Yer : Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih : 18.04. 2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- MAZLUMDER (Adnan EVSEN, Süleyman DİLBAZ, Dilaver GÖĞDAŞ, Mervenur AKBULUT, Mehmet Fatih OKUT, Yasin YAŞAR, Hasan Hüseyin ŞAHİN – Üye)
2- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan)
3- Millet Partisi ( Mustafa TEMİZER)
4- Millet Derneği (Osman İKİNCİ – Üye)
5- Erciyes Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler (Gizem BALCI, Yüsra DOĞAN)
6- Mimar Mühendisler Grubu ( Tevfik Rıza Sümer – Başkan)
7- Birleşik Kafkas Derneği ( Mükremin ÖNER – Üye)
8- Kayseri Kültür Tanıtma Derneği ( Hüseyin TÜRKMEN –Onursal Başkan)
9- ASDER (Hakan IRMAK – Üye)
SENDİKALAR
1- Eğitim Bir Sen ( Hüseyin SOYLU – Üye)
KANAAT ÖNDERİ
YOK
GÖZLEMCİLER
YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 27 izleyici katıldı.
MEDYA
Akit Gazetesi – Hacı YAKIŞIKLI (Kayseri Temsilcisi)
Eyvan Dergisi – Mahmut HOP
MODERATÖR: Adnan EVSEN
Konu: " Partilerin Seçim beyannameleri, temsil, yaklaşan seçimlerde güvenlik ve şeffaflık"
1/ Duran SOYUĞUR: Saadet partisinin henüz seçim beyannamesi yok. Ben hizmet etmek için neler yapacağımızı anlatacağım. Toplumda kötülüklerin ve sıkıntıların giderilmesi, tüm insanlığın saadeti için çalışacağız. Siyasi partilerin görev ve sorumlulukları; idare ettikleri insanların huzuru, geçimlerini sağlamaları için mücadele etmektir. İnanan insanlar olarak iki şeyden kurtulamayacağımızı biliyoruz; şirk ve kul hakkı. Güçsüz bile olsa hakkı önde tutmalıyız. İnsan haklarının yerine getirilmesi için kimin ne düşündüğünü umursamadan çalışacağız. İnsanın dört temel hakkı vardır. Bunlar; yaşama, mülkiyet, inanma, ailenin ve neslin korunmasıdır. 45 yıllık bir siyasi kuruluşuz. Biz en fazla 1996-1997 de 11 ayda 158 milletvekili ile çalıştık. Bu sürede en iyi çalışan, 1 kuruş borç almayan siyasi partiydik. Külfet ve nimet dengesinin sağlanması önemli. 2019 seçimlerinin yapılması çok güç görünüyor. Benim bu görüşümün sebebi 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı aşamaması halinde kendi meclislerini Diyarbakır’da kuracaklarını söylemeleridir. 3’lü koalisyon zamanında Kamuran İNAN ‘ın itirazı ile kabul edilmeyen ikiz yasalar 4 Haziran 2003 de şimdiki iktidar tarafından çıkarıldı. Bu yasadaki iki madde ülkemizin önünde engeldir. Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey doğru işlemiyor. Siyasi partilerin sadece mecliste grubu bulunanlarına hazine yardımı yapılması haksızlıktır. Bu günkü iktidar düne kadar karşı çıktığı değerlere bugün uyum sağlamıştır. 1 dolar 2,70 TL oldu. Bu ülkede yaşayanlar fakirleştiler. Her şeye rağmen 7 Haziran seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
2 / Kemal TEKDEN: STK’ların önemine inanan ve onların içerisinde yer alan biri olarak STK’lara daha da önem verilecektir, hükümetimizin de kararı bu yöndedir. Türkiye’de son olan olaylar seçim öncesinde hükümetin zaafa uğratılması için çeşitli zararlar verilerek yapılmaya çalışılıyor. Papanın açıklaması, Erbil saldırısı vb. olaylar. Muhalefet elbette iktidarı tenkit edecek ama tenkit ederken de şimdiye kadar ki hizmetler göz ardı edilmemelidir. İnşallah 7 Haziranda da güzel bir seçim dönemi geçireceğiz. Türkiye tarihinde olmayan şeyler oldu 12 yılda, Türkiye ekonomisi 3 kat büyüdü. Türkiye’nin istikrarı sürmeli. Anayasa’nın mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. 82 anayasasının milletimize uygun olmadığı görülmüştür. Ak Parti hükümetleri 12 yıldır bunun mücadelesini veriyor. Bu seçimlerde başarı göstereceğiz ve anayasada ki vesayeti kaldıracağız. Başbakan Ecevit’in anayasa kitapçığını fırlatmasıyla Türkiye çok acı günler yaşadı, bu sıkıntının sebebi çift başlılık. Başkanlık sistemi bu sıkıntıları giderecektir. Başkanlık sistemi bizim toplumumuza uygun bir sistemdir. Çözüm sürecinin sonuçlanmasıyla terörü arkasında bırakmış bir ülke olacağız. Kürt halkı bizim kardeşimiz Türkiye’de güney doğuya giden tek parti AK Partidir. Diğerlerinin liderleri bile gidemiyor. Sosyal devleti, sosyal anlayışı en iyi yürüten parti AK Partidir. En çok mazluma sahip çıkan AK Partidir. Sosyal demokrasi hiç kimseyi açta açıkta bırakmamaktır. Devlet içerisinde paralel, dikey, yatay yapılar olamaz. Türk töresinde bu tür devlete alternatif yönetimlere hiçbir zaman mahal verilmemiştir. Seçim beyannamemizin 7. maddesini çok önemsiyorum. O da Yeni medeniyet inşası ve bilincidir. Türkiye kendi önünü açarak daha da fazla kendini tanıtmalı. Diğer ülkelerinde elinden tutacak potansiyelde olmalıdır. Yeni medeniyet için, gençlerimiz için, halkımız için mücadele edeceğiz.
3 / Mükremin ÖNER: Benim adaylardan beklentilerim şunlardır. Hak ve adaletten şaşılmamalı. Doğruyu gerçeği söylemeli. İşinin ehline verilmesi sağlanmalı. Farklı kültürlerin yaşatılması için çalışılmalı. Siyasi partiler arası diyalog sağlanmalı. Gelir dağılımı ve gelir seviyesinin artırılması sağlanmalı. STK’lar ciddiye alınmalı ve iletişim artırılmalı.
4 / Ahmet TAŞ: Yeni bir anayasa yapılmaması sıkıntı. Gelecekteki meclis yeni ve bugünün şartlarına uygun bir anayasa çıkarmalı. İnsan hakları ön planda tutulsun. Anayasaya uygun reformlar yapılmalı. Uluslar arası sözleşmeler gözden geçirilmeli. BM güvenlik konseyi gözden geçirilmeli. Cuma vakti tatil olsun. Bu durum amirin insiyatifine bırakılmamalı, hukuki düzenleme yapılmalı. Dini alandaki kısıtlamalar kaldırılmalı. Okullarda mescit açılmalı. Afrika ve Asya’da ki insanlara tüm kurumlarımızla el uzatılmalı. Daha etkin çözümler üretilmeli.
5 / Mustafa TEMİZER: Bizim sorunlarımız yıllardır var. Bu sorunların sebebi şimdiki iktidar değil. Ülkenin ekonomisi yabancıların eline verilmiş. Akıl almaz bir israf var devlette bu giderilmeli. Haksızlık ve adaletsizlik çok, memura emekliye yapılan zam ve milletvekiline yapılan zam çok farklı. Partilere yapılan hazine yardımı, esarettir. Seçim kanunu partiler yasası değişmeli, seçme ve seçilme hürriyeti engellenmemelidir.
6 / Dilaver GÖĞDAŞ: İsraf konusunda eleştirilere katılıyorum. Hepimiz bir gemideyiz, batarsak birlikte batacağız. Bu geminin iyiliği için çalışılmalı. Seçilen kişi hepimizin başbakanı olacak. İnsanımız ekonomik olarak ayağını yorganına göre uzatmalı.
8 / Osman İKİNCİ: Türkiye de 3 kürsü bağımsız değildir. İlim kürsüsü, eğitimimiz rezil durumda. Meclis kürsüsü, dokunulmazlıklar meclis kürsüsü dışında kaldırılmalı. Cami kürsüsü, bağımsızlaştırılmalı. Ermenilerin bize iftira etmesini önlenmeli. Bu konuda filmler yapılmalı, arşivleri açılmalı ve bu konu aydınlatılmalıdır.
9 / Hakan IRMAK: Şu anda iktidara kötü niyetli insanlar gelse darbe yapılabilir. Buna mahal verecek düzenlemeler kaldırılmalıdır. Ortadoğu da ki çatışmanın sebebi mezhep çatışması gibi gösteriliyor. Bu yanlış. Yeni gelecek hükümetin bu konuda daha dikkatli olması gerekir. Seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Ortak sonuç: YOK
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 12 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 18 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ahmet TAŞ Kayseri kMM hamalı