İL: Muğla/BODRUM
YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 5 Mart 2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Baro İlçe temsilcisi Cavidan Karaöz
2/ Karya Sanat Derneği (Taner Uysal)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan)
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Sevim Gergin)
6/Bodrum Demokratik Düşünce Platformu(Esin Sezgün)
7/Uluslar arası Genç Politikacılar Derneği (Ercan Aydın Tuncer)
8/Bodrum Kent Konseyi(Rezzan Sebin)
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
Duran Öztürk (CHP Bodrum eski ilçe başkanı)
GOZLEMCİLER
1/ Elif Aytaç(HDP)
2/ Adil Ülgen AK Parti Yön.Kur.Üyesi
3/Nesrin Özalın(CHP)
4/Azat Öztürk(YSGP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 27 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kent Tv Ali Ballı
2/ Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3/ TRT Selçuk Şimşek
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
KADIN CİNAYETLERİ,ŞİDDET, CEZA İNDİRİMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
KONUŞULANLAR
AYHAN ONGUN :
Ülkemizin en önemli gündemlerinden olan kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için çözüm önerileri olan, nedenleri ve şiddetin kaynaklarına ilişkin görüşleri, söyleyecek sözü olan herkesi konuşmaya çağırıyorum.
CAVİDAN KARAÖZ(Muğla Barosu Bodrum temsilcisi)
Bu toplantının Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliklerine denk gelmesi ayrıca önemli ve anlamlıdır.Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet uygulanması ülkemizin en dramatik sorunlarından biridir.Ayrımcılığın önlenmesi ve kadın hakları konusunda Türkiye uluslar arası sözleşmeleri imzaladığı gibi mevcut yasalarımız da yeterlidir. Asıl sorun uygulamadadır. Hakimlerin mağdur yerine fail lehine takdir kullanması, anlamsız ceza indirimleri uygulaması adeta failleri özendirmekte, caydırıcılığını yitirmektedir.Meclisteki siyasi parti yöneticilerinin her fırsatta kadına yönelik şiddeti kınaması ve mutlak surette bir kadın bakanlığı kurulması gerekir. Bir yasal zorunluluk olan kadın sığınma evlerinin açılması yerel yönetimlerin en temel görevlerindendir.
FEYHA KARSLI(Bodrum Kadın dayanışma Derneği)
Şiddetle ilgili nedenlerini araştırmak, şiddeti meşru kılacak söylemlerden kaçınmak gerek.Aslında şiddetin nedeni de olmaz. Sistem kadın-erkek eşitsizliği üzerine kurulmuştur.Bu suçlar kültür ve eğitimle eşdeğer gitmiyor.Cinsiyet eşitliğini kabul etmezseniz eğitimin önemi kalmaz.
REZZAN SEBİN(Kent Konseyi)
Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin önlenebilmesi için özgecan yasası benzeri yeni düzenlemeler ne zaman hayata geçirilecek?
CAVİDAN KARAÖZ(Baro)
Henüz meclis gündemine gelmese de bu konuda girişimler var.Ancak şiddetin ekonomik boyutu da var.Üst mercilerin söylemlerine dikkat etmesi lazım.Diyanetin “babalar, çocuklarına şiddet uygulayabilir” türünden açıklamaları doğru değildir. Yargıçların üzerinde iktidarın baskısı yargıya olan güveni sarsmaktadır.
FİGAN EROZAN(BKDD Bşk)
Kadın cinayeti yerine erkek şiddeti denmeli. Hiçbir erkeğin kadına “haddini bildirme” hakkı ve yetkisi yoktur. Kurumlar bilgi sahibi olmak yerine işin kolayına kaçıp, taraf oluyorlar.kadınlara mağdur gözüyle bakmak da kadına yönelik bir hakarettir. Kadının yaşam hakkı elinden alınıyor.kibar olmak kadına tecavüzü önlemiyor.
SÜLEYMAN TÜMEN(İzleyici-Çiftçi)
Evde anneler oğullarını kızlarından daha çok sever ve ilgi gösterirse bu şiddet bitmez.Erkek de yeri geldiğinde şiddet görüyor. Şiddet uygulama bir hastalıktır.Yalnızca bizde değil, bütün dünya ülkelerinde bu vardır.
GÜNGÖR SEZGÜN(Bodrum Demokratik Anayasa Platformu)
Kadın sığınma evlerinin açılması konusu uzun zamandır gündemde ancak henüz bir sonuç alınabilmiş değil. Bu konuda Bodrum kent Konseyi neler yaptı, ne tür girişimlerde bulundu.İmar planında sığınma evi için yer ayrıldığı söyleniyor.
FİGAN EROZAN(BKDD)
Sığınma evleri konusunda duyarsız davranan Bodrum Belediyesi protesto edildi.Bodrum da had safhada şiddet olayları var.belediye sığınma evi projesini 2019 programına aldığını söylüyor. Biz kadınlar bu talebimizin sonuna kadar takipçisi olacağız.Bodrum yerel yöneticileri kayıtsız kalamaz.
ERCAN TUNCER(Ulusal Gençlik Parlamentosu)
2015 yılında 303 kadın öldürülmüşken çıkacak yasanın özgecan’ın ismiyle anılması bana doğru gelmiyor.Erkeklerdeki madde bağımlılığı da şiddeti körükleyen unsurlardandır.
MİRAY DEMİR(izleyici)
Şiddeti yalnızca alkol ve madde bağımlılığı ile özdeşleştirmek doğru değil.Sistemi sorgulamak ve çözümü burada aramak gerekir diye düşünüyorum. Aksi halde kadına yönelik şiddet ve cinayetler devam edecektir.
FİGAN EROZAN(BKDD)
Erkekler kendilerini nasıl tanımladıklarına baksınlar, erkek olma hallerini ve cinsiyet rollerini sorgulasınlar.Dijital şiddet de son zamanlarda sistemli olarak yapılmakta ancak suç olarak bile kabul edilmemektedir.
ZEKİ ALPTEKİN( İzleyici)
Uzun yıllardır yurt dışında yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim. Almanya da yüzde kırk aile eşitlik ilkesine bağlı olduklarını söylediği gibi uygulanan eğitim sistemi ve kültür politikalarıyla da kadına yönelik şiddeti en aza indirmeye çalışıyorlar.
ADİL ÜLGEN(AK PARTİ)
Çatışmacı bir kültürden geldiğimiz için her türlü sorunumuzu da çatışma ortamında çözmeye çalışıyoruz.Erkekler bizim kültürümüzde soyun devamı olarak görüldüğü için ayrımcı davranılıyor.her sorunda olduğu gibi bu konuyu ve çözümünü de demokrasi boyutundan soyutlayamayız.
FEYHA KARSLI(BKDD)
Şiddet sarmalı dediğimiz olay, erkeğin parmağını kaldırarak” ben sana gösteririm” hareketidir ve devamı şiddet ve cinayetle sonuçlanıyor.
ADİL ÜLGEN(AK PARTİ)
Yerel yönetimler yasasının açık bir hükmü vardır. 100 bin ve üzeri nüfusu olan yerlerde sığınma ya da sevgi evleri açılması zorunludur. Bu yasal zorunluluğu yerine getirmeyen yöneticiler suç işlemektedirler.
YAŞARE KILIÇ(İzleyici)
Okullarda çocuklara cinsiyet dersi okutulmalıdır. Barışa kadınlar kadar erkeklerin de ihtiyacı vardır. Ancak ne yazık ki bunun mücadelesini veren de bu konuda şiddete uğrayanda kadınlar oluyor.
CAVİDAN KARAÖZ(Baro)
Ben bir hukukçu olarak bu konuşulanlardan sonra anladım k, baro olarak da biz üzerimize düşeni yapmamışız.Yeterli çalışma yapmadığımız, baroların yetersiz kaldığı konularda en kısa zamanda yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.Özgecan yasası aslında bu konuda gelinen son noktaydı.
ELİF AYTAÇ(HDP)
Şiddet, doğduğumuz andan itibaren yetersiz hissettirilmemizden kaynaklanıyor. Kadın kendini erkekten eksik hissediyor.kadını aşağılayan, sıfırlayan duygu aileden başlıyor.Erkekler hem şiddet uyguluyor, hem de kadınları birbirine düşürüyor. Şantaj, ısrarlı takip, gözetlemekten şiddet sayılmalıdır.
GÜNGÖR SEZGÜN(BDAP)
Bodrum da halkı daha çok bilgilendirmek, kadınları eğiterek örgütlü mücadelenin içine çekmek, sorunu anlamalarını sağlamak gerekiyor. Bu konuda yalnızca erkekleri suçlayarak bir yere varmak mümkün değildir..