YER: Kocaeli Sivil Toplum Merkezi
TARİH: 07.03.2014 saat 18:30 da
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / ÇEKÜL ( Numan Gülşah – Kocaeli Temsilcisi )
2 / İnsan Hakları Savunucuları Derneği ( Behlül Metin – Başkan Yardımcısı)
3 / Mazlumder (Medine Küçük – Şube Başkanı)
4 / Kocaeli Kızılay ( Muzaffer Şişmanoğlu – Şube Başkanı)
5 / Yetiştirme Yurdu Derneği ( İbrahim Sarı – Başkan )
6 / İzmit Thökely İmre Dostluk Derneği ( İsmail Çoruh – Üye)
7 / İzmit Düşkünler ve Yaşlıları Koruma Derneği ( Sevcan Tamer – Başkan )
8 / Yerelgündem21 ( Nilgün Doğanay – Üye )
9 / KaDer ( İlkim Kılıçaslan – Üye )
10 / Kocaeli Turizmciler Derneği ( Soner Kılıç – Başkan)
MESLEK ODALARI
1 / Mimarlar Odası ( Arsal Arısal – Kocaeli Şube Başkanı)
SENDİKALAR
Katılım olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Zahid Mollarecep
2 / Ünsal Arslan
3 / Ulvi Bakıcı
4 / Esra Odabaş
5 / İrfan Günay
6 / Hüseyin Kanca
7 / Y.Çağlı Bakan
8 / Nihal Ayhür
9 / Burak İnce
10 / Fatih Ulus
11 / Hülya Yıldırım
12 / Gülden Aynaz
BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
1 / Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Adayı ( Birol Aydın )
2 / DSP Büyükşehir Belediye Adayı (Av.Selman Gürpınar)
3/ DSP İzmit Belediye Adayı ( Gazanfer Şeyhan)
4 / DSP Gebze Belediye Adayı ( Meral Uçar )
5 / DSP Kartepe Belediye Adayı ( Hayati Öztezen)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Katılım olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
1 / Öğrenci (Rıdvan Akdemir)
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 27 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kırmızı Kocaeli
2 / Manşet Kocaeli
3/ Kocaeli Pusula
4 / TV41
5 / Kocaeli Haberci
MODERATÖR
Bahri Odabaş – Kocaeli kMM Hamalı
KONULAR
GENEL KONU: ‘'Sivil Toplum Belediye Başkan Adaylarıyla Buluşuyor ‘’
YEREL KONU: ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
Bahri Odabaş: Herkese iyi akşamlar. Bu akşam Kırım yürüyüşü ve siyasi partilerin azizliğine uğradık. MHP, CHP geleceklerini teyit ettikleri halde gelmediler. Belki ilerleyen dakikalarda aramızda olurlar. Oysa bizler 15 gün öncesinden kendilerini ziyaret ederek toplantıya davet etmiştik. Sadece AKP il başkanı ve büyükşehir adayından bizlere bir dönüş olmamıştır. DSP ve Saadet Partisi adaylarımıza teşekkür ediyorum. DSP sadece bu toplantıya değil kMM lerinin diğer toplantılarına da duyarlı davranarak %99 luk bir katılım sağlamaktadır. Türkiye’de bir kısır döngü vardır. Maalesef iktidar partisi STK ların karşısına pek çıkmak istememektedir. Sayın Başbakanın tutumunda görüldüğü üzere diğer parti adayları ile yan yana gelinmemektedir. Önceden televizyonlarda çok güzel görüntüler izlerdik. Özal ile Demirel, Ecevit ve Erbakan yan yana medeni bir şekilde tartışırlardı. Maalesef Başbakandan sonra böyle görüntüler tarih oldu. İnşallah Başbakanımız bizim bu özlemimizi giderecek geri adımlar atar, canlı yayınlara çıkar. Bizler illerde bunu gerçekleştirelim diye düşündük, İzmir de olduğu gibi…
İktidar katılımda bulunmasa da muhalefet yan yana gelebiliyor. Kocaeli’nde de çok ümitliydik, tüm muhalefet partileri ve diğer partiler notlarını almış ve iştirak edeceklerini söylemişlerdi. Herhalde ajandalarda bir problem oldu. Bizler STK lar olarak bu kısır döngüyü kırmaya kararlıyız. Sonuç olarak siyasetçilerimizin yanlışlarının bedelini de, artılarını da bizler ödüyoruz. Üyelerimiz ve bu kentte yaşayan halkımız bizlere güveniyor ve inanıyor. Bizler doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz. Bizler müvekkiliz, onlar vekillerimizdir. Biz asılız, onlar geçicidir. Halkımızı bilinçlendirip, bilgilendirip bu boş koltukları dolduracağız. Koltukları boş bırakanların sandıkları boş, bu koltukları dolduranların sandıkları oy ile dolduracaktır. Bu sebepten bizler daha davet etmeden onların toplantı ne zaman diyecekleri zamanlar çok uzak değildir. Bizler özgürce yanlışlara karşı çıkıp, doğrularımızı söylemeye devam edeceğiz. Toplantıyı izninizle açmak istiyorum. DSP Büyükşehir adayı Sayın Selman Gürpınar’a sözü vermek istiyorum.
Selman Gürpınar: Herkese iyi akşamlar. Bizler parti olarak kMM toplantılarını önemsiyoruz. Ve buraya katılan STK ların ve temsilcilerin fikirlerini alacağız ki, bizlerde kendi politika ve planlarımızı, kentimiz için faydalı olacak istekleri öğrenebilelim. Bu bağlamda kMM önemli bir görev yürütmektedir. Bahri başkana teşekkür ediyorum. İsterdik ki, diğer partilerin adayları da burada olsun. Onlar bizden, bizlerde onların fikir ve projelerinden faydalanalım. Kocaeli’nde belediyecilik anlamında sorunlar yumağı olduğunu düşünüyorum. Ve bu sorunları nasıl çözebiliriz diye düşünüyorum. Ben şahsen 2 senedir DSP il başkanlığı görevini yaparken, taşın altına elimi sokup Büyükşehir adayı oldum. Beni tanımayanlar için kendimi tanıtayım. Kocaeli barosuna bağlı olarak Avukatlık görevini icra ediyorum. !984 İzmit doğumluyum. Siyaset için genç bir yaş olarak düşünebilirsiniz. Ömrümüz yettiğince siyasi hayatı ve düşüncelerimizi sizlerle birlikte yaşatacağız. Öncelikle projelerimizden bahsetmek istiyorum.
Büyükşehrin en büyük sorunu ulaşımdır. Bende birçok insan gibi şoförlük yapıyorum ve birçok sıkıntı ile karşı karşıya geliyorum. Ulaşım ile ilgili olarak 5-10 yıllık geçici planlar değil bizim çocuklarımız hatta torunlarımız sıkıntı çekmemelidir. 1.5 milyon nufüsu olan Kocaeli’nde yerleşim İzmit Körfezi etrafı ve tepelerdir. Sadece düz arazi Kandıra ve Kartepe’de yer almaktadır. Merkezde bulunan düz arazi ise karayolu ve raylı sistem ile vatandaşımızın sahil ile ulaşımı engellenmektedir. Ayrıca ilimiz Avrupa ile Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olduğundan günlük insan giriş çıkışı ile trafik çilesi yaşanmaktadır. Bugüne baktığımızda Büyükşehir Belediyesi ulaşımda sınıfta kalmıştır. Bizler bu sorunu üç boyutlu olarak ele alıyoruz. D-100 ve otoyol dışında daha kuzeyden geçen bir çevre yolu düşünmekteyiz. İstanbul- Ankara istikametinde gidenlerin şehrimize uğramadan trafiği rahatlatması açısından bir ihtiyaçtır. Ama bu planın gerçekleşmesi için merkezi yönetim yani hükümete Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin planı ısrarla talep etmesi gerekmektedir. Son dört senede hızlı tren projesi ile şehrimizdeki raylı sistem taşımacılığı sekteye uğramıştır. Yapılan proje şehirlerarası taşımacılık için yapılmaktadır. Hafif raylı sistem gündemdedir. Bizce şehrimize entegresi hayli güçtür. Neden derseniz, demin dediğim gibi düz olan coğrafi kısımda D-100 ve raylı sistem konumlanmıştır. Hafif raylı sistem şehrimizin neresine entegre edilecek bu önemlidir. Gebze-Karamürsel için konuşacak olursak hafif raylı sistem belli bölgelerde sekteye uğrayacaktır. DSP olarak Kocaeli’nde bir yer altı metrosu inşa edilmelidir. Bir an önce proje hayata geçirilmelidir. Hem İstanbul, hem Kocaeli ulaşımı rahatlayacaktır. Tabi ki, proje hem masraflı, hem de uzun sürecek bir projedir. Birde şehrimizde olup yeteri kadar kullanamadığımız deniz ulaşımı var. Seferlerin artırılması ve yer altı tünelleri ile sahile ulaşımın kolaylaştırılması ile karayolu yükü azalacaktır. Ve son olarak Cengiz Topal Havayolunu firmaların ve insanların tercih etmemesi sebebi ile milyonlarca liralık harcamalar hedefe ulaşmamış bir havayolumuz mevcuttur. Atıl kalmamsı için değerlendirilmelidir. Teşekkür ederim.
Bahri Odabaş: Saadet partisi adayımız aramızdadır. O yüzden iki tur şeklinde konuşmalarımızı yapalım. Selman Beye teşekkür ediyorum. Ve sözü Saadet Partisi Büyükşehir Belediye adayı Birol Aydın’a veriyorum.
Birol Aydın: Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Seçimlerin, 1.750 milyon Kocaeli vatandaşımızın umutlarının yeşermesine, hayallerinin gerçekleşmesine vesile olmasını istiyorum. Geç kaldığımız için kusurumuza bakmayın. Meramımızı, düşüncelerimizi 5-10 dakika içinde sizlere anlatmaya çalışacağım. Eşit olmayan imkanlar sebebiyle, bizlerde yapılan toplantılara katılarak reklam ve çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Burdan Gölcük’e geçeceğiz. Bu sebepten şimdiden haklarınızı helal ediniz. Seçime giren tüm siyasi parti adayları bu şehrin iyiliğini, güzelliğini ister, kimse kötülüğünü istemez. Bizler komşularımız, hemşehrilerimiz bu şehirde nefes alıp veriyoruz. Bu şehirde geleceğimizi inşa etmek umutları ile buralara tutunuyoruz. Dolayısı ile aynı apartmanda yaşayan insanlar gibi bir sürü farklılıklarımız var. Benim mutluluğum aşağıdaki komşumun mutluluğundan geçiyor. Bu binada artık giderler var, bu binadan 3-4 gün kapımı kapatıp uzaklaşabilmeliyim. Kapıcının parası var… Bir binada herkes huzurlu ise mutludur. Partilerimizde bu kapsamda hareket etmektedir. Seçmenimizde sandığa gittiğinde seçtiği parti ile 5 yıllık bir sözleşme yapıyor. Oy isteyen ve veren için iyi niyet çok önemlidir. Ama şehrimiz için yeterli değildir. İnsan hayatı içinde nasıl bir planlama yapıp bir şeyler için mücadele ediyorsak bir şehrin inşası için, huzur ve iyiliği için planlama yapılmalıdır. Mevlana Hazretlerinin bir sözü var; ‘’ Aç insan yıllarca ben yedim dese yemiş olmaz, Susuz insan su içtim dese su içmiş olmaz.’’ Aç insanın yemiş olması için lokmanın boğazından inmesi gerek, susuz insanın susuzluğunu gidermesi için suyu yudumlaması gerek. İnsanımızı, mahallemizin, kentimizin problemleri iyi niyetlerle, projelerle, vaatlerle çözülecek işler değildir. Burada irade vizyon ve yapılanma lazımdır. Zihniyet önemlidir. İnsana, doğaya, çevreye, size emanet edilen bütçeye nasıl baktığınız önemlidir. Ultra mega proje zihniyet dönüşümüdür. Bir başka deyişle arızalı bir tezgahın başına ne kadar iyi bir insanı oturtsanız da iyi üretim alamazsınız. Geçmiş 10 yılda yapılanlarla gelecek 5’te yapılacaklara bu pencereden bakmalıyız.
Bir Kocaeli fotoğrafı çekip gerçeği görmeliyiz. Burası Sivas, Trabzon, Bursa, Kayseri değil, Kocaeli Kocaeli olduğu için Anadolu’dan göç almakta, ben Gümüşhaneliyim, oralarda olmayanlar burada olduğu için buradayız. Peki Kocaeli’de ne var? Sizlere 5 özellik saymak istiyorum. 1-Ulaşım; Deniz, Hava,Kara ulaşımı hayatın canlılığı ve ticaret açısından önemli, 2-İklim; Türkiye’de 4 mevsimi yaşayan bir kent, 3-Verimli Arazi ve Dağlar; 4-Başka yerde olmayan Körfezimiz ve denizimiz var. Öbür tarafta Karadeniz sahilimiz var. 5-Sanayimiz var. Sanayi demek istihdam demek, üretim demek, refah demek, ekonomik imkanlar demektir. Bir uçtan bir uca bir saatte Kandıra, Karamürsel, Gebze’ye 45 dakikada intikal edebiliyorsunuz. Bunları göz önüne alınca hizmet götürülecek alanların süratle müdahale edilebilir.
Bütçemizi nüfusa göre orantıladığımızda Türkiye’de 1. Sıradayız. Bu önemli. Neden derseniz? Almanya 1950-1960’larda Japonya 1960-70’lerde Kore 1975’den sonra 10-15 yıllık periyotlarda atılımlarını gerçekleştirmişlerdir. Bu sebepten Almanya’nın Hamburg kenti Kocaeli’ye çok benzemekte, 10 yıldır yapılan yenilikler aynı hızla 50 yıl daha sürse şimdiki Hamburg olamaz. 10 yılda neler yapıldı yapılmadı oralara girmek istemiyorum. Bizler kendimizi sizlere anlatmaya geldik. Bu bütçeyle yapılanların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bizlere soruyorlar mega projeniz nedir diye, mega proje dediğiniz nedir? Kime göre mega projedir? Arabası olmayan için otopark problemi mi? İşsiz gençler için iş imkanı mı? Engelliler için ailelerinin yükünü hafifletecek onları hayata bağlayacak projeler mi? Bir başka vatandaşımız için sanat, tiyatro, eğlence… İki liralık dolmuş parasını nasıl vericem diye düşünen bir vatandaş mıdır? Bu sebepten herkesin derdi ile dertlenmeli, herkesin derdine nüfus edecek, hafifletecek olan mega projedir. Arapların dediği gibi ‘Tecrübe edilen şey tecrübe edilmez.’ Akrebin soktuğu, ateşin yaktığı gibi…
10 yılda malum sebeplerle yapılamayan, 5 yılda nasıl yapılacaktır? 2014 Türkiye’sinde yeni belediyecilik anlayışı lazımdır. 1994 yılında Refah partisinin yapmış olduğu yol, su, kaldırım, park, bahçe, ramazan etkinlikleri, festival gibi etkinlikler devam etmektedir. Belediye başkanlarımız yurt dışına çıkmakta, orada yapılanları taklit bile edememektedirler. Sen şehreminisin, sen başkansın, sen şapka püskülü değilsin, o şehirde tüm nefes alan canlılardan vekalet istedin, görev istedin, belediye makamları rant ve gelir elde etme yeri değildir. İnsanları memnun edecek icraatlar yaparak şehri dönüştürmek zorundasın. İnsanlar nasıl üstüne başına, evine, ofisine bir düzen getiriyor önem veriyorsa şehirde bu ihtimamı ister.
Bizler için belediyecilik anlayışı, yapılan işin beğenilip, Allah razı olsun denilmesidir. Bizler için makamlar, mevkiler hizmet yeridir. Şehrimiz, o şehrin dinamikleri, mimarlar, mühendisler, üniversite ve STK lar ile inşa edilmelidir. Söylediklerimizi yapmak için; ufuk, vizyon, derinlik, bereket ve dertlenmek lazımdır. Seçimlerin Kocaeli’mize hayırlar, bereketler getirmesini umutları yeşertmesini temenni ediyorum. Hepinize teşekkür ederim.
Bahri Odabaş: Sorusu olan varsa alalım ondan sonra sizi göndereceğim.
Numan Gülşah: Sayın Aydın, şuana kadar tam olarak ne yapacağınızla ilgili bir şey söylemediniz. Bizim için vatandaşımızın beğenmesi yeterli dediniz. Ben Çekül vakfı Kocaeli temsilcisiyim. Türkiye’de en gelişmiş 3 il, Bursa, Kayseri ve Gaziantep’dir. Neden diye soracak olursanız, orada belediye başkanları STK lara va halka danışıp beraber sorunlara sahip çıkıp çözmektedir. Tarihlerine de coğrafyalarına da böyle sahip çıkmaktadırlar. Bu kenti yönetenler halka sormadan hep bir şeyler yaptılar. Bizler gibi insanlar karşı çıktığında hep ortalık karıştı. Böyle olaylara izin verecek misiniz? Az önce Gümüşhaneliyim demiştiniz. Türkiye’nin dört bir yanından ilimize gele insanlar İzmitliyim demezler. Bu sebepten Kocaeli’lik ruhu yok. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Birol Aydın: Bir şehirde Gebze’den Karamürsel’e herkes Kocaeliliyim demelidir. Bu ulaşım ve kültürü entegre etmekle mümkündür. Detaylı olarak konulara değinmedim süre meftunundan dolayı ama, bu şehirde yaşayan herkes geleceğe umutla bakmalıdır fakat bunu tek başına Saadet partisi yapamaz. Şehrin dinamikleri ile beraber hareket edilmelidir. O yüzden başta apartman örneğini vermiştim. Burada 10 isteği yazmışsınız onu imzaladım, bu istekleri yapamayacak kişi başkan olmamalıdır.
Ünal Arslan: Hiçbir partiye üye değilim. Esnafım. Vatandaş olarak şunları söylemek istiyorum. İzmit’i yönetenler şimdiye kadar sorumluluklarını yerine getirmemişlerdir. Küçük sorunları çözemeyen siyasiler, büyük projelerde nasıl başarılı olacaklar? Siyaset okullarında eğitim aldılar, sosyal belediyecilikle İzmit’i yöneteceklerini söylediler. Bizlere kulak vermediler. Bunun hesabını verecekler. Şehrimizi fırın cenneti yaptılar. Buralardan çıkan dumanlarla çocuklarımız, hayvanlarımız zehirlendi. Şikayet ettik olmadı. Temiz hava alma hakkımızı aldılar. Ulugazi ilkokulu çevresinde kaldırımlarda bulunan kafelerden yürümek mümkün değil, şehri rant bölgelerine ayırdılar. Zabıtasını yönetemeyen başkan İzmit’i nasıl yönetecek soruyorum. Meclis üyeleri hatırla belirleniyor. Kabiliyeti ve bilgisi olmayanlar şehrimizi yönetmeye talip oluyor. Söyleyeceklerim bu kadar. Toplantıyı düzenleyenlere ve dinleyenlere teşekkür ederim.
Birol Aydın: Arkadaşımız soru sormadı. Belli tesbitler de bulundu. Bizler için bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bizler üzülsek dahi başkalarını üzmemeliyiz. Sadece bu şehirde yaşayanlar değil, ülkede beraber yaşamaya mecburuz. Birbirimizi anlayama biliriz, ama birbirimize tahammül etmek zorundayız. Eminönün de yem yiyen güvercinler arasında bile bir düzen vardır. 52 milyon seçmenimizi yürekten Saadet Partisine oy vermesini istiyorum. Çünkü bana göre dünyada da ahrette de kurtuluş buradadır. Ama biliyorum herkes Saadetli olamaz. Ama insanlarımız birbirini üzmek için yeni ergümanlar oluşturmaktadır. Bunu yapmayalım. Herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı akşamlar.
Bahri Odabaş: Başkanım sanırım iki şeyi söylemek yeterli diyalog ve işbirliği, net projeler anlatmadınız ama zihniyet değişikliğinden bahsettiniz. Hiç kimseyi dışlamadan problemleri çözmek amacımız olmalıdır. Toplantılarımız her ay devam etmektedir, bekliyoruz. Seçimden sonrada görüşmek üzere teşekkür ediyoruz. DSP İzmit Belediye Başkan Adayı Gazanfer Seyhan beye sözü vermek istiyorum. Buyrun.
Gazanfer Seyhan: Kendimi sizlere tanıtmak isterim. Serbest muhasebeci mali müşavirim. Kars doğumluyum. 7 yaşından beri Kocaeli’nde ikamet etmekteyim. 1994 de CHP ile siyasi hayata atıldım. Meclis başkanlığı ve başkan vekilliği yaptım. 3 yıldır DSP de siyaset yapıyorum. Evli 2 çocuk babasıyım. Maalesef ülkemiz çok kötü yönetilmektedir. Genel politikaya baktığımızda 218 milyar dolar iç dış borçla aldıkları yönetimde 750 milyar dolar iç dış borçlanma vardır. Ayakkabı kutuları, oğullarla telefon konuşmaları yapılmaktadır. Ülke maalesef kötü yönetilmektedir. Yerele baktığımızda 26 milyar dolar yani 52 katrilyon ilimize para gelmiştir. Ortada ne var. 3 köprü yollar, laleler, çiçeklerle iş vaadleri ile insanımız kandırılmaktadır. Sosyal belediyecilik anlayışı yoktur. Bizler geldiğimizde halk ekmek fabrikası kuracağız. Sessiz çoğunluğun sesi olacak gereğini yapacağız. Menderes tek başına iktidar oldu. Demirel ve Özal’ı gördük. Bugün bunları da görüyoruz.
Bölgemizin en büyük sorunu ekonomik sorundur. İlimize milli hasıladan ciddi paralar gelmektedir. Ama bölge insanımıza yansıtılmamaktadır. DSP olarak Ecevit’in siyasi ahlakını, siyasi duruşunu, siyasi cesaretini ve Sayın Genel Başkanımız Masun Türker’in vizyonunu ve bilgisini almışız. Ben Gazanfer Seyhan olarak meclis komisyonlarında bulundum. Komisyonlarda önemli olan plan ve bütçedir. Belediyecilik noktasında kendimi yeterli görüyorum. Söylenecek çok şey var. Turizm, ekmek fabrikası, ucuz toplu konutlar 35-40 bin liraya, öğrencilerimiz için sosyal tesisler yapacağız. Kısacası halktan aldıklarımızı halka vereceğiz. Teşekkürler ediyorum.
Selman Gürpınar: Kocaeli’nde yaşamasal sorunlarımız var. Su sorunu bunların başında geliyor. Yuvacık barajı suyunun yetersiz olması, sapanca gölünün çekilmesi ileriye yönelik vahim olaylardır. Hangi parti olursa olsun, bizler insanız ve yaşamsal kaynaklar önemlidir. Su sorunun nufüs ile ilgisi yoktur. Her yerde satılan şişe suları sebebi ile fazla depolama yapılmakta ve doğal su havzaları doğal kaynakların yok edilmesi ve denetlenmemesi sonucu bu sorunlar yaşanmaktadır. Bir diğer konumuz ise hastanelerdir. Kocaeli’nde tam teşekküllü Kocaeli Tıp Fakültesi ve Derince Araştırma Hastanesi dışında hastane yoktur. Karamürsel’den, Kandıra’dan vs. ulaşım için ambulans helikopterler alınmalıdır. Bir diğer sosyal konumuz ise evcil hayvanlar ve hepimizin sahibi olduğu sokak hayvanlarıdır. Sağlık ocaklarında aile hekimliğinin yanına yakınına veterinerlik hizmeti verecek üniteler kurulmalıdır. Zabıta eline bırakılmadan halkımız bu noktalara hayvanları götürmelidir.
Birde her ilçemizde olduğu gibi otopark sorunu için kamulaştırma yapılarak merkezi yerlerde geniş ve ucuz otopark projeleri belediye tarafından yürütülmelidir. Gazanfer beyin bahsettiği halk ekmek projemiz ile halkımız ekmeği 1 liraya değil 30 kuruşa yiyecektir. Belediye bünyesindeki çözüm masalarını mahallelerde kurmak ve muhtarla birlikte mahallede bir belediye mensubu ile sorunların çözümü için halkımızı buluşturmaktır. Kadın sığınma evlerini sadece boşanan yada şiddet gören kadınlarımız için değil, kimsesi olmayan, çalışamayanlar, yaşlılar için ve ekonomik sorunlar yaşayanlar kadınlarımız için her ilçede yapmayı planlıyoruz. Bu proje Dünya Kadınlar Örgütü fonlarından gayet rahat bir biçimde karşılanabilinir. Kent tarihimiz korunmalıdır. Çevre kirliliği yaşam için önemlidir.
5-6 yıl öncesine kadar kokan bir denizimiz vardı. Temizlenmesi de bir çözüm değildir. Yapılan limanlaşma çalışmaları Kocaeli yavaş yavaş Avrupa’nın lojistik merkezi haline getirilmek istenmektedir. Sularımız liman yapımına müsait olduğu için hükümet bunu kullanmaktadır. Neden limanlaşmaya karşı çıkmayalım ki, tüm yükü, kirliliği, trafik çilesini bizler çekeceğiz. Teşekkürler.
Sevcan Tamer: Adayımız çok güzel şeyler anlattı. Her yerde vaadler havada uçuyor. Ama bence önemli olan vaadlerden ziyade insanların sizlerden sıcaklık alması sizdeki samimiyeti onlara geçirmenizdir. Halkımız için makam, mevkiniz ve titriniz önemli değildir. Verilen vaadler her zaman tam anlamı ile yerine gelmese de, zaten seçildiğinizde herkes gibi sizlerde yapılması gereken hizmetleri yapacaksınız. Başkanımız çok genç Onun için avantaj mı? Yoksa dezavantaj mıdır? Kendisini tanıyoruz. Şehrimizin çocuğudur, buda bizleri mutlu ediyor. Bir İzmit çocuğu olarak bu isteklerinizi bir gün gerçekleştirmenizi temenni ediyorum. Neden İzmit’in önemli kurumlarında bir İzmit’li olmasın. Hak ettiğini düşündüğüm için söyledim. Bu toplantı içinde Bahri beye teşekkür ediyorum. Herkese iyi akşamlar.
Selman Gürpınar: Sevcan hanıma iltifatları önemli teşekkür ederim. Kendime güvenerek aldığım bir yoldayım. Siyaset hayatına 25 yaşında başladım. İlçe başkanlığı ardından il başkanlığı ve milletvekilliği adaylığım oldu. Şimdi de Büyükşehir Belediye adayı olarak devam etmekteyim. Maalesef gençlerimiz siyasetten uzak duruyorlar. Onları siyasete kazandırmak, yakınlaştırmaya çalışıyoruz. Şimdi bu yaşlarda siyasetin içinde olmamız, ileride siyasi hayatımızda bizler için bilgi ve deneyim olacaktır. Teşekkür ederim.
İlkim Kılıçaslan: Otizm derneği olarak engellilerimizin sorunları ile ilgili olarak bir projenizi öğrenmek istiyoruz?
Selman Gürpınar: Evet var. Ama süreden dolayı bahsedemedik. Seçim beyannamemizde belirttiğimiz gibi bir Engelliler Bakanlığı kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün nereye giderseniz gidin engelli vatandaşlarımız düşünülmemiştir. En basiti bankalarda bulunan ATM lerde engelliler için para çekme yeri yoktur. Bunlar yapılamayacak şeyler değildir. Bu sebepten önemsiyor ve bakanlık bünyesinde çözüleceğine inanıyoruz.
Soner Kılıç: Sayın başkan kent birliği konusunda siz bir İzmit’li olarak ne düşünüyorsunuz? Kent ve kentli olma kültürü ile ilgili söyleyecekleriniz nelerdir.
Selman Gürpınar: Sizler için önem arz eden bu konu benim için önem arz etmemektedir. Bizler Kocaeli’nin tamamına hitap ediyoruz. 2009 seçimlerinde valilikçe yapılan bir araştırmaya göre nufüs 1.521 bindir. Kocaeli nufüsuna kayıtlı 500 bin kişi vardır. Bu bağlamda düşündüğümüzde 1 milyon kişi dışarıdan göç eden vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Be sebepten Kocaeli gerçekten bir metropol bir kenttir. Aynı havayı, suyu, hayatı paylaşmak zorundayız. Bir bütün olarak bakmalıyız.
İsmail Çoruh: İzmit Thökely İmre Dostluk Derneği olarak Kocaeli’nin dünyaya açılan bir kapısıyız. Öncelikle bunu sizlerle paylaşmak istedim. Dünya da kentler kent meydanları ile tanınırlar. Kocaeli’nde böyle bir alan yok. Bırakın şehrimizi İstanbul, Ankara’da böyle bir meydan yok. Perşembe alanımız bir kent meydanı olabilir. Ama bugün hizmet, kar ile eşdeğer tutulmaktadır. Ama değildir. Belediye hizmetleri belli periyotta ve kalitede olmalıdır. Avrupa’da ulaşım sorunu 50 yıl önce çözüme ulaşmıştır. Birde bugün Kocaeli’nin yemyeşil olması gerekir, neden derseniz 1 metrekare alana 40 ağaç düşmektedir. Peki bu ağaçlar nerededir. Numan bey Gaziantep’den bahsetti. Belediye Başkanı Celal Doğan hangi partiden olduğu önemli değil, 8 km uzunluğunda kent merkezinde kente bir park kazandırmıştır. Birde İzmit’te daha önceki dönemde yapılmış olan yağmur suyu toplama projesi bugün yapılan Valilik binası sebebi ile kesintiye uğramış ve atıl durumdadır. Yağmur suyu park bahçeleri sulamak için ve yangın söndürmede çok önemlidir. Başkan adaylarımıza başarılar dilerim. Teşekkürler.
Selman Gürpınar: Kent meydanı önemli fakat bizdeki kent meydanı ile Avrupa’daki kent meydanı anlayışı farklıdır. Orada trafiğe kapalı sadece halka ait, gezi ve dinlenme alanı olarak yapılmıştır. Cumhuriyet zamanında projeler yapılmış fakat kent meydanı bilinci olmadığı için uygulanmamıştır. Bugün bu sebepten trafik sorunu ile karşı karşıyayız.
Zayid Mollarecep: Başkan adaylarımıza sormak istiyorum. Ben şahsen özel hastanelerin, devlet hastanelerine dönüşmesini istiyorum. Tamamen ranta dayalı çalışmaktadırlar. Eğitim ve sağlığın devlette kalması halkın alehine olacaktır. Adayımız Bülent Ecevit’in dürüstlüğünden bahsetti. Ama kime göre dürüst, bana göre dürüst değildir. Mecliste hatırlarsanız, Merve Kavakçı hakaretlere uğramıştır. Sizin için demokrasi de bizler için demokrasi olmayacak mı? Ben bunu istiyorum. 58 yaşındayım. Bu ülkede vatandaş olarak ne hizmet gördük ki, hırsızlar her dönemde var. Ama şuan vatandaşlarımız üzerinde farklı oyunlar oynanıyor. Benim söylemek istediklerim bu kadar herkese dinlediği için teşekkür ederim. İyi akşamlar.
Ulvi Bakıcı: Eskişehir’de bir başkanımız var. Büyükerşan, örnek bir başkandır. Ekibi ile beraber iyi işler yapmaktadır. Bu işlerde ekip önemlidir. Ülkemizde bir kitap atıldığında dolar, borsa değer kaybederdi. Global sermayenin tuzaklarına düşmemeliyiz. Ülkemizde bir iktidar 10 yılı devirdimi illa ki, önüne engeller konuluyor. Dinlediğiniz için teşekkürler.
Selman Gürpınar: Arkadaşlar genel konular hakkında fikirlerini söylediler. İnsanların fikir ayrılıkları, farklılıkları olması sebebi ile farklı partiler vardır. Ama şunu unutmamak lazım bir kişi üzerinden eleştiri yaparak o partiye oy vermiş gönül vermiş insanlara haksızlık edilmemelidir. DSP olarak bu süreci bizler yaşadık ve binlerce, milyonlarca üyemizi kaybettik. Bugün Ak Parti de yöneticilerinin yaptıkları sebebi ile oy verenleri eleştirmeye hakkımız yok. CHP eleştiriliyor, Kılıçdaroğlu tek başına ne yapabilir sizlere soruyorum. Bugün DSP olmasaydı, ben sizlerin karşısında olmayabilirdim. Benim önemim ülkenin genç bir bireyi olarak, gençlerimizi siyasete çekmek örnek olmaktır. Bu sebepten partiler yaşatılmalıdır.
Numan Gülşah: Bu toplantıları önemsiyor ve katılımda bulunan sizlere toplantıyı düzenleyen Bahri beye şahsım adına teşekkür ediyorum. Selman beye ve Gazanfer beye başarılar diliyorum. Bugün en büyük sorunumuz su sorunudur. Düşünün tarihte ilk defa Çark deresi Karadeniz’e su taşıyamamış, yuvacık ve sapanca gölü su seviyeleri düşmüştür. Şuan ki, yönetim samimi olsa önlemleri alır ve gerekeni yapardı. Suyun gözleri, kaynakları üzerine dolu tesisleri kurdurmazdı diye düşünüyorum.. Herkese teşekkürler.
Bahri Odabaş: Bizler kimse gelmese dahi yaptığımız işin doğru olması sebebi ile toplantılarımızı sürdüreceğiz. 30 Mart seçimlerini ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor ve katılımınız için teşekkür ediyorum.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM :
MİLLETVEKİLLERİ :
Milletvekillerine telefon ve e-mail yolu ile davetler yapıldı.
MEDYA :
12 basın yayın kuruluşuna e-mail yolu ile toplantı bildirildi. Basın mensubu katılımı 5 oldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bahri Odabaş – Kocaeli kMM Hamalı