YER: BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 08.01.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Mazlum-Der (Hasan ARGUNAĞA-Başkan)
2 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Nizam AVCI –Yönetim Kurulu Üyesi)
3 / Türkiye Gençlik Konseyi (Yusuf ŞEN –Yönetim Kurulu Üyesi)
4/ Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi( Ferit TUNCER-Dış İlişkiler Başkanı)
5/ Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi(Mustafa ALPASLAN- İİBF Fakülte Temsilcisi)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Dr. Mehmet Nuri KAYA (Çevre Gönüllüleri Derneği-Onursal Başkan)
GOZLEMCİLER
1 / Gülten AYDIN
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
1/
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Batman Sonsöz Gazetesi (Necdet ÇAKIR – Muhabir)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
GENEL KONU: Terör ve Güvenlik
YEREL KONU: Üniversite Öğrencilerinin Karşılaştığı Sorunlar
KONUŞULANLAR (GENEL)
İzzettin ETE: Değerli kMM katılımcıları 2017 yılının ilk toplantısını yapıyoruz. Geçen ayın Ortak Payda Raporu TBMM de yapılan toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Bu ay genel konu olarak “Terör ve Güvenlik”i, yerel konu olarak da “Üniversite Öğrencilerinin Karşılaştığı Sorunları" ele alacağız.Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
1 / Hasan ARGUNAĞA(Mazlum-Der): Katılımın düşük olması moralinizi bozmasın. Bu toplantılar farklı görüşlerin bir araya gelmesi için bir zemin oluşturmaya çalışmaktadır. Vekil – müvekkil buluşmaları olarak lanse edilmektedir. İnsanların yaşam haklarına yönelik saldırılar yapılıyor. Zalime karşı mazlumdan yana şiarı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnsanların temel haklarını korumak için çalışıyoruz.Ne yazık ki ülkeler adalet ile yönetilmediği için sorunlar çıkmaktadır. Bunun sonucunda bir takım örgütler silahlı mücadeleye yönelir. Biz buna karşıyız. Silahın değil, fikirlerin savaştığı bir mücadele esas alınmalıdır. İnsanın yaşam hakkına yönelik saldırıları kınıyoruz. Şiddet , patlayıcılar, canlı bombalar kimden gelirse gelsin biz reddediyoruz. Sorunların demokratik yönde çözümünün esas alınmasını istiyoruz. Dış boyutlarda yaşanan sıkıntılar Türkiye'deki sorunlara da sebep olmaktadır. Ortadoğu'da ki sürece diğer ülkeler de müdahildir. İnsani değerlerden uzaklaşmış IŞİD, Nusra gibi örgütler vahşetler yapmaktadır.Kınıyoruz. Bu tür yöntemler insan hakları ihlallerine sebep olur. Yöneticilerin adaleti sağlayıp, bu örgütlerin bahane bulmasını engellemesi lazım. Başta Kürt Sorunu olmak üzere diğer sorunların da çözüm bulması lazım. İnsani değerlerden yana olan herkesin barış, huzur,mutluluk istediği bir süreçte bu patlamalar yaşanıyor. Biz barış, kardeşlik,huzurdan yanayız. Bu dünya fanidir. Bir gün sonlanacak ve bu dünyada yaptığımız her şeyi Mahkeme-i Kübra'da önümüze getirecekler.
2 / Nizam AVCI(Çevre Gönüllüleri Derneği): Derneğimizin amacı yaşanabilir bir dünya. Zaten bu durumda biz şiddete karşıyız. Videoda sanki iki örgüt birbiriyle yarışıyor gibi bir durum ortaya çıkmış. Sanki bu yaşananlar bir kumanda ile yönetiliyor. Şiddetle hak mücadelesini doğru bulmuyoruz. Siyasetin güçlendirilmesi lazım. Taraflardan birinin diğerini hapse atması doğru değildir. İnşallah barış gelecektir.
3 / Yusuf ŞEN (Türkiye Gençlik Konseyi):. Güvenlik zafiyetinin azaltılması lazım. Önce İnsan şiarı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yaşananlarda sıradanlaştırılmış gibi bir kanıksama var. Siyasi partilerin bir araya gelip demokrasi masasında oturması lazım. Siyaseti bir çıkar için değil de, halka hizmet için üretmelidirler ve bunun için bu masaya oturmalıdırlar. İnsan haklarının Türkiye'de tekrardan gerektiği saygıyı görmesi lazım. Terör saldırılarında hayatını kaybetmiş bütün şehitleri yad ediyorum. 2016 yılı çok üzücü bir yıl oldu. Umarım bu yıl bu üzüntüleri tekrar yaşamayız.
4 / M. Nuri KAYA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Ankara'ya gönderdiğimiz vekiller seçim yasasından dolayı halkı tam olarak temsil etmiyorlar. Milletin gerçek temsilcisi olmuyorlar. Sorunlar yıllar boyu birikti. Türkiye'de yapılan siyaset iktidar olmak için yapıldığı için bir nevi "sermaye birlikteliği olarak görülüyor.Halkın temel sorunları sümen altına çekiliyor. Bunun çözümü "gerçek, demokratik, herkesi kucaklayan bir anayasa" olması lazım. Bugün 14 yıldır iktidarda olan bir parti anayasayı yapamayıp, sadece liderini kurtarmak için 18 madde ile bir anayasacık yapmaya çalışıyorlar. Bugün dış güçler olan durumu görüp, terör kartını kullanıyorlar. Biz bugün yaşananların hesabını ahirette vereceğiz. Güvenlik – özgürlük dengesi önemli. İnsanlar çekiniyor. Neden çekiniyorlar. Çünkü yaşam hakları ellerinden her ana alınacağı korkusu olduğu için çekiniyorlar. Sevdiğim güzel bir söz vardır."İktidarı seviyorsanız, siz kendinizi seviyorsunuz; eğer özgürlüğü seviyorsanız, siz gerçek bir insansınız." Soruna nasıl bakacağız. Çözüm açısından insanların özgürlükleri tatması lazım. 11 Eylülden sonra ABD İslamofobiayı ortaya atarak bir çok katliam yaptı. Herkes TBMM de temsil edilmelidir. Kendi sorunlarımız çözmemiz lazım.
5/ Mustafa ALPASLAN (Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi): Medyada herkes kendi liderini lanse etmeye çalışıyor. Medya bunu vere vere halka alıştırıyor. 1982 Anayasası bir darbe anayasasıdır. Bütün halkı kapsayacak bir anayasa yapılmalıdır. AB ye ihtiyacımız yok. AB den geri çekilirsek AB bizi isteyecektir. Bizim önce kendi içimizde birliği , kardeşliği , barışı sağlamamız lazım.
KONUŞULANLAR(YEREL)
1 / Ferit YUNCER (Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi): Üniversite yönetimin eksikliğinden ya da yeni olduğundan kaynaklı bir takım sıkıntılar bulunmaktadır. En önemli sorun ulaşım sorunu. 7000 e yakın öğrenci her gün Batı Raman Kampüsüne yolculuk yapmakta. Bazı öğrenciler Batı Raman Kampüsüne ulaşmak için 3 araç değiştirmek zorunda kalmakta. Öğrenciler ortalama 5 ila 15 lira arasında günlük yol parası ödemek zorunda kalıyorlar. Bir ana önce ulaşım ücretlerinde ve öğrencileri taşıyan araçların konforlu hale getirilmesinde fayda vardır. Bir diğer sorunda yemekhane sorunu Yemekhanede yemek ücreti 1 lira 75 kuruştur. Bu fiyatın indirilmesini istiyoruz. Üniversite öğrencilerinin part time çalışabileceği iş alanları oluşturulmalıdır. Siyasetten uzak bir öğrenci konseyi oluşturmak için çalışmaktayız. Uyuşturucuya karşı bir çalışma yapmaktayız artık üniversite de alkol, uyuşturucu madde vb. gibi öğrencilerin sağlığına zararlı ürünleri görmek istemiyoruz. Altyapısı olmayan bölümler açılmakta öğrenciler teorik olarak öğrendiği bilgileri uygulayamamaktadır. Altyapısı olmayan bölüm açılmasın. Merkez kampusun kaldırılacağı yönünde iddialar var. Merkez kampusun kesinlikle kaldırılmaması lazım.İş adamlarının kentteki öğrencilere katkıda bulunması lazım.Basının bizim arkamızda durması gerekiyor. Onların bizimle olduğunu bilmek önemli.
2/ Yusuf ŞEN (Türkiye Gençlik Konseyi): Üniversite – Sanayi işbirliğinin artırılması gerekiyor. Öğrenciler okullarını bitirdikten sonra işsiz kalmaktadırlar. Buradan dile getirdiğimiz sorunlar hem yerel hem de ulusal basında yayınlanırsa çözüm noktasında daha etkili olur. İşsizliğin önümüzde sorun olmaktan çıkarılması lazım. Bizim sorunlarımızı yerel basının dile getirmesi, bu sorunlara çözüm getirilmesi noktasında destek olması gerekir.
3/ Hasan ARGUNAĞA(Mazlum-Der): 27 yıllık gazeteciyim. Batman'da üniversite kurulması için 90 lı yıllarda bir çok girişimimiz oldu. Batman’da 90’lı yıllarda Petrol Üniversitesi Kurma ve Geliştirme Vakfı (PÜKGEV) üyeliğinde bulunmuş, o tarihte üniversite kurulması için imza kampanyasına gönüllü olarak katılmıştım. Üniversite öğrencilerinin sorunlarıyla başka cihetlerden de ilgiliyim. Batman İl Güvenlik Kurulu Danışma Kurulu üyesiyim. Son yıllarda bu kurulda sayısız kez söz alıp öğrencilerimizin sorunlarıyla ilgili değerlendirmeler yapmış, önermelerde bulunmuşumdur.
Yine Batman Madde Bağımlılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu üyesi olarak da öğrencilerimiz lehine çalışmalarım, önerilerim olmuştur.
Batman İl İnsan Hakları Kurulu üyesi olarak da özellikle geçmiş yıllarda önemli toplantılarda sorunlarını tartışmışız. Geçen yılın Eylül ayında bu köşede ‘Üniversite öğrencilerinin çığlığı’ başlıklı yorumumda özellikle ekonomik sıkıntılarına dikkat çekmiştim. http://www.batmancagdas.com/universite-ogrencilerinin-cigligi-makale,11490.html
Sağlık sorunları, hastalanan öğrencilerin geceleri hastanelere intikali ve dönüşlerinde yaşanan sıkıntılar” başlığıyla dikkat çektiğim bu önemli problemin çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyorum. Geçmişte İl Güvenlik Danışma Kurulunda söz alan Rektör yardımcımıza bu sorun iletilmişti. Kentten 25 kilometre uzakta olan yurtta rahatsızlanan öğrenciler için ambulans tahsisi gündeme gelmişti. O ambulansın tahsis edildiğini öğrendim. Ancak revir işlevi gördüğü belirtilen Medico diye tahsis edilen ambulansın genel olarak üniversite dışına hasta taşımadığını, sürekli olarak 112’nin arandığı, gelen ambulansın hastaneye kaldırdığı öğrenciyi geri getirmediği belirtildi. Bir kız öğrenciyi düşünün, Bölge Hastanesinde müdahaleden sonra kendi imkanıyla nasıl yurda dönecek? Şayet böyle bir durum varsa (ki kesin varmış), üniversite yönetiminin ivedilikle bu sorunun çözümü için gayret göstermesi gerektiğine inanıyorum
ÖNERİLER
1 / Basının öğrenci sorunları üzerinde yayınlar yapması
2/
ORTAK SONUÇ
1 / Üniversite öğrencilerinin sorunlarının basın yoluyla duyurulmasının sorunlara çözüm açısından ivedilik kazandıracağı.
2/ Şiddetin çözüm getirmeyeceği, demokratik,herkesi kucaklayan bir anayasanın zaruri olduğu
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
10 Basın Kuruluşu davet edildi. 1 Basın mensubu geldi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. Üniversite Öğrencilerinin Karşılaştığı Sorunlar konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE