YER: BODRUM BELEDİYE MECLİS SALONU
TARİH: 18.09.2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Gümüşlük Platformu Yaşar Aslan
2 / BODRUM DİYALOG GRUBU Adil Ülgen
3 / Bodrum Demokratik Düşünce Platformu Güngör Sezgün
4 / Bodrum Adanalılar Derneği Sevim Gergin
5 / Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Figan Erozan
6 / Karya Sanat Emekçileri Derneği Taner Uysal
7 / Bodrum Birleşik haziran Hareketi Niyazi Zırıh
8 / Kent Konseyi Rezzan Sebin
9 / Bodrum Demokratik Düşünce Platformu Bekir Eken
MESLEK ODASI
1 / Deniz Ticaret Odası Rüştü Tezcan
GOZLEMCİLER
1 / AK PARTİ YÖN.KUR. ÜYESİ Mustafa Bayer
2 / MHP Fikriye Duru
3 / CHP İlçe Suha Öncü
4 / HDP Mehmet Polat
KATILAN MİLLETVEKİLLER
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / SELÇUK ŞİMŞEKTRT
2 / ALİ BALLI ANADOLU AJANSI
3 / KENT TV
4 / Selda Öztürk Muğla Şehir gazetesi
5 / ARENA Gazetesi Kadir Sevindik
MODERATÖR
AYHAN ONGUN (GAZETECİ-YAZAR)
KONULAR
GENEL KONU : SİVİL TOPLUM VEKİLLERDEN NE BEKLİYOR
YEREL KONU: BODRUM DA SIĞINMACI SORUNU
KONUŞMACILAR:
FİKRİYE DURU (MHP)
Terör olaylarına acil çözüm bulunmasını ve seçim bölgeleriyle daha yakından ilgilenmelerini bekliyoruz.
FİGAN EROZAN (BKDD)
Barış sürecine geri dönülmesi için çaba göstermelerini, yoksul ve kimsesiz insanların sorunlarına eğilinmesini, eşit yurttaşlık temelinde anayasal güvencelerin sağlanması ve hukuk sisteminin çalıştırılmasını istiyoruz.
MİHANE SADUKİ (Yabancı-yerleşik)
Kimliğimiz yok,söz hakkımızın olmasını istiyoruz.
AYHAN ONGUN:
Bodrum daki sığınmacılara yönelik farklı görüşler var, bir kısmı vicdani bir yaklaşımla yardımcı olmaya çalışıyor, bir kısmı da yardım yapıldıkça Bodrum bir cazibe merkezi haline gelir ve daha çok sığınmacı gelir diyor. Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz?
RÜŞTÜ TEZCAN (DTO ve Kent Konseyi Yür. Kur. Üyesi)
Bodrum kent konseyinin öncülüğünde sivil yardım gruplarının koordinasyonu sağlandı.Yakınlarımızda bir barınma merkezi kurulması ya da düzenli yardım yapılması fikriyle başlatılan çalışmalar sonucu şu anda sığınmacılara yiyecek ve giyecek yardımı yapılmaktadır. Ancak Bodrum daki sığınmacılar burada kalmayı düşünmedikleri, Avrupa ülkelerine geçmeye kararlı oldukları için iletişim kurmakta da zorlanıyoruz. Türkiye de bulunan Suriyeli sığınmacıların serbest dolaşım hakları var.Sınırların açılması konusunda tereddütler yaşanıyor.2013 yılında Suriyeden kaçanların sayısı 3 milyon iken bugün neredeyse iki katına ulaşmış durumda. Bodruma gelenlerin sayısı kimi zaman 5 binlere ulaşıyor. Kış ayları yaklaştıkça sorun daha da zorlaşacak.Şu an Bodrum merkez, Ortakent ve Turgutreis de üç Yardım merkezi ve depo oluşturuldu. Yiyecek ve giyecek ihtiyaçları karşılanabilir ama sağlık ve eğitim hizmetleri konusunda fazla yapabileceğimiz bir şey yok. Hukuk yardımı konusunda da avukat arkadaşlarımızdan bir grup çalışmalara başladılar.
REZZAN SEBİN (Kent Konseyi)
Bu sorun yerel imkanlarla çözülemez, devletin kalıcı çözümler oluşturması gerekiyor. Bizler kamuoyu oluşturarak baskı grupları şeklinde gerek hükümetin, gerekse uluslar arası kamuoyunun duyarlılığını artırabiliriz.
YAŞAR ASLAN (Gümüşlük Platformu)
Esnaf sığınmacıları istemiyor ama onların üzerinden para kazanıyor. Bodrum da dilenenlerin büyük bölümü de Hatay ve Aydın dan gelenler, Suriyeli değiller.Kaçışı engellemek bize düşmez.can güvenlikleri konusunda yardımcı olabiliriz.
SUHA ÖNEN (CHP)
Gelenlerin ne kadarının pasaportu var, bilmiyoruz. 1 milyon 600 bin kişi kampların dışında yaşıyor. Yasal yollardan girmişse Devlet hastanelerinde yeşil karttan yararlanabiliyorlar.
AYHAN ONGUN
Standartlara uygun olmayan can yelekleri ve botlarla ilgili yerel yönetimlerin denetim yapması gerekmiyor mu? Kaymakamlık ve belediyeler kent konseyiyle birlikte hareket etmeli, yardımları birlikte koordine etmeli.
FİGAN EROZAN (BKDD)
Yerel yönetimler sorumluluğu üstlenmeli Kurumlar yasla görevlerini yerine getirmiyor. Çocukların aşıları,kadınları doğum gibi sağlık sorunları var, kurumlar görmezden geliyor. Sağlık kurumları ve diğer kamu kurumları devreye girerek yasal sorumluluklarını yerine getirmeliler.
ÖMER FARUK ÖZGÜR (İzleyici)
Salgın hastalık riskine dikkat çekmeliyiz. Aslında devlet hastanelerinden ve eczanelerden yardım alabilirler ancak dil bilmedikleri için haklarını da savunamıyorlar. Hukuk yardımı öne alınmalıdır.