YER: BATMAN BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTI SALONU
TARİH: 3 NİSAN 2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / BÜ Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu (İzzettin Ete – Başkanvekili)
2 / Mazlumder ( Hasan Argunağa – Başkan )
3 / Aydın-Der ( Evren Arı – Bakan )
4 / Muhtarlar Derneği ( Masum Padir – Başkan )
5 / Batman Eczane Teknisyenleri Derneği (Veysi Mercimekçi – Genel Sekretter)
MESLEK ODALARI
1 / Esnaf Odaları Birliği ( İbrahim Güneş – Sicil Müdürü)
SENDİKALAR
1 / Kültür Sanat-Sen (Selim Pilatin – İl Temsilcisi )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /
GOZLEMCİLER
1 /
KATILAN MİLLETVEKİLİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1 / Saadet Becerikli (HDP Batman Milletvekili)
2 / M. Ali Aslan ( HDP Batman Milletvekili )
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 /
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONUŞULANLAR
Selim Yılmaz (Dader):
ÖNERİLER
1 / Hasan ARGUNAĞA(Mazlumder): Toplantıya katılımı daha çok bekliyorduk. Batman’da daha önce 5 STK ile birlikte İnsan Hakları Platformu’nu oluşturmuştuk Batman’daki Suriyeliler, Afganlar ve Iraklılar ile ilgili bir çalışmamız olmuştu. II. Dünya Savaşından sonra BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne sığınmacılar ile ilgili maddeler konulmuştu. Sığınmacılara bazı haklar tanınmıştır. Batman’a sığınan Suriyeliler ile ilgili çalışmalarımız oldu. BM de mülteciler ile ilgili Yüksek Komiserlik oluşturulmuştur. 2012 yılında Geçici Koruma Yönetmeliği çıkarıldı. Bu yönetmeliğe göre Türkiye’deki sığınmacılara barınma, gıda, sağlık tedavisi gibi hizmetler ücretsiz yapılıyordu. Ezidiler bu haklardan mahrum edilmişti. Girişimlerimiz ile bu mahrumiyeti giderdik. Ortadoğu ülkelerinde mülteciler, savaşlardan dolayı başka ülkelere göç etmek zorunda kalıyorlar. Denizlerde her gün insanlar ölüyor. Bize düşen bu kirli savaşların yarattığı sonuçların insanlık ailesine etkisini ders olarak algılamaktır. Savaşı durdurmak gerekir. Silahsızlanmayı sağlamalıyız.
2 / Selim PİLATİN(Kültür Sanat-Sen): 1975 yılında Irak’ta Mustafa Barzani ve Irak Yönetimi arasında ki savaşta İran peşmergelere 15 günlük iltica hakkı tanıdı. O dönemlerde 2 bin peşmerge Türkiye sınırına gelip sığınma talebinde bulundu. Başbakan Naim TALU “ülkelerine gitsinler “ demişti. 1988 Halepçe Katliamı’ndan sonra Türkiye yüz binlerce kişiye sığınma hakkı verdi. 1960 lı yıllarda binlerce Ezidi Avrupa’ya sığınmacı olarak gitti. Avrupa’da mülteci ve sığınmacılara çok iyi şartlar sunuluyor. O nedenle oralara gitmek istiyorlar. Ama Avrupa bu kadar kişiyi almaya hazırlıklı değil. Onlar Türkiye gibi çadırda barındırmıyor, tüm imkânları sunuyor. O nedenle şu anda hepsine bu imkânı da sunamıyor. O nedenle kabul etmek istemiyor. Kanımca Türkiye de bu duruma hazırlıksız yakalandı. Suriye’de savaşın bu kadar uzun süreceğini hesaplayamamıştı.
3 / Veysi MERCİMEKÇİ(Baçet-Der): İslami coğrafyalardaki ülkelerin de ellerini taşın altına koymaları lazım. Suriye’den gelen birçok insan maalesef yanlış yollara sapmış durumda. Bizim bu tür şeyleri de engellememiz lazım. Sivil Toplum Örgütleri ellerinden geleni yapıyorlar. Bizim çevremizdeki insanlara bu sığınmacılara bu şekilde yaklaşmamalarını belirtmemiz lazım.
4 / Evren ARI(AydınDer): Sorunun temel esası sosyolojik, ekonomik, siyasal ve hukuki olmak üzere 4 boyutu vardır. Yanı başımızda gerçekleşen kaos, insan hakları ihlalleri oluşturmuştur. Bugün Suriye savaşından dolayı Türkiye’ye sığınan insan sayısı 2 milyonu geçmiştir. Hükümet sığınmacıların bu durumuna insan haklarından ziyade şirket mantığı ile bakmaktadır. Bu insanlara bakıcı gibi bakmakta ve Avrupa’dan bu bakıcılın mükâfatını 6 Milyar € alarak görmüştür. Suriyelilerin sosyolojik, psikolojik vb. gibi durumlarının topluma etkilerini görüyoruz. Avrupa’nın bu mültecileri istememe nedenleri
1- Suriyelilerin sosyolojik yapısı
2- Avrupa’da aşırı sağın radikalleşmesi
3- Avrupa’nın rahatını bozmak istememesidir.
Görev yaptığım okulda biz mülteci durumuna düştük. Sabah bizim öğrencilerimiz, öğleden sonra ise Suriyeli çocuklara eğitim görüyor. Hükümet soruna ticari mantıkla yaklaşıyor. Hükümetin 6 Milyar € yu almayıp dünyaya “ biz insan haklarına saygılıyız” demesi lazımdı. Maalesef bu parayı kabul ederek maneviyatını satmıştır. Bizim Suriyelilere bakış açımız insani olmalıdır.
5 / İzzettin ETE(BÜ Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu): Mültecilik – sığınma 2. Dünya Savaşı ile beraber ortaya çıkmış bir durumdur. Savaş sonunda sınırlar doğal haline dönüşünce insanlar evlerine dönmeye başladı. Bu konuyla ilgili uluslar arası anlaşmalar yapıldı. Anlaşmalara uymayan tek ülke Ürdün’dür. Özellikle son 30 yıldır bölgemizde sürekli bir savaş ortamı var. Türkiye ilk kez 2011 yılında bunları almaya başlamıştır. Şu anda kayıtlı iki milyon, kayıtsız bir buçuk milyon kayıtsız var. Elbette hepsine kucak açılmalı. Ama bu durum şehirlerin ve toplumun kültürüne etki ediyor. Gelenler bir süre geri gitmek istemiyor. Avrupa aslında tampon bir bölge oluşturmak istiyor. Çünkü onların gelmesi onlar için büyük bir tehlike hem de büyük bir külfet oluşturuyor. Türkiye adeta bir maşa olarak kullanılıyor. Oysa bu savaşın esas sebebi Avrupa’dır.
6 / Masum Padir (Muhtarlar Derneği): Avrupa ve Dünya bu konuda çok samimi değiller bence. Bugün Brüksel’de olan patlama için hepsi ayağa kalkıp, Ankara’yı görmezden gelmek samimiyetsizliktir. Gelenlerin ülkeye büyük bir külfeti var. Onlar geldikten sonra toplumsal bozulma artmıştır. Tampon bölge oluşturulabilirdi. Avrupa’nın bakış açısı aslında Hollandalıların davranışında ortaya çıkmıştı. Bence halen Haçlı zihniyeti ile yaklaşıyorlar. Avrupa bizleri istemiyor. Bizim özümüze dönmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği’ne alınacağımızı da sanmıyorum.
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon, mail ve Ankara hamalları aracılığıyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü
Raporlama : Cuma Gülcü