YER:KIZILTEPE
TARİH:03-05-2005
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Mardin toplumsal dayanışma fedarasyonu (M.Şerif ÖTER)
2 / Engelliler Der. (Türkan YIMAZ)
3 / MARGİAD (Engin GÖKÇEN)
MESLEK ODALARI
1 / ZİRAAT ODASI (Kadri KERİMOGLU ARTUKLU)
SENDİKALAR
KATILAN SENDİKA YOK
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
KATILAN KANAAT ÖNEDRİ YOK
GOZLEMCİLER
1 / Ahmet KAYA AK PARTİ
2/ Gökhan YILDIZ AK PARTİ
3/Muhsin KIZILKAYA MERSİN AK PARTİ MİLLET VEKİLİ ADAYI
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Muammer GÜLER AK PARTİ MARDİN MİLLET VEKİLİ
2 / Gönül BEKİN ŞAHKULUBEŞ AK PARTİ MARDİN MİLET VEKİLİ
3 / Cengiz DEMİRKAYA AK PARTİ MARDİN MİLLET VEKİLİ ADAYI 5.SIRA
4 / M.Vejdi KAHRAMAN AK PARTİ MARDİN MİLLET VEKİLİ ADAYI 3.SIRA
5 / Abdullah ERİN AK PARTİ MARDİN MİLET VEKİLİ ADAYI 4.SIRA
6 / M.Emin DENİZ AK PARTİ MARDİN MİLET VEKLİ ADYI 6.SIRA
7 / Orhan MİROĞLU AK PARTİ MARDİN MİLET VEKİLİ ADAYI 1.SIRA
BELEDİYE BAŞKANLARI
YOK
MESAJ YOLLAYANLAR
YOK
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam XX izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / KIZILTEPE GÜNDEM
2 / TRT KURDİ
3/ANADOLU AJANS
MODERATÖR
Av.Nazan KAYA
KONULAR
GENEL KONU:7 HAZİRAN 2015 Seçim Beyannemesi
YEREL KONU: Elektirik ve çifçi sorunları
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / M. Şerif Öter:MTDF Hepiniz hoş geldiniz. Bu platformun mümkün olduğunca temele alınan ilkeler doğrultusunda hareket etmeye özen gösterdik. Önyargıdan, baskın ideolojik bakış açısından uzak ve herkesin kendi görüşlerini en aykırı biçimde dile getireceği bir platform olması için çalıştık. Bunu başardığımızı düşünüyoruz. Ve biz gördük ki aslında en problem olan şeyin koşularak problem olmaktan çıktığını görmüş olduk. Bu haftaki oturumumuzun konusu etrafında kısaca dile getirmek istediğim bir şey var ise o da seçimlerde adayların, partilerin kullanmış oldukları üsluba çok özen göstermeleri gerektiğidir. Lafı fazla uzatmak istemiyorum. Sayın bakanımız, milletvekillerimiz ve tüm katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunar, saygı ve selamlarımı iletiyorum.
2 / Seval Begdaş:SAMİYET DER. Herkese hoş geldiniz diyorum. 25 yıldır AKP çatısı altında canla başla çalışıyorum. Hiçbir zaman bireysel davranmadık. Amacımız ülkede halkımızın hiçbir şekilde hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlamaktır. Hepimiz bu ülkenin insanlarıyız ve kendi çocuklarımız var ve onlara güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz. Hepimiz bir’iz, kardeşiz ve öyle olmaya devam edeceğiz. Ben buradan bir soru yöneltmek istiyorum. (Miroğlu’na dönerek): Barış süreciyle ilgili nasıl bir yol düşünüyorsunuz
3/ Mahsum Erdoğan:MTDF Bölgenin temel sorunlardan biri elektrik ve toplulaştırma meselesidir. Yine GAP projesinin bölgenin kalkınmasına hız kazandıracağını düşünüyoruz. Bu bağlamda GAP projesini özellikle takip etmekteyiz. Elektrik meselesinde bu yönde çalışmalarınız var mı? (milletvekillerine yönelerek)
4/ Menduh Çakar:ÇEV-GÖN: Hepiniz hoş geldiniz. Kaç yıldır bu GAP projesini bekliyoruz. Ama deniz altından tünelleri hemen yapabiliyorsunuz. Bu GAP projesi hakkında (milletvekillerine yönelerek) bizi bilgilendirirseniz seviniriz. Teşekkür ederim.
5/ Hamit Ölçer: MERT EĞİTİM DAYANIŞMA DER:Burada fikrimi beyan etmeye çalışırken elbette ki partiler üstü bir tekniği kullanmak zorundayım. Ama yine de temel noktalarda bazı kritikleri yaparken de bütün partilere eşit mesafede göndermelerde bulunmamın da doğal karşılanacağından eminim.
Siyasal partilerin seçim beyannamelerine bakıldığı vakit belki de en çarpıcı ve bir o kadar da şaşırtıcı olmayan CHP’nin seçim beyannamesi oldu. Bunu bir sempati ile dile getirmiyorum. Ama CHP’nin Türkiye’de uzun bir aradan sonra bize sosyal demokrat açılımı tekrardan hatırlatmaları açısından cüretkarca ve açıkçası “meydan okuyan” bir beyanname ile karşımıza çıktığını görmekteyiz.
Sözgelimi kaynak tartışması noktasında bir partinin iddialı olması seçmen davranışını etkilemesi açısından yeterli olsa gerektir. Ve ikincisi pekala bir kaynak tartışması bu kadar önemli ise herhalde günümüz Türkiye’sinin manzarasının halklara ne ifade ettiği sizce fazlasıyla açık değil midir? Belki de mevcut iktidarın kazanımlarını tümden boşa atmamak gerektir.
Evet, doğrudur. AKP bu ülkede çok önemli hizmetlerde bulunmuştur. Hizmetlerde bulunmaya da devam ediyor. Ama vatandaşları bir tür bağımlı hale getirerek insanlara periyodik biçimde maaşlar verip bir düşkünler toplumunu yönetme anlayışı ve algısı “sosyal demokrasilerin” ölçütleri olamaz.
Elbette ki belli bir sistemi düşünmek mesela sadece bir sosyal demokrasi geleneği içerisinde düşüncelerimi dile getirmek için söylemiyorum bunu. Mesele burada bir halkın büyüyen bir devlet sistemi karşısında nasıl oluyor da hayat kalitesinin ortalama standardın çok altına düştüğü sorusuna yanıt aramaktır.
Öte yandan HDP’nin seçim beyannamesine bakıldığı vakit daha çok sosyo-kültürel politikaların ağırlıkta olduğu ve bunun yanında ekonomik açılımların da sosyal demokrasi geleneğini içerdiğini görmekteyiz. HDP’nin “radikal demokrasi” söyleminin bir gereği olarak belki de sosyo-kültürel politikalara ağırlık vermesini anlaşılabilir bulmaktayım.
Burada HDP’nin bana kalırsa en suistimale açık ve biraz da haklı olarak halkın tepkisini çeken ”Diyanet’in kaldırılması” ile ilgili bir maddenin fazlasıyla çarpıtıldığını düşünüyorum. Sözgelimi Diyanetin kaldırılması tartışmaları ne HDP’nin zamanında başlamıştır ne de ondan sonra tartışma konusu olmuş bir olaydır. Öteden beridir aslında din adamları içerisinde de bu tartışmalar söz konusu. Bu tartışma daha çok Diyanetin kaldırılması yönünde değil de “Diyanetin özerkleştirilmesi, serbestleştirilmesi, devlet tekelinden kurtarılması” yönünde bir proje idi aslında. Bu noktada HDP’nin seçim beyannamesini eleştirmek doğal iken ama pekala bunun istismar edilmesindeki olumsuz toplumsal sonuçları doğurması açısından da tüm partilerin biraz daha sağduyu ile yaklaşması gerekmez mi?
Son olarak AKP’nin seçim beyannamelerinin de kendi içinde güçlü donelere sahip olsa da çözüm süreci yönünde kamuoyunu rahatlatıcı bir söylem geliştirdiğine inanmıyorum. Ki geldiğimiz noktanın ironik olduğunu dile getirmek istiyorum. Eskiden “ortada bir Kürt yoktur” denilirdi. Şimdilerde ise “ortada bir masa yok” deniliyor. Bundan daha ironik bir şey olabilir mi bizim için?
6/ Şerif Yıldız:DOKTOR: Hepiniz hoş geldiniz diyorum. Tüm milletvekillerine başarılar diliyorum ve milletimize hizmet etmesini bekliyoruz. Teşekkür ederim.
7/ Muammer Güler Mardin Millet Vekli: Herkesi selamlıyorum. Demokrasinin, toplumsal uzlaşmanın daha ilerilere gitmesini arzu ediyoruz. Çok çarpıcı bir konudan söz etmek istiyorum. AK Partinin iktidar olduğu dönemlerde hiçbir şekilde aidiyetlere göre davranmamıştır. Yerel yönetimlerde yapılan yatırımlar noktasında özellikle Mardin’e olan yatırımlar noktasında eşi görülmemiş muazzam yatırımlar yapılmıştır. Sadece son yıl itibariyle 10 katrilyonluk yatırım yapılmıştır. AKP insan odaklı bir seçim beyannamesi ile karşımıza çıkmıştır. Çözüm süreci bağlamında da ne partimizin ne de cumhurbaşkanımızın samimiyetinden kuşku duyulmasın. AKP’nin tüm kadroları Güneydoğu’nun ve ülkenin çözüm süreci bağlamında en büyük sigortası durumundadır. Ve özellikle belirtmek gerekirse bizler eser siyasetine devam edeceğiz.
Seçim beyannamelerinde ön plana çıkan kaynak tartışmalarında da biz AKP olarak ayağı yere basmayan hiçbir vaatte bulunmak istemiyoruz. Bölgenin en büyük yerel sorununa değinecek olursak elektrik konusunda ve özellikle GAP projesi noktasında çok çaba sarf ettiğimizi ayrıca belirtmek istiyorum. Herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
8/ Gönül Şahkulubey Mardin Millet Vekli ve 2.sıra Mardin Millet Vekli Adayı:Teşekkür ediyorum. Elbette ki hepimiz biliyoruz buünlere çok kolay gelmedik. İsterdik ki yeni bir anayasa yapalım ama türlü sebeplerden ötürü bunu ilerletemedik. Bugün keşke yeni bir anayasa ile halkın karşısına çıksaydık diyorum. Kimse daha önce OHAL’in kalkacağını hayal bile edemiyordu. Ama biz bunu başardık ve kaldırdık. Çıtayı sürekli yukarıda tuttuk. Ben hep yetmez diyorum. En büyük gücümüz insanımız ve coğrafyamızdır. İşte biz bundan ilham aldık. 12 yıllık vizyonumuzu daha ilerilere götürmek istiyoruz. Her siyasal düşünce insana hitap etmelidir. En çok önemsediğim şey de insan onurunu korumaktır. Bütün bunlar olurken her şeye rağmen güven ve istikrarın korunması çok önemli. Zaman ile ilgili ciddi sorunlarımız var. Çoğu kez hafta sonları bile çalışıyoruz. Bölgesel sorunlar açısından elektrik problemiyle çok yakından ilgileniyoruz. Ve çiftçi ile kurumlar arasında arabulucu rolünü yerine getiriyoruz. GAP ile ilgili olarak hızlı gelişmeler var. Ama bu projenin yavaşlaması çoğu kez bütçe dışı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Biz yine de bunun daha da hızlanması için çalışıyoruz. Çözüm süreci bağlamında inadına barış ve inadına kardeşlik diyorum. Herkese sevgi ve saygılarımı sunar, teşekkür ederim.
9/ M.Vecdin Kahraman Mardin Millet Vekli Adayı 3.sıra: Allah’ın selamı ile sizleri selamlıyorum. Başta Şerif Öter Bey’e, Bahar hanıma ve platformun tüm üyelerine saygılarımı sunarım. Bölgesel sorunlar noktasında özellikle elektrik sorunuyla ilgili bu işin üzerinde çok duruyoruz. Azimle bu işin üzerine gideceğiz. Burada genel gündem maddesi açısından diyebilirim ki eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında çok büyük farklar var. Hiç kimsenin yapamadığı işleri yaptık. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda çok önemli işler başardık. Bundan sonra da desteğinize her zaman ihtiyacımız olacaktır. Saygılarımı tekrar sunar, teşekkür ederim.
10/ Cengiz Demirkaya Mardin Millet Vekili Adayı 5.sıra: AKP hükümetleri demokrasi ile, yeni projelerle Türkiye’ye çok önemli kazanımlar bırakmıştır. Burada bölgenin en büyük sorunlarından biri olan elektrik sorunuyla yakından ilgilendiğimizi söylemek istiyorum. Bir Kızıltepeli olarak sizlerin yanında olacağımdan hiç şüpheniz olmasın. Teşekkür ederim.
11/ Muhsin Kızılkaya Mersin Millet Vekili Adayı 3. Sıra: Teşekkür ediyorum. Bu Akdeniz Bölgesi’nde payıma çözüm süreci düşmüştü. Bana göre AKP’nin 2023 manifestosu gurur duyulması gereken bir manifestodur. Ben buna manifesto diyorum. Söz konusu AKP’nin bu seçim beyannamesinde tek bir Kürt ya da Türk kelimesini görmezsiniz. Nobran bir dil kullanılmamıştır. Herkesi eşit mesafede kucaklamıştır. İnsan onurunu ön plana çıkaran bir deklarasyondur. Zaten AKP’nin yıllardır ypmaya çalıştığı şey de bu idi. Bu beyannamede şehirciliğin, medeniyetin ön plana çıktığını görüyoruz. Çözüm süreci bağlamında da özellikle demek istediğim şeyler var. Her iki tarafın da mevcut yöntemlerle bu işi bir yere götüremeyeceklerini kavradıkları oranda bir barıştan söz edebiliriz ancak. Bugün Kürtler’in politikasına egemen olanlar nasıl ki zulüm yaşadılarsa ve bu çok kötü trajik ise aynı şeyin yarın öbür gün Kürt halkının yaşamayacağı ne malum? Tüm faşist bakış açılarından uzaklaşmamız gerektir. Barış sürecini psikolojik savaş stratejilerinden arındırmanın çok gerekli olduğunu dile getirmeliyim. Teşekkür ederim.
12/ Abdullah Eri Mardin Millet Vekili Adayı 4.Sıra: Sizleri saygıyla selamlıyorum. Sivil toplum AKP’nin onurudur. 2002’den bu yana çok büyük reformlar ve devrimler yaptık. Ve yapmaya devam edeceğiz. Teşekkür ederim.
13/ M. Emin Deniz Mardin Millet Vekili Adayı 6.sıra: Seçim beyannamelerimizde güçlü projelerimiz var. Bu proje özellikle çözüm süreci noktasında Güneydoğu’yu ilgilendiriyor. İnsanlarımızın çok güzel şeyleri hak ettiğini düşünüyorum. Çok şeyler söylemek istiyorum. Herkesin kardeşlik içinde yaşadığı bir ülke olması dileğiyle. Teşekkür ederim.
14 / Orhan Miroğlu Mardin Millet Vekli Adayı 1.Sıra: Arkadaşımız herkesin merak ettiği temel bir soruna işaret etti. Elbette bu barış süreci bağlamında bazen isabetli bazen isabetsiz açıklamalar söz konusu. “Silahları Gömmek” diye bir kitap yazdım. Kitlelerin şiddete başvurmaması gerektiğini ne Kürtler’in ne de Devlet’in tarafından şiddet yönteminin devreye sokulmaması gerektiğini özellikle vurgulamaya çalıştım. Çözüm süreci bağlamında özellikle dile getirmek istediğim şey bizim Kürt halkı olarak özellikle kendi barışımızı sağlamamız gerektiğidir. Ben bu çözüm süreci başlamadan önce bu konuda kafa yordum hep. “Silahları Gömmek” adlı bir kitap da yazdım. Burada göz ardı etmeyeceğimiz bir şey var ki o da Cumhuriyetin kanunlarının fazlasıyla sorunlu oluşu idi. Geldiğimiz noktada en büyük kazanımlardan biri de devletin Kürtler’in siyaset yapmalarını arzu etmesidir. Ama burada ciddi bir sorun var ki egemen güçler bu ülkenin ilerlemesine engel oluyorlar. Bölge açısından GAP projesinin çok önemli bir yere sahip olduğunun farkındayız. Bunun en güçlü ve hızlı biçimde devreye girmesi için çok çalışacağız. Elektrik meselesi için gereken hassasiyeti gösterdiğimizi söylemem gerektir.
ÖNERİLER
1/ Her şeye rağmen çözüm süreci üzeride kararlılıkla durulması tüm katılımcıları ortak uzlaşı noktasıdır.
2/Bir diğer önemli uzlaşı noktası da partilerin seçim atmosferinde kullandıkları üsluba daha özen göstermeleri gerektiği yönündedir.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Mardin kMM Hamalı Bahar YILDIZ