YER: Adıyaman Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 14.06.2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Pozitif Gelişim Girişim Der. (Bahattin Bayrak)
2 / Alperen Ocakları Baş (Fehim Taştan)
3 / Adıyaman Muhtarlar der. ( Mesut Çağlayan )
4 / Adıyaman kadın sorunlarını araştırma ve çözme der. (Naile Şahin)
5 / Kadın Statüsünü güçlendirme Der. ( Gülsüm Öncel)
6 / Adıyaman Kalkınma Der. (Necmettin Gürsoy )
7 / Zihinsel Engelliler Der. ( Zeynal Alagöz )
8 / Pir Sultan Abdal Kültür Der. (Hüseyin Öztürk)
9 / ÇATOM (Mesut Yalçın)
10/ İmam Hüseyin Kültür Der. (Yıllamz Korkmaz)
11 / Anadolu Gençlik Dernegi Adıyaman Şubesi (Aziz Özdemir)
12 / Adıyaman Gençlik ve Kültür evi (Aydın Sarıkaya)
13 / Dawn Sendromlular Derneği ( İbrahim Bağcı)
14 / İpekyolu Kalkınma Ajansı (Emine Kaya)
15 / Akay Der. ( Semra Karadağ)
16 / Ensar Vakfı ( Hakan Karayılan)
MESLEK ODALARI
1 / Esnaf Sanatkarlar Odası (Osman Salman)
2 / TMMOB Şehir Plancılar Odası (İbrahim Özcan)
3 / Adıyaman Barosu ( Nazım Pektaş)
SENDİKALAR
1 / Petrol İş Sendikası ( Sinan Yetkiner )
2 / Eğitim Sen Adıyaman Şubesi (Hasan Basri Yorulmaz)
3 / Eğitim Bir Sen ( Leyla Yıldız)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Ali Büyükşahin
2 / Mehmet Merdanoğlu
GOZLEMCİLER
1 / Mehmet Canlı
2 / Kahraman Polat
3 / Gülüzar Çin
4 / Hanifi Duyar
5/ Şahin Gülsu
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 /
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 /
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 29 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Asu TV (Yunus Emre Doğan, Deniz Çolak)
2 / Mercan TV (Özer Karakuş, İsmail Alkan)
3 / İHA (Cihan Kizik)
MODERATÖR: Ufuk ÇOŞKUN ( Milat gazetesi yazarı )
KONULAR
GENEL KONU: "Soma'nın ardından: Türkiye'de İş güvenliği"
YEREL KONU: Adıyaman da Sendikalar ve iş güvenliği.
KONUŞULANLAR
1/ Ufuk ÇOŞKUN
Bana göre sendika demek proje demek, yeni fikirler demek. a,b,c diye ayrım gözetmiyorum ideolojik anlamda sendikal farklılıkları olumlu bulmuyorum. Bizde sendikal anlayış gelişmedi. bizde devlete uzanan bir kol gibidir sendika. hedefi devlete kapak atmak olan bir sendikal yapılanma sendikacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan bir yapılanmadır. Somada sendika başkanı eylemini İzmir’de yapıyor. eğitim alanında da en çok zararı eğitim sendikaları veriyor. Oysa en problemli alanlardan bir tanesi eğitimdir. ama eğitim sendikalarına baktığımızda eğitimin hangi yarasına merhem oluyor. diğer işçi sendikası ise içler acısı. tamamen devlete suça atmak, yıkmak olmaz. bir de dönüp kendimize bakmalıyız. tabi ki onlardan da hesap soracağız. Türkiye sendikacılığını problemli görenlerden biriyim. yılda bir kez ortaya çıkarlar oda 1 mayısta.
2/ Fehim Taştan
Bizde yazılı yaşama biçimimiz vardır bir de örfi yaşama biçimiiz vardır. genel merkezdekilere yalakacılık yapmayacaksanız senika koltuğunda oturacaksınız. mevcut güce yalakacılık yapmıyorsanız bu ülkede bir şey elde edemezsiniz kanun diyor ki : seçimini yap iş yeri temsilcisi kuralım. kanun bizi düzertmezse dürüst olamayız.
3/ Sinan Yetkiner
sendikacılık türkiyede 1900 yılların başında başladı. 2014 yılına gelene kadar türkiyede 109 sendika oluştu. ne yapıyoruz biz ? hiçbir şey. sendikalrın gücünü bildiği için hükümet sesini kesti şuana kadr ses getiren içbir eylen yapılmadı. kendi şçimizi yüceltecek hiçbir yenilik yapmıyoruz. varolan ile yetiniyoruz.
4/ Hakan Karayılan
kuruluş felsefesi ile yaptığı işler arasında tutarsızlık var. herkes makamlara gidebilmek için çaba içeriside. sendikalara iyi insanları çekebilmek lazım. bugünkü sendikalara düdüklünün üzerindeki sibop gibi. amaç sadece insanların havasını almak. bugün hiçbir sendika kendi üyesi olmadan hayatını sürdüremez. çok potansiyele sahip değil devlete bağımlı değillerdir. devlete bağımlı olmadıkları için kafa tutabilirler. belli bir kişinin sırtına bütün işi vermeden herkesin söz sahibi olabileceği bir sendikal haline gelmelidr. bir sendikanın dini söylemi olmaz. bütün sendikalar birbirlerine öcü gibi bakıyor. diğeri bir eylem yapınca öteki katılmıyor.
5/ Yıllamz Korkmaz
biz ne kada elimizi taşın altına koyuyorsak karşıdakide koymalı. türkiye açısından değerlendirirsek belli bir kesim sendika üyesi. böyle olunca kutuplaşma meydana geliyor. biz özgür düşünemiyoruz. kalıpçı bir insanız. bu sendikalarada yansıyor. bir sendıkacının yaptığı kermese herkesin katılması gerekiyor ama birbirimizin yaptıgı kermeslere katılmıyoruz. bakış açımız hep geleneksel. sendikalar için demokraside yok eleştiremiyoruz. bunu aşmak için süre lazım. özgürlük herkes için olmalı. herkes için özgürlük herkes için adalet olmalı. bir şeyi savunurken bana yakın mı ? değil mi? diye bakıyoruz. bireysel olarak düşünürsek zaten işin içinden çıkamayız. biz maalesef 2014 yılına geldik hala bu konuları konuşuyoruz. eleştirmek yerne çözüm yolu bulmamız lazım. bir noktada buluşmamız lazım.
6/ Ali Büyükşahin
mutlaka demokraside sendikacılık önemli bir olgudur. mensup olduğu toplumun haklarını savunmak için kurulmuştr. eğer savunamıyorsa o sendkanın anlamı yoktur. 80 öncesi dahi vahimdi sağ sol sendikaları birbirleriyle tartışırlardı huzur yoktu. bugün bir kürt alevi olgusu tam anlamıyla anlatılamıyorsa bu bir eksikliktir. atatürk e büyük saygı duyarım türkiyeyi düşmanlardan kurtardı. ama kimlerle alevisiyle, kürdüyle,türküyle beraber. keşke alevilere, kürtlere biraaz daha iyi davranılsa. herkesin inancına saygı duylmalıdı. biz yeri geldiği zamn alevileri savunacağız yeri geldiği zamn kürdüm diyenleri savunacağız. sendikacılar görevlerini yapsınlar. her zamn toplumun ve devletin kanunu nasıl sağlanıyorsa o şkilde bir araya gelinmelidir. ne kadr gayret gösteririsek o kadr etkili olur.
7/ Leyla Yıldız
kadınların el atmadığı iş tatsız tutsuz oluyor. her yönetimde yer almalıdır. kadınların katılımlarıyla değişimler oluşmuştur. en büyük kazancımız başörtümüz oldu. kabu da başörtüsü serbestliği olmazsa oy felan yok size dedik. işi hakkıyla ypmalıyız. üye olarak değil aktif bir şekilde bulunmalıyız. tek başıma sorunlrı söylesem bir şey elde edemem ben bu sorumluluğu vebal olarak almışsam en ufak şey de tepkimi koymuşumdur. çoğunluk biraraya gelince mutlaka ses getiriliyor. üyelerimizin bütün sorunlarını gündeme getirmeliyiz. aktif katılımızı önemli biz sorunlarımızı dile getirmeyince başkaları bizim adımıza kararlar veriyor ve kanun getiriyor. türkiyede yapılan her şey iş işten geçtikten sonra yapılıyor.
8/ Hüseyin Öztürk
türkiyede sendikacılık = vatan hayinliği ve devlete karşı isyandan başlamıştır. yasalar ılımlı hale getirildiğinden beri sendikalar sendika haline gelmiştir. sendikaların üyelerine gerçekten emek anlamında ne kadr yararı olmuş? sendika denildiğinde önemli olan sendikacılık üyelerinin taleplerini toplu görüşme masalarında haklarını savunduklarını olmalı. bugün sendikacılık yaptığını düşünen sendikacılar bu noktada kendilerini gözden geçirmeleri gerekir.
9/ Sinan Yetkiner
kapitalizmde vizdan yoktur. çalışanları adeta bir makina gibi görülüyor. bu noktada cezaların yetersiz olduğu kanatindeyim. denetimler son derece objektif ve yerinde yapılmalıdır. her geçen gün iş güvenliği elimizden alınıyor. türkiyedeki sendikacılık dünyada yaşanan sendikacılığın tıkamasıdır. önemli olan bu sendikacıların devlete karşı kendini göstermesidir. grevsiz bir sendika, sendika değildir.
10/ Semra Karadağ
sanki sadece sorun bireylerde gibi bir sonuç çıktı. sistemin yaptığı sorunları bir hatırlamak lazım. bizim toplumumuz her zaman kolaycılıktan yana güçten yana. sendikal mücadeleler yürürtülürken iş verenlerin yöneticilerin insanlara nasıl baskılar yaptığını gördük. böyle bir uygulamadan sonra insanların gelip bir sendikada özgür olmaları çok zor.
2.OTURUM
11/ Ufuk ÇOŞKUN
aynı hatalardan dolayı aynı kazalar meydana geliyor çeşitli yönetmenlkler hazırlanmış her şey kağıt üzerinde dört dörtlük yazıyor ama soma faciasında da gördüğümüz gibi sadece kağıt üzerinde.
trafik kuralları evrenseldir. ama en çok bizdedir ölenler. bireyin kendine korumasına yönelik eğitim verilmelidir tatbikatların yapıldığı okullarda Allahtan gerçekten öyle bir şey olmuyor. Okullarda bu kültürün verilmesinden yanayım. ne iş verenin hassasiyeti mevcut ne de çalışan işçilerin.
bir iş bir meslek sahibi olayım bana yeter anlayışı mevcut. soma faciasında hiç kimse ciddi bir eğitim olmamıştır. biz türkiye de insana ve değerlerine ne kadarda değer vermediğimiz sadece araç olarak gördüğümüzün göstergesidir. türkiye enerjiye ihtiyacı olan bir ülke de maden ocakları kapatılamaz. hem enerji ihtiyacımızı kaliteli bir şekilde icra edelim hem de insanımıza değer verelim. biz yılda bir defa tatbikat yapıyoruz ama amerikan okullarında haftada üç gün yapılıyor. çünkü beyin buna refleks kazansın diye yapılıyor 6031 sayılı yasayı okuyorsun dört dörtlük hiçbir şey yok ama nasıl oluyorsa kazalar peş peşe geliyor. Müfettişler iş yerlerine gönderiliyor ama onlar da işini tam olarak yapmıyorlar.yasal mı değil mi sadece üstten bakıyorlar.. Bu anlamda ahlaki bir bilinç de yer etmelidir insanda.İş önce bireyin kendi içinde biter.
12/ Hanifi Duyar
nasıl dinleyebilir? halkımızın gelir düzeyini yükselterek orda çalışan kişi öleceğini bile bile orda çalışmaya mebur bıakılıyor. yoksulluk sınırı 4 bin küsür. burda çalışn insanların çoğu yoksulluk sınırı altında olan insanlar 11 milyar kişinin %98 sendkalı kamu kurumlarında iş güvenliği var. benim emrimde çalışan kişi beni nasıl denetleyebilir. iş güvenliği uzmanları ben sadece yap derim yaptırtamam diyor .
13/ Hasan Basri Yorulmaz
2 gün önce şanlıurfadan adıyamana gelen 5 öğretmen arkadaşımız kaza geçirdiler. biri vefat etti 4’de yaralı. 2004’te endonezyada meydana gelen tsunami anektot. ingilterede bir çift ve erkek çocuğu tatil yapıyor denizin kabardiğini gören çocuk annesine tsunami gerçeklşecek diyor. anneside nerden anladığını soruyor çocuk coğrafya dersinde öğretmenin depremden sonra deniz kabarırsa tsunami meydana gelecek dediğini söylüyor ve anne sahildeki onlarca kişinin hayatını kurtarıyor. bi de ise okulda yangın ziline basınca öğrncilerin lavabolara ve sırların altına saklandığını görüyorum sadece %3’ü tahliye oluyor. bence okullarda uygulamalı dersler yapılmalıdır. eğitim bu işin en önemli boyutu. iş güvenliği ile ilgili okullarımızda zorunlu ders olabilir.
14/ Zeynal Alagöz
iş kazası olmaması için kişi veya kişilern vicdanen rahat olmaları gerekir yani bir kişinin başına polis dikemezsin kötülük yapmaması ama bir insanın vicdanlı ve Allah korkusunun onun kalbine yerleştirilmesi lazım. bir insan Allahtan korkarsa o kişinin başına polis dikmenize gerek yok çünkü o kişi Allahtan korktuğu için kötülük yapmaz. niçin? çünkü beni Allah her yerde görüyor der ve kimsenin hakkını yemez .
15/ Hakan Karayılan
bizim bu tür olaylara nasıl duyarlılık içinde olduğumuz aşikar. en temel problem medeniyet. bir şeyi bir şey ile kıyaslayabilmek için nicelik olması lazım. hani siyasi parti hangi sistem gelirse gelsin bizim medeniyet problemimiz var. okullara istediğimiz kadr ders koyalım bunlar yapılmadığı sürece çok kolay halolacağını zannetmiyorum. insanların böyle bir talibi olması lazım toplumumuzda bugün değersizlik var. bir toplumda en önemli şey erdemdir. adalet bir devletin namusudur. bu namus bütün toplum içindir. ama bizim toplumuzda adalet yoktur.
16/ Fehim Taştan
bu topraklar müslüman olmadan öncede başlarına gelen olaylara kader dyorlardı. müslüman olduktan sonrada aynı zihniyet. en acı şey suriyeli işçilerin altta kaldığı konuşuluyor. bunlar konuşuluyorsa kimin çalıştığı belli değil ise oturup düşünmek lazım .biz devlet miyiz? kabile miyiz ? neyiz? bilir kişi raporu doğru ise bu adam gün yüzü görmez bizim önce adam olmamız lazım sonra müslüman olmamız lazım inancımız kanunlarımız ve vicdanımız neyi gösteriyorsa onu yapacağız. endimiz için neyi istiyorsak karşımızdaki düşmanımız bile olsa aynı şeyi düşünmeliyiz. balık baştan kokar diye çok güzel bir halk tabirimz var. hükümet felan hikye. ben dürüst olursam altımda çalışan adam, adam gibi çalışır.
17/ Ali Büyükşahin
nisa sure 72. ayetinde ‘’bana gelen iyilik bendendir. sana gelen kötülük sendendir’’ der allah. bizi uyarmak için söylemiştir bu ayeti allah insanları incitmez önemli olan allahın verdiği akıl mantık ve sağ duyuyu düzgün kullanmaktır her tabiat kanunun karşısında önlem almamız gerekiyor. türkiyede eğitim ve önlem alma eksikliği vardır kazaların olma nedenlerini allaha yüklemeyelim. önce insana değer vermemiz ve bir cana hürmet etmemiz gerekir. kazaları önlemek için çıkarılan yasalar yetmiyorsa değiştirilip uygulamaya geçirilmelidir. yasalar konunmuş güzel yasalarımız var ama önlem almamız gerekir. denetim şart. bana kalırsa denetimciler görevlerini yapmıyorlar. kültürümüzü geliştirmemiz gerekir. bu bir kültür meselesidir. kusurlarımızı ve haklarımızı allaha yüklememeliyiz.
18/ Yıllamz Korkmaz
maalesef bu gelişimcilikle de ilgili bunu biraz ben insanımızın suçunu görüyorum. hem iş veren hem işçi şuanda türkiyede iş kazası lüks olarak görünüyor aslında bu bir haktır. okullarımızda hala sağlık ünitesi yok söylüyoruz ama uygulayamıyoruz. ilkokul birinci sınıfta üniversiteye kadr iş kazaları dersi verilmelidir kırmızı ışıkta araba yoksa geçiyoruz durulması gerekirken. zihniyet meselesi. her şey eğitim sistemine dayanıyor.
19/ Mehmet Merdanoğlu
kazaların çok nedeni var en basit aklıma gelen bizi yönetenler çıkıp bu işin fıtratında var kader dedi. bu iş böyle olursa ne kadr yasa getirilirse getirilsin iyi bir eğitim almazsan tedbir almazsan olmaz. şilide 61 gün maden kazasında kaldılar ama burunları bile kanamadan çıkarıldılar. kader değildir. bizde bu kazaların kader olmadığın inanırsak bir işin fıtratında vardır bunlar denildiğinde karşı çıkarsak bizi yönetenlere karşı bir şey elde edilebilir.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
MİLLETVEKİLLERİ İLE
MEDYA İLE
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Rapor AdıyamankMM İl Girişimcisi H. Şenel ŞARALDI ve çalışmaya gönüllü olarak destek veren Aynur Doğan tarafından hazırlanmıştır.