YER: BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ TOPLANTI SALONU
TARİH: 1 MART 2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Bey-Der (Şerif Doğan – Başkan )
2 / Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu (İzzettin Ete – Başkanvekili)
3 / Hür – Der ( Ahmet Bulut – YKÜ)
4 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep Kavuş – Başkan)
5 / Genç Girişimciler (Uğur Demir – Başkan Yrd.)
6 / Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi (Hanım Boztaş – Eş Başkan)
7 / Batman Çağdaş Eczane Teknikerleri Derneği (Veysi Mercimekçi – Genel Sekreter)
8 / Ehmede Xani Derneği (Nuri Mehmetoğlu – Başkan)
MESLEK ODALARI
1 / Batman Gazeteciler ve Yayımcılar Cemiyeti (Melek Barış – Kadın Komisyonu Bşk.)
2 / Baro (Erkan Şenses – Genel Sekreter )
SENDİKALAR
1 / Kültür Sanat – Sen ( Selim Pilatin – İl Temsilcisi)
2 / Dives (Bayram Diril – İl Temsilcisi)
3 / Genç Memur- Sen (Abdulkadir Ekmen – YKÜ)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Veysi Demir ( batmanbasin.com – imtiyaz sahibi)
GOZLEMCİLER
1 / Fethullah Yakut
2 / Şükrü Özalp (Ekonomist)
3 / Hevi Gizem Tekdal (Öğrenci Konseyi)
4 / Umut Gökalp (Öğrenci Konseyi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / İlkha Haber Ajansı
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONUŞULANLAR
YEREL KONU : Seçim Döneminde STK’ların Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
1 / Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri): Biz dernek olarak bir karar almıştık. Biz seçim sürecine kadar hiçbir parti ve adayla görüşmeyeceğiz. Biz de TkMM nin bu ayki toplantısında partiler ve adaylara yönelik yaklaşımlar nasıl olmalıdır diye bir öneri sunduk. Geçen seçimlerde gördüğümüz tecrübelerimizle siyasi partilerle görüşmeme kararı aldık. 4 yıldır vekil olup çevre konusunda hiçbir şekilde görüşülmemiştir. Bu kararı bireysel olarak değil dernek olarak aldık. Türkiye’de aldığımız bu kararın belki örneği olmamıştır. TkMM de bu konunun konuşulması önemlidir. İluh Deresi sorununu her seçimde malzeme olmuştur. Vekil – müvekkil buluşmalarında biz burada vekilleri göremedik.
2 /Şerif Doğan(Bey-Der): Bu tür çalışmaları önemsiyoruz(TkMM çalışması). Sivil toplum örgütlerinin kendilerini siyasetten tamamen izole etmesi mümkün değildir ancak sivilliklerini kaybetmeden çalışmalarını yürütmelidirler. Seçimlerden seçimlere göre düşünüp bundan sonraki süreçtekilerle görüşülmemesini doğru bulmuyorum. STK ların sayısı son yıllarda artmasına rağmen etkinlikleri azalmaktadır. STK lar olarak bir araya gelerek bu konuyu düşünmemiz gerekmektedir. Temel amaç topluma hizmetse, söylemlerini eylem çeviren siyasileri desteklemek gerektiğini düşünüyorum. STK ların etkinliğini artırmak için siyasilerin kendileri dolaşılmalı veya davet edilmelidirler. STK lar bir siyasi partinin güdümünde olmamalıdır. Toplum yararını gözetmelidirler.
3 / Erkan Şenses(Baro): 10 öneri fikri mantıklı. Bu önerileri milletvekili adaylarına imzalatıp, takibi yapılabilir. Bildirgeye imza atan vekilleri yerele çağırabilmeliyiz. Toplumda herkesin farklı tanımlamaları var. Toplumun farklı talepleri olduğu için sivil toplumda farklı düşünülüyor. Bu çalışmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
4 / Hanım Boztaş(Öğrenci Konseyi): Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi adına hepinizi selamlıyorum. Burada bulunmak güzel. Öncelikle hiçbir sivil toplum kuruluşunun bir siyasal partinin yanında olmasını doğru bulmuyoruz. Batman için çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Toplumsal barış için çabalanmasını düşünmekteyiz.
5 / Bayram Diril (Dives): Sivil Toplum Örgütleri Hıdfu’l Fıdul gibidirler. Bizim haksızlığa karşı gelmemiz lazım. STK lar olarak Batman için kimin yararlı olduğunu düşünmeliyiz. Kur’an insanlara taraf tutun demiştir. STK lar Batman için çalışanların yanında olmalıdırlar. Batman’da STK ların adalet dengesini sağlaması gerekir. Batman’ın sorunu herkesin sorunudur. STK lar birlik olmalıdır. STK lar olarak düşünmemiz gerekir. Memurlar siyasette serbest olmalıdır. Bu TkMM ye önerimizdir. Vekil adaylarının dindarlığı üzerinde durmalıyız. Bu konu önemlidir. Vekiller tarafsız olmalıdır.
6 / Ahmet Bulut(Hür-Der): STK lar ve siyasiler arasında kopmayan bir bağ vardır. STK ların temelinde şu yatmaktadır. Devlet ve halk arasında ortak akıl üretilmesi için bir köprü görevi görmektedir Günümüzde otoritenin fonksiyonlarını sorgulayacak kimse yok. STK ları susturmak ya da reklam olsun diye konuşturmak gibi bir durum var. STK laşmada 2000 li yıllarda artış olmasına rağmen ortak akıl oluşturulamıyor. Bizim siyasilerle iletişimimiz olmalıdır ama onların hegemonyasına girmememiz lazım. Halkın isteklerini siyasilere iletmek gerekmektedir. STK lar baskı altına girmektedir.
7 / Nuri MEHMETOĞLU(Ahmede Xani Derneği): İnsan insandır. Siyasetçi adil ve demokrat olmalıdır. Ortadoğu da zulümlerin çoğu adaletsizlikten kaynaklanıyor. Demokrasi Türkiye’de çok az bile değildir. Halkın içinden çıkmalıdır. Vekiller üsten seçiliyor. Bu sistem istediğimiz gibi olmasa da siyasetçilerden faydalanmamız lazım. STK lar olarak bir araya gelerek kent için çalışmalar yaptık. Herkes siyasi düşüncesinde özgürdür. STK lar olarak kent için bir araya gelip siyasilere baskı yapıp kent için bir şeyler yapmalıyız.
8 / Melek BARIŞ(Gazeteciler Cemiyeti): STK ların bir çatı altında toplanacaklarına inanmıyorum. Öncelikle kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor. Sadece kendilerine isim yapmak için dernek kuranlar var. Bu kentin menfaati için bir araya toplanamayacaksak, bu memleket için bir şey yapamıyoruz. Birbirimiz ile uğraşmaktan kimse için bir çalışma yapamıyoruz.
9 / Selim PLATİN(Kültür Sanat-Sen): Türkiye’de hükümetler 30 yıldır bizlerin taleplerini reddetmektedirler. B u sorun çözülürse hepimiz mutlu oluruz. Çözüm sürecinden umutluyuz. Bir seçimde yaralı kişilerin vekil olmasını diliyoruz.
10 / Uğur DEMİR(Genç Girişimciler): STK lar siyaset dışı yapılardır. Biz burada daha çok STK ların siyasiler üzerinde etki oluşturmalıyız. Biz STK lar olarak kendi alanımızda çalışma yapıp lanse etmeliyiz. 10 öneri çalışması çok önemlidir. Bu süreçte etkili çalışmalıyız. Herkese bu bilinci aşılamalıyız. İluh Sorunu’nu çözelim ama çözemezsek bile toplumsal bilinci uyandırmalıyız. STK lar medyayı iyi kullanmalı, şehre lobi çalışması yaptırması gerekiyor. Parti ayrımı önemli değildir. Öncelikli olarak temel sorunları dile getirmeliyiz.
11 / Veysi DEMİR(Gazeteci): Toplumun inisiyatif geliştiren kurumları STK lardır. Sorun genel olarak ne kadar sivil olduğumuzdur. Bir insan demokrat olmalı, adil olmalı ama hepsinden önce insan olmalıdır. İnsanın dürüst olması lazımdır. Bir yanlışlık varsa hepimiz ses çıkarmalıyız. Seçim sürecinde Batman için STK ların diyalog zeminini oluşturmamız lazım.
GENEL KONU: Toplumda Şiddet Kültürü
1 / Selim PİLATİN(Kültür Sanat-Sen): Almanya’da okullarda şu öğretilir. “ Eğitim yetmez, kültür ve merhamet gerekir” Kadınlar Allah’ın emanetidir. Devlet bu olaylara zemin hazırlamaktadır. Şey Said Olayı, Dersim Olayı, Ağrı Olayı’nda zulüm yapanların hepsi okumuş insanlardı. Öldürmek tüm dillerde yasaktır. Hukuk olmadığı için bunlar oluyor.
2 / Bayram DİRİL(Dives): Peygamber Efendimiz(s.a.v.) zamanında şiddet yoktu. İslam’dan önce kadınların hakları fazla yoktu. Diri diri toprağa gömülüyorlardı. İslam kadınlara güzel yaşamı istemiştir. İslam herkesin hukukuna saygı göstermiştir. “Cennet anaların ayakları altındadır.” Dünya yaşamının sürmesi kadın sayesindedir. İslam şiddeti yasaklamıştır. Şiddeti kesinlikle kınamalıyız. Biz ata erkil bir toplumuz. Öncelikle onların haklarını vermeliyiz. Şiddete hayır. İslamı benimsersek bu dünya herkese yeter. Herkesi selamlıyorum.
3 / Veysi DEMİR(Gazeteci): Gücü ellerine almaya çalışan insanlar bu gücü adalet için mi kullanıyoruz yoksa zulüm için mi kullanıyoruz buna dikkat etmeliyiz. İlim bazen zararlı bir şeye dönüşüyor. Örneğin; Atom Bombası. İyi bir insan olmak önemlidir. Şiddet insanlık var olduğundan beri vardır. Peygamber Efendimiz döneminde şiddet yoktu. Algı operasyonları yapılarak İslami kötülüyorlardı. İnsanlar toplumda güvenilir olmadıkları zaman sıkıntılar olmaktadır. İşimize geldiği zaman İslami esas alıyoruz. Emperyalistlerin yarattığı algı operasyonlarına dikkat etmemiz lazım.
4 / Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri): Şiddet kültüründen başlamak istiyorum. Çevreci olan insan şiddetten uzak durur. Çevrecilik nedir? İnsan için olan kaynakları tüketme şiddete yönelik sürece gider. Allah hayvana bile hak vermiştir. Bizi zaman zaman ziyaret edenler merak ediyorlar. Din zararı olmayan hayvanı öldürmeyi reddediyor. Her hayvanın bir görevi var. Doğanın dengesi bozulursa bu herkese sirayet eder. Herkes gerçek İslam ve gerçek çevrecilik ile yaşasaydı birçok sorun olmazdı. İnsan yaşam tarzlarını, geleneklerini kendine göre yorumlayıp dine mal etmeye çalışıyor. Her varlığa yaşam hakkı verilmiştir. Ben şiddet kültürünün yaşam kültüründen kaynaklandığını düşünüyorum.
5 / Ahmet BULUT(Hür-Der): Şiddet bir sebep değil sonuçtur. Şiddette de ayrım yapılmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada bir algı oluşturulmaktadır. Dini, sosyal, ekonomik, siyasi alanda oluşan bu algıda şiddet oluşuyor. Din kadını yücelten bir olgu yaratmıştır. İnsanların dinden uzaklaştırılması sorunun temelinde yatmaktadır. Karma eğitimin ön planda olması sorunun diğer sebebidir. Şiddetin altyapısını oluşturan birçok sebep vardır. Genellikle bu sorunlar seküler bakış açısından kaynaklanmaktadır. İslam özgürlüktür, refahtır, barışı vaad ediyor. Emperyalistler bu coğrafyaya el attığı zaman bu coğrafyada zulümler arttı
6 / Hanım BOZTAŞ(Öğrenci Konseyi): Ezidi kadınlara yapılanları doğru bulmuyoruz. Kadını ayıranlar büyük yanlış yaptıklarının farkına varmalıdırlar. Kadını aşağılamak kimsenin hakkı değildir. Cinsiyet ayrımcılığına karşıyız. Kadına verilen önemi kabul etmelisiniz.
7 / Şerif DOĞAN(Bey-Der): Burası toplumun küçük bir kesitidir. Kadın hakları savunucularının eylemlerine gelirsek herkes için özgürlük şiarıyla gelselerdi buna sevinirdik. Kadını en çok kadın ezmektedir. Din adına hareket ettiğini savunanlar Şengal’de yaşananları lanetlemelidirler. Allah’ın özgürlük alanı sağladığı insanlara benim bir ley dayatmam abesle iştigaldir. Şiddet olayı maalesef toplumsal yaşamı tehdit eder bir hale geldi. Asıl olan dinin emrettiği kuralları benimsemektedir. Kadın yaratılışı gereği “fıtraten” erkeğe göre fiziken ve duygusal olarak daha zayıftır. Çözüm aile eğitimidir. Erkeği yetiştiren annedir. Okulların hali haraptır. Aileler çocuklarını döverek yetiştirmemizi istiyorlar. Medya ayağını görmezden gelemeyiz. Siyasilerin durumu da şiddeti körüklemektedir. Halimiz işler acısıdır. Cinayetlerin dağılımı oransal olarak bakılırsa Marmara Bölgesi 1. sıradadır. Bu sorun bölgesel değil, bir ülke sorunudur. TkMM ye naçizane bir önerim müdahale edemeyeceğimiz konuları konuşulması önemlidir. Bunlarla ilgili bir araya gelmeliyiz.
8 / Uğur DEMİR(Genç Girişimciler): Çok lokal baktık olaya. 7 milyar insan var dünyada genel olarak bakmalıyız soruna. Tarihin her döneminde şiddet var. İnsanlar iktidar duygusu için şiddete başvuruyor. Bizim karşımızdaki düşünceyi farklı noktaya getirmemiz lazım. Doğru bilgiyi, doğru şekilde aktarmalıyız. Ortada bir tanım var bu tanıma çözüm üretmeliyiz. Her alanda şiddet var.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
130 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve fax yolu ile 3 milletvekili ile iletişime geçtik. Geri dönüş olmadı.
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü
Raporlama : Cuma Gülcü, İzzettin Ete