkeyi nasıl yıkıma götürdüğünün tarihte çok örnekleri var. Bu değişikliklerle yaratılacak bir tek adam yönetimi yalnız bizim ülkemiz için değil, dünya için tehlikedir. HSK ya hakim olarak Danıştay, Yargıtay ve anayasa mahkemesinde hakim olacak cumhurbaşkanının hazırlayacağı kararnameler ve OHAL kararnameleri de çok sıkıntılar yaratacaktır.Hayır kampanyasına engellemeler getiriliyor.basına da sansür uygulanmaya çalışılıyor. Bizim geleneğimize başkanlık sistemi daha çok uyuyor diyenler doğru söylemiyor. Oysa bizim geleneğimizde güce karşı direnme vardır. Ulusal Egemenlik her şeyden daha önemlidir.