YER: BELEDİYE MECLİS SALONU
TARİH: 1 HAZİRAN 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / MAZLUMDER (Hasan Argünaga – Başkan)
2 / Mustazaflar Cemiyeti (Ekrem Başarır – YKÜ)
3 / BEY-DER (Zeki İslamoğlu – Başkan)
4 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep Kavuş – Başkan)
5 / Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu (İzzettin Ete – Başkanvekili)
6 / İHD (Vedat Tunç – YKÜ)
7 / Ahmede Xane Derneği (Nuri Mehmetoğlu – Başkan)
8 / Güneydoğulu Kadınlar Derneği (Zeynebe Doğantay Akın – Başkan)
9/ Batman Gençlik Konseyi ( Yunus Ekmen – Başkan Yrd.)
MESLEK ODALARI
1 / Gazeteciler Cemiyeti (Melek Barış – Üye)
SENDİKALAR
1 / Petrol İş (Sertip Özdemir – Başkan Yrd.)
2 / SES ( Mustafa Yurtsever – Başkan)
3 / Genel İş ( Murat Akın – Başkan)
4 / DİVES ( Selim Yılmaz – MYK Üyesi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/
GOZLEMCİLER
1 /
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / İlkha Haber Ajansı
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONULAR
KONU 1 (Yerel): TPAO’nun Özelleştirilmesi
KONU 2 (Genel): Türkiye’de İş Güvenliği
KONUŞULANLAR
1 / Sertip Özdemir: Aslında TPAO’nun küçültülmesi 1980’lere kadar gitmektedir. Beş binden fazla emekçinin çalıştığı kurumda şimdilerde bu sayı bin beş yüzlere kadar düşmüştür. Önce Adıyaman’da bölge müdürlüğü açıldı. Buradan oraya personeller aktarıldı. Ardından emekli olanların yerine personel alımı olmadı ve sonuçta bu noktaya gelindi. Geldiğimiz noktada devlet yetkilileri ve genel müdür özelleştirme olmadığını belirtse de işin özü özelleştirmedir. Kendileri buna bütünsel dönüşüm diyorlar. 9 farklı şirket kurularak bu bölümler Batman’dan taşınacaktır. Batman’da sadece iki bölüm kalacak(arama ve üretim). Bu proje ile şu an 1500 olan işçi sayısı iki üç yıl sonra 500’e düşecektir. Batman petrol ile bütünleşmiş bir şehirdir. Adeta Batman halkı cezalandırılmaya çalışılıyor. Bu konudaki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu işin özünde rant vardır. Yeterli olmayan şirketler kağıt üzerinde var sadece. İş güvenliği konusunda Türkiye’de kazalardan sonra suçu işçiye atmaya yönelik bir yapı vardır. İşveren kendini kurtarmak için her şeyi yapmaktadır. Taşeronlaşma iş güvenliğinin önündeki en büyük engeldir. Aynı durum TPAO’da da vardır. Taşeronlaşma almış başını gitmiştir.
2 / Selim Yılmaz: TPAO’nun özelleştirilmesi demek Batman’ı bitirmek demektir. Özelleştirme devlet malını akrabalara peşkeş çekmektir. Petrol Batman’ın doğasında çok tahribatlar yapmıştır. İnsanlarının sağlığını olumsuz etkilemiştir. Şimdi kalkıp bunu Batman’dan götürmek doğru değildir. Eğer zararlarını biz çekiyorsak faydalarından da faydalanabilmeliyiz.
İş güvenliğine gelince, Müslümanlarımız İslam’ı kendilerine kalkan edip bütün kirli işlerini bunun arkasında gizliyorlar. Hiçbir tedbir almadan olayları kadere bağlamak İslami değildir. Tedbirsizlik, para harcamamak kader değildir. İslam’ı mendil etmişler bütün pis işlerini onunla temizlemeye çalışıyorlar. Bu İslam’a hakarettir. Bununla ilgili kamu oyu bilinçlendirilmelidir.
3 / Nuri Mehmetoğlu: TPAO sadece işçilerin ve sendikaların değil tün Batman’ındır. Buna hep birlikte sahip çıkmalı, gerekli desteği sunmalıyız. Soma’da üç yüz insan ölünce iş güvenliği gündeme gelmeye başladı. Oysa bu sorun hep vardı ve maalesef bir süre sonra bu da unutulacaktır.
4 / Zeki İslamoğlu: TPAO’nun özelleştirilmesi tüm Batman’ı ilgilendirmektedir. TPAO gittikçe küçülmektedir. Buna sessiz kalındığı için şimdi bu noktaya gelinmiştir. Buna tüm kesimler karşı çıkmalıdır ve tüm kesimler de bu mücadeleye dâhil edilmelidir. Bu konuda siyasi yaklaşımların dışına çıkılmalıdır. İş güvenliğine gelince, maalesef başımıza bir şey gelmedikçe bilinçlenmiyoruz. Bu olayla iş güvenliği yasasının zafiyeti de ortaya çıkmıştır. Tedbir önceden alınmalı ve yasal düzenlemelerle bu tedbirler güvence altına alınmalıdır. Bölgemizde de iş güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar vardır. Taşeron sistemi iş güvenliğini riske atan bir sistemdir. İslam’la ilgili bir sıkıntı yoktur. İslam en başında belirtmiştir: Önce tedbir sonra tevekkül. Kusur onu uygulayanlardadır.
5 / Murat Akın: Batman TPAO ile var olmuştur. Batman’la özdeşleşmiştir. Toplumuz maalesef bazı şeylerin farkına geç varmaktadır. Bu konuda STK’lara da büyük bir iş düşmektedir. Bir ürün nerede daha çok çıkıyorsa orada işlenmelidir. TPAO’nun her türlü cefasını Batmanlılar çekmektedir. Mevcut iktidar yerel seçimi kaybettiği için Batman halkını cezalandırmaktadır. Örgütlü mücadeleyi parçalayan taşeronlaştırma sistemidir. Özelleştirme ucuz iş gücüdür. Yasalar çıkmasına rağmen uygulanmasında sıkıntılar oluşmaktadır. Denetleyenlerde de problemler var. Toplum olarak bananeci bir toplum olmuşuz. Hiçbir şeyi umursamıyoruz.
6 / Zeynep Akın: Tek zenginliği yer altı kaynakları olan bir şehirde yaşıyoruz. Tabiri caizse zenginlik içinde fakirlik yaşıyoruz. Tarım ve hayvancılık bitirildi. Şimdi de petrolü elimizden çıkarmaya çalışıyorlar.
7 / Hasan Argunaga: TPAO üzerinde oynanan oyunların tümünü takip etmekteyim. Bir dönem burada çalışanlar on bir binin üzerindeydi. Gittikçe bölünmeye, insanlar sendikasızlaştırılmaya başlandı. Bizler de bunu izliyoruz. Batman’ın geleceği ile oynanmaktadır. Batman’ın ne olursa olsun TPAO’ya sahip çıkması gerekmektedir. Birbiri ile var olmuş iki şeydir Batman ve petrol. ILO sözleşmesine imza atan Türkiye köle zihniyeti ile işçi çalıştırmaktadır. Bütün bunlarla mücadele edilebilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bunu yapacak olanlar da STK’lar ve demokratik kitle örgütleridir. TkMM’nin önemsenmesi gerekir. Bu anlamda önemli bir platformdur. Teoride iş güvenliği ile ilgili yasalarımız var ama pratikte uygulamalar yok. Denetleyenlerin neye göre ve nasıl denetledikleri ortadır. Denetleyenler bu durumdayken sendikalar farklı mı ki? Onların da işçilerin hakkını güvenliğini savunduğunu söylemek mümkün değil. Maden-İş Sendika’na gösterilen tepkiler ortadır.
8 / Vedat Tunç: İş kazalarının esas sebebi denetimlerin yetersiz kalmasıdır. Denetimsizlik ve denetim alanlarının oluşturulmaması iş güvenliği riskini artırmaktadır. Bu konuda toplum olarak da bir duyarsızlık var. İş güvenliği konusunda sürekli geçice çözümler getirilmeye çalışılıyor. Soma’da yaşanan facia sonrası ölen insan sayısının fazla olması iş güvenliğini ülke gündemine sokmuştur. İşçi ölümleri yaşanırken duyarsız ve sessiz kalmamak gerekir. Kayıt dışı çalışma iş güvenliği denetimini zorlaştırmaktadır. Batman’da Rojava’dan gelenleri tekstil sektöründe kayıt dışı çalıştırma durumu var ve bu devlet destekli olmaktadır. Yasalar uygulanmamaktadır. İnsan hakkından ziyade maliyet hakkı ön plana çıkarılıyor. TPAO bir dönem bu şehrin ekonomideki lokomotifiydi. Şehir büyüdükçe TPAO küçüldü. Bunun bilinçli ve kasıtlı bir politika olduğunu düşünüyorum. Buna karşı ortak bir tepki vermek gerektiğini düşünüyorum. Sendikaların çok şeyi değiştirebileceğini düşünüyorum.
9 / Recep Kavuş: Bugün burada iki siyahı konuşuyoruz(kömür ve petrol). Çevreciler olarak bu olaya farklı baktığımız halde hepimiz bunlara bağımlı hale getirildik. Enerji olsun da, nasıl olursa olsun mantığına mahkûm bırakıldık. İmkânlar arttıkça doğallık yok olmaya başladı. Bunların doğaya verdiği tahribatı hiç düşünmüyoruz. Bu nedenle konunun bu noktadan da ele alınması gerekmektedir. İş güvenliğine gelirsek, müteahhit sistemi sömürü anlayışı ile işlemektedir. Diğer taraftan sendikalara baktığımızda iş güvenliği konusunda yapılmış tek bir eylem hatırlamıyorum. Bu konuda tek bir açıklama ya da direniş görmedik bugüne kadar. Bugün belki sistem taşeronlaştırmayı dayatıyor olabilir ama buna karşı bir direnç de yoktur. Özelleştirmeyi savunmuyoruz ama baktığımız da bugün özelleştirilen Tüpraş TPAO’dan daha duyarlı davranıyor çevre konusunda. Emek ve değer üzerinde duyarlı olanlar bu konuda harekete geçmeli ve mücadele etmelidir.
10 / Ekrem Başarır: TPAO’nun özelleştirilmesine işçilerin öncelikle birlik olup karşı durması gerekmektedir. Dayanışmanın olması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. İş güvenliği konusunda yasalar çıkarılmış olsa bile iyi ve yeterli denetimlerin olmadığı da aşikârdır. Sadece yasa çıkarmak yetmiyor yeterli ve adil denetimlerin de yapılması gerekir. Taşeron çalıştırmalarda gerekli duyarlılık gösterilmiyor ve büyük mağduriyetler yaşanıyor.
11 / Yunus Ekmen: Öncelikle kMM’ye olan ilginin ve duyarlılığın daha da artması gerekmektedir. Taşeronlaştırma ve emek sömürüsü kapitalist düzenin bir dayatmasıdır. Bunun alternatifinin bulunması gerekmektedir. Taşeronlaştırmanın kaldırılması gerekmektedir. İş güvenliği açısından oldukça önemlidir. TPAO’nun küçültülmesi ve özelleştirilmesi bize büyük bir üzüntü vermektedir. Batman petrolle var olmuştur. Şimdi bunun buradan koparılması kabul edilemezdir. Bence Batman halkı bundan haberdar değildir.
12 / Mustafa Yurtsever: Sosyal devlet anlayışı gereği eğitim, sağlık ve sosyal alanların özelleştirilmemesi gerekir. Diğer alanlarda özelleştirmelere karşı değiliz. Burada önemli olan özelleştirmeler olurken emekçilerin çalışma şartlarının ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesidir. Taşeron firmanın iki dudağı arasında geleceği şekillenen bir milyon iki yüz bin taşeron işçisi var şu anda. Sendikalar olarak özelleştirme süreçlerinde başarılı olamadık. Kamuoyunu yeterince bilgilendiremedik. Kaynakların yerellere aktarılmasından yanayız. Bu daha sonuç alıcı bir durum olur. Bu anlamda eylemsellik göstermeliyiz. Bu şekilde yereldeki istihdam daha iyi olacaktır. Soma iş güvencesinin olmamasının sonucudur. Kader değil bir sonuçtur. Olay biraz vicdanidir de.
13 / İzzettin Ete: Başımıza bir şey gelmeden maalesef hiçbir şey yapılmıyor. Taşeron sisteminin aileleri nasıl yok ettiğini bir kez daha gördük. İş güvenliği yasasının uygulanması için büyük bir baskı oluşturulmalıdır. Yeni Soma ve Zonguldakların olmaması için bu gereklidir. Bu anlamda gençlik ön plana çıkmalı ve gücünü göstermelidir.
ÖNERİLER
1 / Katılımcılardan iki konunun birleştirilerek konuşulması önerisi geldi. Büyük çoğunluk iki konunun birbiri ile ilişkili olduğunu belirterek önerinin kabul edilmesini istedi. Öneri kabul edildi.
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve fax yolu ile 4 milletvekili ile de iletişime geçtik. Geri dönüş olmadı.
BAŞKAN ADAYLARI İLE
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü