YER: Tepebaşı belediyesi Özdilek Sanat merkezi
TARİH: Şubat 2017
Saat:12-15 arası
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1-Arama kurtarma derneği (Mahmut Makas)
2-Mimarlar odası eski başkanı( Mehmet Gürel)
3-Türkiye Radyo Amatörleri Esk Şubesi(Yusuf Akkuş)
4- Sanat der (Tayfun Ak)
5-Sivrihisar Vakfı(Ziya Kandilci)
6-Anadolu Üniversitesi Prof.Dr.Nadir Suğur)
7-Emekli öğretmenler der.(Gülten Başıbüyük)
8-Tema( Melih Karasözen)
9-Üçsaray köylüler der.(Kadir Gezek)
10- Eğitter(Gülhan Selamet)
MESLEK ODALARI Katılmadı
SENDİKALAR
1-Disk Emekli sen( Suat Başerer)
2- Kesk.SES(Yalçın Mutlu)
3- Sosyal İş.(Halil Kurt)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1-Halas.B. Gümüş
2-Kenan Ünlüce
3-Yasemin Eren Kurtcan
4- CHP Nadi Esenlik
5- Rengin Karapazar
6- CHP.Mustafa Özkan
7- Ali kılıç
8- Münevver İzgi.
9- Mustafa Kantarcı
10-CHP:MeralAkın
11-EMEP:Sinan Niron
12-DSP: Necdet Yılmaz
13-Eski Odunpazarı Bel.Başkanı (Ayhan Boyer)
BELEDİYE MECLİS ÜYESİ:
GÖZLEMCİ:
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ:CHP Milletvekili Utku Çakırözer
Katılım olmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılım Olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
MEDYA: Es gazete. İstikbal
KONULAR
Genel Gündem: "Anayasa Değişikliği
Yerel Gündem:TEMA VAKFI yöneticilerinin de katılacağı ALPU da kurulacak,10 tane kömürlü termik santralinin kurulması .Alpu Ovası iç Anadolu bölgesinin zengin ovalarından birisi .
Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin: Anayasa değişikliği yapılırken, ülkemizde, büyük bir kesimin, barolar dahil, hiçbir anayasal kurumun ve 'halkımızın, görüşü' alınmaksızın yapılan, anayasa değişikliğini, halkımızın bir talebi olarak ortaya çıkarmak yanlıştır. Çünkü Anayasalar, toplumsal uzlaşma ve mutabakat metinleridir” dedi. Meclisin sistemdeki soruşturma ve gensoru yetkisinin tamamen kaldırıldığını. Partili Cumhurbaşkanı’nın, hem yasa yapma, hem de ‘veto yetkisi’ tanındığını belirterek, “yasama tamamen zayıflatılıyor, yürütmenin başı olacak partili cumhurbaşkanı, kendisine bağlı, kendisinin tamamen etkisinde, bir parlamento yaratıyor. Bağımsız yargı da söz konusu değildir “
Anayasa değişikliği Milletvekili sayısı, 550'den 600'e çıkarılacak Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak, Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, "Meclis araştırması", "Genel görüşme", "Meclis soruşturması" ve "Yazılı soru" yoluyla kullanacak, Cumhurbaşkanının, partisiyle ilişiği kesilmeyecek”
Ayrıca Cumhurbaşkanının, görev süresi, 5 yıl olacak. Bir kişi, en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına, seçimlerde geçerli oyların, en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen, aday gösterebilecek. Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, partili Cumhurbaşkanı seçilecek.
Öte yandan Partili Cumhurbaşkanı, "Devlet başkanı" olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutanlığı temsil edecek, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek. Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak.
Anayasa değişikliğine göre, Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek,.Kanunda açıkça düzenlenen konularda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. TBMM'nin, aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi, hükümsüz olacak.
TBMM, cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar, hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı, seçim kararı alamayacak. Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa, TBMM üyelikleri sona erecek. Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak
TBMM, üye tamsayısının, beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin, yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili, şartların gerçekleşmesi halinde OHAL ilan edebilecek.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. – Disiplin mahkemeleri dışında, askeri mahkemeler kurulamayacak Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak.
Bakanlar Kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak, kullanılacak ve yerine getirilecek.- TBMM'nin, bir sonraki seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacak.
Öte yandan Anayasa değişikliği ile pek çok görüş var. Nitekim İstanbul, Edirne, İzmir, Kocaeli, Bursa'nın aralarında olduğu 18 ilin baro başkanları " Anayasa değişikliği gereği, kuvvetler ayrılığı ortadan kalkması ile “HÜRRİYET” ve “ANAYASA” ortadan kalkacaktır görüşündedirler,.
Barolar, Kanunlaşan anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanlığı sistemi çatısı altında, getirilmesi öngörülen yeni düzenleme olup, Anayasa değişikliği teklifi, Türk Milleti'ni, tarafsız bir cumhurbaşkanının, etrafında toplamak yerine, cumhurbaşkanlığı, bir siyasi parti genel başkanlığı seviyesine indirmekle, kalıcı istikrarsızlık getirecektir görüşündedirler.
Barolara ve muhalefete göre de anayasa değişikliği, bir “REJİM “ değişikliğidir. Ak parti ve MHP’ye göre ise “SİSTEM” değişikliğidir.
Bu iddialara ve Anayasa değişikliğine, son sözü, referandumda, seçmen verecektir..
Anadolu Üniversitesi Prof Dr.(Nadir Suğur)Karşı çıkıyorsunuz bunun yerine ne düşünüyorsunuz.
Baro Başkanı Rıza Öztekin:Anayasa maddelerini açıklayan kitapçıklar oluşturduk. Anlaşılır ve neden karşıyız diye..
ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR YATIRIMLARI VE OLASI ETKİLERİ
TEMA.Özlem Katısöz
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli enerji üretimini artırmak argümanı ile 2012 yılı Kömür Yılı ilan edildi. Bu bağlamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeni kömür rezervlerinin tespit edilmesi ve mevcut rezervlerin değerlendirilmesi ile yerli kömürden elektrik üretimini iki katına çıkarılması hedeflendi. Yerli kömür yani linyit rezervlerinin değerlendirilmesinin planlandığı Konya-Karaman, Afyon Dinar, Eskişehir Alpu, Ergene ovaları dışında başta Adana, Çanakkale, Zonguldak ve İzmir gibi kıyı şehirlerinde birçok ithal kömürlü santral projeleri de lisans ve izin aşamasına geldi.
Enerji Bakanlığı’nın 2015-2019 Stratejik Planı’na göre, Bakanlık Eskişehir Alpu’daki kömür rezervini 2019’da yatırımcıya hazır hale getirmeyi planlıyor .
Eskişehir-Alpu kömür rezervinin özellikleri
Eskişehir-Alpu linyit sahası kuzeyde Kızılcaören ve Yakakayı köyleri, güneyde Sevinç ve Ağapınar Köyleri arasında kalan yaklaşık olarak 100 km2 ’lik geniş bir çanakta yayılım gösteriyor; yapılan çalışmalara göre kömürün kalorifik değeri düşük, nemi ve kükürt içeriği yüksek (Üst horizonun ortalama kül içeriği % 36, kükürt içeriği % 1,87, nem içeriği % 36 ve ortalama kalorifik değeri 1950 kcal/kg’dır; alt horizonun ortalama kül içeriği % 28, kükürt içeriği % 1,13, nem ihtivası % 32 ve ortalama kalorifik değeri 2150 kcal/kg)
Gazete haberlerine göre Alpu’daki rezervin 6.000 MW’lık termik santralle değerlendirilmesi planlanıyor. Bu, bölgeye 10 tane kömürlü termik santralin kurulması demek. Türkiye’nin şu andaki linyit yakıtlı termik santral kurulu gücü 9.800 MW. Tüm Türkiye’deki yerli kömür kurulu gücünün %60’nın tek başına bu bölgeye kurulması değerlendiriliyor.
TEMA neden kömür madenciliğine ve kömürlü termik santrallere itiraz ediyor?
Alpu’nun genelinde sulu tarım yapılıyor. Taban suyu da yüksek olan ova İç Anadolu Bölgesi’nin zengin ovalarından biri. Kömür yatırımları ise tarımın baş düşmanı;
Kömür madenciliği için verimli üst toprağın sıyrılıp, sahanın susuzlaştırılması gerekiyor.
Kömürlü termik santraller neden oldukları zehirli gazlar ve uçucu küllerle, asit yağmurları ile tarım arazilerinin verimini düşürüyor, su kaynaklarını kirletiyor.
Ayrıca, soğutma suyu ihtiyacı için çitçilerin sulama suyuna ortak oluyor.
Planlanan kömürlü termik santral projeleri, hava, su, toprak varlıklarına etkileri bakımından kümülatif olarak değerlendirilmiyor, tekil projeler olarak değerlendirip etkileri olduğundan az gösteriliyor.
Kömürlü termik santraller neden oldukları hava kirliliği nedeniyle solunum sistemi, kalp – damar sistemi hastalıklarına, kanser ve sinir sistemi hastalıklarına neden oluyor. Çocuklarda otizm, IQ düşmesi gibi sonuçlara neden oluyor.
Kömürlü termik santraller bulundukları yerde neden oldukları sağlık etkileri nedeni ile insan ömrünü 10 yıl kısaltıyor.
Kömürlü termik santraller, aldıkları teşviklerle, maliyet hesabına katılmayan dışsallıkları ile en pahalı elektrik üretme biçimlerinden biri. Kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği her yıl 3,6 milyar Euro sağlık maliyetine neden oluyor (HEAL 2015). IMF'nin çalışmasına göre 2015 yılında Türkiye’de kömüre verilen teşvik 24,2 milyar Euro (GSMH’sinin %2,81’si). Bu teşvik, termik santral sahibinin ödemediği ama halkın refahına mal olan kömürden kaynaklı iklim değişikliği ve yerel hava kirliliğinin maliyetlerini de içeriyor.
Mimarlar odası eski başkanı (Mehmet Gürel) İmar planları geleceği planlamaktır.Enerji bakanlığının geleceği planlama gibi bir çalışması varmıdır.?
Baro Başkanı(Rıza Öztekin) Konu yargıya taşınmalı bu konuda baromuz ilgilenecektir.
CHP Milletvekili Utku Çakırözer: Sadece CHP ‘hayır’ demiyor, toplumun birçok kesimi ‘hayır’ diyor. Saadet Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi, 44 sivil toplum örgütünün birlikte kurduğu “Hayır Platformu” da ‘hayır’ diyor. Yapılan başkanlık sistemi değil, anahtarı tek kişinin eline vermektir. Saadet Partisi bu oylamanın başkanlık oylaması olmadığını biliyor. Saadet Partisi de başkanlık sistemini istiyor lakin Başkanlık sistemi isterken kuvvetler ayrımını da istiyor. CHP hiçbir koşulda ‘evet’ demezdi. CHP mevcut parlamenter sistemin eksikliklerinin giderilmesine sadece ‘evet’ derdi. Başından beri başkanlık sistemine karşıyız. Bir kişiye yetki veren bir sistemde hangi öneri gelirse gelsin ‘evet’ demeyiz. Anayasa Komisyonu ve Meclis Genel Kurulu’nda bu teklife hiç bir öneri vermedik hep eleştirdik. Hiç bir zaman bu teklifin bir parçası olmadık.
1982 anayasası darbe anayasası, demokrasiyi yaralayan bir anayasa. Demokrasinin gelişmesini engelledi.1982 anayasasında birçok kez iyileştirme yapıldı ama şu an getirilmeye çalışılan anayasadan iyidir en azından. Anayasa değişikliğine elbet varız . Hak ve özgürlükleri koruyan, demokrasiyi genişleten, vatandaşların özgürce hür iradelerini parlamentoya yansıtan bir sistemin kurulmasına varız ama yanaşmadılar.
Son söz olarak Temanın Alpu ovası ile ilgili çalışmanın takipçisi olacağım. Baro başkanımız da hukuki süreci ele alacaktır.
Eskişehir de var olan tüm sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail ile? Mesaj, Mail kullanamayanlara telefonla hatırlatma yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon , mail ve mesaj ile
BELEDİYE BAŞKANLARI İLE
Telefon Mail .
MEDYA İLE
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, geri dönüşüm oldu. Yerel gündem belirlendi.
SONUÇLAR : GENEL ve Yerel gündemi ilgiyle dinlediler EkMM ye Tema’ya ve Baro’ya .Teşekkür ederek ayrıldılar.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
EkMM Hamalı
Sevim Şahin
Bu ay toplantı tutanağını zorlanarak yaptım. Teknolojik sıkıntı yaşadık. Yeni gönüllümüz Mustafa Ay.kayıt ve resimleri çekti. Toplantının başından sonuna kadar ayakta kaldı ama maalesef teknolojiye yenik düştük.