YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 11 kasım 2016
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Baro İlçe temsilcisi Av. Ercan Tatar
2/ Bodrum Fizikçiler Platformu (Osman Cavit İyigün)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/Bodrum Rehberler Derneği Nihat Gençosman
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Sevim Gergin)
6/Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Elif Aykaç
7/Bodrum Kent Konseyi Rezzan Şebi
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
yok
GOZLEMCİLER
1/ Fikriye Duru(MHP)
2/Mustafa Coşkun(CHP)
4/Adil Ülgen(AKP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 26 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kent Tv Ali Ballı
2/ Bodrumca Aytül Derici
3/ TRT Selçuk Şimşek
4/Arena Gazetesi Kadir Sevindik
5/Bodrum Gündem Fatih Bozoğlu
6/Bodrum Haber Yüksel Ünver
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
OHAL’DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE MEDYANIN DURUMU
KONUŞMACILAR:
KADİR SEVİNDİK(Arena Gazetesi)
İşin özü basının özgür olmasıdır.Medya sermaye gruplarının ya da siyasi kurumların arka bahçesi olmamalıdır.Siyasilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının özgür basını oluşturacak bir bakış açısına sahip olması gerekir.
YÜKSEL ÜNVER(Bodrum Haber)
OHAL dönemlerinde özgürlüklerinin sınırının ne olacağı konusunda netlik yok. Basının üzerinde ciddi bir baskı var.Sürdürülebilir yayıncığın nasıl yapılabileceğine ilişkin hepimizin kafa yorması gerekiyor diye düşünüyorum.
MUSTAFA COŞKUN(CHP Muğla İL Başkan Yrd.cısı)
Evrensel hukuk bir suç tanımı yapmıştır.OHAL döneminde bu tanım dikkate alınmadığı gibi bu fırsat bilinerek baskı unsuru olarak kullanılmaktadır.Sosyal medyayı amacına uygun ve verimli olarak kullanamıyoruz.
AYTÜL DERİCİ(Bodrumca gazetesi)
OHAL’ den çıkma umudumuz her geçen gün daha da azalıyor.Biat etmemiz isteniyor.Korkuları bir yana bırakıp, hakaret etmeden eleştiri hakkımızı sonuna kadar kullanmalıyız. AB kriterlerine uygunluk gazetecilik yapılsın.
REZZAN ŞEBİN(Bodrum Kent Konseyi)
OHAL’i biz kafamızda kendimiz yaratıyoruz. Yazarlar tavır değiştirdiği için suçlanamaz.Beynimiz özgür değil. Haberleri ideolojik olarak yapmamalı, değerlendirmemeliyiz.Beynimiz özgür olmadan ifade özgürlüğü olmaz.
YÜKSEL ÜNVER(Bodrum Haber)
Başbakan, kırmızı çizgiyi halk belirler dedi. Gazetecilerin de kırmızı çizgileri olması gerekmez mi? halkın desteğini istiyoruz.
NİHAT GENÇOSMAN(HDP)
Basından suya sabuna dokunmayan, iktidarın istemediği yazılar, haberler yapılmaması isteniyor. Susma, sıra sana gelecek diyebileceğimiz gibi, sus, sıra sana gelebilir kaygısı daha çok öne çıkıyor. Vicdanı olan insanlar için tam da görev zamanı. Ses çıkaranların sayısını artırmak gerekiyor.
ENGİN KARATAŞ(Eğitim-Sen)
Kanun Hükmünde Kararnamelerle kamu görevlileri mağdur ediliyor. İfademizi özgürce açıklama özgürlüğümüz yok.
KEMAL ESAME( İzleyici)
Basına tanınan rol, ya mücadele, ya biat. Muhalif tüm seslerin susturulması için bilinçli bir çaba var. OHAL öncesi de bu tür baskı ve kısıtlamalar vardı.
ARZU KAYA BAYER(Öğretmen)
Ne yazık ki ulusalda olduğu gibi yerelde de basın iktidara ve egemen güçlere biat etmiş gibi, özgürce yazamıyorlar.
FATİH BOZOĞLU(Bodrum Gündem)
Ekonomik özgürlük olmadan fikir özgürlüğünden söz edemeyiz. Basına hiç hak etmediği, olmadık misyonlar yükleniyor.Sonunda gazeteciler de taraftır.
DOĞAN ÜNAL(Emekli)
Gazetecinin kendine ait bir siyasi görüşü ve buna göre değerlendirmeleri ve yorumu olabilir ancak gazeteci haberde tarafsız olmalıdır.
HALİS AÇACAK(Emekli Öğretmen)
Gazeteci, halkın yanında, halkın sesi olmalıdır. Sorunun parçası olmak yerine çözümden yana taraf olmak durumundayız. Örgütlü halk yıkılmaz. Korkularımızın esiri olmadan muhalefet görevimizi yerine getirmeliyiz.
ERCAN TATAR(Baro Av.)
OHAL, anayasayla verilmiş bir haktır. Niyet okuyarak suçlama yapılmaz. Yargının bağımsız davranması, meclisin devre dışı bırakılmaması gerekir.
GÜNGÖR SEZGÜN(Bodrum Demokratik Düşünce Platformu)
İfade ve Basın özgürlüğü Ohal ile ortaya çıkmış bir durum değil.Ülkemizde bu konu hiç olmadığı kadar suistimal ediliyor.Türkiye de ve Bodrum da basın görevini tam olarak yapamıyor.Ekonomik özgürlük yok. Cumhuriyet gazetesi, bizim bildiğimiz eski cumhuriyet değil.
ENGİN KARATAŞ(Eğitim-Sen)
Eğitimciler üzerinde müthiş bir baskı var. Bodrum da yerel gizli güçler kamu görevlileri üzerinde baskı uygulamaya devam ediyorlar.