YER: TİCARET ODASI TOPLANTI SALONU
TARİH: 07.11.2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ FİZİKÇİLER DERNEĞİ OSMAN CAVİT İYİGÜN
2/ BODRUM DİYALOG GRUBU ADİL ÜLGEN
3/ GÜMÜŞLÜK PLATFORMU YAŞAR ASLAN(DÖN. SÖZ.)
4/ KAYSERİLİLER DERNEĞİ MUSTAFA GÜNDOĞ(BŞK)
5/ BODRUM DEMOKRATİK DÜŞÜNCE PLATFORMU GÜNGÖR SEZGUN
6/ TEMA HALUK ORTAÇ
7/ BODRUM ADANALILAR DERNEĞİ FİKRİYE DURU
8/ BODRUM ADD NACİYE BAYIR
9/ AKDER HÜLYA ASLAN
10/ BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ FİGAN EROZAN
11/ BODRUM KAYSERİLİLER DERNEĞİ MUSTAFA GÜNDOĞ
MESLEK ODALARI
1/ YOK
SENDİKALAR
1/ GENEL-İŞ YAŞAR ÇELİKAN
2/ EĞİTİM-SEN ALİ GEZER
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ FİKRET KARATAŞ YAZAR
2/ CEVAT ÖNEŞ ESKİ MİT MÜS.YRD.
3/ DURMUŞ ALİ ÖZTÜRK CHP ESKİ İLÇE BAŞKANI
4/ MEHMET POLAT HDP ESKİ MUĞLA İL BŞK.
GOZLEMCİLER
1 / ADİL ÜLGEN AK PARTİ YÖN.KUR. ÜYESİ
2/ REMZİ ÇAĞIN HDP İLÇE BAŞKANI
3/ NEVZAT KANBER MHP YÖN.KUR.ÜYESİ
4/ ÖDP İLÇE BAŞKANI OSMAN
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
YOK
BELEDİYE BAŞKANLARI
YOK
MESAJ YOLLAYANLAR
YOK
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 54 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1/ SELÇUK TRT
2/ ALİ BALLI ANADOLU AJANSI
3/ OSMAN GÖKMEN DHA
4/ SELDA ÖZTÜRK MUĞLA ŞEHİR
5/ KADİR SEVİNDİK ARENA MEDYA
6/ UĞUR YURTSEV YARIMADA GAZETESİ
7/ KENT TV
MODERATÖR
AYHAN ONGUN(GAZETECİ-YAZAR)
KONULAR
GENEL KONU: İÇ GÜVENLİK YASASI VE YAŞAMIMIZA ETKİLERİ
YEREL KONU: BODRUM DA SU SORUNU
KONUŞMACILAR:
Sunum: Cevat Öneş
Satır başlarından kısa saptamalar.
1- Güvenlik sözü geçen her pakete şüpheci bakmalıyız.
2- Pakete felsefesi ve ilkeleri algılandıktan sonra teşhis koyulmalı.
3- Temel tesbit; Soma ve Ermenek örneklerinde resmolduğu gibi, Türkiye’yi yöneten zihniyet ve sistemi korumak için yapılan paket olduğuna ilişkindir.Halen bu zihniyetin sonuçlarını yaşıyoruz.
4- Dünya insanlığının bizden daha önce yaşadığı bu paradigmaları yıkmalı, sistemi yeni paradigmaya göre kurmalı.Dünya insanlığı asırların birikimi olarakinsanlık kültürel hayatını ortaya koydu ve bir değerler bütünü elde etti.Ki bunlara Evrensel Değerler diyoruz.Türkiye’de tüm paketleri daima bu evrensel değerlere bakarak değerlendirmeliyiz.
5- İnsan hakları,eşitlik,adalet,hukukun üstünlüğü ; insan kavramını eksen alan bir mekanizmada hayata geçirilmelidir.
6- Ülkede zihniyet değişimi şarttır. Onun koşulu ise, Kürt Meselesi’nin çözülerek değişim ve gelişimin sağlanmasıdır.
7- Kürt sorunu ülkenin demokratikleşme sorunudur ve çözümsüzlük ülkenin bölünmesi ile nihayatlenecektir.
8- PKK .işte bu çözülmeyen sorunun nihai neticesidir.
9- Çözüm süreci Türkiye için hayatidir.
Türkiye çok renkli,çok kimlikli çoğulcu yapıya sahip, seküler yaşam tarzını benimsemiş bir ülke olarak; nitelikli bir evrim içine girmeli ve eski paradigmalarını unutmalıdır.
Ak Parti , muhafazakar gömleğini demokrasi adına genişleteceğine, daralttığı için; k obani’de insiyatif kullanma konusunda çaresiz kalıyor.
Çözüm için muhalefet de yetersizdir.
Toplumsal dinamikler bu konuyu geliştirecek ve özgürlük mü, güvenlik mi, sorularının cevaplarını verecektir.
—————————————————
MEHMET ÇİLSAL: 12 Eylül cuntası hak ve özgürlükleri askıya aldı,Kürt meselesinin de silahlı olarak sahneye çıkmasını sağladı.Çözüm önerisine katılıyorum.
YAŞAR ASLAN: İttihat ve Terakki ile işe başlayan ekibin bugün, çizdiği planın uygulamasını görüyoruz.1915 Ermeni tehciri, 1937-38 Dersim isyanı, 1941 varlık vergisi,1955 6/7 Eylül olayları ve son olarak günümüzde Kürtleri yok etme çabaları hep aynı zihniyetinürünüdür.Dolayısıyla bu zihniyet 12 Eylülü’ün çok öncesinden beri süregelmektedir.AKP ise zaten var olan bu yapıya 2010 dan sonra kendini monte etmiştir.
HÜSEYİN AKŞAN: Türkiye’de demokrasi hiç olmadı.Demokrasi,özgürlük,insan hakları AKP.den önce yoktu,şimdi de hiç yok.
Halk bilinçlenmeli,talep etmeli ve mücadele etmeli.Halen molotoftan bile daha acımasız bir silah var, o da küfürler.Meclis içinde vekiller birbirlerine “şerefsiz,..vb. “küfürler söylüyorsa, ben halkım ve tüm bunları bana söylüyor, demektir..Halbuki bu halk ötekileştirmeden,ayrıştırmadan yeryüzü sofraları kurdu, polise karşı okuduğu kitabı silah olarak kullandı.
Artık reddetmesini bilmeliyiz.
OSMAN CAVİT İYİGÜN: Anayasanın içeriği değil, yönetenin iradesi önemlidir. Yani kim, nasıl yorumluyor, bu önemlidir.
AYHAN BEY: Vandallıklar için bu düzenlemeler geldi deniliyor ve “ makul şüphe “ kavramı ile tanımlanan ciddi yaptırımlar var.
DURMUŞ ALİ ÖZTÜRK: Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokasi ile çözüm aransa, Türkiye’nin çok fazla problemi bitecek.
İç güvenlik yasaları toplumun demokrasi talebini ötelemeye ve duruşunu baskılamaya çalışan bir tutum içinde.Bu ciddi bir tehlikedir.İktidar ve muhalefet umut vermiyor.Türk toplumu dinamik yapısı ile bu sorunları aşar.Türkiye Kürt sorununu mutlak çözmeli.Türkiye’nin en temel sorunu demokrasi ve hukuktur.
Kobani konusu, kendinin çok fazla güçlendiğine inanan iktidarın,gerçeklere gözünü kapatmasıdır.
MUSTAFA GÜNDO: Anadolu topraklaına demokrasi halk talebi ile gelmemiştir.Biileri angaje etmiştir.Kendi içimize demokrasi bilincini yerleştirmeliyiz.Biz yapıyoruz.
CAVİT ÖNEŞ: 17 Aralıktan önce hukukta-güvenlikte somut şüphe kavramı geçerliydi. 17 Aralık neticesi makul şüpheye dönüldü.Şimdi ise tekrar somut şüpheye geçilmeli.
FİGAN: Yasalar 6 ayda bir değiştiriliyor,hepsi devleti koruma refleksi.Kobaniye dayandığına inanmıyorum.Çünkü daha önce bu tip olayla hep oldu.Bu ölümlerde AKP.nin gizlediği ne var?Haklarımızı sokaklarda kazandık,sistem bize bahşetmedi.Bazı elitlerin demokrasi alanları çok büyük.Yurttaş haddini bilsin, paket bana çok iyi geldi, diyenler var.Koltukları millet olarak çok seviyoruz.Toplumun en küçük STK. Sında bile bunu görüyoruz.Demokrasi istiyorsan, öncelikle bağlı olduğun STK.da yıllardır hüküm süren başkanını indir.Sonra demokrasiden bahset.Sağ ve solda yöntemler aynı.
TAŞKIN ATILGAN: Batı demokrasilerinde denge ve denetim vardır.Bu yapıyı koruyan ise, güçler ayrılığıdır. Yürütme,yasama,yargı.
Ayrıca toplumda bazı kurumlar da denetime katılır. Örnek: TSK
Şu an bizde ordu kaldırıldı,az çok bağımsız yargı kaldırıldı, 17 ve 27 Aralık tapeleri belki hükümeti zora soktu ama ..rağmen başkanlık sistemi dayatıldı ve bu ülke için tehlikelidir.
Türkiye’de demokrasinin sürdürülebilmesi için gerekli olan ,Batının kullandığı güçler(TSK) gibi kalmadı,tavsiye edildi.
FİKRİYE DURU: AKP. Proje partisidir. Tüm yasalar dikta rejimine götürüyor.Yasaları çıkarmak çözüm değil,Kobani bahane.Belki de ülkeyi bölmenin sancısını yaşıyorlar.
FETHİ EKEN: Ağustos 2014 den sonra Türkiye’ de ağır bir demokrasi saldırısı oluyor.Bunun nedeni, iktidarın vesayetini layıki ile kullanamama ve yönetememesinin aczidir.Postmodern bir darbenin hükmü sürüyor.Polis devletine gidiyoruz.Hükümet çözüm konusunda samimi değil.Şimdi de top çeviriyor.Cevat Öneş’in son sözlerini kabul ediyorum.
Rehin tuttuğun adamla çözüm arama, HDP.ye git.Millet Meclisinde bu toplum resmi olarak temsil ediliyor.Artık Kürtlerin mecliste bir partisi var.
…..? Turizm işçisi
1876 dan 2014 e kadar değişen hiçbirşey yok.
…….????
Türkiye’de zihniyet değişmezse Suriye vb. ülkelerde olanlar bizim de başımıza gelir.Zihniyet değişmezse, çözüm yok.
EKREM BAĞŞI: Türkiye’de Kürtlerin iyi tarafları gösterilmiyor.Devlet,medya,herkes böyle..Kobani işin sonucu.Kürtler için bu ülkede bariyer var ve biz kırılıyoruz.İç güvenlik yasaları Kürtlere zulüm için çıkmıştır ve biz bu yüzden tedirginiz.
RAMAZAN TATAR: Layık olduğumuz biçimde yönetiliyoruz.Biz hala toplum olarak ötekileştirmeyi aşamadık.Böyle bir iklimde bizi yönetmeye çalışıyorlar.Biz şahsen demokrat mıyız?Birlikte yaşamanın yollarını arayalım.Kendimizi sorgulayalım.Evimizde, işimizde ilişkilerimizde insanlara nasıl davranıyoruz.
AHMET ACAR: Olağan şüpheliden,açık şüpheli haline geçeceğiz.Ben kürdüm ve tel .ile takip edildiğimden şüpheleniyorum.Fransa ile yaptığım görüşmelerde.
Birileri bir kelimeyi çok kullanıyorsa, aslında eksik olan şeyi söylüyordur.Yasaları da seçiciler koyuyor.Kürtlerin gasp edilmiş haklarının sorunudur.
……?
İnsanım, demokrasi istiyorum ,diye ortaya çıkmalıyız.
YARIMADA SU SORUNU
TAŞKIN ATILGAN: Kaçak kuyular açılıyor.Binlerce açıldı.Her evin bir kuyusu var. Kuyularda tuzlanma var .Bu yüzden yasak,ruhsat verilmiyor.
Şebeke suyu bağlanınca kuyular kapatılmalı ve amaç dışı kullanımına mani olunmalı.Şimdi ise bu kuyulara sayaç takılmalı ve su fatura edilmeli.
Geyik Barajı suyu 4. Derece kirli.Yani asla kullanılmamalı arıtılmadan.Bu ise çok maliyetli.Çamköy’den gelen su ile karıştırılarak, yarımadaya kirliliği seyreltilmiş olarak bu su veriliyor.Bu su olabilecek en kirli sudur.
İnsan kullanımına uygunluğu mutlak analiz yapılarak,rapor edilmeli.
Suyu taşıyan borular basınca dayanamıyor ve sürekli patlıyor.Çelik borularla değişmesi gerek.İlk borulara ödenen paralar havaya uçtu,birileri zengin oldu.
MEHMET ÇİLSAN: Kent suçu, kamu suçu işleyenleri teşhir edelim.Bir zat 15 senedir 2 tane kuyu açmış,Oasis’ten belediyenin su kanallarını kullanaak, Gümbet’e su yolluyor.(Sami Akbaş.)
Belediyede 30 senedir tahsil edilemeyen su borçları var. Belediyenin en fazla batık alacakları su paraları.
YAŞAR ASLAN: Bodrum’da kayıtlı 134.000 kuyu var.
Türkiye’de kayıtlı 206.000
Kaçak 180.000 kuyu var.
Yarımadada 341.000 m3 lük su havzası olmalı.Halen 41.000 m3.
Asıl mesele devlet birimlerinin yanlış kurgulanması.Evsel su kullanımı toplam su kullanımının 15% sidir.Sarnıçlara dikkat çekmek gerek.
Pis su içiyoruz,çözüm bulamıyoruz.İnsani taleplerimizi,hayati haklarımızı istemek zorundayız.
TEMA: Su, doğal değerlerimiz içinde en korumasız kalandır.Mutlaka su kanunu çıkarılmalıdır.Suya sahip çıkmalıyız. Tema’nin bu konulu girişimi var. Mevzuat yok,kullanımı yanlış,koruması yanlış.Tüm doğal varlıklara sahip çıkmalı ve korumalıyız.STK.larda topyekün bu konuda hareket edebiliriz.
MEHMET ÇİLSAL: Belediye bizi soyuyor.Gelen her ft.’nın 15% si gerçek su parası, gerisi soygun.
NACİYE BAYIR: DSİ.nin Bodum İçme Suyu Projesi tanıtımına katıldım ve kitapcığını inceledim.Devlet yurttaşına yalan söylüyor.Patlayan o meşhur boruları satabilmek için bu projeyi yapmışlar.Yoksa gelen su hiçbir kritere uygun değil.2050 li yıllara geldiğimizde su, savaş nedeni bile olacak kadar önemlidir.
TEMA(HALUK ORTAÇ): Bu projeye 52 trilyon ödenecek.5 sene ödemesiz,10 sene ödemeli.Zamanı geldiğinde Bodum Halkı dünyanın en pahalı suyunu kullanacak.