YER: Mazlum-Der Toplantı Salonu
TARİH: 12.03.2016, 13:00-16:00 arasında
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Hatip Kaya (ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ)
2 / Serpil BAYSÜR (KADIN PLATFORMU SÖZCÜSÜ)
3 / Hasan GÜZELGÜL (PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ)
4 / Sedat KAYA (MAZLUM-DER DİYARBAKIR)
5 / KARANİ ŞİMŞEK (BES DİYARBAKIR)
6 / AV.HASAN YALÇIN (MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR DERNEĞİ)
7 / Selva DEMİR (EPİDEM DİYARBAKIR)
8 / İSMAİL AKTAŞ (DTK DİYARBAKIR)
9 / BERFİN ŞEN (KADIN KOLLEKTİFLERİ-JİNGEH)
10 / BARIŞ KAÇAMAN( DİCLE FIRAT KÜLTÜR MERKEZİ)
SENDİKALAR
Yok
ODALAR
1 / Ahmet KILIÇER (DİŞ HEKİMLERİ ODASI)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ
GÖZLEMCİ
DİĞER KATILIMCILAR
MODERATÖR
Mehmedi Aktoprak
GENEL GÜNDEM: Kadın Cinayetleri; şiddet, ceza indirimleri ve çözüm önerileri
12.03.2016 Saat 13.00 de Diyarbakır kMM toplantısı Büyükşehir belediyesi Konukevi karşısı Mazlum-der toplantı salonunda başladı. Telefonla aranmalarına ve mail davetlerine rağmen ilimiz milletvekillerinin toplantıya katılımı olmamıştır.Toplantıya Milletvekilleri Sibel YİĞİTALP ile Nursel AYDOĞAN mazeret telgrafı gönderdiler.. Toplantı öncesi hazırlana görsel sunum yapıldıktan sonra toplantıya geçildi. Toplantıya katılan STK temsilcileri görüşlerini ifade etmişlerdir.
Hatip KAYA( ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ DİYARBAKIR): Kadına yönelik şiddet çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de hep gündemden düşmeyen bir konu ve giderek daha fazla insanı etkiliyor.Bunun nedenleri konusunda bir hukukçu olarak bir çok şey söyleyebilirim.Ama en önemli olanın bu konuda sorunun hala varlığını sürdürmesi ve toplumu etkimesidir.Bu konuda eksikleri dile getirsek bile daha fazla sorun toplumsal kültürde şekillenmektedir.Bu konuda yazar Ayşe BÖHÜRLER’in bir incelemesi vardı,kitaplaştı bu çalışma.İslam dünyasında kadının konumu ve kadına yönelik bakış…Onun için kadınlara bakışta etkili olan Kültürel etkiler her şeyi kapsıyor.
Serpil BAYSÜR( KADIN PLATFORMU SÖZCÜSÜ): Aslında toplumda da bu konuda çok farklı yaklaşımlar var.Çünkü toplumu oluşturan iki önemli cinsten biri kadındır.Onun için genel ve herkesin bakışını tek noktadan anlamak ve yorumlamak doğru olmaz.Çoğu zaman olumsuz bir bakış var,ama buna rağmen kadın varlığı artık sadece şiddet üzerinden tanımlanmıyor,her alanda var olan bir kadın profilinde kolayca söz etmek mümkündür.Tüm bunlara rağmen kadınların hala öldürülmeleri kabul edilebilir bir şey değil.Bu cinayetleri önlemede çok başarısız bir hukuk sistemi var.Cinayetlere uyduruk gerekçelerle indirimler kesinlikle özendirici bir rol oynuyor.Bu konuda kampanyalar yapılmalıdır.
Hasan GÜZELGÜL(PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ): Kadınlara bakışta en önemli etken, din ve ekonomidir. Çünkü bu iki etkende oldukça geniş bir yaşam alanında etkilidir.Onun için kadına yönelik şiddeti önlemek için dinin olumlu mesajları kanaat önderleri tarafından topluma yansıtılmalıdır.Tüm dünyada bu türden çabalar vardır ve dini yapılar öncü bir rol oynarlar. Bu noktada mesela alevi aile yapısında kadın bakışı daha normal bir çizgide duruyor, ve alevi dedeleri kadınlar konusunda topluma hep güzel bir örnek olmanın çabası içindedirler.
Sedat KAYA (MAZLUM-DER DİYARBAKIR) : Kadına yönelik şiddetin kaynağı olarak dini görmek kesinlikle yanlıştır.Bunun yanında birçok faktör var,ama erkekler hep buı noktada kendince bir anlayışla bundan istifade diyor olabilirler.
KARANİ ŞİMŞEK (BES DİYARBAKIR): Kadınlara yönelik bugün ki sorunların temelinde çok büyük ölçüde demokratik yapının eksikliklerin etkili olduğunu düşünüyorum. Demokrasi yetersizliği ve eksikliği en çok kadın yaşamını sıkıntıya sokmaktadır. Sendikal yaşamda olsun normal günlük yaşamda olsun,kadınlar görünür olmalıdır. Kadın kotaları da bana göre bu işi çözmede çok yetersizdir.Daha genel bir çaba olmalı.Ve anayasa kadınlara yönelik her türden ayrımcılığı ve şiddeti önleyecek bir donanıma sahip olmalı bunun için siyasi yaşam daha etkinleştirilmelidir.Son seçimlerde HDP bu konuda toplumsal tabuları kıracak türden bir iş yaptı,ama hala birçok siyasi partide kadının simgesel de olsa adı bile yok.Kadını yaşamda koparan şey,hukuksuzluk ve bitmeyen şiddettir.
AV.HASAN YALÇIN (MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR DERNEĞİ): Bu konu da öncelikle her türlü şiddetin tanımlanmasının ve hukukta yer bulmasının gereğini ifade etmeliyim. Çünkü kadına yönelik şiddette hep var olan bir gerçek var, bu şiddeti normal görme ve normalleştirme çabası…Onun için tanımlamak ve bunu hukukun parçası haline getirmek gerekiyor.
Ahmet KILIÇER (DİŞ HEKİMLERİ ODASI): Bu toplantılara çok az katılan biri olarak, sosyal yaralarımız olan konuların seçilmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmeliyim.Tüm sorunlar gibi kadın dünyasının tüm sorunlarını konuşmalı,toplumun gündemine taşımalı,ortak çözümler üretebilmeliyiz.Bu konuda mutlaka herkesin ve her STK ve sivil etkinliğin bir çalışması olmalıdır.
Selva DEMİR (EPİDEM DİYARBAKIR): Kadın üzerinde başlayan ve devam eden yaşamda, bu kadar mücadeleye rağmen hala sorunları konuşmak zorunda olmamız sorunun ne denli büyük ve çözümün zor olduğunu bize göstermektedir. Kadınları bir dili ve yaşamda bir rengi olmalı ve bu kimseye kurban edilmemelidir.Bakın savaş var,Diyarbakır da ve en çok kurban da kadınlar olmaktadır.Birçok kadın şiddetin bedelini canı ile ödüyor ve ölüm onların yazgısıymış gibi kabul ediliyor.Bu savaştan dolayı birçok kadın fuhuşa zorlanmaktadır. Tüm bunların nedenleri ve sonuçlarını bilmemiz gerek…
İSMAİL AKTAŞ (DTK DİYARBAKIR) : Özel bir noktada ve dar bir alanı konuşmak zorunda olsak ta, sorunlar yaşamın her adımını etkilemekte, hatta tüm yaşamı kuşatmaktadır. Yerel anlamda yapılacak olanlardan daha fazla kadın yaşama alanın genelinde yapılmalıdır.Bu nokta en dip noktadan başlamak durumundayız hep…….Onun için kadınlara yönelik şiddetten önce,kadına yaşamda var olmanın tüm hakkını sağlamalıyız.
BERFİN ŞEN (KADIN KOLLEKTİFLERİ-JİNGEH) : Bir ekoloji ve doğal yaşam hareketi olarak bizler, kadının her türlü teslimiyetini ve mahkumiyeti red ediyoruz.Bunun aslında toplumun özgürlüğünü ve mutluluğunu çok derinden etkilediğini düşünüyoruz.Onun için toplum kadına bir rol vermekten vaz geçmelidir. Özgürlüğünü kazanmış kadın,yaşamda her anlamda daha üretici ve mutlu olacaktır.
BARIŞ KAÇAMAN( DİCLE FIRAT KÜLTÜR MERKEZİ): Kadınlara yönelik şiddetin etkileri ve sonuçları aslında onlarca yıldır birçok akademik birim tarafından incelenmekte ve birçok yayına konu olmaktadır. Bu anlamda sorunlar kolayca çözünmemektedir. Bana göre en temel sorun eğitim, hala okulların kendisi bile tecavüz ve şiddet dolu mekanlardır. Onun için bunu aşmanın yolu farklı eğitim modelleri ile bir reform yapmaktır. Çünkü bireysel bir tutum yerine radikal bir değişimi tercih etmek gerek.