YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 11 Ekim 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Sakatlar Derneği (Ali Haydar Koyun)
2 / Uluslararası Af Örgütü (Ferman Salmış
3 / Bilsam (Celalettin Ercan)
4 / Meşale Derneği (Kazım Kayan)
5 / Toplumsal Dayanışma Derneği (Hasan Kaya)
6 / Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği (Sinan Oral)
7 / Çağdaş Gazeteciler Derneği (İbrahim Göçmen)
8 / Mazlum Der (Nihal İlimen)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Asım Demirkök
2 / Ali Tura
3 / İbrahim Ulutaş (Radyo Fon)
4 / Enver Bakır
5 / İhsan Gencay (Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Bşk)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılan Olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılan olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
MEDYA
Katılan olmadı.
MODERATÖR
Doç.Dr. Recep Karabulut- İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi
KONULAR
GENEL KONU: Ortadoğu’da Değişen Dengeler ve Türkiye’nin Dış Politikası.
KONUŞULANLAR
1 / Recep Karabulut kMM Malatya’da 6 yılına girerken, başat konularımızdan biri olan Kürt meselesi bağlamında, Kobani’deki çatışmalardan sonra Türkiye’de ve özellikle de bölgede meydana gelen olayları konuşacağız. Tartışmalarımız iki başlıkta olacak: Birincisi bu olayların nedenleri ve bunu nasıl okuduğumuz; ikincisi ise çözüm sürecinin zarar görmemesi için ve buna benzer olayların tekrar etmemesi için devlete ve topluma düşen görevler konusu olsun.
Kanımca, olaylar ve 34 ölüm vakası yine Türkiye’de uzun bir aradan sonra “Sokağa Çıkma Yasağı” gibi uygulamalar oldukça düşündürücüdür. Gerçek ve algı arasında bir makas bulunduğunu düşünüyorum. Yine Hüdapar ile Hdp arasındaki gerilim ve ölümler 1990’lı yılları çağrıştırmaktadır. Faili meçhul cinayetler ve iç savaş görüntüsü, aslında en çok Kürtlere zarar verecek gibi gelmektedir.
2 / Kazım Kayan Bölgedeki en önemli meselelerden birinin Hizbullah ile Işid’in bir birine karıştırılmasıdır. Oysa Hizbullah İran’a yakındır ve Işid’le bir birlerini sevmezler, farklıdırlar. Ben, Mardin’e götürdüğümüz yardım konvoyunda vardım ve oraya gittiğimde, aslında Hüdapar ile Işid’in aynı şeymiş gibi algılandığını gördüm. Birileri bu iki örgütü aynılaştırarak, Kürtlere yanlış şeyler yaptırmak istiyor. Bunun en önemli nedeni, iletişimsizlik ve önyargıdır. O nedenle kMM gibi yapıların bence önemi büyüktür. Demokratik kültür geliştirilmelidir. Tek çare bir arada yaşama kültürünü öğrenmektir.
3 / İbrahim Ulutaş Kürt meselesi ile Kobani bir birleriyle bağlantılıdır. Ancak ölümlere ve şiddete karşıyım, öncelikle insanı yaşatmak esas alınmalıdır. İnsanlar demokratik tepkilerini dile getirmelidirler; ancak provokasyona gelmemelidirler. Ben “Medine Sözleşmesini” anlamlı buluyorum. Kimlik meselesi bu çatışmanın temelini oluşturuyor. Oturup bu kimlik sorunlarını yeniden konuşmalıyız ve kimseye karşı önyargılı olmamalıyız. Herkes birbirini olduğu gibi kabul etmelidir. Din savaşları tetiklenmek isteniyor. Hizbullah/ Pkk çatışması çok tehlikeli olur. Egemenler bir şekilde çatışmalardan yana taraf olmaktadırlar. Hükümet ve devlet daha şeffaf bir politika izlemelidir. Çözüm sürecinin aciliyetleri var, bunlar hemen yerine getirilmelidir. Ancak o zaman provokasyonların önü alınabilir.
4 / Hasan Kaya Meseleye öncelikle insani bakmak gerekir. Mardin’de çalıştığımda “Türk” olarak yargılandım; Bartın’da ise “ Kürt” olarak yargılandım. Bence öncelikle insan olduğumuzu hatırlamalıyız. Bölgede bir dil, din savaşı yaşanıyor aslında. IŞİD katil bir örgüttür ve ne insanidir, ne de İslami’dir. Kürtler de tepkilerini elbette ortaya koymalıdırlar, ancak haklı pozisyonlarını, meşruluklarını korumalıdırlar. Savaş durdurulmalıdır. Türkiye diplomasi yürütmelidir.
5 / Celalettin Ercan Ortak basın metni, Malatya’da ortak bir aklı işaret ediyor. Sanırım bu konular daha çok çalışılmalıdır; çünkü Kürt meselesinin normalleşmesi, ancak çözüm süreciyle mümkün olabilir. Bizler bagajı olan insanlarız, ancak kendi aramızda konuşabiliyoruz, bölgede böylesi bir iletişim neredeyse yok. Ayrıca kMM’ye mutlaka gençlerin katılımı sağlanmalıdır. Üniversiteliler de bir birleriyle böylesi bir iletişim geliştirmelidirler. Çünkü insanlar tanışmadıkları zaman, birbirlerine daha kolay düşman olabiliyorlar. Kürtler şiddete bulaşmadan haklarını savunmalı, tahriklere kapılmamalıdır.
6 / İbrahim Göçmen Işid enerjiyi ve petrolü kontrol ediyor. Bunun emperyalist bir politika olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin de bu konularda ciddi hataları olmuştur, örtülü de olsa Işid’e destek vermiştir. Işid küresel terör uyguluyor. Başbakan yemekte belge istedi, böylesi yardımların belgesi, kanıtı olmaz. Senaryolar var, Türkiye de bu senaryoların ortağı olarak görünüyor. Türkiye Ortadoğu bataklığına çekilmek isteniyor. Bizler barış sürecine, çözüm sürecine destek vermeliyiz, elbette. Ancak hükümet de yanlışlardan vazgeçmelidir.
7 / Enver Bakır Işid, Sünni bir Arap yapılanmasıdır. Devlet kurmak istiyor. ABD Kürt sorununu Barzani ile konuşuyor, onunla çözmek istiyor, Hdp’ yi bu bağlamda tasfiye edilmek isteniyor. Hdp/ Hüdapar çatışması çok tehlikelidir. Bu Kürtleri mahveder. Işid ve Hüdapar aynı şey değildir, Hüdapar İran yanlısıdır. Oysa Işid selefi bir yapılanmadır.
8 / Asım Demirkök kMM’de 6 yıla giriyoruz. Ben emek veren iki değerli dostumuza teşekkür ediyorum. Onlar bir ilki başardılar ve aslında Malatya’daki birçok birlikteliğin, ortak çalışmanın da temelini attılar. Örneğin, ortak basın açıklamaları, çözüm sürecinin desteklenmesinde aslında bu emek var.
Küresel düzen, toplumu da değiştiriyor. Bizler de politikamızı ve ideolojilerimizi güncellemeliyiz, çünkü giderek toplumu okuyamaz hale geliyoruz. Örneğin Türkiye’de solun böyle bir sorunu olduğunu görmek mümkündür. Öcalan, ulus devlete karşı çıkarak, kendini güncelliyor, onun yerine devleti demokratikleştirmek, dönüştürmek istiyor. Türkiye’nin geleceği de Kürtlerle ortaklaşmasından geçiyor. Ak Partiyi tümden karşınıza almak demek, Malatya’da toplumun % 70 ini karşınıza almak demektir. Evet, iktidar sınırlandırılmalıdır. Yapıcı eleştiriler de yapmalıyız. Muhalefetin dili sorunlu. Devlet terbiye edilmelidir. Ancak sokağa inenler de sorun yaratmaktadır. Çünkü kontrolsüz bir güç olarak yakmakta yıkmaktadırlar. Herkes artık daha çok selamlaşmalıdır.
9 / Nihal İlimen Devlet herkesi öğütüyor. AKP devletleşti. Bizler farklı olan sesleri dinlemeliyiz. Ali Bulaç, önemli şeyler yazıyor. Türkiye’nin Suriye politikası yanlıştı. Bunu görmesi gerekir. Türkiye de bu olup bitenlerden sorumludur. Geçmişte yeni bir anayasa yapma olanağını yitirdik. Kürtler de artık savaştan yılmış. Ben Diyarbakır’daki Demokratik İslam Kongresine katıldım. Bu talep çok anlamlı bence. Bizler de benzer bir şeyler yapabiliriz. Kürtler Kobani için ağlıyor, ne yapsınlar? Kendi halkları orada yok oluyor. Ne yazık ki acı acıyı artırıyor, şiddet şiddeti besliyor. ABD hala bizleri maşa gibi kullanıyor. Evet, insan öldürmeye karşıyız, haksızlıklara da karşıyız.
10 / Ali Tura Irak’ta Maliki yönetimi, daha önce devlet yönetmeye alışmış olan Sünni kesimi dışladı ve Işid buralardan beslendi. Rusya/ Çin ile ABD, İngiltere Ortadoğu’da çatışıyor. Bu büyük bir savaştır. Ortadoğu’da belki de Kürtler yeni bir sistem inşa ettiler. Sanırım ABD bu sistemi olumlu görmüyor ve istemiyor. Dönüşümden yana olanlar harekete geçmeli, statüko karşısında birleşmelidir. Akil insanlar devreye girmelidir.
11 / Ali Haydar Koyun Temel mesele, Suriyelilerin Türkiye’ye çok sayıda gelmeleridir. Toplum artık buna tepki veriyor. Çünkü yardımlar ağırlıklı olarak onlara gidiyor. Bu da tepkileri çoğaltacak, Türkiye’nin buna bir çözüm bulması gerekiyor.
12 / İhsan Gencay Dil önemlidir ve uzlaşının temelidir. Ben Ali Bey’in ırak tahlililine katılıyorum. Abd Irak’a neden kendi askerini göndermek istemiyor artık, Türkiye’yi buraya sürüklemek istiyorlar. Emperyalizme karşı birlikte düşünmeliyiz. Ben de bir Kürdüm ve daha doğru şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Yakmak, yıkmak kabul edilemez. Ancak demokratik haklar kullanılmalıdır. Toplum bakış açısını değiştirmeli, kışkırtmalara gelmemeli.
13 / Sinan Oral Burada tarihe bir dipnot düşmek adına konuşuyorum. Bence Türkiye İngiliz modellemesine uygun inşa edildi. Şimdi de yeniden düzen verilmek isteniyor, tabiî ki Ortadoğu’ya da. Modernlik, tüm kimlikleri yok etti. Oysa, şimdi uyandılar ve kendi kimliklerine geri dönüyorlar. İtiraz geçmişle bağımızın koparılmasınadır. Bugünkü sancı da aslında yüz yıllık bir sancıdır.
Sokağa çıkanlar da kendi davranışlarından sorumludur.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA İLE
20 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILARLA
Email ve sms davet etti.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik/ Ferman Salmış
Malatya kMM