Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 07.05.2016
KATILIMCILAR
DERNEK,VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. MAZLUMDER (M Fatih OKUT )
2. TAÇCIOĞLU KURAN KURSU (Necla CEREN)
3. MİLLET DERNEĞİ (Osman EKİNCİ)
4. KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR (Erol ÜNLÜ)
5. MAZLUMDER (Fatih OKUT)
6. RİBAT EĞİTİM VAKFI (Abidin AKKAYA)
7. KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU (Ahmet TAŞ)
8. HAFIZLAR DERNEĞİ (Sadi ÖZMEN)
9. HİMAYEDER (Hülya TURHAN)
10. FAKİR VE MUHTAÇLARA YARDIM DERNEĞİ (Salih DEMİRAYAK)
11. ENSAR VAKFI (Hayri ÖZSARAÇ)
12. BİRLŞİK KAFKAS KÜLTÜR VAKFI (Fatih YILDIRIM)
13. TEKNİK EĞİTİM VAKFI (Cafer BEYDİLLİ)
SENDİKALAR
1. BÜRO-MEMURSEN (Bahri GÖÇMEN-Üye)
2. GENÇ MEMUR-SEN (Mücahit YILDIZ)
3. SAĞLIK-SEN (Nazım AKARSU)
4. TOÇ BİR SEN (Yasin YAŞAR)
5. EĞİTİM BİR-SEN (Musa EVRAN)
SİYASİ PARTİLER
1. MİLLET PARTİSİ (Mustafa TEMİZER-Yön Kur. Üyesi )
BELEDİYELER
1. Katılım yok
GÖZLEMCİLER
1. Murat ÇOLAK (Avukat)
2. Mustafa TÜRKMEN (Kişisel Gelişim Uzmanı)
3. Mustafa KURBAN (Kadı Burhanettin AL Müdürü)
4. Şengül KEÇE (Memur)
5. Mehmet Emin ŞEKER (HİMAYEDER)
6. Nihat BENGİSU
MEDYA
1. ERTE MEDYA
2. TV KAYSERİ
3. İHLAS HABER AJANSI
MİLLETVEKİLİ
1 İsmail EMRAH KARAYEL
ÖZEL KONUK
1 Şerife AKSOY BOLAT
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve gözlemcilerden toplam 52 izleyici katıldı.
MODERATÖR:Adnan EVSEN
Kayseri küçük Millet Meclisinin Mayıs ayı konukları genel gündem konusunda Kayseri Milletvekili İsmail EMRAH KARAYEL, "Milletvekili Dokunulmazlıkları ve Siyasi Etik Kanunu" konusunu, yerel gündem konusunda ise Klinik Psikolog Psikoterapist Şerife AKSOY BOLAT, "İntihar Olayları ve Kayseri" konusu hakkında sunum yaptılar.
7 Mayıs 2016 Tarihinde Cumartesi günü Kocasinan Belediyesi Meclis salonunda yapılan toplantıya birçok sivil toplum kuruluşuna ait temsilciler, gözlemciler, siyasi parti yetkilisi, medya ve üniversite öğrencileri katıldı.
Yerel Gündem; "KAYSERİ'DEKİ İNTİHAR OLAYLARI"
Özel Konuk Klinik Psikolog Psikoterapist Şerife AKSOY BOLAT:
Kendini öldürmeyi düşünen ve deneyen birçok insan intiharı; baş edemeyeceğini hissettiği duygulara karşı tek çözüm olduğunu düşünür ve duygularının yoğunluğu çözümleri görmesini engeller. Bu düşünce genellikle geçicidir. Baş edilemez duygu ve acıları hafifletmenin ya da baş etme yöntemlerini arttırmanın yolları vardır. Bu süreci tek başına atlatmak zor olabilir. Çevreden yardım almak ilk ve en önemli adımdır.
İntihar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Doğrular;
Yanlış: ”İntihardan bahseden gerçekten intihar etmez.”
Doğru: Kendini öldürmeyi deneyen ya da öldüren insanların neredeyse hepsi öncesinde intiharın sinyalini vermiştir. Bu yüzden kendini öldürmekten bahseden herkes ciddiye alınmalı ve hemen harekete geçilmelidir.
Yanlış: “Kendini öldürmeye çalışan birisi delidir.”
Doğru: Kendini öldürmeye çalışan kişilerin çok azının (%10) gerçekle bağlantısı kopuktur. Aklı başında olan insanlarda zor zamanlar yaşar ve kendini öldürmeyi düşünür.
Yanlış: “Eğer bir insan kendini öldürmeye karar vermişse hiçbir şey onu durduramaz.”
Doğru: Kendini öldürmeyi düşünen birçok insan aslında ölmek istemez. Bu istek çok güçlü olsa da geçicidir. Bu insanın yaşıyor olması hala onu tutan bazı şeylerin olduğu anlamına gelir ve biriyle bunu paylaşıyorsa yardım istediği anlamına gelir ve bir şeyler yapılabilir.
Yanlış: “İntihar hakkında konuşmak kişinin aklına bu fikri sokar.”
Doğru: İntihar hakkında açık açık konuşmak bu fikri kişinin aklına sokmaz aksine, bu sizin onu önemsediğiniz ve rahatça acısını sizinle paylaşabileceği anlamına gelir.
Yanlış: “Bir kişi bir kere intiharı denerse tekrar yapma olasılığı çok düşüktür.
Doğru: Tam tersi bir kere deneyen kişi tekrar deneme olasılığı daha yüksektir.
İntihar Uyarı Sinyalleri;
Genellikle intiharı düşünen kişilerin belirgin davranışları vardır. Eğer çevrenizde tanıdığınız biri,
Açık ya da kapalı kendini öldürmekten bahsediyorsa (“Hayat yaşamaya değmez.”)
Bir yakını ya da kendisi sarsıcı bir olay yaşadıysa,
Yeme ve uyku düzeni bozuksa,
Arkadaş ve sosyal çevreden uzaklaşıyorsa(hobi, okul veya işine ilgisi azaldıysa)
Veda veya vasiyet yazma gibi şeyler yapıyorsa; önemli eşyalarını çevresindekilere veriyorsa,
Geçmişte intihar denemesi varsa,
Gereksiz şekilde riskler alıyorsa,
Sıkıntılı veya bitkinse, hiçbir şeye konsantre olamıyorsa
Sebepsiz yere çok kötü hissederken rahatlamış gözüküyorsa, risk altındadır ve intihar etmeyi düşünüyor olabilir.
Çevrenizde intihar etmeyi düşünen varsa ne yapabilirsiniz?
Bir arkadaşınızın ya da yakınınızın intiharı düşünmesi durumunda bununla baş etmek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Yapılabilecek en önemli şey konuşmaktır. Yargılayıcı olmadan karşınızda ki kişiyi dinleyin izin verin istediği kadar konuşsun. Ne hissettiğini anlamaya çalışın. Önemli olan karşınızdaki kişinin onunla ilgilendiğinizi ve acısıyla yalnız olmadığını bilmesidir.
Tartışma, öğüt verme ya da hissettiklerinin veya intiharın doğruluğu yanlışlığını sorgulamayın, hayatın değeri hakkında söylev vermeyin. Sizinle paylaştığı için mutlu olduğunuzu belirtin, destekleyici ve cesaret ve umut verici olun. İntiharı düşünüp düşünmediği, zamanı, planı gibi şeyler hakkında sorular sorun, çekinmeyin. Sakin olun, şaşkınlık göstermeyin.
Eğer zamanını ve nasıl yapacağını belirlemişse bu acil bir durumdur. Mutlaka ciddiye alın, sır olarak saklamayın bir uzmana danışın, gerekirse acil yardım çağırın. Acil bir durum değilse, kendi yardımınızı önerin, profesyonel yardım alması için destekleyin. İlk randevuyu alırken yanında olun.
Fikrini değiştirmek için yargılamayın. Bu sadece suçluluk ve çaresizlik duygusunu yaratır. Yaşadıklarını hafife almayın önemli olan sorunun büyüklüğü küçüklüğü değil kişiyi ne kadar etkilediğidir.
Kesinlikle kendini öldüremeyeceğini söylemeyin. Birçok insan zaman zaman ölümü düşünebilir ve bu geçicidir. Bunu belirtin ve yardım almasını sağlayın. Çevrenizde intihar riski taşıyan kişilerin durumunu takip edin ve desteğinizi devam ettirin.
Eğer siz kendinizi öldürmeyi düşünüyorsanız;
Yoğun şekilde fiziksel acı hissediyorsanız algı ve düşünceleriniz çok fazla etkileniyorsa acıya son vermekle yaşamınıza son vermek aynı şey değildir. Rahatlama ancak hayattayken hissedebileceğiniz bir duygudur.
Kendinize zaman tanıyın. İntiharı düşündüğünüzde herhangi bir şey yapmadan önce 24 saat ya da bir hafta bekleyin. Unutmayın hissetmek ve yapmak aynı şey değildir. İntiharı düşünmeniz o anda yapmanız gerektiği anlamına gelmez.
Alkol veya madde kullanımından kaçının zamanla sizi daha da kötü hissettirecektir. Günlük program yapmak size yararlı olacaktır. Size zor gelecek bir şeyler eklememeye çalışın, programa eskiden keyif aldığınız (müzik dinlemek vs) en az 30 dakikalık bir şeyler koymayı unutmayın.
Gün içinde en az yarım saat gün ışığı görün. Yalnız kalmak isteyebilirsiniz ama insanların arasına karışmak iyi gelecektir. Şu an da hissettikleriniz yoğun ve hiç dinmeyecek bir acı gibi gelebilir fakat yaşadıklarınız kalıcı değil geçicidir.
Uyuyamıyor, yiyemiyor, çalışamıyorsanız, acının bitmeyeceğine inanıyor, sağlıklı düşünemiyorsanız bir an önce okulumuzdaki psikolojik danışmanlarla ya da en yakınınızda bulunan bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşün.
Hayat boşluk götürmez. Boşluk iyi ya da kötü olarak dolduruluyor. İnanç intiharı engelleyen önemli bir unsurdur. Fakat inanç çocuğa günah ya da korku ile öğretilmemeli. Kişinin olumsuzlukları değil de olumlu yaptıkları üzerinden gidilirse intihar olayları engellenebilir. Allah korkusu ile değil sevgi ile yetiştirilmelidir. İyi ve ahlaklı yetişmelidir. Bu anlamda din adamların çok iş düşüyor. Bir çok sorun bizden önce din adamlarına gidiyor ancak, yöntem konusunda sıkıntılar var. Din adamlarına da bu konuda eğitimler verilmelidir.
UNUTMAYIN bu duygu durum hali geçicidir ve tedavisi sandığınız kadar zor değildir.
Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU):
Biraz önce de vurgulandı. İntihar olayları ölüm sebeplerinin arasında ilk 15 de yer almaktadır. Yalnızlık ve çözümlerin bitmiş olması intihar sebepleri arasında gelmektedir. Batı toplumlarında hayat mücadele demek, bizim toplumda ise patlaşmak esaslıdır. İşe yaramayan insan batı kültüründe kenara atılır. Bizim kültürümüzde ise böyle bir şey yoktur. Umutsuzluğa düşen kişiye moral depolanır, toplumun içinde olması sağlanır. Olumlu yaklaşımlar daha önemli, illaki hayata bağlı olmak lazımdır. İyi ve kötü günde önce komşularımızla, sonra akrabalarımızla, arkadaş, eş dost ile ilgilenilmeli hal hatır sorulmalı. Paylaşılmayan dert insanı intihara götürür. Paylaşılan dertler insanı moral olarak yükseltir, intihar olaylarını engeller. İnsanlara sahip çıkmalıyız. Sahipsizlikten kurtarmalıyız.
Mustafa TEMİZER (MİLLET PARTİSİ Yön Kur. Üyesi ):
Umutsuzluk ve çaresizlik toplumda ortadan kaldırılmalıdır. Bunun yolu eğitimdir. Eğitimi yoluna koyacaklar ise milletvekilleri ve yöneticilerdir. Olumsuzlukların yayılması ve kötü örnek alınması anlamında yaşadığımız ortamda her şey mevcuttur. TV dizilerinde, medyada kötü örnek ve ahlaksızlık almış başını gidiyor. Osmanlı da mecelle de bir olay anlatılır. Olayın şüyuu vukuundan beter denir. Bunu önlemede yöneticilerimize, bizlere ve toplumun her kesimine önemli görevler düşüyor.
Mücahit YILDIZ (GENÇ MEMUR-SEN):
Adliyede çalışmamdan dolayı bir çok otopsiye gidiyoruz. İntiharların sebepleri öğrenilirse insan ölümlerinin önüne geçebiliriz. Boşluk insanı istediği alana çeker. Kişilerin vicdani boyuttaki düzelmeleri, doğru yönde boş alan bırakmadan gençlere yönelik olarak etkinlik, aktivite, gezi-gözlem ve spor dallarına yönlendirerek eğitimlerine ve gelişimlerine katkı sağlamalıyız.
Osman EKİNCİ (MİLLET DERNEĞİ):
Ülkemizde sosyal bunalım var. Taciz, trafik ruh sağlığı gibi sebeplerin hangileri daha çok etken. Üniversiteler ve devletin sosyal politika uzmanları neler yapıyor? Bir rapor hazırlanıyor mu? hazırlanıyorsa bu raporlar nerelere kadar gidiyor? Taciz ve intihar olayları beni derinden üzüyor. Medya ve pratik uygulamalar birbirini takip ediyor.
Fatih OKUT (MAZLUMDER):
Alışkanlıklarımız hayat kalitemizi ortaya koyuyor. Kötü alışkanlıklarımız da doğal yapımızı bozuyor. Alışkanlıklar bizi bir yere toslatıyor. Hoşumuza da gitmese faydalı işler yapmalıyız. İntiharın eşiğinde olan kişilerin çoğu boşanmış ailelerin çocuklarıdır. Fıtratımızı boşan unsurların çoğu önümüzde yığılmış olarak duran olumsuzluklardır. İnancımızı yitirince her şeyimizi yitirmeye başladık. Medya önümüze tekrar tekrar kötü örnekleri getirmeye devam ediyor. Hatta sevdirilmeye çalışılıyor. İntihar olaylarının önlenmesinde dini eğitime çok fazla iş düşüyor. Kişinin inancı intihar etmesini engelleyen bir etkendir.
Mehmet ŞEKER (HİMAYEDER):
İntihar olaylarında inançsızlık en büyük engeldir. İnsan yalnız kalabilir, kimse yardım etmeyebilir. Sığınılacak tek kapı Allah'tır. İkinci olarak da sevgi insanı aileye bağlar. Çocuk ailesine güvenirse hatasından çabuk döner. Sevgizi kalan çocuklar hatayı hata ile düzeltmeye çalışıyor. Çoscukların sorunları ve sıkıntıları paylaşılmalı.
Fatih YILDIRIM (BİRLŞİK KAFKAS KÜLTÜR VAKFI):
Ailedeki çocuk eğitimleri çok önemli. Her yaş grubundaki aile eğitimler olmalıdır ve önemlidir. Önemli olan çocukları o sakıntılara sokmadan eğitmeliyiz.
Sadi ÖZMEN (HAFIZLAR DERNEĞİ):
Ahiret inancı, imam hatip veya ilahiyat mezunları bile bu durumun içine düşebiliyor. Tam bir tevekkül ve Allah'a olan inanç artırılmalıdır. Ümit ve sevgi toplumu oluşturmak lazım. Hakkim gerçekten yasanın hakkını veriyor mu? yoksa yasalara başvuranı yalnız mı bırakıyor. Kişinin maddi ve manevi eğitimini bir arada götürmesi lazımdır. Kişi başına düşen milli gelirler artırılmalıdır. Banka reklamları kişilere daha kolay ulaşır oldu. Kredi çekmek daha kolay oldu. Kişiler kolay olanı kolay elde edebiliyor. Faizli para çekiyor sonra ödeme sıkıntısı çekiyor. İçine düştüğü buhrandan dolayı intiharı seçiyor.
Yerel Gündem Ortak sonuç:
1. İntihar etmeyi düşünen ya da söyleyen kişi ciddiye alınmalıdır. Ona tavsiye yerine sorunları ve sıkıntıları samimi bir şekilde paylaşarak dinlemelidir. İntihar etmeyi düşünen kişinin konuşmasına imkan verilmelidir.
2. İntiharı düşünen kişiler öncelikle parçalanmış ailelere ait bireylerdir. İntiharın önlenmesi için çok küçük yaşlardan itibaren eğitimler verilmelidir. Gerektiği durumlarda yetkin kişi ve kuruluştan yardım alınmalıdır.
3. İntiharı önleyici sebepler arasında sevgi, paylaşım ve dini eğitimler önceliklidir. Özellikle inanç akidesi güçlü bir seçenektir. Din adamlarına da bu konuda özel eğitimler verilmelidir.
Genel Gündem; "MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIKLARI VE SİSYASİ ETİK YASASI"
Özel Konuk Kayseri Milletvekili İsmail EMRAH KARAYEL:
Moderatör Adnan EVSEN beyinde söylediği gibi iki kimliğimle buradayım. Hukukçu ve milletvekili kimliğim. Öncelikle hukukçu kimliğimi ön planda tutarak Milletvekili dokunulmazlıkları ve siyasi etik kanun tasarısını değerlendireceğim. Dokunulmazlıklar milletvekili dokunulmazlığı ve kürsü dokunulmazlığı şeklinde değerlendirilebilir. Kürsüden yapılan konuşmalardan ve yasama faaliyetleri sürecindeki eylemlerinden dolayı hiç bir surette kovuşturmaya uğramaması şeklinde değerlendirilmesi gerekir. Ülkemizdeki milletvekili dokunulmazlıkları Avrupa ve ABD'den daha farklıdır. Türkiye'de milletvekili olmadan önce işlenmiş bir suç varsa, milletvekili olduktan sonra yargılama durmaktadır. Zaman aşımına uğramadan işlenen suçlar ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Parlamentoda milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili siyasi partilerin değişik görüşleri vardır. Dokunulmazlık konusu ülkemizde hep siyasi bir polemik konusu olmuştur. Aslında dokunulmazlıklar milletvekilinin emniyet sübabını oluşturmuştur.Dokunulmazlıklar Anayasa hükmüne bağlanmıştır. Mecliste 367 oyun temin edilmesi durumunda anayasal değişiklikler olabilmektedir. 330 Oyun üstü ve 367 nin altında olması durumunda Cumhurbaşkanı isterse halk oylamasına götürebilmektedir. 330 oyun altında olması durumunda herhangi bir işlem tesis edilmemektedir. Mecliste milletvekillerinin vekil olmadan önce işlemiş olduğu suçlar ile ilgili olarak fezlekeler vardır. Bu anayasal taslak ile bir defaya mahsus olmak üzere fezlekesi bulunan milletvekillerine yargı yolunun açılması şeklindedir. Hukuki ve cezai dokunulmazlıkların tamamen kaldırılması değildir. Meclite yer alan taslak ile dokunulmazlıklar sürekli kaldırılmıyor. Fezlekesi olan vekillerin yargılanması bir defaya mahsus olmak üzere anayasal değişikliği öngörmektedir. CHP kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını talep etmektedir. Bakanların dokunulmazlıkları vekillerden daha farklıdır. MHP'nin talebi ise terör suçu işleyenlerin dokunulmazlıkları geçici değil sürekli veya en azında 26. dönem sonuna kadar kaldırılsın şeklindedir. AK Partinin teklifi ise fezlekesi bulunan bütün vekillerin dokunulmazlıkları bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılsın şeklindedir.Meclisteki fezlekelerin bir kısmı oldukça basit suçları bile içeriyor. Velaket halinde işlenen suçlardan trafik suçuna kadar yer almaktadır. Dokunulmazlıkların kalkması durumunda bir çok basit içerikli dosyaların beraat edebileceğini tahmin edebiliyorum. Vekillerin hepsi ceza alacak şeklinde bir şey yok. Dokunulmazlıkların kalkması durumunda Meclis olarak bize düşen hazırlanan fezlekelerin yargıya ulaşmasını temin etmektir. Aslında ülkemizde terör sorunu çözülmüş olsaydı biz bugün dokunulmazlıkları konuşmayacaktık. İnşallah terör olayları kısa sürede çözülür ve bir daha bu tür dosyalar ile uğraşmayız.
Osman EKİNCİ (MİLLET DERNEĞİ):
Kürsü dokunulmazlığı, bilim dokunulmazlığı ve cami dokunulmazlığı hariç diğer dokunulmazlıklar kaldırılsın.
Mustafa TEMİZER (MİLLET PARTİSİ Yön Kur. Üyesi ):
Toplumun duyarlı olması için konu devlet politikası haline getirilmelidir. Vakıf ve cemaatlar sorunları gidermeye çalışıyor. Siyasiler sevgi ve saygıdan uzaklaşıyor. Eylem ve uygulamalar birbirinden farklı. Bu durum Müslüman kişiye yakışmaz. Siyaset çok yönlü. Parti liderleri kendi tabanını kendi politikalarına uymaya mecbur hale getiriyor. Bunu da parti ayrımı yapmadan söylüyorum. Kula kulluk etmeye zorluyorlar. Ayrıştırma üzerinden siyaset yapıyorlar. Milletin birliği böylece engelleniyor. Hep birlikte parçala böl yönet, parçala böl yut şeklinde pozisyonlara biçare kalıyoruz. Birlikte rahmet vardır. İhanet suçuna buluşanların dokunulmazlıkları kaldırılsın.
Necla CEREN (TAÇCIOĞLU KURAN KURSU):
Terörden çok çekmiş bir millet olarak terör ile ilgili tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın.
Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU):
Yasama dokunulmazlığı milletvekiline rahat etmesi için verilen bir haktır. Yasama dokunulmazlığı kalsın. Trafik vergi vs gibi suçlar ile ilgili hazırlanan fezlekeler yargıya intikal etsin. Milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili seçilebilme şartları belirlensin. Terör, yüz kızartıcı suçlar, katliam, toplum düzenini bozma ve vatana ihanet konularındaki dokunulmazlıklar kaldırılsın.
Sadi ÖZMEN (HAFIZLAR DERNEĞİ):
Müslüman kişinin konuşacağı ve konuşamayacağı konular olmalıdır. Milli birlike ve bayrak tartışılmamalıdır. Kararlı devlet adamlarına ihtiyaç vardır. Doğuda farklı, batıda farklı konuşanlar milletvekili seçilmesinler. Terörün canlanmasına göz yuman insanlar da yargılanmalıdır.
Hülya TURHAN (HİMAYEDER):
Terör ve yolsuzluğa bulaşmış kişilerin milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılsın.
Fatih OKUT (MAZLUMDER):
Terör suçuna bulaşmış, milli birlik ve bütünlüğümüzü bozacak hal ve eylemlerde bulunan kişilerin milletvekili dokunulmazlıkları sürekli kaldırılsın.
Cafer BEYDİLLİ (TEKNİK EĞİTİM VAKFI):
Dokunulmazlıkların arkasına sığınanlar ülkeye ihanet etmenin bir cezası olmadığını düşündüğü için milletvekili dokunulmazlıklarının kürsü dokunulmazlığı hariç kaldırılması gerekmektedir.
Salih DEMİRAYAK (FAKİR VE MUHTAÇLARA YARDIM DERNEĞİ):
Milletvekilleri bizleri temsil ettiği için, bizler nasıl yargılanıyorsan vekiller de yargılanmalı. Özellikle terör suçuna bulaşmış olanların yargılaması üzerindeki dokunulmazlıkların kaldırılması gerekir.
Hayri ÖZSARAÇ (ENSAR VAKFI):
Vatan hainliği ve terör gibi olaylara karışan vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılsın.
Genel Gündem Ortak Sonuç:
1. Terör suçuna bulaşmış, teröre destek veren, yardım ve yataklık eden kişiler ile milletvekili seçilebilmeleri konusunda yeni kriterler getirilmelidir. Bu kişilerin seçilme yeterlilikleri kısıtlanmalıdır.
2. Terör, vatana ihanet konularında fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılsın.
Değerlendirenler
Adnan EVSEN
Kayseri kMM Hamalı