YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 4 Şubat 2017
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Baro İlçe temsilcisi Av. Ercan Tatar
2/ Bodrum Fizikçiler Platformu (Osman Cavit İyigün)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/Bodrum Ortakent Platformu( Halis Açacak)
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Sevim Gergin)
6/Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Figan Erozan
7/Bodrum Doğa Sporları Derneği(Hıdır Çam)
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Eğitim-Sen (Ahmet Paksoy)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
yok
GOZLEMCİLER
1/ Halil Karahan (CHP İlçe Bşk. Yrd.)
2/Ömer Özmen(Ak Parti Yön. Kur. Üyesi)
4/Mehmet Çilsal(ÖDP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 18 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kent Tv Hamdi Yörür
2/ Bodrum Haber(Mustafa Gündoğ)
3/Arena Gazetesi Kadir Sevindik
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
YENİ ANAYASA- 1
KONUŞMACILAR:
MUSTAFA GÜNDOĞ:
Aslında bu anayasa değişiklik paketinin içeriği değil özü tartışılmalı. Ben tümden karşıyım. Mevcu parlamenter sistem güçlendirilerek devam edilebilirdi. İktidarın bu konuda samimi olduğuna inanmıyorum.
HALİS AÇACAK:
Anayasaları kurucu meclisler yapar. Tayip Beyin hırsı ülkeyi sonu belirsiz bir maceraya sürüklüyor. Aşiret düzenine geçilmek istenen bu yeni anayasa değişikliklerine bütünüyle karşı çıkılması gerektiğini düşünüyorum
GÜNGÖR SEZGÜN:
Değişim sıkıntılı bir durumdur. Değişmek yeni bir tutum almaktır. 12 Eylül anayasasının değiştirilmesini herkes istiyor. Keşke tamamen yeni, demokratik bir anayasa yapılabilse.İktidarda şu an vesayet sistemine karşı olan bir yapı var.Anayasa değişikliğiyle ilgili iyimserim. Yetmez ama evet diyorum. Konuşulabilir olması bile olumlu bir adımdır. Her durumda, sonuç ne çıkarsa çıksın, halkın iradesine saygı duyulması gerekir.
ÖMER ÖZMEN:
Üniter yapının değişmesi söz konusu değildir. Bu anayasa değişikliğiyle rejim değil, sistem değişikliği yapılıyor. Cumhuriyet değerleri yok ediliyor, tek adamlık rejimine gidiliyor gibi söylemler doğru değildir.
HALİL KARAHAN:
Yeni bir anayasa ihtiyacı vardır.Ancak tüm toplumun ortak kabul edeceği demokratik bir anayasa. Değişim elbette gereklidir ama değişim yenilikçi ve çağdaş olmalıdır.İktidarın yapmayı düşündüğü değişiklik bir klan yapılanmasıdır. Barolar, STK lar, iş çevreleriyle yapılacak bir anayasaya varız. Ama bu şekilde bir değişikliğe hayır diyoruz.
ADİL ÜLGEN:
Cumhuriyet tarihinde anayasayla ilgili 3. Referanduma gidiliyor. Siyasi partilerden bağımsız olarak toplum evetçiler ve hayırcılar olarak ikiye ayrılmış durumda.Evetçiler değişim istiyor, mevcuda karşı çıkıyorlar. Hayırcılar ise mevcudun esiri oluyorlar. Anayasa vatandaşla devlet arasında bir toplumsal sözleşmedir. 5 defa müdahale görmüş bir sistem nasıl güçlü bir parlamenter sistem olabilir.
FİGAN EROZAN:
Doğru bir parlamenter sistem olmadığı gerçek ancak önerilen de demokratik değil.Yetki meclisten alınıyor, tek bir kişiye veriliyor.15 yıldır niye parlamentoyu düzeltmek için en küçük bir çaba göstermediler.Bu değişiklik sonucu cumhurbaşkanı günlük yaşamımızla ilgili hertürlü kararname çıkarabilecek, bunun neresi demokratik? Atanmışların aldığı kararları yargıya götüremiyeceğiz. Cumhurbaşkanı ve meclis aynı anda seçilmemelidir. Ben sisteme güvenmek zorunda değilim, sistem bana güvensin.
YENER ÇELİK:
Yeni değişiklikte cumhurbaşkanının temel haklarla ilgili kararname çıkaracağı doğru değil.Kaldı ki, kararnameler denetime açık olacaktır. Maddeleri doğru değerlendirmek gerekiyor. Koalisyonlardan bu ülkeyi kurtarmak gerek. Milletin önüne sandık konulan bir sisteme diktatörlük denemez. Cumhurbaşkanının yetkisi ölçüsünde sorumlu da olması gerekiyor. Cumhuriyetle bir sorunumuz olmadığı gibi 15 temmuzda bu beğenmediğiniz halk cumhuriyete sahip çıktı.
MUSTAFA GÜNDOĞ:
İstikrar vardı denilen 15 yıllık AKP döneminde bile 4 hükümet değişti. Bu değişikliklerin istikrar getireceği doğru değildir.
OSMAN CAVİT İYİGÜN:
Tek adamlığın olduğu anayasalarda alt maddelerin önemi yoktur.Önemli olan anayasa değil, toplumun yasaları yorumlama yeteneğidir.Karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamını ve düşünce gelişimi ortamını yaratmak gerek.
HIDIR ÇAM:
Bu değişiklikte isteyen ve yetkileri kullanan kişi aynı kişi olacaktır. Bir kişi anayasaya uymuyor .Bu sefer o kişiye uygun anayasa yapılmaya çalışılıyor. Neresinden bakarsanız bakın keyfilik ve tek adamlık kokan bu değişikliğe karşıyım.
ELİF AYKAÇ:
İnsanların daha net ve açık konuşması gerekiyor. Bu değişiklikleri nasıl savunabiliyorlar, anlayabilmiş değilim.Mevcut sistemden de memnun değildim ama bu yapılacak değişiklikler eskiyide aratacak görünüyor, bu nedenle karşıyım.
HALİS AÇACAK:
Bu değişiklikler, OHAL le birlikte değerlendirildiğinde sıkıyönetim anlamına gelir. Yasaları çiğneyen birine bu ülkeyi nasıl teslim edeceğiz?