YER: Hububat Ticaret Merkezi Çok Amaçlı Toplantı Salonu
TARİH: 05.02.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Neriman Demir Savur eğitim gönüllüleri derneği Bşk.
2/Zeynep Yıldız Anne çocuk gençlik sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği bşk.
3/ Mehmet Sıddık Erdoğan Zahireciler derneği Derneği Bşk yrd
4/ İdris Demir Kızıltepe Duyarlılık Derneği bşk yrd
5/ Nazan deniz artuklu aile sosyal ilişkiler ve kültür derneği bşk.
6/ Lokman Kılınç Kızıltepe toplumsal bilinci geliştirme derneği bşk.
7/ Nezihe Bozkan düşünce kültür ve dayanışma derneği bşk.
8/ Nesrin dölek kadın emeğini tanıtım ve değerlendirme derneği bşk yrd
9/ Emine Özkan Kızıltepe davet ve kardeşlik derneği bşk yrd.
10/ Nezahat oral Kızıltepe lider kadın derneği bşk.
MESLEK ODALARI
YOK
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE AKADAMİSYENLAR
Yok
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
YOK
MESAJ YOLLAYANLAR
YOK.
GÖZLEMCİLER :
İZLEYİCİLER
MEDYA
1/İbrahim Koçhan Kızıltepe sesi
MODERATÖR
Emine ALTAY
KONULAR
GENEL KONU: Anayasa Değişikliği
YEREL KONU:
KONUŞULANLAR
1- Neriman Demir Savur eğitim gönüllüleri derneği Bşk.
Bir ülkenin toprak bütünlüğünü, milletin birliğini sağlayabilirseniz koruyabilirsiniz. Milleti derin bir şekilde kutuplaştırır, sonra toprak bütünlüğünü koruyayım diyemezsiniz. anayasa değişikliğinin çok partili hayata alışmış, tek partililiği 70 sene önce bırakmış Türkiye'de devletin yerine parti devletini getirecek.Vatandaşların devleti bitiyor, partinin devleti başlıyor. Böyle bir durumda o siyasi partiye ait hissetmeyen herkes TC devletinden dışlanmış hisseder. bu düşüncenin Türkiye'nin bölünmesini tetikleyebilecek, Birlik ve beraberlik de herkesin devlet başkanı gibi düşünmesiyle olmaz. Çoğulcu, katılımcı demokrasiyle olur. Çoğulcu katılımcı demokrasiyi zayıflatmak, hukuk devletini ortadan kaldırmak kuvvetler birliğini getirmek, Türkiye’nin önce halkını böler, halk bölünürse, toprakların bölünmesi tartışılmaya başlanır. Bu sadece Türkiye için değil Avrupa için de bir felaket olur.
2- Zeynep Yıldız Anne çocuk gençlik sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği bşk.
Anayasa değişikliğini Türkiye’de mevcut devlet krizini, anayasal krizi bir kaos ortamına sürükleyecek boyutta oldukça olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriyorum.
Anayasa değişikliği ile parlamentonun yetkilerinin çok önemli bir kısmının cumhurbaşkanına verileceğini ve yine yargı üzerinde da cumhurbaşkanının doğrudan söz sahibi olacağını,Bu durum Türkiye’deki sorunları çözmeyecektir. Sorunları daha da ağırlaştıracaktır. Parlamentonun yetkilerini kısıtlayıp sadece tek bir kişinin yönettiği bir sisteme kayarsanız, işte bu farklı yapıların sesini de tamamen kısmak anlamına gelir
3- Mehmet Sıddık Erdoğan Zahireciler derneği Derneği Bşk yrd
Dünyada farklı ülkelerde başkanlık modelleri var Ama bunlar kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanır. Türkiye’de parlamentonun gündemine getirilen anayasa değişiklikleri ise kuvvetler ayrılığı ilkesine tamamen aykırı. Bütün iktidarın neredeyse çok büyük bir kısmının tek bir kişinin denetimine, sistemin tamamının tek bir kişinin vesayetine alındığı bir model öngörülüyor.
4) – İdris Demir Kızıltepe Duyarlılık Derneği bşk yrd
referandum bir parti meselesi değildir. Bu farklı bir meseledir. Çünkü anayasa değişikliği siyasi parti seçimleri gibi 4 yılda bir olan seçim değil. Bunun değiştirilmesi uzun yıllar süren zaman alan bir seçim. Bu yüzden millet kendi aklı ile düşünerek 18 maddeyi alacak önüne okuyacak. Bu maddenin devlete millete vatanımıza faydası var mı yok mu değerlendirerek oylamasını sandıkta yapması gerekiyor. Yoksa birilerinin yönlendirmesi ile ‘evet’ veya ‘hayır’ diyelim bu normal bir şey değil.
5)- Nazan deniz artuklu aile sosyal ilişkiler ve kültür derneği bşk.
milletvekillerini halkın adına çalışma yapmaları için seçilerek Meclise gönderildiğinde ,Onlar orada dururken biz onların almış olduğu kararı beğenmiyoruz. Açalım bu maddeleri okuyalım diyenler var haklı olabilir ama oraya biz neden milletvekilleri seçerek gönderdik o zaman. Milletvekilleri iş yapmıyorsa bundan sonra milletvekili hiç seçmeyelim.
6 )-Lokman Kılınç Kızıltepe toplumsal bilinci geliştirme derneği bşk.
Başkanlıkla idare edilen Afrika ülkeleri huzura kavuşmak için denizlerde 5 bin insan boğuldu niye huzura kavuşalım, parlamenter sistemle kalkınan Avrupa ülkelerine kaçalım diye.Biz şimdi dönmüşüz Afrika ülkelerinin yasaları ile idare edilme peşindeyiz. Krallıkla veya başkanlık sistemi ile idare edilen bir İran, Mısır, Suriye, Libya veya Afrika’daki o mağdur halkın idare şekline özeniyoruz.
7)- Nezihe Bozkan düşünce kültür ve dayanışma derneği bşk.
Türkiye'de kentlerde alınan güvenlik önlemleri daha çok gergin mekan stratejisine uygun görünmektedir. Kentlerde kamusal mekanlarda kolluk güçlerinin ve güvenlik kameralarının sayısı arttırılmaktadır. Ancak, yapılan araştırmalar, gözetime dayalı olarak alınan önlemlerin kentlerde teröre karşı korkuyu azaltmamakta, bilakis arttırmakta olduğunu göstermektedir. Esas olarak kentlerin teröre karşı daha güvenli ve dayanıklı hale getirilmesi için kentsel tasarım ve planlama ile yapısal önlemler alınması gerekmektedir.
8)- Nesrin dölek kadın emeğini tanıtım ve değerlendirme derneği bşk yrd
anayasa değişikliğinin sadece bir partinin lehine olduğunu düşünüyorum. Çünkü Atatürk’ün getirdiği bu sistemi yaşayamadan, 100 yıl olmadan, 2023’e girmeden yeni bir sistem yapmak istiyorlar. Daha bu sistem bitmedi ki? Gelecek şeyi daha bilmiyoruz. Çoğu insan kullanacak ama neye ‘evet’ dediğimizi de bilmiyoruz.