YER: ÖRDEKLİ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH: 12.12.2014
SAAT: 20:00
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 – ŞEHMUS ŞEVİŞ -DİYARBAKIRLILAR DERNEĞİ BŞK
2 – RAHMİ YÜZÜAK -YEŞİLDER
3 – HASAN ÜNAL -DOĞU-BATI KARDEŞLİK PLTF. SÖZCÜSÜ
5 – CUMALİ KARAKAVAK – CEM VAKFI BURSA ŞUBE BŞK
8 – MURAT ALTUNEL – HAYDARİYE DERNEĞİ BAŞKANI
9 – OSMAN BOZKURT – PANAYIR CEM EVİ
10 – A. CAGRI MEMİŞ – GEMLİK HACIBEKTAŞ DERNEĞİ BŞK.
11 – ABİDİN İLDAN – BİNGÖL BİNDER BŞK
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ MUSTAFA DEMİR
GÖZLEMCİLER
1 / SERDAR ESEN – YSGP BURSA EŞ SÖZCÜSÜ
2/ ERSİN KAYA -YSGP
MESAJ GÖNDERENLER
Sena Kaleli – CHP Bursa Mv.
MODERATÖR: Şehmus Şeviş – Diyarbakırlılar Derneği Başkanı
YEREL KONU ÖZEL KONUK: Cumali Karakavak
KONULAR
GENEL KONU: Alevi Açılımı
KONUŞULANLAR
1/ ŞEHMUS ŞEVİŞ: Türkiye’de temelde bir demokrasi sorunu olması nedeniyle alevilerin, kürtlerin ve diğer azınlıkların ve özgürlüklerin sorunları var ve demokrasi işletilmeden bu sorunlar çözülmez. Devlet, alevi sorunu başta olmak üzere ülkenin belli başlı ana sorunlarını çözecek icraatlar geliştirmeli. Alevilerin tarih boyunca yaşadıkları sıkıntılarının gerçekliğinin yanı sıra yakın geçmişimizdeki ve günümüzdeki bazı sorunlar sistem kaynaklı ve mahalle baskısı sonucunda olmaktadır. Halkın arasında mahalle baskısı nedeniyle 2011 yılındaki çalıştaylar ve sonrasındaki üç yılda sorunu çözmeye yönelik ciddi adımlar atılmadı. Somut yasal çözümler üretilmeli.
2/ CUMALİ KARAKAVAK: Çalıştaylarda vakıf ve derneklerin hedefi sorunların çözümü yönündeydi. Yasal statü, dedelerin maaşa bağlanması gibi sonuç beklentisindeydi. Ancak baktığımızda devletin hedefi alevilerin bir araya getirilip sorunlarının belirlenmesi idi sonuç odaklı değildi. Bu açıdan bakında çalıştaylar hedefine ulaşmıştır. Raporlarda da açıkça görülmektedir. Her çalıştayda başka gruplarla görüşüldü. Amaç çözüm olsaydı farklı kesimlerden bir kurul oluşturulur ve çalışmalarına göre çözüme gidilirdi. Hükümetin atacağı adımalar da net değil bize göre hareket etme düşüncesindeler. Alevilerin bir araya gelip, çözüm için kamuoyu oluşturarak, hükümete baskı uygulayarak taleplerimizin gerçekleşmesini sağlamaları gerekmektedir.
3/ OSMAN BOZKURT: Birçok belediye ve iş adamından yardım alarak 4 katlı panayır cem evini yaptık ancak proje parasını bulamadık bina kaçak. Elektrik, doğalgaz, su faturaları vergi borçları, cenaze araçları gibi sorunlar giderilmeli. Binaya elektrik vs yi kişisel ilişkilerle bağladık. Camilerin faturalarını devlet ödüyor. Gelmiş geçmiş hiçbir hükümet alevilere sıcak bakmadı. Hükümet tasarıyı getirsin meclise diğerleri reddederse halk cevabını verir.
4/ İMAM BUDAK: Devlet ciddiye almıyor. Sivas olaylarının avukatları milletvekili. Alevilerin üzerinde kurnazca bir oyun var ve alevileri parçalamayı hedefliyorlar. İki farklı durum var aleviler arasında 1- Atatürk e bağlı Bektaşi ve aydın aleviler 2- Kürtçülüğü savunan aleviler. Bunların bir araya gelmesi zor herkes kendi açısından bakınca kendini haklı görüyor. Başbakan önce siz biraraya gelin diyor sonra da cemevleri camilerin alternatifi olamaz diyor. Sunni devletiyiz ve diyanet var ve bunu dışında bakamıyoruz olaylara. Konunun ciddiyetini anlamamız için alevilerin konuya inançsal boyutta bakmaları gerekmektedir. Hem siyasal hem de inançsal kutuplara ayrılmış durumdayız. 30 milyon alevi var birleşip sorunlarını çözmek zorundadır. Aleviler aydındır, çağdaştır, cumhuriyetçi ve ilericidir. Bu sorun dururken Osmalıca’yı konuşuyoruz sürekli gündem değiştiriliyor. Yöneticiler sistemi kendilerine göre yönetiyor. Cem evlerinin elektrik, su ve doğalgazlarının ödenmesini, dedelerin görevlerini yerine getirebilmesi için uygun şartların sağlanmasını istiyoruz. Bu sadece bizim sorunumuz değil Sünnilerin de sorunu. Aramızda inanç farklılığı yok sadece ritüeller farklı. Katledildik, ezildik, yakıldık, yıkıldık ama vazgeçmedik. Çünkü bu bizim inancımız ve gerçeğimiz. Yöneticilerin sorunları çözmesi gerekiyor. Muharrem ayı geldiğinde aşureye yüzbinler katılıyor. Alevilik islamın özüdür. Kiliselere özerklik verebiliyorsan kendi içindeki alevilere de sahip çıkmak zorundasın.
5/ MUSTAFA DEMİR: Hükümetin samimi olmadığını düşünüyorum. Alevilerden vergi alan kurumlar, alevilerin haklarını savunmuyorlar. Katlıamların dışında itikadi olarak bir sürü saldırıya maruz kalıyoruz hâlbuki islamda kul hakkı var ancak kimse ona göre hareket etmiyor. Hükümet hiçbir adım atmıyor. Ancak ortalığı karıştırıp aradan malı götürme derdinde. Aleviler ülke vatandaşı olarak eşit yurttaşlık hakkına sahipler ama onu bile kullanamıyorlar. Alevilerin hakkını vermeyip bir de Dersim’i gündeme getirmenin farklı amaçları var. Atatürk’ü ve Cumhuriyeti hazmedemiyorlar, Osmanlıcılığı yeniden diriltme düşüncesindeler ve Atatürk’ü din düşmanı olarak gösteriyorlar. Katliamı yapanları ise dindar göstermeye çalıştılar. Devlet, diyanet, tarikat önderleri, bazı sol ve sosyalist örgütler bizleri araştırıp doğruyu öğrensinler ya da ellerini üstümüzden çeksinler. Sistem diyaneti kendi çıkarı doğrultusunda kullanıyor. Laik bir devlet sadece alevilere değil tüm farklı kesimlere eşit yurttaşlık hakkının gereğini yerine getirmelidir. Mali konunun yanında alevilere atılan iftiraları yalanlamalıdırlar. Tüm dini kaynaklar ellerinde biz de sadece Kur’anı alalım ve halkın karşısında gerçekleri konuşalım.
6/ SERDAR ESEN: Alevilerin hakkını savunmak için alevi olmak gerekmiyor. Herkes ibadetini özgürce yapmalı ve devlet tüm kesimlere eşit mesafede olmalı. Bizim bu konudaki görüşümüz; 1- zorunlu din derslerinin kesinlikle kalması gerektiğini, 2- Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir. 3- Diyanet ya kaldırılmalı ya da tüm inançlara eşit mesafede olacak bir yapılanmaya gidilmelidir. Alevilerin sorunları çözülmeyecek sorun değil ve hatta temel insan hakları ama 12 yıllık Akp iktidarı da diğer iktidarlar da buna yanaşmamışlardır. Cumhuriyetin 91. Yılındayız birçok parti iktidar oldu ama ne kürtlerin ne alevilerin ne de diğer azınlıkların sorunlarını kimse çözmedi. Chp alevilerin partiye verdiği güçlü desteğe rağmen ciddi bir adım atmıyor. Meclise verilen birkaç öneri ile konu geçiştiriliyor. Aleviler defalarca katliama maruz kaldılar ve bunların hesabı sorulmadı. Öncelikle Türkiye’nin, Kürtler Ermeniler ve Alevilere yönelik yapılan katliamlarla yüzleşmesi ve devletin özür dilemesi gerekiyor.
7/ A. CAGRI MEMİŞ: Başbakanın özrü önemli değil asıl arşivleri açarak gerçek suçluyu açıklamalılar. Şimdiye kadar 7 açılım yapıldı. Alevilerin karşısına alevi düşmanları getirildi bu nedenle de dedelerimiz protesto edip toplantılara katılmadı. Hiçbir netice de alınmadı. Halbuki bu konu meclisten çıkarılacak bir yasa ile çözülebilecek bir konudur. Meclise getirmiş olsaydılar oybirliği ile kabul edileceğine inanıyorum. Devlet alevileriden aldığı vergilerle diyanete kocaman bir bütçe ayırıyor ama bir cem evine bir tuğla dahi koymuyor ama camilerin tüm ihtiyaçları devletçe karşılanıyor. Açılımların içi boştur.
8/ SONER YILDIRIM: Alevileri siyasete alet etmeyin.
9/ ABİDİN İLDAN: 1924’te tekke ve zaviyelerin kapatılması ile Aleviliğin önü de kapandı. O yıllardan sonra devlet; kürt alevi, kürt sünni alevi şöyle sünni şöyle sürekli yarayı kaşıyarak komşuları düşman etmeye çalıştı ama başaramadı. Güneydoğudaki savaş bitmeden bu sorun da çözülemez. Çalıştayla da çözüleceğine inanmıyorum. Bizler şeffaf ve eşit bir hukuk devleti istiyoruz. Benverdiğim verginin bana dönmesini istiyorum. İslamda kul hakkı var ama benim vergim sünni kardeşime dönüyor sadece. Bu ülkede sadece aleviler değil yezidi, ermeni, Süryani ve gayri müslimler de kendi inançlarını ifade edememişler. Hak mücadele ile alınmalıdır. Kısa zamanda sorunların çözüleceğini umut ediyorum.
ORTAK SONUÇ
1 – Hükümet açılımda samimi değil.
2 – Aleviler birlikte hareket ederek haklarını aramalı.
3 – Diyanetin yapısı tüm inanç kesimlerini kapsayan hale getirilmeli.
Yerel Konu: BURSA'DAKİ CEM EVLERİ
KONUŞULANLAR
1/ CUMALİ KARAKAVAK: Bursa’da 16 adet dernek var. Cumhurbaşkanı belediyelere verilecek yetki ile cem evlerine ve alevilere yardım edip sorunlarını çözeceklerini söylemişti. Ancak Bursa’daki Belediyeler gerektiği kadar destek vermiyorlar gerek yer tahsisi gerekse alt yapı, çevre düzenlemesi yapılması ve araç tahsisi konularında sıkıntılarımız var. Cem evlerinde dede ya da zakir ve ona hizmet edecek insanlar istihdam edilmelidir. Yerel yöneticiler, belediye başkanı ya da vali olabilir, bizleri muharremden muharreme değil de ayda bir bir araya getirip sorunlarımızı ve çözümüne ilişkin neler yapılabileceğini görüşebiliriz. Alevi dernekleri de birlikte hareket ederek sorunlarımızı yöneticilere somut bir şekilde iletmeliyiz. Birlik olunca belediyeler de devlet de destek olmak zorunda kalacaktır.
2/ OSMAN BOZKURT: Acil olarak elektrik, doğalgaz, su faturaları, güvenlik vergi borçları, cenaze araçları gibi giderlerin karşılanması ve olmayan bölgelere cem evi yapılması gerekmektedir. Ülke genelinde alevi vali ve kaymakam bulunmamaktadır. Kendini saklayan birkaç emniyet müdürü var. Cem evleri başkanlarının bir statüsü olmayınca herkes kendine göre hareket ediyor. Halbuki bir statüleri olsa sorumlulukları resmiyete ve bir kurala bağlanmış olacağı için daha düzenli bir durum olacaktır. Tabelamız var ama yasal statümüz yok. Cem evleri dernekler tarafından açılıyor yasa olmadığı için.
4/ İMAM BUDAK: Siz bir güç yaratamadıkça arka sırada kalırsınız. Maltepe belediyesi bir cem evini statüye kavuşturuyor. Mecliste buna hayır oyu veren vekil Ak Partili. Açılımın durumu budur. Orhangazi cem evini Ak Partili bir meclis üyesi mahallemde istemiyorum diyerek mahkemeye verdi olmasın diye. Avrupa’da cem evleri inançsal statüde kabul ediliyor artık.
5/ MURAT ALTUNEL: Cem evlerimizi sadece cenazelerimizin kalktığı bir yer olarak değil, kültürel ve sosyal açıdan aydın gençler yetiştirebilirsek kendimizi ifade edebiliriz. İnançsız insanlara ve gençlere elimizi uzatabilmeliyiz. Gençler en basit ritüelleri bile bilmiyorlar. Aydın insan yetiştirmedikçe kendimizi doğru ifade edemeyiz. Cem evlerinin salonlarında her konuda etkinlikler düzenlenmeli.
ORTAK SONUÇ
1- Bursa’daki alevi dernekleri birlikte hareket ederek sorunlarının çözümü için mücadele etmelidir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Telefon, mail ve sms yolları ile yaklaşık 58 dernek ve platform davet edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail ve sms ile 18 milletvekili de davet edildi.
MEDYA İLE
50 basın mensubuna mail gönderildi.
SONUÇLAR
TkMM genel konuya ilişkin video gösterildi. Yerel ve Genel konularda konuşuldu.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bursa kMM Hamalı İffet Karaca