YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 2 Nisan 2016
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Baro İlçe temsilcisi Av. Atilla Kaan Komut
2/ Karya Sanat Derneği (Taner Uysal)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/Ziraat Odası (Süleyman Tümen
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Sevim Gergin)
6/Uluslar arası Genç Politikacılar Derneği (Ercan Aydın Tuncer)
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
yok
GOZLEMCİLER
1/ Elif Aytaç(HDP)
2/ Fikriye Duru(MHP)
3/Nesrin Özalın(CHP)
4/Azat Öztürk(YSGP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 14 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kent Tv Ali Ballı
2/ Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3/ TRT Selçuk Şimşek
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
SIĞINMA HAKKI, DÜNYADAKİ UYGULAMA VE TÜRKİYE –AB ANLAŞMASI
KONUŞULANLAR
ATİLLA KAAN KOMUT( Baro)
Göçmenlik insanlık tarihiyle birlikte var olan bir olgudur. Bir ülkede, düşünceleri, ırkı, dini ve farklı kimlikleri nedeniyle zulüm gören, baskıya uğrayan kişiler doğal olarak, kendilerini güvende hissedecekleri bir başka yere göç etme ihtiyacı duyuyorlar. Bireysel olarak kaçak yollardan ülkemize gelen Pakistan, Afganistan gibi ülkelerden gelenlere düzensiz göçmen diyoruz. Suriye’den gruplar halinde ülkemize giriş yapanlara sığınmacı deniyor. Kimlik tespitiyle yurda giren bu kişilere bir geçici barınma belgesi verilerek uydu kentlere yönlendiriliyorlar. Bir yandan da bunların iltica talepleri kayıt altına alınıp, gerekli işlemler yapılıyor. Başvuruları kabul edilenlere de mülteci deniyor. Bugün ülkemizde yaklaşık 400 bin mülteci statüsü kazanmış insan var. Son dönemde AB ile varılan anlaşma gereği Avrupa’dan Türkiye ye gönderilen her sığınmacı sayısı kadar AB ülkelerine mültecilik hakkı kazanmış insan gönderilecek. Ancak burada çok ince bir nokta var. Avrupa ülkeleri ülkelerinin ihtiyacına göre sınıflandırma yapıp işine yarayanları tutup, diğerlerini geri gönderiyorlar. Bu sorun tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun olmasına karşın BM örgütü ne yazık ki üzerine düşen görevi yerine getirmiyor. İlk etapta Yunanistan’dan gelecek 500 sığınmacının yerine bir o kadar mültecilik hakkı kazanmış kişi Avrupa ülkelerine gönderilecek
GÜNGÖR SEZGÜN(Bodrum Demokratik Düşünce Platformu)
Bu sorun tüm dünyanın sorunu olmasına karşın ne yazık ki, BM ve Avrupa sessiz kalarak insanlık suçu işliyorlar. Sorunun çözümü tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde yaratılacak barış ortamıyla mümkün olacaktır.
FİKRİYE DURU(MHP)
Avrupa ülkelerinin iki yüzlü tavrı mutlaka teşhir edilmelidir. En kısa zamanda sığınmacıların kendi ülkelerine dönebilmeleri için tüm ülkelerin çaba göstermesi gerekiyor.
SÜLEYMAN TÜMEN
Bodruma gelen sığınmacı sayısı azaldı. Umarız geçtiğimiz yıllardaki olumsuz sorunları yeniden yaşamayız.
SEVİM GERGİN(BADER)
Hangi koşulda olursa olsun, bu insanların her türlü haklarının verilmesi için sivil toplum kuruluşlarının daha fazla çalışma yapması gerekir. Onları potansiyel suçlu gibi görme yanlışından vazgeçmeliyiz.
ERCAN TUNCER
Sığınmacıların hak ve yükümlülükleriyle ilgili hem onlar, hem Bodrum halkı bilgilendirilmeli, yerel yönetimler de üzerlerine düşeni yapmalı.
AZAD ÖZTÜRK(YSGP)
Bu durum bir insanlık dramıdır. Savaşlar her zaman yıkım getirmiştir. Bölgemizdeki bu sıcak gelişmelerin biran önce son bulması, sığınmacı ve mültecilerle ilgili uluslar arası sözleşmelerde bulunan tüm haklar verilmelidir.
TANER UYSAL( KARSANAT)
Sığınmacıları insan olarak değerlendirdiğimizde bizim için geçerli olan tüm hizmetleri onlara da verilmesi, özellikle sağlık ve barınma sorunlarının çözümü için kamu ve yerel yönetim koordineli bir çalışma yapmalıdır.