YER: MESİAD Erhan Deniz Salonu
TARİH : 7 Haziran 2014 Cumartesi
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)
2/ Mersin sanayici ve İş Adamları (MESİAD)
3/ Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Canan Özel
4/Temiz Toplum Derneği Başkanı Mustafa Müderrisoğlu
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Mustafa Güler ( Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi )
2 /Prof.Dr. Yusuf Zeren ( Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Prof. Dr. Aytuğ Atıcı (CHP Mersin Milletvekili)
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Mirza Turgut Gazeteci- yazar
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 20 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 /Ufukturu.net
2 / Kent Radyo
MODERATÖR
Prof. Dr. Yusuf Zeren
KONULAR
GENEL KONU: Soma ve Olayları ve Taşeronlaşma
İş sağlığı ve Güvenliği
YEREL KONU:Balıkçı Barınağının Mezitli’ye taşınması kararının yanlışlığı
KONUŞULANLAR
1 / Oğuzhan Türkman ( Erman Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi )
Soma olaylarından sonra İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun ülkemiz için ne kadar önemli bir konu olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. 2009 yılından beri Mersin’de bu sektörde hizmet veriyoruz. 2003 yılında çıkan İş kanunu 2012 Haziran’a kadar bekletildi. Son yıllarda bu konuda çok ağır bedeller ödüyoruz. İş Sağlığını sağlamak hem işverenin hemde çalışanların sorumluluğudur. Her işletmede Çalışan temsilcileri olmak zorunda. 2009’dan beri 150.000 uzman yetiştirdik fakat mevzuatta ve işleyişte sıkıntılar mevcut. Elinde hiçbir yetkisi olmayan uzmanlara çok ağır yaptırımlar söz konusu . 6331 sayılı kanun işletmelere modern bir yaklaşım getirdi. Risk analizleri olası kazaları önceden ön görerek iş verene bilgilendirme yapılmasına olanak sunarken, Maalesef iş verenler bu konunun önemini henüz kavrayabilmiş değil. Kimi iş yerleri gerçekten uzmanların yardımlarından faydalanırken, maalesef bazı işletmelerde iş güvenliği uzmanları göstermelik olarak görev almakta. Bir diğer önemli konuda bu uzmanların maaşlarının iş veren tarafından ödenmesi. Bu sistemde uzmanla iş veren arasında doğru bir çalışma ortamı gerçekleşememekte.
2 / Mustafa Güler ( İŞ ADAMI ) Taşeronlaşma
İşçi İşveren ilişkileri üzerine yürütülen bir tartışma yürütüyoruz. Devlet maalesef bu konuda sorumluluk almaktan kaçıyor. Anayasada kendini sosyal bir devlet olarak tanımlayan devletin bugün işsizlik fonunda biriken meblağ 70 Milyar’a ulaşmış durumda Acaba bu para ne zaman kullanılacak? Taşeronlaşma ülkemizde yanlış aksettirilen bir konu. Taşeron dediğimiz kişiler uzaydan gelen yaratıklar mı? Onlarda sizin bizim gibi vergilerini ödeyen kişiler. Bakın ben iş adamı kimliğimle bugün karşınızdayım ve inşaat sektöründe görev alıyorum. Taşeronlaşma bazı meslek grupları için olmazsa olmazdır. Keza İnşaat sektöründe işler kısa sürelidir. Bir sıvacı, elektrik tesisatçısı, fayansçı… bu özel tecrübe gerektiren kişileri bir şirketin bünyesinde çalıştırması imkansızdır. Çünkü bu kişilerin görev süreleri oldukça kısadır. Hal böyle olunca şirketlerde bu işleri uzmanlarına bırakır. Taşeronlaşmanın tanımı ülkemizde yanlış yapılmaktadır. Sektörlerde uzman kişilere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Buradaki asıl sorun taşeronlaşma değil denetleyememe problemidir.
3 / Mehmet Deniz ( MESİAD Başkanı ) BALIKÇI BARINAĞININ YER SEÇİMİNİN ŞEHRİMİZ İÇİN YANLIŞLIĞI
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Mezitli’de yapılması planlanan balıkçı barınağı kararı son derece yanlış bir karardır. Mevcut Balıkçı barınağının Çamlıbel’den taşınması konusuna kimse karşı çıkmamasına rağmen barınağın balıkçılıkla hiçbir alakası olmayan Mezitli’de ki Alden Sitesinin önü doğru bir yer tespiti değildir keza Akdeniz İlçemizde bulunan ve geçimini Balıkçılıkla kazanan Karaduvar beldesi bu proje için en akılcı ve doğru yer olacaktır. Zaten Mersin Büyükşehir Belediye 2012 yılında aldığı bir kararla Balıkçı Barınağının Karaduvar’a taşınmasına karar vermiştir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yerel yönetimlerin bu kararlarını yok sayarak şehre danışmadan böyle bir karar almasının karşısındayız. Zaten hem Büyükşehir Yönetimi, hem Mezitli Yönetimi, hem de Akdeniz yönetimi bu kararın yanlış olduğunu vurgulamıştır. Bize burada düşen bu konu hakkında toplumu doğru bilgilendirmek. Birlik ve beraberlik içerisinde bu karar karşısında dik durmaktır.
4/Canan Özel
Özellikle İşçi hakları konusunda Mersin merkezde farklı noktalarda stant kurarak İLO kararına iktidarın imza atması için istek mahiyetinde halktan imza istedikleri konusundaki çalışmalarını anlattı.Toplumumuzun magazinel boyutta olayları gördüğü sonrasında neler yapabilirizi düşünmediğini söyledi.
ÖNERİLER
1 / İbrahim Özgür Kutlay / Balıkçı barınağı konusu şehrimiz için çok önemli bir konudur.Bu konu ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.Bu konuda yerel basınımıza çok önemli görevler düşmektedir.Bu konuda tüm kentin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi şarttır.Zira burada önemli olan kurumlar değil şehrin geleceğidir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
5 sivil toplum kuruluşuna (maillere bakmadıkları tecrübesinden dolayı)telefonla ulaşıldı
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail + telefonla ulaşılmaya çalışıldı. CHP mersin Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı katıldı
MEDYA İLE
Yerel basın arkadaşlarımıza sözlü olarak hatırlatıldı.Aynı günde olan etniklik çatışması yaşandı.
KATILIMCILARLA
E-mail ve çoğunluğa bireysel telefonla ulaşma yolunu kullanmamıza ve söz verilmesine rağmen 20 kişi katıldı.
SONUÇLAR
Sunum video gösteriminden sonra Konunu açılması adına STK larda öncelikle konuşmacının anlatmasını istediler.CKD Bşk söz aldı.Milletvekilimiz konuşmaları not alarak dinledikten sonra,yerelin özellikle balıkçı barınağı konusunda çalışmalar yapmasını ve kendisininde konuyu meclise taşıyacağını belirtti.
Tatil öncesi rehaveti ,aynı gün yapılacak dernek seçimi vbg. Nedenlere rağmen MkMM yaşatmak için çalışmalara devamdayım.Umuyorum yeni dönemin STK larda verdikleri sözlere uyarak katılımcısıyla zengin geçmesi olarak gelmesi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
MersinkMM Hamalı
Füsun Güven