YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 6 Şubat 2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Bodrum Kent Konseyi (Yavuz Yıldız)
2 / Uluslar arası genç politikacılar derneği (Ercan Tuncer)
3 / Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4 / Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan)
5 / Bodrum Adanalılar Derneği(Sevim Gergin)
6 / Bodrum Demokratik Düşünce Platformu(Ahmet Acar)
7 / Bodrum Birleşik Haziran Hareketi(Hayati Şener)
8 / Politikalemi(Şafak Yüca)
MESLEK ODALARI
1 / Mimarlar Odası (Bülent Bardak)
2 / Baro temsilcisi (Ercan Tatar)
SENDİKALAR
1 / Eğitim-Sen (Ahmet Paksoy)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Fikriye Duru (Milletvekili adayı)
2 / Özer Ozankaya (Prof. Sosyolog)
3 / Filiz Ozankaya (TV Yapım yönetmen)
GOZLEMCİLER
1 / Mehmet Polat (HDP )
2 /Adil Ülgen(AKP)
3 / Esma Ezenel(MHP
4 / Recai Seymen (CHP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1/ Ömer Suha Aldan CHP
BELEDİYE BAŞKANLARI
Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 46 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / TRT Selçuk Şimşek
2 / Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3 /Anadolu Ajansı Ali Ballı
4 / Bodrumca Gazetesi Aytül Derici Bardak
5 / Yarımada Gazetesi Tülay Sükün
6 / Arena Gazetesi Kadir Sevindik
7 / Turizm GM gazetesi Hakan Eren
8 / Bodrum Haber Uğur Yurtsev
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR
DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, TÜRKİYE’DE MEDYANIN DURUMU
KONUŞULANLAR
AYHAN ONGUN :
Yaklaşık dört yıldır yaptığımız Bodrum Küçük Millet Meclis toplantılarında yeni bir konuşma, anlama, dinleme kültürünü yerleştirmeye çalışıyoruz. Gereksiz tartışma ve polemiklere girmeden gündemdeki konulara ilişkin görüşlerinizi açıklamanızı istiyoruz.
FATİH GÜLLAPOĞLU ( Gazeteci-Yazar, Televizyoncu)
Medyanın durumunu iki başlıkta değerlendirebiliriz. Gazetecinin kurum içi durumu, Gazetecinin genel durumu.12 Eylül öncesi gazeteciler kurum içinde nispeten daha özgürdü, sendikal haklarımız vardı. Liderler daha hoşgörülü, eleştirilere açıktı. 12 Eylül sonrası promosyonlar dönemi başladı. Özal döneminde basın halktan uzaklaştırıldı. Şimdilerde ana akım medya siyasi erk tarafından havuz medyasına dönüştürüldü. Medya patronları tekelleşir ve yaptığı başka işlerin önüne geçilmezse dönemin iktidarıyla bütünleşir, bağımsız, objektif olamaz.
ŞAFAK YÜCA (Politikalemi)
İnternet üzerinden farklılıkların bir arada olduğu bir yazım ekibiyle internet gazeteciliği yapıyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül’ün özgürlüğüne kavuşabilmesi için internet üzerinden bir mektup kampanyası başlattık. Önümüzdeki günlerde yerel basın ve internet gazeteciliği, ulusal basının yerini alacak. Yerel basın daha özgür davranabiliyor.
FATİH BOZOĞLU (Kent TV)
Cesaretli davranamadığımız için medyada var olan sorunların büyük ölçüde sorumlusu ve suçlusu bizleriz. Siyasiler kendi iyi yanlarını göstermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bizlerde basın mensupları olarak dik durmalıyız. Ulusal basının ahlaksızlığı hepimizce biliniyor, yerel basın güçlendirilmelidir.
TÜLAY SÜKÜN ( Yarımada Gazetesi)
Uzlaşma komisyonundan bir sonuç çıkacağına inanmıyorum. Çünkü tüm siyasi partiler kendi kırmızı çizgilerini dayatacak, bu çalışmaları bir siyasi yarış alanına çevireceklerdir. Öyle olunca da boşa zaman kaybı demektir.
ABDULMUTTALİP (İzleyici)
Medyada özgürlüğün korunması ve devamlılığı için kurumsallaşma şarttır.Medya kendini disipline etmelidir.basını özgür kılacak politikalar üretilmiyor. Yerel basın işgal edilmiştir. Basın çalışanları oda olarak örgütlenmelidir.
AYTÜL DERİCİ BARDAK (Bodrumca Gazetesi)
Demokratik bir anayasa olmadığı sürece ne düşünce ve ifade özgürlüğü ne de basına yönelik baskı ve sansürler bitmez.
HAKAN EREN (TurizmGM Gazetesi)
Ekonomik koşullar doğal olarak gazeteci için bağlayıcı oluyor, özgür davranamıyor. Bir diğer husus da eline bir fotoğraf makinası alan ya da internette bir sayfa açan herkes gazeteci diye ortaya çıkıyor. Bu da medyanın saygınlığını azaltıyor.
FİLİZ OZANKAYA (Yönetmen)
Gazeteci kıyımı 12 martla birlikte başladı, 12 eylül döneminde artarak devam etti. 61 anayasasının sağladığı kısmi özgürlükleri bile ne yazık, koruyamadık.Yalnızca İsmail Cem döneminde televizyon gerçek görevini yerine getirdi.
YAVUZ YILDIZ(Tarih Öğretmeni)
Wolksvagen skandalına Almanya’da nasıl toplum tepki gösterdiyse, ülkemizde de aynı tepkilerin gösterilmesi gerekir. Bir siyasi partinin ilçe başkanı Can Dündar ve Erdem Gül için”mutlaka vardır bir suçları” dediğinde basın mensubu arkadaşlar tepki göstermeliydi.
SÜLEYMAN TÜMEN (Emekli İşçi)
Yüz yıllık ağaç budanıp fidan dikiliyor. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi şarttır. Eyalet sistemi birçok ülkede uygulanıyor, bundan korkmamak, ülke bölünecek diye yaygara yapmamak gerekiyor.
ÖZER OZANKAYA ( Prof. Sosyolog)
Siyasi partiler yasası, YÖK, basın kanunu değiştirilmeli, çağdaş normlara uygun hale getirilmelidir. Ayrıca Atatürk döneminde olduğu gibi milletvekili maaşları en yüksek öğretmen maaşını geçmemelidir.
ADİL ÜLGEN (AK PARTİ )
Düşünce özgürlüğü insan hakları olarak ifade edilir. Hak ve yetkilerin net olarak belirleneceği, yeni, sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyaç vardır. Bu anayasa hazırlanırken de önşartlar öne sürülmemeli, eşit yurttaşlık temelinde vatandaşların hak ve özgürlüklerini teminat altına alacak yeni bir anayasa mutlaka yapılmalıdır.
FİGAN EROZAN (Bodrum Kadın Dayanışma Derneği)
Kim ne derse desin medya taraflıdır.Objektif olması gereken medya ne yazık ki, en ağır şiddet dilini kullandı. Zaman içerisinde tüm medya ekonomik ve ideolojik kaygılarla sisteme eklemlenerek tarafsızlığını yitiriyor.
ERCAN TATAR (Avukat)
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartlarına uygun olarak yerel yönetimler güçlendirilmeli.Aksi halde merkezi yönetim keyfi uygulamalarla hizmetlerin aksamasına neden oluyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünün teminatı olacak yeni bir anayasaya mutlaka ihtiyaç vardır.
ALKIM DENİZASLANI (CHP Gençlik Kolları)
Toplumu kutuplaştıran iklimin oluşmasında basının rolü küçümsenemez. Medya doğruları yazmalı, kamuoyunu algı yönetimiyle yanlış yönlere doğru yönlendirmemelidir.
SALİH ZEKİ YALÇIN (Emekli)
Sayın Aldan’ın da istediği şekilde anayasanın bütün maddeleri değişse ülkede ne değişir? Yeni anayasa gerçekten çözüm müdür?
AYTÜL DERİCİ BARDAK( Bodrumca Gazetesi)
Hukuk devleti olamamak gibi önemli bir sorun varken yapılacak yeni anayasayı hangi sistem işletecek?
KADİR SEVİNDİK (Arena Gazetesi)
Medyanın bağımsız ve özgür olabilmesinin yolu örgütlülük düzeyini yükseltmekten geçiyor. Muğla da daha şimdiden 3 tane gazeteci örgütü var ve ilişkileri de çok bozuk. Basın mensupları böyle dağınık olduğu sürece doğal olarak egemen güçler bu alanda bizim insiyatif almamızı istemeyeceklerdir.
MUSTAFA COŞKUN (CHP)
Cumhurbaşkanının tarafsız olmadığı bir ülkede yeni anayasa yapılsa da uygulamada yine sorunlar yaşanacaktır.Uzlaşma komisyonundan bir sonuç çıkacağını ummuyorum. Medyanın aday belirleme sürecinde taraf olmaması gerekir.
MEHMET POLAT (HDP)
Yerelde de, genelde de basının özgür ve tarafsız davranabilmesi görev yaptıkları alan ve bölgeyle de doğrudan ilgilidir. Güneydoğuda yaşanan olaylara sessiz kalan basın tarafsızlığını yitirmiş sayılır. Siyaset basının üzerinden elini çekmelidir.
RECAİ SEYMEN (CHP BODRUM İLÇE BAŞKANI)
Yazılı ve görsel basın T.C nin çok gerisindedir.Basın belli bir sermayenin eline geçmiştir. Televizyonlarda diziler ve eğlence programları halkı uyutuyor. Toplum korkutulmuş durumda. İktidar eleştirilemez hale geldi. Darbe yasaları değişmedikçe hukuk devletinden söz edilemez. Sosyal medyada bile söz söyleyemez, özgürce düşüncelerimizi ifade edemez hale geldik.
ÖMER SUHA ALDAN ( CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ)
Ülkemizde en temel mesele demokrasiyi içselleştirmektir.1Kasım sonrası ortaya çıkan tablo, masaya oturmayı zorunlu kılmıştır.Fransa da ki başkanlık sistemiyle bizde istenen başkanlık sisteminin arasındaki fark orada başkan tüm bakanlar kurulu toplantılarına başkanlık eder.Basın kendini sorgulamalı, konu hukuk ve insan hakları olduğunda taraf olabilmelidir.Yargı bağımsızlığı şarttır. Anayasanın ilk dört maddesi generallerin değil, kurucu felsefenin yansımasıdır.Tutuklu gazeteciler için Silivri önünde nöbet tutmak işin şov kısmıdır. Avrupa Yerel yönetimler özerklik şartını savunuyoruz. Yerel yönetimler güçlendirilmeli ancak istismarı önlemek için de denetim mekanizmasının iyi çalışması gerekir.