YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 05 Kasım 2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Sakatlar Derneği (Ali Haydar Koyun)
2 / Uluslararası Af Örgütü (Ferman Salmış)
3 / Toplum Gönüllüleri Birliği (Sinan Oral)
4 / Ekolojik Der (Hasan Buran)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Asım Demirkök (Gazeteci)
2 / Hamza Doğuç (Emekli Eğitimci)
3 / Orhan Toğrulca (Eğitimci, Malatya Kent Konseyi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılan Olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılan olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
MEDYA
Katılan olmadı.
MODERATÖR
Orhan Toğrulca
KONULAR
GENEL KONU: Ohal’de İfade Özgürlüğü ve Medyanın Durumu
YEREL KONU:Yeni Eğitim Yerleşkeleri ve Kent Planı
KONUŞULANLAR
1 / Orhan Toğrulca Türkiye’yi sarsan meseleler var ve bunları konuşamıyoruz. Gündemin akışına kapılırsak yereli konuşamayız. Malatya’da eğitim konusunu ana başlık yapalım. Eğitimde bugün yaşadığımız sorunlar birbirinden kopuk değil aslında birbirinin içine girmiş ve birbirini tamamlayan sorunlardır. Eğitim yerleşkelerinin bir şekilde merkezden dışarıya doğru taşınması var. Bu konu Malatya ile ilgili istişare yapılmış, konsensus oluşturulmuş bir mesele gibi görülüyor. Aslında bunun böyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama maalesef olağanüstü hallerde konuların hiçbiri gerçek gündemine oturamıyor.
2 /Asım Demirkök Dünyada bir şeyler olup bitiyor, ben de bu olup bitenleri anlamaya çalışıyorum. 1. Dünya savaşında beş milyon insan yer değiştirdi. Cumhuriyet döneminde inatla herkesi yerinde bırakmaya çalışıldı. “Köylü milletin efendisidir” deyip köylüler yerlerinde çakılı kaldı. Sonra herkes yerini değiştirmeye başladı. Kentler kimliği ile vardır. Kentler alzheimer hastalığına tutulmuş gibi hafıza yok ediliyor. Kent kimliği yok oluyor. Bugün 3. Dünya savaşı oluyor, biz farkında değiliz.3. dünya savaşında eskiden olduğu gibi ülkeler birbiri ile savaşamaz. Çünkü herkesin elinde nükleer bombalar var. Türkiye ve İran kendi başlarına güç olmaya çalışıyor. İran ve Türkiye birlikte güç olmalarını engellemeye çalışıyorlar. Türkiye’de 15 Temmuz itibarı ile devrim oldu. Kurumları ve kuralları ile artık eski devlet değil. Şimdi 1. Cumhuriyet bitti, bunu açık ve net söylüyorum. Neler olduğunu belki on yıl sonra öğreneceğiz. Yargı sistemi değişti, polis değişti. Siyasetin kendisi dünyada çöküyor. Çözüm, Yetkililerin bilerek planlama yapmaları gerekir. Uzun vadeli projeksiyonlar yapılmadan binalar inşa ediliyor kimlik ve inançlar Yetkililerin bilerek planlama yapmaları gerekir. Uzun vadeli projeksiyonlar yapılmadan binalar inşa ediliyor üzerinden tutumlardan uzaklaşmamız gerekir.
3 / Hasan Buran 15 Temmuzda bir darbe girişimi oldu ve bu hala kuşkulu bir durum. Darbeye teşebbüs edenlerin ele başları bulunmazken bir siyasi partinin genel başkanları ve milletvekilleri tutuklanıyor. İkinci bir cumhuriyeti inşa etmek bunların çapı değil. Türkiye freni patlamış bir kamyon gibi gidiyor. Yine de toplum sağ duyulu yaklaşıyor çünkü altmışları, yetmişleri ve 12 Eylül’ü görmüş, şimdi hala doksanlı yılları yaşıyoruz. 2014’de 6-7 Ekim’de biliyorsunuz bölgede Hizbullah-Pkk çatışması vardı. Şimdi açığa çıkıyor ki Veli Küçük’ün ekibi iyi çalışmış. Aynı Veli Küçük şu an da Süleyman Soylu ile güzel çalışıyor. 170 basın kuruluşu susturuluyor, yüzlerce insan tutuklanıyor. Hiçbir delil olmadan kamuda çalışan insanlar sokağa atılıyor. Toplum gerçekten susturulmaya çalışılıyor. Mhp ile bir araya geliyor, gece Hdp’liler alınıyor, sabah da bomba patlatılıyor. Çok kurgulu bir durum. Yine bir el, şiddet uyguluyor fakat bu tutmaz. Bu sancılı sorunun bitmesi lazım ki normalleşelim. Devlet aklı sorunların hepsinin farkındadır aslında şimdiye kadar bu kadar kendi halkına düşman bir devlet geleneği de görmedim.
Yerel Gündem: Eğitim Yerleşkeleri ve Kent Planı
1 / Orhan Toğrulca Türkler bozkır kültüründen geliyorlar, Kürtler daha çok dağ kavmi olarak görünüyor. Ama bu coğrafyada maalesef şehirlerin inşa edilme şekli ve sürdürülme şekli problemli gibi geliyor. Bir şehir oluşturma algıları farklı gelişmiş göçebe mantığının bu konuda etkili olduğunu düşünüyorum. Tazimattan sonra şehirlerimizin kendine özgü bir şehirleşmenin olmadığı görülüyor. Cumhuriyet kendine özgü şehir algısıyla şehirleri yarattı. Bir şehir anayasası ne yazık ki oluşturulamadı. Planlama zor bir iş Tuik verilerine göre yirmi milyon insan yer değiştirmiş. Yerel yöneticilerin de bunları bilerek planlama yapmaları gerekir. Uzun vadeli projeksiyonlar yapılmadan binalar inşa ediliyor.
2 / Asım Demirkök Bundan yaklaşık üç hafta önce Büyükşehir Belediye başkanı ile Milli Eğitim Müdürü bir araya geldi ve bir ortaklaşma yaşandı; bazı okulların şehir dışına taşınmasına karar verildi. Bunu önemsiyorum çünkü buna hem Malatya’nın hem Türkiye’nin ihtiyacı var. Bu; büyükşehir belediyesinin verdiği bir karardı ve milli eğitim müdürlü ile tartışarak karar verdiklerini tahmin etmiyorum. Şehrin merkezinde olan okulların tümünün şehir dışına taşınmasından yanayım. Birçok ilk, orta ve lise eğitimi veren okullarımız sağlıksız çevre, fiziki yetersizlik, tam da şehrimizin merkezinde, gürültü kirliliği ortamında, çocuklarımız trafik sıkışıklığında, bıkkın bir vaziyette okula yetişmeye çalışılarak, ders görmektedirler. Bu okullarımızın tümüne öğrencilerimiz arabayla taşınarak gelmektedirler. Bu da kent merkezimizin trafik sıkışıklığına neden olmaktadır. Bu sorunlara daha çok ekleme yapabiliriz. Demek ki okullarımız bir plân dâhilinde kent merkezinin dışına taşınmasının zorunluluğu herkes tarafından görülmekte ve söylenmektedir. Ancak okullarımızın taşınma sorunumuzun özü; Okullarımızı nereye? Nasıl? Ne zamanda? Taşınmasında yatmakta olup, eğitime duyarlı ve öncülük eden kurumlarımızın, bireylerin görüşlerini seslendirmekte ve konuyu ‘ortaklaştırmamızdan’ geçtiğini gözden kaçırmamalıyız. Malatya merkezimizin yerleşim yeri doğu-batı istikametinde ilerlemektedir. Doğuda yerleşimin hızını İnönü Üniversitesi, Batıda ise Beylerderesi viyadüğü kesmektedir. Güneyde Beydağı etekleri yerleşimin hızını, Kuzeyde ise Karakaya Barajı kesmektedir. Ne yapacaksak bu alan göz önünde bulundurularak yapmalıyız. Okullarımızın bütünlüğü göz önünde bulundurularak ilk, orta ve liselerin her birinin hem kendi içerisinde hem de ve ayrı ayrı kampuslar halinde doğu, batı, güney ve kuzeyde belirlenen alanlar içerisinde, bütün derslik ve aktivitelerin içerisinde yer alacağı, yeni bir yapılanmayı “Çevre Düzeni Plânı” içerisine yerleştirmenin sağlanacağının mümkün olacağını söylemek istiyorum. Okulların önceliğine ve zorunluluğuna göre, belirlenen zaman ve maddi olanaklar içerisinde daha önce bu alanlar içerisinde bir plân bütünlüğünü bozmadan yerleşkeye, oturumları sağlanabilir.
3 / Hamza Doğuç 2003 yılında Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi taşra ile işbirliği yapalım diye illere yazı yazdılar. Dediler ki; sektörel bazda üniversite, valilik, belediye, tarım il müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, sanayii ve ticaret odası mevcut durumunuz nedir, sorunlarınız nedir, bu sorunlarla ilgili çözüm öneriniz nedir? Diye bu sorunlarla ilgili rapor hazırlamamızı istediler. Eğitimin dününü, bugününü ve geleceğini düşünerek kısa, orta ve uzun vadede projeler hazırladık. Ben giderken kampüs projesini götürdüm ve bu Türkiye’de bir ilkti. Bunun protokolü imzalandı, temeli atıldı. Malatya’da il genel meclisi bundan sonra eğitim kurumları kampus şeklinde yapılacak diye karar aldı. Hala inanıyorum ki uzun vadede kaliteli eğitim yapmamız için bu kampüse ihtiyacımız var. Artık kısa mesafede de olsa taşımalı eğitim sürüyor. Bu kampüs projesi Benelux ülkelerinde, Avrupa’da uygulan bir proje. Malatya’da uygulanmadı ama diğer iller bu projeyi aldılar ve uyguladılar. Okulların taşınması ile ilgili tarafların görüşleri alınarak bir çalıştay yapılabilir. Malatya’nın ve çocukların geleceği ile ilgili olan bu konuda bir bilgi paylaşımına ihtiyaç var. Değerler her gün erozyona uğruyor ve değerler değişiyor. Eğitimin siyaseti olmamalı, siyaset üstü olmalı.
4 / Ali Haydar Koyun Büyükşehir’in hazırladığı bir projeyi milli eğitim müdürlüğü hiç tartışmadan imzalıyorsa bu sadece bir emri yerine getiriyor demektir, ortaklık da sayılmaz. Malatya’nın eğitimini ilgilendiren bir konuda milletle oturup istişare yapan siyasetçilerimiz, yerel idarecilerimiz eğitim gibi önemli bir konuyu neden insanlarla istişare etmeden oldu bitti ye getirip imzalar atıldı? Malatya’da üniversitelerimiz var, eğitim sendikaları, eğitimle ilgili dernekler ve milli eğitimde bu işe yıllarını vermiş şahsiyetler var fakat bunlarla konu tartışılmadan ve görüşleri alınmadan bir karar verilmiş. Okulların şehir dışına çıkması gerektiğini düşünüyorum yollar daraldı, araç sayısı arttı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Engelli bireyler için hiçbir şekilde özel servislerde uygun donanım yok. Siyasetçilerimizin hepsi demokrat olduğunu söyler. Demokrasi bir anlamda da çoğulculuğu savunmaktır. Yapılacak çalışmaları Malatya’ya sormadan yapmalarını doğru bulmuyorum.
5 / Sinan Oral Cumhuriyetin kuruluşundan beri eğitimin sorunlarının çözülmemesinin sebeplerini anlamaya çalışıyorum. Memleketin ücra köşesinde beyinleri keşfedip merkeze almak amaçlı değil de insanları oturduğu yerde sadakate yönelten bir eğitim sistemi alt yapısı ile başlamışız ve yıllardır bu problemi çözmeye çalışıyoruz. Eğitim yerleşkeleri elbette çok önemli ama sorun sadece binaların yapısından oluşan bir sıkıntı mı? Son günlerde bazı binaların şehir dışına çıkması mesela askeri kışlaların, resmi kurumların ve okulların çıkmasının çok da eğitimle ilgili olmadığını düşünüyorum. Aslında toplum üzerinde bir proje olduğunu düşünüyorum, hala itaate, sadakate ve ezbere dayalı bir insan tipi yetiştirmek için çalışıyoruz. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda bakanlıklarda bürokratların dışarıdan gelmesinden kaynaklanan, hala kendi özümüze dönemediğimiz, kendi devletimizi dönüştüremediğimiz, siyasi problemlerimizi çözemediğimiz, etnik yapılarımızı anlayamadığımız bir süreç yaşıyoruz ve bu arada da eğitim kurban gidiyor diye düşünüyorum.
6 / Hasan Buran Bir parti on dört yıl iktidarda kalacak ve birçok milli eğitim bakanı değişecek. Cumhuriyetin kuruluş tarihinden beri sürekli toplumu oyalama taktiği uygulanıyor. Malatya’da hangi kararlar alındıysa sivil topluma da danışsalar yine kendi başlarına aldıkları kararları uyguluyorlar. Tartıştıkça daha kaliteli bir yaşamı hak ediyoruz. Devlet hala sistemle ilgili olarak tedirgin, oturduğu yerde rahat değil. Bir devlet korkuları ile idare ediliyorsa o korkularıyla toplumun her şeyine müdahale ediyor. Milli eğitim müdürlüğünün eğitimle ilgili bir konuda üniversiteye danışması gerekir. Malatya’da yapılanların çocukların geleceklerini çok fazla düşündüklerini sanmıyorum. Öğretmenlerde de bir deformasyon var. Bir öğretmenin sürekli kitap okuması gerekiyor. Sadece binalarla bu iş olmuyor.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA İLE
20 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILARLA
Email ve sms davet etti.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik
Malatya kMM