YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 08 Mart 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Türkiye Yazarlar Birliği (Adil Akkoyunlu)
2 / Mazlum Der (Fikri Aksoy)
3 / Kamer Vakfı (Nilüfer Kısak)
4 / Uluslar arası Af Örgütü (Ferman Salmış)
5 / Ekoloji Der (Hasan Buran)
6 / Çağdaş Gazeteciler Derneği (İbrahim Göçmen)
7 / İnönü Üniversitesi (Doç Dr. A.Kadir Baharçiçek)
SENDİKALAR
1/ Eğitim Bir Sen (Nazım Gümüş)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Mustafa Baştürk
2 / Asım Demirkök
3 / Hamza Doğuç
4 / Sami Cengil
5 / İbrahim Ulutaş (Radyocu)
6 / Mehmet Aslan
7 / Nurten Haskanlı
8 / Ümir Dağılmışgül
9 / Handan Karaşahin
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılım Olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok.
MEDYA
1 / Er tv
MODERATÖR
Doç.Dr. Recep Karabulut
KONULAR
GENEL KONU: Sivil Toplum Belediye Başkan Adaylarıyla Buluşuyor
KONUŞULANLAR
Hamza Doğuç : Eğitimimizde bir dönüşüm ve gelişim yaşandı. Ama okul öncesi ile ilgili bürokratlardan kaynaklanan bir eksiklik oldu. Sitelerde otopark, yeşil alan için yer bıraktırıyorsunuz. Okul öncesi ile ilgili eğitim için her sitede yer ayrılabilir. Sitelerin inşa işlerine dahil etmeniz otoparktan daha önemlidir. Karakaya barajında su sporu ile ilgili aktiviteler yapıla bilir mi? Kervansaray Malatya’nın yüz akı oldu. Burada müzik tedavi yapılabilir mi?
Hasan Buran : Geleceği tasavvur etmek çok önemli. 2000 yılından sonra Türkiye’de bir değişim projesi var. Büyükşehirle beraber artık gövdeden güçlü illere doğru ve yerelin ağırlıklı olacağı bir sürece doğru gidiyoruz. Kent dokusunu öne çıkarmak gerekir. Bazı yerlere buranın değerlerine uygun isimler verilmeyip, dışarıdan bir başka ülkenin isimlerinin buraya milliyetçi doku olarak yansıtılmasının ileride sorun yaratacağını düşünüyorum. Örneğin Ergenekon bulvarı, buhara bulvarı isimleri gibi. Sultansuyu barajına dört tür çöp dökülmüş ve bir çevre felaketine doğru gidiliyor. Toplumun tüm kesimlerini kuşatacak bir projeniz var mı?
Fikri Aksoy : Sivil toplum örgütlerini dikkate alan ve onlarla birlikte çalışacak bir birim oluşturmayı düşünüyor musunuz? İlimzin uzak köşelerinde oy kullanan vatandaşlarımız daha sonra bir işleri olduğunda büyükşehir belediye başkanına nasıl ulaşabilecekler?
İbrahim Göçmen : Yeşilyurt’ un sanayisi var, tarımı var, alt yapısı var. Yeşilyurt on binlik bir yer değil artık. Yeni yerleşim yerlerinde ne gibi projeleriniz var? Ahmet Çakır başkanımız beş yıl önce ilk seçimine giderken beş yıldızlı bir Malatya taahüt etmişti. Bu yıldızlar nerde? Bir de bir trambüs olayı var. Ana muhalefetin adayı bu trambüs olayında bir rant olduğunu iddia ediyor. 71 trilyonluk bir ihalenin Urfa’da 21 trilyona mal olduğu söyleniyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?
Nilüfer Kısak : Yeşilyurt’ta alan çalışmasını mutlaka yapmışsınızdır. Biz orda alan çalışması yaptığımızda orada kadınların çarşıya çıkmaları çok zor. Olduğunu tespit ettik. Nedeni de çarşı merkezinde çok fazla kahvenin olmasıdır. Yeşilyurt’taki kadınlar çok sosoyal ve aktifler yalnız bu sıkıntıyı göz önüne almanızı isterim.
Asım Demirkök : Geçen hafta belediye başkanımıza ve valimize bir rapor sundum. Yozgat Kadışehri’nde bir proje geliştirmişler. On bin dönüm alanda köylüleri ikna ediyorlar ve buraya bir şirket kanalıyla çiftçi birliği kuruyorlar. Örneğin iki bin dönüm alanda elma, iki bin dönüm alanda kiraz ağacı dikiliyor. Altı yüz kişi orda çalışıyor aynı zamanda arazilerinin gelirlerinden de kazanıyorlar. Bütün ilçelerimizde bu özellik var. Kurucaova ve Sürgü de fasulyemiz var. Hekimhan’da cevizimiz var. Bunu geliştirirsek tarımdan sanayiye kaynak aktaracak yapımız olur. Bu projeye adım atmak konusunda ne düşünüyorsunuz?
Abdulakadir Baharçiçek : Yeni büyükşehir yasasının ruhunda şu var; halkın daha fazla yönetime katılmasının sağlanması. Türkiye’nin demokratikleşmesi sürecinde nüfusu 750 bini aşan illerde büyükşehir yasası uygulamasına geçildi. Benim edindiğim izlenim otuz şehirde başarılı olunursa Türkiye’nin tümünde uygulanacak. Temel neden de şu; Avrupa yerel yönetimler özerklik şartının bir gereği olarak hizmetleri yerelde halkla beraber yapmak. Siz halkın daha fazla katılımı açısından ne düşünüyorsunuz? Avrupa yerel yönetim şartının ön gördüğü yönetişim konusunda bir düşünceniz var mı?
Nurten Haskanlı : Kanalboyunda oturuyorum. Trafik çok kötü, kaldırımda yan yana yürüyemiyoruz, araçlar park yapıyor ve yol dar. Ne zaman düzelecek merak ediyorum.
Ramazan Kuzu : Şehir merkezinde bulunan ağaçlarımız haşerelere karşı kireçle boyanıyordu. Bu yıl ise plastik boya ile boyanmış. Bu ağaçlara zarar veren bir durumdur. Çevreci belediyecilik konusunda neler yapacaksınız?
İbrahim Ulutaş : Kent konseyinin bilbordlarda astığı kadını aşağılayan aynı zamanda da erkeği yücelten afişlerle ilgili ne düşüyorsunuz? Böylesine ayrımcı afişlere belediye olarak nasıl izin verdiniz? Diğer bir sorum da bu ilde bildiğiniz üzere alevi vatandaşlarımız var ve bunların ibadetlerini yapabilecekleri yerleri yok. Cem evi yapmayı düşünüyor musunuz?
Hacı Uğur Polat : Ak parti kurulduğu zamanda Ak partinin kurulması gerektiğine inananlardanım. 28 Şubat’tan sonra Ak partinin kurulması gerektiğine inanadım ve o günden beridir Ak parti içerisinde gönüllü olarak görev almış ve Ak partinin Malatya il teşkilatının kuruluşunda yer aldım. Ak parti felsefesinde belediye başkanlığı hizmet etme yeridir. Çünkü siz toplumunuzun yaşlısıyla da genciyle de, çocuğuyla da büyüğüyle de, engelliysile toplumun tüm kesimleriyle birlikte oluyorsunuz, onların dertleriyle dertleniyorsunuz. Rutin belediyeciliğin ötesine geçmeliyiz ve rutin belediyeciliği de hakkıyla yerine getirmeliyiz. Sosyal, kültürel, çevreci belediyecilik anlamında neler yapabiliriz, yarışımızın burada olması gerektiğini düşünüyorum. Bütün arkadaşlarımızı bu zemine çekmemiz ve bu zeminde yarışmamız gerekir. Ak parti bu sene ilk defa yerel seçim beyannamesi hazırladı.Adı şöyle; “Büyük Medeniyet Yolunda İnsan,Demokrasi,Şehir”. Biz belediyeciliği bu kavram çerçevesinde algılıyoruz. Projelerimizi beş ana başlıkta sunuyoruz; prestij projelerimiz, sosyal belediyecilik projelerimiz, kültürel belediyecilik projelerimiz, çevre dostu belediyeciliği projelerimiz ve hizmet belediyeciliği projelerimiz. Prestij belediyecilik projelerimiz alt başlığında birinci sırada “Kanal Yeşilyurt” projemiz var. İlk metropol ilçenin adının Yeşilyurt olması yeşile vurgu yapması, yeşili hatırlatması bize sorumluluk yüklüyor. Yeşilyurt’un yeşil kalması bizim görevimiz. Yeşili korumamız bir insanlık görevidir. Bununla ilgili olarak Orman ve su işleri bakanlığı, devlet su işleri il müdürlüğü, büyükşehir belediyemiz ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Yeşilyurt’un ağaçlandırılması için ciddi bir çalışmamız olacak. Hatıra ormanlarını önemsiyoruz. Gerek sivil toplum kuruluşları adına gerek kişiler adına, okullar adına hatıra orman alanları belirleyeceğiz. Bu bölgelerin fidanlarını, alt yapısını bizler götüreceğiz ama kendilerine tahsil edilen bölgenin sahiplenmesini kendileri takip edecek. Toplumun hep birlikte beraber büyüyeceğini, birlikte ortak aklı ortaya koyarak istişare toplantılarıyla şehrin geleceğine birlikte karar vererek olabileceğine inanıyorum. İlçemizde de küçük bir kent konseyi oluşturacağız. İstişare toplantılarımızın belli bir periyotta olmasını sağlayacağız. Sosyal ve kültürel belediyecilikte başbakanımız belediye başkan adaylarına şöyle bir hedef koydu “sizin şehirleriniz şairlerin ilham aldığı, ressamların ilham aldığı şehirler olmalı”. Bizim asıl hedefimiz bu olmalı, çocuklarımıza geleceğimize böyle bir şehir teslim etmeliyiz. Malatya da şimdiye kadar elli üç belediyemiz vardı şimdi ise on üç belediye ve on üç meclisimiz var. Bu on üç ilçe meclisinden de arkadaşlarımız büyükşehir meclisini oluşturacak. Büyükşehir ve ilçe koordinasyonunu sağlayacağız.
Ahmet Çakır : Sitelerde okul öncesi eğitim için yer ayırma konusundayoğunluktan saymamak kaydıyla eklenebilir mi? Bu konuyu değerlendireceğiz. Çevre konusunda belediyemiz ödül aldı ve katı atık tesisi kurduk ve çöpten enerji üretiyoruz. Bu çevre yatırımına yönelik bir projedir ve çöp alanında hiçbir koku yoktur. Çöp alanını hem rehabilite ettik hem de elektrik santrali kurarak çöpten enerji üretmeye başladık. Atık pil toplamada da Türkiye de ikinci olduk. Kullanılmış atık yağları topluyoruz ve yerine yerine yağ veriyoruz. Özellikle kent içi trafik konusunda elektrikli sistemin yani tarambüsün en uygun olduğuna karar verdik. Trambüs projesi çok daha ekonomik ve daha konforlu yolculuk sağlıyor. Bu proje de birçok şehre örnek olacak. Otobüslere ödenen yakıt ücretini taşıdığımız yolcu sayısı karşılamamakta ve biz her ay bir trilyona yakın destek sunmaktayız. İleriki dönemde otobüslerimimzi doğalgaza dönüştüreceğiz. Alt yapı çalışmalarını öne çıkardık bu nedenle birçok kazı yapıldı. Bu süreç uzayınca insanlarda ister istemez tepkiler oluştu. Çünkü alt yapının tamamını yenilerken zaman alıyor. Akpınar meydanı,şire pazarı bu yerler artık ölü yerler olmuştu oraları yeniledik ve yeniden canlandırdık. Kanalboyu caddesi biz gelmeden bir yıl önce yapılmıştı ve tekrar söküp yapmak istemedik. Ama bildiğiniz gibi yol dar ve araçlar park ediyor oraya da mutlaka çözüm bulacağız. Karakaya barajına sırtımızı dönmüşüz. Oraya peyzaj alanları yapacağız ve canlandıracağız. Yerel yönetimlere daha fazla yetkinin verilmesi, büyükşehir yasası hizmete ulaşmada daha kolaylık olaktır. Şimdiye kadar olan belde belediyeleri sadece çalışanlarının maaşlarını ödeyebiliyordu ve alabiliyorsa en fazla bir kepçe alıyordu şimdi ise tüm köyler dahi büyükşehire dahil oldu ve hizmetin ulaşması daha kolay olacaktır. Cemevi konusunda daha önce bizden yardım istendiğinde yardımcı olduk. Cami projemiz olmadığı gibi cemevi projemiz de yok. Ancak yine gelip biden talepte bulunduklarında destek oluruz. Kent konseyinin yaptığı afişi bir talihsizlik. Doksan civarında slogan hazırlamışlar elli tanesi seçilip kullanılmış ve o afişte açıkcası bizim gözümüzden de kaçtı. Bütün cadde ve sokakların tek tek cadde ve sokakların tek tek isimlerini gözden geçirdik. Navigasyon sisteminde bütün sokaklarımız görülecek. Sivil toplumun katılımını önemsiyoruz. Ancak bir derneğin gelip proje finasmanı dayatması doğru bulmuyoruz.Marka bir şehir yaratmaya çalışacağız.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM :
Görüşme, email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ :
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA :
30 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILAR :
Email ve sms davet ettik.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik – Malatya kMM Hamalı