YER: SAİT TANIŞ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH: 03.02.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Erhan Duru – Sakarya Dayanışma derneği
2/Menderes Taşkın – Feta Girişimi
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /Şaban Günel
2/
GOZLEMCİLER
1 / hdk – Veysel saka
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / YOK
2 / YOK
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / YOK
2 / YOK
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ YOK
2 / YOK
DİĞER KATILIMCILAR
Melik Nazır Esirci
Emre Çamaş
Selman Dindar
Ömer Yaşar
Kemal Vardal
Enver Çelik
Musatafa Ali Aykol
Uğur Zumbu
Selahaddin Çelikkol
MEDYA
1 / YOK
2 / YOK
MODERATÖR
Murad İçöz Öğrenci
KONULAR
GENEL KONU: Anayasa Değişikliği -1-
YEREL KONU: YOK
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Selman Dindar: Maddeleri dinlemedim okumadım da çünkü bunların önemli olduğuna inanmıyorum. Yazılarken uygulanırken hangi zihniyetle uygulandığı önemli. Ben bunları karşı tarafı etkilemek için kullanılan argümanlar olarak değerlendiriyorum. Herkes biliyor ki Türk halkına sorulan başka bir soruyu içeriyor bu referandumdan evet çıktığı zaman şimdikinden daha az yetki ile hareket etmeyecek bu kumandayı bana veriyor musun vermiyor musun sorusu. Çok hızlı karar vermek ve denetimsiz karar vermek gibi bir şey seziyorum bizim ihtiyacımız hızlı karar vermek değil gerekirse yavaştan hatta hiç cevap vermemek… Dört işlemi öğrenemeyen öğrencilere fonksiyon öğretiyoruz. Ben sade vatandaş olarak iyi niyet görmüyorum… Türkiyenin bu kadar kutuplaştığı acil sorunlar olduğu bir günde gündem değiştirmek gibi okuyorum
2 / Menderes Taşkın (FETA GİRİŞİMİ) Sözlerim şahsımı bağlar. 2010 yılıyı sanıırm anayasa ile ilgili devletin stklara bir açılımı vardı Anayasa teklif ve önerilerinizi ortaya koyun diye bizde o anlamda bir takım çalışmalar yapmıştık ve bir anayasa metni hazırladık. Şimdi dönüp dönüp bu anayasa metnine bakıyorum bakıyorumki ben halkım sıradan bir vatandaşım uzmanlardan ndaha iyi bir seviyede altı üstü doldurulası halinde daha iyi bir şeyler yapıla bileceği kanaatı hasıl oldu bende. Şöyle bir durum var anayasa maddelerinin şu olması bu olmasından ziyade şu şekil temel bir sorunumuz var bir cinayetle karşı karşıyayız o cinayet diğer bütün cinayetleri gölgede bırakabilecek nitelikte. Nedir o cinayet! Mevcut anayasanın değiştirilmez dönüştülmez değiştirilmesi dahi teklif edilmez maddeleri var bir toplumsal konsansüz bunun üzerinde şekil alamaz ve yürüyemez mümkünatı yok bu en büyük cinayeti bize razı görenler bizi ilelebet bunla yaşamaya mahkum edemez. Bu halk bir konuya yoğunlaşsın bir anayasa metini hazırlayabilecek bir kudrette ve yetenekte ama bu ortaya çıkmıyor bunun sebebei ne? Şimdi bazı gruplar kendisini sistemin koruyucusu olarak adletmiş bütün arızaların temeli burada. Bu tür bir cinayetin olduğu bir yerde her türlü değişime olumlu yönde bakıyorum kendi içinde çelişkileri varmıdır yokmudur o aayrı bir şey diğer taraftan mutlak doğru yoktur mutlak iyide yoktur en iyi iyinin düşmanıdır diye bir sözde vardır ben şöyle düşünüyorum bu değişiklik bir açılımdır. Ben şahıs olarak patinaj yapmaktan sıkıldım tabir caizsse ya herro ya merro diyorum ve her türlü değişme teklifinin başım üzerinde yeri var tutarsızlıklarınıda eleştirebiliriz.
3 / Ömer Yaşar: Konuşulacakkonular çok ağdalı kardeşimin ifade ettiği çlçekte normal vatandaşın anlayabileceği özellikler değil benim anladıklarımdan birkaç konuya değinmek istiyorum. Popülist sözcüğü tam bu yapılanmanın üstüne cuk diye oturuyor konu ile ilgili olarak 18 yaş milletvekili olma hadisesini 18 yaşında oy kullanma hakkına sahip olan yeni nesilden oy alma davranışı olarak şahsen görüyorum. Şahsen bu yapıya evet demek mümkün değil hayır diyeceğim ama bu konuda evimde dahi hayır diyeceksiniz diyerekten bir şey söz konusu değil geniş bir aile yapımız var. Neye evet neye hayır diyeceğiz insanların bunu düşünmekten öte önümüze bir anayasa değil iki anayasa çıkmasını gerektiğine inanıyorum insanlar hayır diyenlerinde yapacağı bir anayasa karşımızda tercih hakkı olan bir anayasa olsun yoksa evet demezseniz bu işin sonu kötü olur anlamında konuşmalar yaptı yetkili makamlar onlar bunu böyle yaparken biz ne düşünebiliriz ki.
4 / Kemal vardal: şuanki mevcut anayasa kaç yıldır hep değiştirilmesi n üzerine konuşulur yani hiçbir zaman, zaman mefumu üzerinde eleştiriye gerek yoktur bu konu bu anayasa yapıldığından beri konuşuluyor orasından burasından değiştirildi. Ve dfeğiştirilmeye devam ediyor tayip Erdoğan şimdi ben seçmene gidiyorum diyorumki beni seçin şunu şunu yapacağım diyor ya ben hiçbirşeyyapmayacağım oturacağım kenarda demedi Erdoğan ne dedi ben her bütün yetkimi kullanacağım dedi öyle reisi cumhur seçildi sen 467 yi çıkarıp ortaya koyarken bunları düşünecen ey cumhuriyet halk partisi ☺… yürütmenin bir mantığı yok kardeşim sonuç itibari ile bir değişim var bu yanlış doğru ve ben bu değişimden yanayım ve ben bu seçimde evet diyen kesimdeyim. Kendimi orada görüyorum çünkü bu seçimde bu anayasa şu maddesi bu maddesi öbür madesi ben onlara çıok bakmıyorum baktığım zamanda şuanki anayasaya bakıyorum yürütme yargı ne kuvvetler ayrılığı varmıdır arkadaş bu yapmayın allah aşkına tayyip ne diyorsa yine o oluyor nerede kuvvetler ayrılığı. İkincisi kardeşim vatndaşına güveneceksin sen ne veriyorsa oraya gideceksin toplumsal bilinç bireysel bilincin herzaman önünde gider tek tek baktığın zaman adamlarda bir şey olmaz dersin ama bu toplumu öyle bir hareket halinde olur ki birden herşeyin gidişatı değiştirilir onun için yığınlara güvenmek lazım ve buna görede hareket etmek lazım … Evet yada hayır çıkarsa bu ülkede kıyamet kopmayacak insanlara bundan dolayı düşmanlaştırıcı birmantık içerisinde olmamalı ben şimdi görüyorum sol çevreden bir insanım tayyip düşmanlığı üzerinden hareket ediliyor bunun üzerinden siyaset yürüyor bunu doğru bulmuyorum .
5 / Veysel saka: Ben arkadaşlar gibi teknik meselere üzerinde konuşmayacağım doğrudan meseleye gireceğim öncelikle benim nerem ağrıyorsa meseleye oradan yaklaşırım politik bir insanım poitk olduğum içinde oradan bakacağım . Son üç aydan beri bu ülkede kamu alanında ve bu ülkenin çeşitli yerlerinde çalışan insanlar ne yapılmış işinden atılmış yüzbinleri bulan işten el çektirme mesleğini yapamaya bir sürü insan var bu ülkenin bir tarafında belediye başkanlarının yerine kayyumlar atanıyor. Bu ülkede muhalefet konumunda olan siyasal partinin 11 vekili tutuklu ve bunun üstünden baskı oluşturuluyor.
6 / Enver Çelik: şimdi tartışmalar evet ve hayırüzerinden ilerliyorkimseye baskı uygulanacak değil televizyonda akademizler proflar bişeyler konuşuyor bizim anladığımız pek bir şey yok eksiller artılar bizim zihin kalıplarımıza uyarsa evet yada hayır deriz. Menderes hocanın dediklerine katılıyorum şuanki anayasa benim zihin kalıplarıma uymuyor . Beşerin yaptığı kalıplar hep sıkıntılıdır 1 yıl sonra yada 2 yıl sonra değişecek belki bu da değişecek. Göreceğiz ben şimdiden evet diyecek kadarda aklımı kiraya vermedim ama değişimide istiyorum.
7 / Mustafa Ali Aykol: Anayasacılık dediğimiz hareketler kıta avrupasında ortaya çıkan amerikada uygulanana bunun temelinde rusyada toplum sözleşmesinden çıkıyor.. Ortada bir değişiklik var sa bana uysada uymasada ben onu savunurum çünkü bu her şart altında demokrasiye katkı sağlayabilecek bir durum. Önümüzde İngiltere örneği var ilk başta kraliyet ailesi kaldırılıyor yani yetkileri tamamen ellerinden alınıyor ve parlamenter sisteme geçiyorlar yüz yıl yönetildikten sonra parlementer sistemde iç savaş eşiğine geliniyor ve bir türlü anlaşamıyorlar sonra bakıyorlar bu şekil olmuyor kraliçeyi gerimi getirelim diyorlar kraliçeyi geri getiriyorlar ama bir yandanda parlamenter meclisinin önemini kavrıyorlar falan filan işte… demokrasinin beşiği dendiği insanların parmakla gösterdiği bir ülke haline geliyor ben değişimi önemsiyorum kısa vadede olumlu yada olumsuz katkıları olabilir ama uzun vadede ülkenin demokrasisi için iyi yönde katkı sağlayacağını düşünüyorum.
8 / Uğur Zumbu : sosyal medyadan ve medyadan takip ediyorum ve tür toplantıları takip ediyorum kesin bir sonuç alabilmek için tam manası ile karar vermiş değilim şuan için gözlem yapıyorum . Biz 82 anayasasıyla yönetiliyoruz bu bir darbe anayasısı bunun ne olursa olsun değiştirilmesi gerek. 15 temmuz gibi bir badireyi yeni atlatmışken insanların evet yada hayır diye iki kutba ayırılmasını doğru bulmuyorum.
9 / Erhan Duru (sakarya dayanışma derneği): evet hayır kampanyasını yürütenler neden evet ne için hayır dediklerine baktığımız zaman genelde evet diyenlerin somut hiçbir delili yok” buna evet diyorum çünkü daha güçlü bir türkiye için “ ama nasıl bir güçlü Türkiye olacak buna cevap veren yok… Hayır diyenlere baktığımız zaman daha somut daha ayağı yere basan savlar öne atıyorlar
10 / Selahaddin Çelikkol: Gördüğüm kadarıyla kervan yolda düzülür derler o mihvalde ilerletyen birtartışma var ortada. Çok acele karara verilmemesi gerek uzman kişilerden dinlenilmesi bunun herhangibi bir seçim olmadığının bilincinde olmalıyız …
11 / Şaban Günel: bikere insan birşeye iman ettiği zaman gördüğü herşey duyduğu herşey bu iman ettiği şeye hizmet ediyor Şeriatçı arkadaşlar sağolsunlar beni çok severler bana şeriatle ilgili kitaplar veririler ülkücü arkadaşlarda aynı ben okuyordum onları ne kadar iyi etmişim komünist olmakla diyordum kitapları geri veririkende özür diliyordum bu kitap sizin niyetinize hizmet etmedi diye şimdi hiçbiriniz beni ikna edemezsiniz benimde kimseyi ikna etmek gibi bir niyetim yok ama konuşmak zorundayız ben dünyada hiçbir ülkenin anayasa ile yönetildiğine inanmıyorum arkadaşlar yasa koyucular kendi koydukları yasaklara uymak zorunda değildir bunda bir saçmalıkta yok yasaklayan yasaklayacak güce erişmiş olan kendi koyduğu yasaklara uymazlar. Yönetenler şimdi bizi anayasasız olarak yönetiyorlar
12 / Melik Nazır Esirci: Şaban abi ile anlaştığımız tek nokta ben yönetilmek istemiyorum ama yapılacak birşey yok illaki yönetileceğiz Anasol m hükümeti zamanında kurul 17:00 de toplanır akşama kadar hükümet yıkıldı yıkılacak diye hop oturur hop kalkardık 3 senelik hükümet benim 30 seneme mal oldu bunu biliyorum anayasanın şuan bu değişiklikten ortadan kalkacak maddesi var 109.madde hükümetin atanması ve göreve başlaması cumhur başkanı seçilen parti liderlerinden veya seçilen millet vekillerinden birine hükümet kurma yetkisi verir şunu söylemez birinci partinin yadaşu kişiye verilecek demez şimdiki seçim 3 kasımda olacağını var sayarsak bu yasa değişikliğinden sonra 4 kasım günü ben kimin hükümet olacağını bileceğim ben döneceğim ve işime bakacağım ben inadına evet vereceğim inadına hayır diyeceğim diye birşeyi kabul etmiyorum hayır demekle biz neyi tercih etmiş oluyoruz mevcut anayasayı ve sıkıntılı durumun devamını engüzel olmalı daha da daha da güzel olmalıdır dersek bunun sonu yok ki en iyi iyinin düşmanıdır
ÖNERİLER
1 / YOK
ORTAK SONUÇ
YOK
1 / YOK
2 / YOK
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
MİLLETVEKİLLERİ İLE
MEDYA İLE
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Sakarya kMM Hamalı Murad İçöz