YER : Adana Tabip Odası Toplantı salonu
TARİH: 05.04.2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1./ TİHV (Mustafa ÇİNKILIÇ – Adana Temsilcisi)
2./ ADD (Özel GÜLTEKİN¬¬- Adana Şb. Başkan Yrd. )
3./ SODEV (Fatma TEMEL –Adana Şube Temsilcisi)
4./MAZLUM DER (Orhan GÖKTAŞ – Adana Şube Bşk.)
5./SÜRKALDER (Acar PEK – Dernek Başkanı)
MESLEK ODALARI
SENDİKALAR
1./ Eğitim Sen (Zeynel KETE Adana Şb. Yöneticisi )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Av.Rukiye Çinkılıç
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Milletvekiline çağrı yapılmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI
Belediye başkanları henüz netleşmediğinden katılım olmadı.
MEDYA
http://www.ekspresgazete.com/?/haber/oku/57555
http://www.adanahabergazetesi.com.tr/secimler-ve-adana-masaya-yatirildi.html
http://www.adananinsesi.com/haber/adana-kucuk-millet-meclisi-toplandi-2782.html
http://www.gundemadana.com/index.php/kucuk-millet-meclisi-toplandi/
MODERATÖR
TİHV (Mustafa Çinkılıç – Adana Temsilcisi)
KONU: Seçimler ve Türkiye
KONUŞULANLAR
Mevlüt Berk; Seçimler güvenli bir şekilde yapılmamıştır. Seçimden sonra 1 haftaya yakın zaman geçmesine rağmen hala sonuçlarını alınamamış olması, hile, oy çalma ve benzeri söylemler seçimlere gölge düşürmüştür. Benim evimde bile, benim evimde oturmayan “hayali” seçmenler vardı. Seçim günü sandık başında; acaba gelecek kim diye bekledim. Ama sicimin sonlarına doğru 16.00-16.30 arasında bir ara sandık başından ayrıldım döndüğümde oyunu kullanmıştı. Bu kentte oturmayan bir kişi bu kentin belediye başkanın seçmek için niye buralara yazılır? Kimdi bu kişiler? Ben ciddi hile olduğuna, tabloda gösterilen oy oranını gerçek olmadığına inanıyorum.
Acar Pek; Bende Mevlüt beye katılıyorum. Bu tablo çok hileli. “Mezardaki ölüler için bile oy kullanın” diye söylemlerin olduğu bir dönemlerden geçtik. Demek ki “hayali seçmen” var. Seçimler yeniden yapılmalı.
Zeynel Kete; şaibenin, söylentini çok olduğu bir seçim sürece yaşadık. İktidarda olmak, uzun sürede iktidarda olmak insanlara orayı kaybetmemek için her türlü yasal, yasadışı işleri yaptırıyor. Var olan iktidarda, kendi konumunu kaybetmemek için günlerdir söylenen usulsüzlükleri yapıyor, yaptırıyordur. Bundan emini bu bir tabiat kanunu gibi, sosyal bir kanun; “iktidar insanı kirletir, mutlak iktidar mutlak kirletir” Bakın başka bölgelerde yapılan itirazlar reddediliyor. Ağrı da 13 kez sayıldı. İktidar bir şekilde müdahale ediyor ve serbest seçmen iradesini önünde engel oluşturuyor.
Orhan Göktaş; Seçimlerin güvenlik içinde yapılmasında iktidarın sorumluluğu yüksek. Seçme seçilme hakkının sorunsuz kullanılabilmesinin sorumluluğu iktidarındır. İktidar bir diktatörlüğe, bir saltanata doğru gidiyor. İnsanlar, iktidarın kendilerine yaptığı yardımlardan, etkileniyor. Oylarını belediye başkanı ne yapar? Diye kullanmıyor. İktidarın kendisine sağladığı sosyal olanakların devamı için kullanıyor. Muhalefet partileri de iktidar partisinin bu genel söylemine uydu. Sanki ortada bir belediye başkanı seçimi değil de, başbakanlık seçimi varmış gibi propaganda yaptılar. Muhalefet partileri belediyelerde nasıl bir program uygulayacaklarını, projelerini anlatmadılar. Bir genel seçim havasında geçti. Tabi iktidarda, iktidar olanaklarını kullanarak buradan galip çıktı.
Rukiye Çinkılıç; Orhan bey doğru söylüyor. Seçim genel seçim havasında geçti. Projeler vardı ancak yeterince anlatılamadı. Hükümet 5216 sayılı yasayı değiştirerek, bütün şehir yaptı. Adana da bunlardan biriydi. Siyasi iktidarın amacı kırsaldan aldığı oylarla büyükşehirleri kazanabilmekti. Bu yasa kenti yada kentliyi düşünerek çıkartılmış bir yasa değil, tamamen iktidarın devamını sağlamak için, kısaca seçim için çıkarılmış yasadır. Adana gibi bütün şehir yasasına tabi illerde, merkezdeki mahallere hizmet götürülemezken, merkezden 4-5 saat uzaktaki ilçelere köylere hizmet götürülmesini beklemek doğru olmaz. Kaldı ki il genel meclisi kapatılmış, görevleri belediyelere mallarının ise bir kısmı belediyeye bir kısım valiliklere verilmiştir. Bu da hizmetin sağlıklı yürüyemeyeceğini göstergesidir. Bu durum seçmene tam olarak anlatılamadı. Seçmen büyükşehre katılınca, kendini de büyüyeceğini zannetti. Oysa, kırsalın vergi yükü arttı ancak bu gün bu fark edilerek oy kullanılmadı.
Özer Gültekin; Liderlerin, özellikle başbakanın bert tutumuna, söylemine rağmen seçimler büyük bir olgunlukla geçmiş sayılır. 17 Aralık’tan sonra gelişen tabloda AKP’ nin daha az oy alması gerekir diye düşünüyordum. Alınan oylar genel görünüme uygun değil, hile ve oy çalındı söylemlerinin çıkmasına da bu algı neden oluyor. Yeni MİT yasası bu seçimden sonra başbakanın tek kişi yönetimini daha güçlendirmek için tasarlanacak kanaatindeyim. Arkadaşların ifade ettiği gibi bu seçim bir belediye seçimi değil, AKP gitsin mi, kalsın mı? Referandumuna dönüştü. Ülke genelinde CHP-MHP anlaştı söylemleri bile çıktı.
Mustafa Çinkılıç;Seçim atmosferi her zaman halkların yararına olmuştur. Seçim dönemi seçmen her dönem itibar görmüştür. Bu dönemde hem iktidar , hem muhalefet geniş halk yığınlarını oluşturan seçmeni görmüştür. Yardımlar, paketler, paralar iş olanakları ve benzeri ‘promosyonlar’ seçmen el üstünde tutulmuştur. Seçim dönemi geçince bu gene unutulacak. İtiraf etmeliyim ki bende 17 Aralık sürecinden sonra AKP’ nin %40 ların altına düşeceğini beklemiştim. Çünkü bildiğim ve inandığım Anadolu Kültürü; hırsızlığa, devlet malına el uzatmaya, her ne kadar “Bal tutan parmağını yalar” dese de bu boyutta bir çalmaya hoş bakmazdı. Belli ki biri yada birileri bu toplumun kimyasını bozmuş, değerlerini sıfırlamış. Bence bu günkü seçimlere ve bundan sonraki seçimlere damgasını vuracak olan bu bozulmadır, yozlaşmadır.
Seçimler ve Adana
Mevlüt Berk; Büyükşehir yasası ülkeyi bölünmeye götürebilecek tehlikeli bir yasa. Seçilen belediye başkanı eyalet başkanı gibi oluyor. İktidar bu yasayı sırf kırsaldan gelen oylar ile büyükşehirleri almak için yaptı ama Adana’da bu tutmada, Adana’da insanlar, AKP kazanmasın diye MHP ye oy verdi. Normal bir kent içi sorunun belediyelerce çözülemediği yerde,5-6 saat uzaklıktaki ilçelerin köylerin sorunları nasıl çözülecek bilemiyorum. Her yerde olduğu gibi Adana’da da seçimler güvenli bir şekilde yapılmamıştır. Sonuçlar sağlıklı değildir.
Orhan Göktaş; Adana’da seçimlerde ülke için söylediğimi tekrar edeceğim. Hizmete oy verilmedi. Adeta bir kamplaşma ile seçime gidildi. Bu kamplaşmada da CHP-MHP adaylarından biri tercih edilerek adaylara oy verildi. AKP’nin ve CHP‘nin adayları zayıftı. Sözlü 1 önceden çalışmaya başladı. Bu nedenle de toplumunda “ MHP önde, seçimi MHP alır“ duygusu oluştu. AKP ‘ tabanından CHP’ ye de, MHP’ ye de oy kayması oldu ama Sözlü, Arıkan’dan daha iyi bir performans gösterdi.
Zeynel Kete; Genel olarak yerel seçimlerde; sağlıklı bir çevre, barış içinde yaşama, demokrasi değil, kirlilik egemen oldu. Bir kere işin içinde inanılmaz bir para ver. Seçim çalışmalarında milyonlarca lira harcandığı söyleniyor. Özellikle MHP ve AKP inanılmaz para harcadı. 3-5 trilyon harcandığı söyleniyor. Bu seçimler kazanıldığında nasıl karşılanacak? 5 yıl boyunca aldığı aylıkları hiç yemese 500.000 bilediniz 6000.000 lira ediyor. O zaman harcana para başka bir yerlerden çıkacak demektir. Adana’da da genelde de seçim harcamalarının şeffaflığına ihtiyaç var. Evet Adana’ da MHP’ nin seçim alacak bir gücü yoktu ama “AKP olmasın kim önde ise ona oy verelim” söylemi ve MHP’ nin yarattığı algı bu sonucu doğurdu. Ben dahil hiç kimsenin MHP ‘ nin bu kadar oyu olduğuna inandığını sanmıyorum.
Acar Pek; Aslında hangi parti gelirse gelsin Adana’da çığ gibi büyümüş sorunlar var. Adana bu güne kadar iyi yönetilmedi. Seçim döneminde de Adana’da neler yapılacağı değil, daha çok “AKP’ kazanmasında… “ yaklaşımı ile oy tercihleri yapıldı. Evet “AKP kazanmasın da…” diyebiliriz de, yerine gelecek CHP ve MHP neler yapacak bunu kamu oyu tam olarak öğrenemedi. Aslında öğrenmeye çok da hevesli olmadı. Adana da bu kutuplaşmada, belki çözüm sürece nedeniyle HDP’ nin de AKP’ yi desteklediğini düşünüyorum. Yoksa bu ortamda AKP Adana’dan bu kadar oy alamaması gerekirdi.
Rukiye Çinkılıç; Seçim sürecinden önce yaklaşık 2 yıldır tüm ilçeleri ve köyleri dolaşmaya çalıştım. Adana’da gerçekten AKP de bir erime olacağı görülüyordu. AK de erime olacaktı da bu erime hangi partiye daha çık kayacak bunun analizi gerekiyordu. Görülen AKP den kayan seçmeni – özellikle – Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke gibi yukarı ilçelerde çözülen oyların büyük kısmı MHP ye gidiyordu. Ancak bu oylar Adana Büyükşehir belediyesi seçimin büyük oranda etkileyen oylar değildi. Nitekim seçim sonuçları da onu gösterdi. CHP üç belediyede başkanlık kazandı. Başkanların aldığı oylar toplamı:230.759, MHP sekiz belediyede başkanlık kazandı. Başkanların aldığı oyların toplamı:108.534. Aslında bu rakamlara bakıldığında ilçe belediye başkanlıklarında CHP ye oy veren seçmen Büyükşehirde de CHP ye oy verseydi, MHP değil, CHP önde olması gerekirdi. Arkadaşların söylediği gibi “AKP kazanmasında..” denilerek ve “MHP önde “ diye bir algı yanılması yaratılarak, CHP’li olup da “AKP kazanmasın “diyenler ve kararsız olup ta “AKP kazanmasın” diyenler oylarını MHP ‘ de birleştirdiler. Aslında MHP’ni Adana’da bu kadar güçlü bir tabanı bulunmamaktadır. Bundan sonra da bu oyları koruması mümkün görünmüyor ama güçlü bir zemin oluşturulduğu açık. Seçilen başkanlara başarılar diliyoruz. Sonunda hepsi Adana’ya hizmet edecekler.
Mustafa Çinkılıç: Arkadaşların bazıları, “projelerin konuşulmadığı” nı belirtti. Doğrudur. A ncak biz Adana kMM olarak Şubat toplantımızı “STK’lar soruyor, Başkanlar yanıtlıyor”a ayırmıştık. MHP ve CHP Büyükşehir belediye başkan adayları katıldılar. Maalesef AKP adayı katılmadı. İyi katılımlı bir toplantı oldu. Ama bu ve benzeri platformlarda gerçekten de projeler tartışılamadı. Arkadaşların belirttiği gibi bir kamplaşma üzerinden yürüdü. Başbakanın bu stratejisine muhalefet partileri karşı çıkamadı ve seçim Adana’da da “referandum” havasında geçti. Bu seçimde özellikle Adana’da algı yönetimini ne kadar önemli olduğunu gördük. 2011 seçimlerinde 3. Parti olan ve AKP’ ile arasındaki oy farkı 200.000 olan MHP kendisini AKP’ nin alternatifi olarak sundu ve bu algıyı yarattı. Oysa 2011 seçimlerinde AKP’ n9in gerisinden gelen ve 2.parti oyan CHP ile AKP arasındaki oy farkı 78.000 di. Objektif olarak CHP, AKP ye daha yakın ve onu geçebilecek konumda iken, yaratılan atmosfer ile ve iyi bir algı yönetimi ile MHP 238.00 olan oyunu 172.000 arttırarak seçimden birinci parti çıkmayı başardı. 2001 seçimlerine göre Adana da MHP oyunu yaklaşık %72 arttırmış oldu. MHP ‘ nin oylarındaki bu artışı MHP’ nin politikalarını halk tarafından benimsendiği gibi göstermek doğru değildir. bir yöneyle de Adana yeni bir döneme girmedi. Zira Aytaç Durak, Zihni Aldırmaz, Hüseyin Sözlü aynı siyasi geleneğin temsilcileri.
SONUÇLAR
TkMM’ler hakkında genel bilgi verildi. Mutfağın hazırladığı sunum gösterildi. Kuruluşumuz, Temel ilkelerimiz ve Milletvekillerinin fotoğraflarını içeren karnesi slayt halinde hazırlanmıştı, sunuldu.
Adana kMM Hamalı Mustafa Çinkılıç