YER: Adıyaman Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 05.04.2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Pozitif Gelişim Girişim Der. ( Bilal Zemin)
2 / Alperen Ocakları Baş (Fehim Taştan)
3 / İlim Yayma Cemiyeti ( Faruk b. Kaplan)
4 / Adıyaman kadın sorunlarını araştırma ve çözme der. (Naile Şahin)
5 / Kadın Statüsünü güçlendirme Der. ( Gülsüm Öncel)
6 / Adıyaman Kalkınma Der. (Necmettin Gürsoy )
7 / Zihinsel Engelliler Der. ( Zeynal Alagöz )
8 / Adıyaman Girişimci Kadınlar Der. ( Birsen Günay )
9 / ÇATOM (Mesut Yalçın)
10/ İmam Hüseyin Kültür Der. ( Mehmet Küçük )
11 / İHH Yardım Vakfı ( Fazlı Karakuş )
12 / KAMER (Zeliha Karınca)
13 / Dawn Sendromlular Derneği ( İbrahim Bağcı)
14 / Anadolu Engelliler Der. ( Abidin Harputluoğlu )
15 / Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti ( Metin Harıkcı )
16 / Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti ( Erdal Özkaynar )
17 / Anadolu Aslanları İş Adamları Der. ( Mahmut Çelik )
18 / Gökkuşağı Der. ( Mustafa Aksu )
19 / Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti ( Mustafa Can )
20 / Çelikhan Haber Gazetesi ( Mustafa Aloğlu )
21 / Göktepe Köyü Yardım. Day. Ve Eğitim Der. (Mehmet Ali Göktaş )
22/ Adıyaman Mercan TV ( İlyas Maviş )
23 / Akseb Der. ( Abdulkerim Işık)
MESLEK ODALARI
1 / Baro Kadın Kolları ( Zeynep Saya)
2 / TMMOB Şehir Plancılar Odası (İbrahim Özcan)
3 / Adıyaman Barosu ( Nazım Pektaş)
4/ Adıyaman SMMM Odası ( Aziz Çelik )
SENDİKALAR
1 / Petrol İş Sendikası ( Hanifi Dayar )
2 / Ben Bir Sen ( Osman Nuri Koçak )
3 / Eğitim Bir Sen Sendikası ( Sinan Temel)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Ali Büyükşahin
GOZLEMCİLER
1 / Perihan Gümüş (Ak Parti Encümen adayı)
2 / Kahraman Polat
3 / Gülüzar Çin
4 / Erhan Başpınar
5/ Abdurrahman Doğan
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ YOK
BELEDİYE BAŞKANLARI YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 36 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Asu TV (Yunus Emre Doğan, Deniz Çolak)
2 / Mercan TV (Özer Karakuş, İsmail Alkan)
3 / İHA (Cihan Kizik)
MODERATÖR: Ceren Kenar (Türkiye Gazetesi Yazarı)
KONULAR
GENEL KONU: Seçimlerin Ardından Türkiye.
YEREL KONU: Yerel Basın ve Sorunları.
KONUŞULANLAR
1/ Ceren Kenar (Türkiye Gazetesi Yazarı)
Dış politika üzerine yazıyorum,özellikle Ortadoğu iç sorunlarına.
kmm bana çok cazip ve ilham verici geldi..Toplumsal diyaloğa çok iyi gelecek bir şey.Bir soruyla başlamak istiyorum.
Siz nasıl buluyorsunuz seçim sonuçlarını?
Genel seçimlerin net bir sonucu şu ki akp önde gitti.çok fazla kutuplaştıran bir seçim öncesine,ve ses kayıtlarına rağmen düşüş yerine yükseliş oldu.chp uzun bir süre siyaseti askerle ittifak halinde yaptı.askeri etkinliğin düşmesiyle chp ilk defa bir siyaset yapacaktı.cemaatle işbirliği yapması düşüşe neden oldu.insanların özel hayatlarına giren sızıntılar,Suriye toplantısındaki sızıntılar ciddi ayıplardır.
Böyle bir muhalefet yapma olamaz bu yüzden bir düşüş oldu . akpnin ise özgüveni yinelendi.bu durum barış sürecine de destek olacaktır.
SIZDIRILAN SURİYE GÖRÜŞMESİ; bir istihbarat başkanı olası durumları konuşmak zorundadır.yani bu görüşme bir problem değildir.bunun sızdırılması problemdir.sınır ülkeler için sorundur.bu durumlar karşısında elbette ki sayın başbakanın üslubu son derece sert.bütün bir muhalefet gezi olaylarından beri tek bir kişiyi hedef alıyor o da başbakandır.onun şahsını hedef alanlar, onu bu ülkeden göndermeye çalışıyorlar.üslubunun sert olması bundan kaynaklanıyor haklı olarak.
KÜRT MESELESİNDE İSE ;bu meseleyi çözmekte çok geç kaldı neden ;
Hükümeti barışa teşvik edecek bir muhalefet görmüyorum.bdp yi bir yana koyalım,özellikle cemaat yayınlarda provakatif söylemler hakimdir.
2/ Mustafa Aksu :Biz genelde kimi savunuyorsak,ona göre uyarlıyoruz ve öyle savunuyoruz.spesifik düşünüyoruz.biz bir şekilde yağlı davranıyoruz.itirazlar hak,hukuk çerçevesinde olduğu müddetçe doğrudur.sayım olayını bir grup yapmış olsaydı yanlışlar olurdu ama olmadı.mağlup olan tarafların gergin bir şekilde topluma iletmesinin gereği yoktur.akp kürt sorunu konusunda daha ağır adımlar attı.demokratik adımlar atmamız gerekiyor,gergin bir 3 ay geçirdik artık bu son bulmalıdır.
3/ Hanifi Dayar: Bir mit müşteşarının ben 4 tane bomba attırırım demesi suç değimliydi?
Bu ortamı geren hükumet miydi? Mulafet miydi ?
Hiçbir seçim çalışmasında adıyaman’ı geliştirecek bir proje sunulmadı hep RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A oy verin çalışması oldu.
4/ İbrahim Özcan: Bir partinin başarılı olabilmesi için yapısını,kültürünü bilmesi gerekir.bugün Diyarbakır da bir başkan halka Kürtçe seslenebiliyorsa ona oy veririm neden vermeyeyim ?
Akp köksel kalıcı değişiklikler yapıyor bu yüzden halk gönül veriyor.çözüm sürecine de başka hangi parti baktı ? birtek akp akp baktı.
5/ Fehim Taştan: Köşe yazılarınızdaki gibi konuştunuz ceren hanım.
Bu kişiler yolsuzluğu kullanarak başa gelen insanlardır.yolsuzluk,ahlaksızlık sayısı katlandı.insanlar bir lokma ekmek için her şeyi yapıyorlar.bu neyin başarısır ?
Bu seçimin adil olduğunu mu düşünüyorsunuz ? Adıyaman da 3 tane parti milyonlarca para harcadı.bu seçim objektif mi? adil mi ? bir köşe yazarı olarak bu söylenir mi adil midir ?
6/ Mehmet Küçük : K.M.M nin sahipsiz bırakılmasını ayıpsıyorım.bunu seçim yorgunluklarına veriyorum.seçim günü görevliydim ve halk çok mutluydu çünkü söz verilmişti ”onlara yönetimde söz sahibi olun diye ”.katılım da çok fazlaydı.
Adıyaman da üst yönetimin aksine,bir gerginlik yaşanmadı,ilçeler de dahil.başka illere göre daha hoşgörülüydük.artık akp’den beklentiler arttı.
7/ Zeynal Alagöz : Toplum olarak yasaklara karşıyız.bu seçimlerde de ortaya çıktı.toplum hedef tahtasındakinin bilincindedir.herkes bu işin bilincinde,her şeyin farkındadır. İstikrarın bozulmasını istemiyoruz.bu seçim hayırlara vesile olsun.
8/ Birsen Günay : AKP hükumet olarak güzel şeyler yapıyor.seçimlerde kadın olarak % 51 oy veriyorsak kadınlar da yönetebilmelidir,aktif olmalıdır.
Şu anki hükumet rahat bir ortam yaratıyor.mutlaka eleştirilerimizde olacak.
9/ Mustafa Can : Seçim öncesi tarihler son derece önemliydi 17 aralık .muhalefet bunun üzerinde çalışarak oy toplamaya çalıştı ancak başbakan ve ekibi mağduriyelerini dile getirdiler.iktidar ve ana muhalefet dışındaki partiler bütçeden ötürü çok yer e ulaşamadılar.muhalefeti yönlendiren gene iktidar oluyor.
Şöyle;muhalefet i,ktidarın ağzından çıkanı değerlendiriyor.
10/ Ali Büyükşahin Hep muhafazakar partiler iktidar olmuştur.birtek Ecevit farklı oldu oda çok kısa sürdü. Elbetteki akp başarılı oldu ama nasıl oldu;
1.dinsel ögeleri n ortaya çıkarılması
2.yolsuzluk ve rüşvet görmemezlikten gelinmiştir.
3.sosyal demokratların birliktelik oluşturmaması
4.muhalefet yeni proje üretip halkı ikna edememiştir.
5.cemaatin çoğunluğu oy verdi.
6.itirazlarda akpninki kabul ediliyor,muhalefetin itirazı kabul edilmiyor.
Eğer biz sosyal hukuk devletle yönetilmek istiyorsak anayasada herkes eşit olmalıdır.alevi sorununa da çözüm bulunmadı.
11/ Abidin Harputluoğlu :Engelli arkadaşlarımı oylarını gene üst katlarada kullanmak zorunda kaldılar.engellilerin çoğu oy kullanamadı.vatandaşlık dışına atılmış gibi bir izlenim oluşuyor.
12/ Aziz Çelik : Çoğunluk ve azınlık korunmuyorsa bir demokrasiden söz edilemez,verilen kararlar hukuk çerçevesinde yapılmıyorsa insan haklarından bahsedemeyiz.bence cemaat-akp tartışması yoktu,oyların % 80i gene akpye gitti.
Bir sabah uyandık ve cemaat-akp sürtüşmesi var. Ne oldu ? ben buna inanmıyorum.iktidar partisi % 45 lik bir oy almış olabilir ama aklananamamıştır.akp iktidarı sağlıklı ortamlarda çözüm üretmelidir.
Sızdırmalar hep vardı ama kimse önemsemiyordu çünkü ;sadece halk direniyordu.menfaat sonucunda bu sızdırmalar ortaya çıktı.
2.OTURUM
13/ Metin Harıkcı : 6 tane günlük yayın yapan radyo kanalımız,günlük ve haftalık çıkan gazetelerimiz,tv kanalımız var.ilimizin birazda küçük olması münasebetiyle pek yürürlüğü olmuyor.
Tek geliri ilan geliridir.reklam geliri çok komiktir yani hiç yoktur..basın kuruluşu 2.ci plandadır.eleman yetiştirme konusunda da sıkıntı yetiştiriyoruz.
Gazetelerin kalite noktasında ister istemez geri kalabiliyoruz.çünkü talep yok.ilgisiz insanlar sabah kahvaltısını gazetelerimizin üzerinde yapıyorlar.belki 7 gazete değil de 2 gazete çıkarsak ama daha kaliteli olsa.
Çok vasfımız var böbürlenmiyoruz ama eline bir sarı basın kartı alan gazeteci oldum sanıyor.bu bizim de şevkimizi kırıyor.
Genel olarak;ekonomik anlamda Adıyaman da gazetecilik çok zor gelir az,gider çok.
14/ Fehim Taştan : basın arkadaşlarımıza elektriği az ücretler verirsek,sigorta primlerini azaltırlarsa daha verimli olacaktır,maliyeti kolaylaştırırlarsa temsil yetkisi artacaktır.
15/ Ali Büyükşahin Basın denilince okumak,eğitim,iletişim akla gelir.insanın gözü kulağı gönlüdür.basın ve yayın organlarına gerekli önem verilmelidir.insanların özgür ve aydınlıkçı düşüncelerine saygı duymak için basına önem verilmelidir.basın insanların ruhudur onu yaşatmak gerekir.
16/ Zeynep Saya: Adıyaman için baktığımızda toplum olarak belki okuruz da yazar değiliz.basında radikallik olmalıdır.aslında yandaş olmamalıdır.basın yanlış giden her yerde olmalı,yansıtmalı ama kaliteli olmalıdır.ekonomik sıkıntıları giderilmiş olsaydı emin olun ki basın adıyaman’da daha iyi yerlerde olacaktı.basın tarafsız olmalı her şeyi aktarmalıdır.
17/ Birsen Günay : Yerelde bu sıkıntıyı yaşıyoruz,eline kalem yazıyor,makine alan çekiyor.gazetecilerin ekonomik olarak güçlendirilmesini istiyorum.
18/ Sinan Temel: Dünyanın neresinde olursak olalım basın etki altında kalıyor.yerel,kendi basın kurumunu sahiplenmelidir.sorunları da tartışılırken yerel bir şekilde tartışılmalıdır.hiç kimse tarafsız olamaz herkes haktan yana taraflı olmalıdır.
19/ Abdulkerim Işık: Basın güven yitirmiştir.bugün türkiyede basın etkileme gücünün 4.güç olduğunu gösterdi eğitim ve nitelik bakımından basın ilk 100’e girmiyor bile.Aslında toplumun vicdanı olması beklenirken basını farklı bir formata taşıyan sosyal medya çıktı.ülkemizde basın kendini gözden geçirmelidir.
20/ Ceren Kenar
Gazetecilik çok yerde düşüşte tarafsızlık da pekte mümkün değildir,ama dürüst olmak önemlidir.kimse genel medyada dürüst davranmıyor.herkesin bir tarafı vardır ama tarafsızım diyorlar.iktisas kaybolmaya başlandı gazetecilik de.sosyal medyayla birlikte bir gazetecilik oluştu.internet medyasında daha çok makaleler paylaşılıyor.aslında bu bir fırsat kapısıdır.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
MİLLETVEKİLLERİ İLE
MEDYA İLE
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Rapor AdıyamankMM İl Girişimcisi H. Şenel ŞARALDI ve çalışmaya gönüllü olarak destek veren Fatma Karadağ tarafından hazırlanmıştır.