Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 05.04. 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- MAZLUMDER ( Mustafa BALABAN, M. Fatih OKUT, Uğur MEMİŞ, Kübra DOLAŞ, Ali AY, Nuri KARAHANÇER, Köksal SUNGURLU – Üye)
2- Yazarlar Birliği ( Mustafa DELİCE – Üye)
3- Anadolu Eğitim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
4- Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR – Başkan)
5- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan, Erol ÜNLÜ – Sekreter)
6- Zehra Derneği ( Mustafa KARCI – Başkan, Ramazan ÇELİK – Üye)
7- Mirac Kültür Derneği ( Orhan TOKCA – Üye)
8- Jeoloji Mühendisler Odası ( Adnan EVSEN – Başkan)
9- İnternet Medya ve Bilişim ( Nizamettin BİLİCİ -Başkan)
10- TOBB (Selda TANDOĞAN)
11- Sabancı Üniversitesi İstanbul Politika Merkezi (Şeyda SEVER)
SENDİKALAR
1- Eğitim Bir Sen ( Yasin KARAKAYA – Üye)
KANAAT ÖNDERİ YOK
GÖZLEMCİLER YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 41 izleyici katıldı.
MEDYA
Tv Kayseri, Tv1, Kay Tv, Kayseri Gündem Gazetesi, Kayseri Anadolu Haber Gazetesi.
MODERATÖR: Atilla YAYLA – Yeni Şafak Gazetesi Yazarı
Konu: Seçimler Sonrası Türkiye
1/ Atilla YAYLA: Yönetenler ve yönetilenler vardır. Yönetenler bu yönetme hakkını nerden alıyor? Yönetenlerin belirlenmesinde yönetilenlerin payı olmalı mıdır? Yönetilenler yönetenlerin yetkisini nasıl belirleyecek? Demokrasi işte bu soruların cevabını verir. Siyaset teorisinde rıza unsuru vardır. Demokrasiye göre yönetilenler yönetenlere bu rızayı ebedi vermezler. Demokrasi kötü yöneticilerden ucuz bir şekilde kurtulma yoludur. Eğer demokrasi olmazsa iç savaş olur. Demokrasi sandık yöntemini geliştirmiştir. Sandık siyaset demektir. Türkiye, yapılan son seçimle 1950 den beri olan yarışa bir yenisini eklemiştir. Bütün partiler ve bütün seçmenler kazanmıştır. Bu seçimde gösterdi ki ülkemizde kamuoyu araştırma şirketleri henüz yeterli değil. Zaman zaman şirketler manipülasyon yapıyor. Sahsım açısından seçimlerde çok büyük bir sürpriz yok. İktidarın %40’ın altında oy alması siyasi sorgulamayı getirebilecekti. Bu açıdan istikrar yakaladı denilebilir. Bu seçimde muhalefet partileri başarısız kaldı. Bu seçim bize gösterdi ki bu oy oranı ile Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı şaşırtıcı olmaz. Bu koşullarda tartışmalar devam edecektir. %45.6’nın karşısında %54.4 var yorumları hatalı yorumlardır. Bu seçimde AKP ve BDP ana siyasi aktör olarak belirlendi. Güneydoğu da BDP kendisini korudu. Bu sonuçlardan sonra muhalefet kendini sorgulayacaktır. İktidar ise Alevi ve Kürt açılımı konusunda daha açık olmalıdır. Görünen o ki Türkiye 2 veya 2.5 parti olacak gibi. AKP Türkiye Partisi, MHP ve CHP ikisi birden bir Türkiye partisi olabilir. Ayrıca Kürt sorunu çözülürse BDP dağılacaktır.
2 / Ahmet TAŞ: Seçim bitti; geçim başladı. Meclis anayasayı yapamadı, millet hükümete bir kredi daha verdi. Yolsuzlukların üzerine gidilmesi, paralel yapının ortadan kaldırılması, yargının şeffaflaşması gibi daha bir çok konu var burada hükümete büyü görev düşüyor.
3/ Orhan TOKÇA: Demokrasi, Batının bize biçtiği bir elbisedir. İslam ülkelerinde kukla yönetimler oluşturuldu. Batı kendi değerlerini kendisi yıkmıştır. Türkiye de ERDOĞAN’ın güçlü bir devlet yapısına gittiğini görenler gezi eylemleri vs ile hükümeti yıkmaya kalkıştılar; ama halk niyeti iyi okudu. 12 Eylül benzer bir oyundu. Yıllarca sağcı solcu, laik anti laik tartışmaları çıkarılarak Türkiye’nin gelişmesine engel olundu
4 / Seyit KOCAKAYA: Türkiye deki seçimler ülke dışında da izlendi. Hükümet Türk Cumhuriyetleri ile yeniden ilişki kuracak gibi. Bu ülkede bir imparatorluk vardı. Türkiye diğer Türk Cumhuriyetlerini 1991 den sonra öğrendi. Aynı şey Balkanlarda da oldu. Türkiye Cumhuriyetle birlikte reddi miras ilan etti. Türkiye onlar için bir cazibe merkezi, tarihi ve dini bağlar var. Türkiye güçlendikçe Balkanlardaki ve diğer dini ve milli birliğimiz olan ülkeler için cazibe merkezi olmaya devem eder. Bunun en güzel örneği Erbil dir.
5 / Nuri KARAHANÇER: Laik mantık sorgulanmalı, Avrupa da birçok kuruluş kiliseye bağlı. Bunun temelinde sivil anayasanın olması yatmaktadır. Tanrısal devlet, özgürlükleri kısıtlayıcı devlet olur. Medine vesikasını nereye koyacağız.
6 / Mustafa BALABAN: Alevi dedeleri hacca gitmesi gibi pek çok yenilik var. Sorun Alevilerin homojen bir yapıya sahip olmamaları. Bu durumda memnuniyet nasıl olacak çünkü taleplerinde sorunlar var.
7/ Ramazan BOZKURT: Gezi gençliği farklı şeyler var. Ülkedeki anayasa, yargı, hakkı ve adaleti kısmen arıyorlar. Anayasa da açıklar var , bunu çözecek kimse yok, İslamafobi var.
8 / Mehmet Fatih OKUT : Türkiye’nin en önemli konusu anayasa. Yönetenler nasıl bir anayasa yapacaklar beli değil. Bu süreçte yönetilenler neye göre yönlendirilecekler. Ayrıca Alevilerin ana sorunu nedir belli değil.
9 / Mustafa KARCI: Toplumun tüm katmanlarının seviyesini nasıl yükselteceğiz? Bizler hür konuşamıyoruz, hür düşünemiyoruz. Bu sorunlarımızı nasıl çözeceğiz.
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 11 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 19 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler: Ferhat ÇAKIR Kayseri kMM hamalı