Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 07.06. 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- MAZLUMDER ( Süleyman DİLBAZ, Salih DEMİRAYAK, Nuri KARAHANÇER, Mustafa ABANUZ – Üye)
2- Anadolu Eğitim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
3- Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR – Başkan)
4- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan – Sekreter)
5- Millet Derneği ( Mustafa TEMİZER – Başkan, Osman İKİNCİ – Üye)
6- Sağlık Sen Kayseri Şubesi ( Faruk DOĞAN – Başkan, Hakan KESER – Üye)
7- Birleşik Kafkas Derneği ( Mükremin ÖNER – Başkan)
8- Ensar Vakfı ( Hayri ÖZSARAÇ – Başkan)
9- Enderun Eğitim Kültür Derneği ( İsmail BİLLUR – Başkan)
10- Kök Bir Derneği ( Zeynel Abidin KAYMAK – Başkan, Mehmet ŞAHİN, İlyas TAN, Ferhat KAYA, Hüseyin OKAY, Anıl ÖZDEMİR, Çağatay ÖZDEMİR – Üye)
11- Mimar Mühendisler Grubu ( Hasan ARPACIK – Üye)
12- İlim Hikmet Vakfı ( Mehmet GÜRBÜZ – Üye)
13- Kimder ( Nevzat TERECİ – Üye)
14- Mirac Kültür Merkezi ( Fazıl TAŞ – Başkan)
SENDİKALAR
1- Eğitim Bir Sen ( Hüseyin SOYLU, Yasin KARAKAYA, Köksal SUNGURLU – Üye)
KANAAT ÖNDERİ
YOK
GÖZLEMCİLER
YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 40 izleyici katıldı.
MEDYA
Anadolu Ajansı, Tv1, Kayseri Gündem Gazetesi, Kayseri Anadolu Haber Gazetesi.
MODERATÖR: Cem KÜÇÜK ( Yenişafak Gazetesi yazarı)
Konu: Soma Faciası ve yaşanan gelişmeler
1/ Cem KÜÇÜK: Soma’ da yaşanan ve 301 madencinin ölümüne mâl olan facianın sebebi devletin maden işletmelerini yeterince denetlememesidir. Soma faciası bir devlet ihmalidir. Bunun yanında işletmecilerin çalışma şartları ve iş güvenliği konuları ile teknik donanım konularında aşırı kâr etme ve sorumsuzca hareket ederek az masrafla çok para kazanma hırsı da Soma’da büyük bir facianın yaşanmasına sebep olmuştur. Olayın meydana gelmesinde en önemli sebep maden işletmelerinin ilgili devlet birimlerince gereği şekilde denetlenmemesidir. Yaşanan facianın sorumluları kim olursa olsun adalet önüne çıkarılarak hesabı sorulmalıdır. Millet vicdanının rahatlatılması, gelecekte olması muhtemel bu tip faciaların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir. Ayrıca kanunlarda ve mevzuatta eksiklikler ve boşluklar var ise bunlar da en kısa sürede gerekli düzenlemelerle giderilmelidir. Soma da bir komplodan bahsedilmektedir soma da komplo yoktur. Bakan Taner YILDIZ ve diğer bakanlarımız bütün provokasyonlara rağmen dik duruşlarıyla takdiri hak etti.
2 / Ahmet TAŞ: 301 vatandaşımızın ölümüne neden olan maden faciası Türkiye de meydana gelen en büyük maden faciasıdır. Facianın yaşanmasında 3 ayrı ihmalin söz konusu olduğunu düşünüyorum. Birincisi devletin ihmali, devletin maden müfettişleri soma’da ki maden çıkarma şartları, teknik imkanlar, işveren’in yapması gerekenler, işçilerin can güvenliği, sağlık şartları ve alınması gereken diğer tedbirler konusunda ne yazık ki yapılması gereken denetimi yapmamış gerekli uyarılarda bulunmamıştır. İkincisi işveren’in ihmali, işveren aşırı para kazanma hırsını öne almış ocaklarda gerekli teknik hazırlığı, sağlık imkanlarını, yaşam odalarını ihmal etmiş görevini yapmamıştır. Üçüncü ihmal sendika ihmalidir. İlgili işçi sendikası sanki sadece ücret sendikacılığı yapıyormuş gibi çalışma şartları, işçi ve işyeri güvenliği ve sağlığı konularında gerekli sözleşmeyi yapmamış, facianın yaşanmasına davetiye çıkarmıştır.
3 / Mükremin ÖNER: Soma da yaşanan facia bizleri derinden üzmüş ve maden işletmelerinde bugüne kadar yapılan uygulamaların insan sağlığı ve güvenliği açısından hiçte olumlu olmadığını, devlet denetimsizliğinin, işveren ihmalinin, çok para kazanma hırsının her şeyin önüne geçtiğini, işçiye ve emeğe duyulması gereken saygının ortada olmadığını göstermiştir. Devlete düşen görev her türlü su istimali ortadan kaldırarak hakkaniyetli denetim uygulaması ile maden işletmelerini katliam yeri olmaktan, öksüz ve dul üreten mekanlar olmaktan kurtarmak olmalıdır.
4/ Salih DEMİRAYAK: Soma faciası taşeronluk sisteminin sakıncalarını bir kez daha acı bir şekilde ortaya koydu. Bu sistemin kaldırılarak yerine süreklilik arz eden kadrolarla maden çıkarımının yapılması gerekmektedir. Madenler kiralama sistemiyle değil gerçek sahipleri tarafından işletilmelidir. Denetimlerinin ise atanmışlarla değil tarafsız yetkili şirketler tarafından yapılması en uygun olanıdır. Ayrıca kanunlarda bulunun eksiklikler ve boşluklar da bir an önce giderilmelidir.
5 / Faruk DOĞAN: Soma da yaşanan olaydan sonra ortaya çıkan manzara maden işletme sahalarında gerekli sağlık tedbirlerinin yeterince alınmadığını ortaya koymuş bulunmaktadır. Başta kömür madeni işletmeleri olmak üzere tüm maden işletme sahalarında işçi ve çevre sağlığını azami şekilde sağlayacak tedbirlerin alınması, işçilerin can güvenliğini sağlayıcı her türlü alet desteğinin maden işletmelerinde bulunması, işletmelerin sağlık tedbirleri konusunda her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin yapılarak eksikleri bulunan işletmeler konusunda ağır cezai müeyyidelerin uygulanması gerekmektedir.
6 / Ferhat ÇAKIR: Maden işletmelerindeki çalışma şartları, işçi ve işveren arasındaki sözleşmeler hukuki açıdan sıkı denetimden geçirilmelidir. Çalışanların sigorta, çalışma şartları ve iş güvenliği konusundaki sorumlulukları bağımsız hukukçular tarafından denetlenmelidir. Bunların hazırlayacağı raporlar adalet Bakanlığında yeniden gözden geçirilmelidir.
7 / Hayri ÖZSARAÇ: Bu faciadaki ölü sayısı dünya istatistiklerinin çok üstündedir. Madencilikte teknolojiyi iyi kullanan ülkelerde bu kadar insanın ölümüne rastlamak mümkün değildir. Ülkemizde ne yazık ki denetimsizlik, işverenin vurdumduymazlığı ve kazanç hırsı insan hayatına verilen değerin çok önüne geçmiş bulunmaktadır. Ülkemizde bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için hükümetin her türlü hukuki, teknik, eğitim ve sağlık tedbirlerini alması vazgeçilmez bir sorumluluk haline gelmiştir.
Ortak sonuç: YOK
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 14 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 16 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ferhat ÇAKIR Kayseri kMM hamalı