YER: Bodrum Belediye Meclis Salonu
TARİH: 7 mayıs 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Bodrum Kent Konseyi Kadın meclisi Bşk.Zeynep Akıncı
2/ Mavi Yol Girişimi (Filiz Dizdar – Üye)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan Şendikmen – Başkan)
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Kadir Sevindik)
MESLEK ODALARI
1/ Deniz Ticaret Odası (Arif Yılmaz – Meclis Üyesi)
2/ Bodrum Ticaret Odası (Saadet Kablı – Dış Ticaret Araştırma Eğitim Proje çalışanı)
SENDİKALAR
Eğitim-Sen Ali Gezer
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
Nuri Akıncı(Emekli Büyükelçi)
Av. Ergin Cinmen
Fikriye Duru(Milletvekili adayı)
GOZLEMCİLER
1/ Hasan Harmancı (HDP )
2/Mehmet Çilsal ÖDP Başkan adayı
3/Mustafa Gündoğ(Gazeteci-Yazar)
4/Nesrin Özalın (CHP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Nurettin Demir(CHP Milletvekili)
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 30 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Arena Bodrum Gazetesi – Rezzan Şebin
2/ Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3/Anadolu Ajansı Ali Ballı
4/Yeni Asır Zeki Özkeskin
7/Bodrum tv. Bülent
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ-CUMHURBAŞKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI
YEREL KONU: STK LAR-YEREL YÖNETİM İLİŞKİLERİ
ANAYASA: Yerel Yönetim yasası
KONUŞULANLAR
AYHAN ONGUN : Yaklaşık iki yıldır yaptığımız Bodrum Küçük Millet Meclis toplantılarında yeni bir konuşma, anlama, dinleme kültürünü yerleştirmeye çalışıyoruz. Gereksiz tartışma ve polemiklere girmeden gündemdeki konulara ilişkin görüşlerinizi açıklamanızı istiyoruz.
MUSTAFA GÜNDOĞ : Cumhurbaşkanlığı oylanırken, yetkileri de oylanmalı. Kampanyanın nasıl yapılacağına açıklık getirilmeli.
FİKRİYE DURU : Başkanlık sistemine geçilmek isteniyor.Üniter yapı bozulabilir.Eyalet sistemine geçilecek gibi görünüyor.Bütün halkın isteyeceği biri olmalı
ALİ GEZER : Türkiye demokrasisi adına bu olayın cumhurbaşkanıyla başbakan arasında geçiyor olmasına üzülüyorum.Sivil toplum örgütleri sürece katılmalı.Alternatif çevrelerin milliyetçi Saiklerle aday aramasını doğru bulmuyorum.
NACİ AKINCI: Güvenceleri olmazsa diktatörlüğe gider.Kitleleri kucaklayacak, kutupların dışında bir aday olmasında yarar vardır.
FİGAN EROZAN: 82 anayasasının sorumsuzluğu.Siyasi partiler daha önce niye itiraz etmediler.Anayasa değişmelidir.Korku senaryoları üretmeye çalışıyorlar. Hep mücadele ediyordum. Şimdi de mücadeleye devam edeceğim.
NACİYE BAYIR: Çok üzerinde durmadığımız bir konu, zemin doğru bir zemin mi? Parlamenter sistemde sembolik bir kurum gibi. Tam demokrasilerde daha fazla yetkileri var.Yaptırımı molmayan, moral motivasyonu yüksek bir kurum.Kendi konularında sorumsuz. Neden bu konu bu kadar önemsendi? Bu iş bir perde oyunudur.Samimi değiller.Başkanlık sistemine geçilecekse %10 barajını ve siyasi partiler yasasındaki yasakları anlayamıyorum.
ARİF YILMAZ: Bence gerek yok, cumhurbaşkanı seçmeyelim. Cumhurbaşkanlığı uzlaşı makamıdır. Önce yeni anayasa yapılmalıdır. Nasıl bir ülke olmamız gerektiği konusunda bir konsensüs sağlanmalıdır.
NESRİN ÖZALIN: Yetkili ama etkisiz bir cumhurbaşkanını halka anlatamıyoruz.Parlamento seçmeli.İsimler yıpratılmamalıdır. Müthiş bir karmaşa var. Gündem saptırılmak isteniyor.
NACİYE BAYIR: Bizi temsil etmeye yetki verdiğimiz kişiler konusunda ne kadar belirleyici olabiliyoruz. Projeleri yok.
ÇİĞDEM ERKO: Bu olay bir tiyatro gibi, halkı da dahil ederek oynuyorlar. Samimi olmadıklarını düşünüyorum. Parlamenter sistem içerisinde cumhurbaşkanı seçilmeli. BDP ile birlikte bize dayatacaklar.
YEREL GÜNDEM
GÜNGÖR SEZGÜN: Korkularımızla bizi yönetiyorlar.Yenilikten korkar hale geldiğimiz için çözüm üretemiyoruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi doğrudur. Aksini savunmak zemin kaymasıdır. Yetkilerini kullanacak bir cumhurbaşkanından korkmamalıyız. Cumhurbaşkanı adayları iç barışı sağlamak için adım atacaklarını söyleyebilirler. Toplumun en temel ihtiyacı, yeni anayasadır.Ortadoğudaki yeni şekillenmeler, enerji kaynaklarının kullanımı propaganda edilebilir. Bu değişim gereklidir. Atılan adımın içi doldurulmalıdır.
ERGİN CİNMEN: Bazı şeyleri yapmak için cumhurbaşkanı olmak gerekmez. 17 Aralıktan bu yana gelinen süreç çok önemli bir süreç. Yargıya giden yol tıkandı. Yasaklar endişe verici.Terleyen cumhurbaşkanı aynı zamanda etkisiz bir başbakan demektir. Dünyadan soyutlanan bir ülke haline geldik. Hukuka önem veren, saydam, halkı kucaklayan bir cumhurbaşkanı. Sistem önemli ama sistemi kullanacak eller de önemli. Demokrasiyle zenginlik arasında bire bir ilişki vardır. Muhalefetin birleşmesi gerekir.
MEHMET ÇİLSAL: AK Partiyi ve onu destekleyenler kendilerini dışlanmış görüyor.Şu an yapılanlar; pozisyonlarını koruma ve kabul ettirme hamleleridir. Bu proje duvara toslayacaktır. Hesap vermenin önünü tıkamaya çalışıyorlar.
HASAN HARMANCI: Cumhurbaşkanlığı seçimi yeni bir deneyimdir. Erdoğan büyük bir eleme yaşayacak. Suni dengeler oluşturulmaya çalışılıyor.Tek seçimli bir parlamenter sistem. Umutsuz değilim. Hem adım adım olumluya gitmek zorundadır.Kenan Evren de %97 ile seçildi ama sonu gelmedi.Laik gibi görünüp, liberal davranıyoruz.
GÜNGÖR SEZGUN: Kent Konseyi politikaya bulaştırılmak isteniyor. Mavi Yol girişimi ciddi çalışmalar yapıyor.STK lar sivil davranmıyor, resmi düşünüyorlar.Kent konseyini güçlendirmeliyiz.
ZEYNEP AKINCI: STK ların yerel yönetimlerle değil, kendi içlerindeki ilişkileri sorgulamak gerekir. Ortak paydaların etrafında buluşmak önemlidir.Kararlı olmak gerekir. Meclisler yeterince güçlü değil.
ALİ GEZER: Kent Konseyi tamamen sivil midir? Emek-demokrasi platformları oluşturulmalıdır.STK lar baskı kurumudur.Kendisini yerel yönetime bağlı hissederse baskı uygulayamaz.
ARİF YILMAZ: Yerel yönetimler kent konseyini istemiyorlar. Yerel seçimler öncesi kurulan dernekler var. Mevcut sorun esas alınarak bir araya gelmek gerekir. Akıllı belediye başkanı STK lardan yararlanmasını bilendir.
FİGAN EROZAN: Kent konseyi sistem içinde bir önermedir. “Ben kendi arsama gecekondu yaptırmam diyen belediye başkanları var.” Görmek istediklerimizi görüyoruz. Sistemi değiştirme talebi olmalı.Böyle görev alınmalı. İtiraz eden STK lar olmalı. Sistemi makullaştırmak istemiyoruz.
MUSTAFA GÜNDOĞ: Bazı politik manevralarla kent konseyi kuruldu. Kent konseyleri başkandan ya da kaymakamdan icazet almamalı. STK ların ekonomik özgürlüğü yok.
FİKRİYE DURU: STK lar çok önemlidir.Özellikle de kadın örgütleri baskı unsuru olabilir.
NACİYE BAYIR: Özenle korunması gereken bir kurum Kent Konseyi.İdari ve mali özerkliği olmayan bir yapı.Belediyeler, ticaret Odası önemli bir kurum
GÜNGÖR SEZGUN: Yanlış bir algı yüzünden topal yürüdü. Proje yapmalı, belediye başkanlarını bu işe inandırmalıdır.
ARİF YILMAZ: Fikir platformu olmalı. Farklı alanlardan gelen insanların ortak sorunları üzerinden yürünmeli. Meslek odaları STK sayılmaz.Gönüllülük yoktur.Zorunluluk vardır.
MEHMET ÇİLSAL: Başkanlar yetkilerini paylaşmak istemiyorlar.Kente ilişkin siyasi görüşlerini açıklamayan partilerin belediye başkanları kenti, kendi dışında başkalarıyla yönetmek istemezler.Geriye doğru bir akılsızlık hakim.
HASAN HARMANCI: Önemli olan yasal olmak değil, toplum nezdinde meşru olmaktır.Ülkemiz önemli bir süreçten geçiyor.Güvenlik, istihbarat zafiyetleri var. Yolsuzluklar, kasetler, özgürlükler kısıtlandı.Basın ve medyaya baskı var. Muhalefet yanlış politikalar izledi, ,ktidarın kuyruğuna takıldı.
AYŞE COŞANÖZ: Kentsel dönüşüm ve Tokiler önemli bir sorun olarak önümüzde duruyor. Halkda şöyle bir algı oluştu.Bunlar yiyorlar ama hiç değilse bize de veriyorlar.
HAYATİ ŞEN:Sosyal politikalar AK Partiyi ayakta tuttu ve oylarını korudu.İnsanlar sevdiklerine bir şey kondurmaz.Köylülerin ve yoksul kesimin isteklerine uygun davrandılar, bu nedenle de sonuçlar normaldir.
MEHMET ÇİLSAL:: Osmanlıda birey yoktu.Geçmişte seyahat özgürlüğü bile olmayan bir toplumuz.Aşiret ya da cemaate bağlıydık. AKP ya da onun zihniyeti daha 10-15 yıl iktidarda kalır. Geçmişte yönetim azgın ve ahlaksız kapitalistlerin elindeydi. Bireyin din ve cemaatlerle bağının koparılması gecikti. Yolsuzluk yeni bir olay değildir. AKP bir tepki örgütlenmesidir. Cumhuriyetin kurucu unsurlarının hatası sonucu AKP güçlenmiştir.Bu yüzden seçim sonuçları sürpriz değildir.
ADİL ÜLGEN:: Taraftar değil, taraf gibi değerlendirme yapılmalıdır. Kabuk devlet ve ideolojik bagajı yüksek hükümet hızla bir reform sürecine girmelidir. Çözüm sürecine devam edilmelidir. Yeni anayasa zorunludur.
NİHAT ÇAVDAR:: Osmanlıdan bu yana var olan ilişkilerin sonucu AKP ortaya çıktı.Robin Hood mu, hırsız mı ikilemine düşen halk devletin baskıcı yöntemlerine karşı AKP nin yanında yer almıştır. Çünkü AKP çalsa da, çaldıklarının bir kısmını halka dağıttılar. Halk bunun elinden gitmesini istemediği için iktidarı destekliyor. Muhalefet iktidarın gündeminin peşinden gitmiştir.
NEZİH ERGÖRENLER:: Seçimlerin sonucunu şöyle algılıyorum. Siyasi partiler emperyalizmin kurduğu oyunun parçası oluyor. Onların verdiği rolü oynuyorlar. Aziz Nesin doğru söylemiştir. İnsanlar layık olduğu şekilde yönetilir. Kendimizi yenilememiz gerekiyor.
GÜNGÖR SEZGÜN:: Aydın olmak, entelektüel birikim gerektirir. Seçime katılımın yüksek olması olumldur. Köylülerin büyükşehir için oy vermesi, kadın seçilenlerin sayısının eskiye göre yüksek olması memnuniyet vericidir. Genel seçimin havası, yereli örttü. Çifte standar var, yerel hırsızlar işbaşında. Yargıya güvenmek zorundayız. Hiçbir parti benim özlemlerime yanıt vermiyor. Değişimin sancıları sürüyor. Su kendi mecrasında akıyor.
NEZİH ERGÖRENLER:: Kocadon’un siyasi değişimini anlamakta zorlanıyorum. Rant paylaşımına dayalı bir yönetim. Siyasi parti fanatizmi var. Bodrum iyi yönetilmiyor.
DURAN ÖZTÜRK:: Toplumlar hak ettiği şekilde yönetilir. Düzen siyasetinde yanlışı yanlışla izah edemeyiz.Bodrum da demokratik bir seçim oldu, projeler yarıştı.
GÜNGÖR SEZGÜN:: Konvoy yapılmadı. Ciddi ölçüde kişisel sataşma olmadı. Bundan sonra ne yapacaksak büyükşehir yasası içinde yapacağız.
ARİF YILMAZ:: Büyükşehir 5 yıl boyunca başımıza bela. Projelerin olması bir avantaj. Ancak samimi olduklarına inanmıyorum.
ADİL ÜLGEN: Büyük sıkıntılar yaşayacağız. Halk siyasete hakim değil, demokrasi açığı var.
DEĞERLENDİREN: AYHAN ONGUN