Yer : Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih : 08.02. 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- MAZLUMDER (Nuri KARAHANÇER, Yasin KARAKAYA, Ali KARAMUSTAFAOĞLU, Köksal SUNGURLU, Dilaver GÖĞDAŞ, Hasan Hüseyin ŞAHİN – Üye)
2- Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR – Başkan)
3- Kimder ( Okan ORAL – Üye)
4- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan, Erol ÜNLÜ – Sekreter)
5- Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği ( Nurettin YİĞİTOĞLU – Üye)
6- Enderun Eğitim Derneği (İsmail BİLLUR – Üye)
7- Birleşik Kafkas Derneği (Mükremin ÖNER – Başkan)
8- Mimar ve Mühendisler Grubu (Hasan ARPACIK, Turan BATMAZ, – Üye)
9- Ribat Eğitim Vakfı ( Habip KÜÇÜK – Üye)
10- İlim Yayma Cemiyeti (Mehmet GÜRBÜZ – Üye)
11- İlim Hikmet Vakfı ( Nevzat TERECİ – Üye)
12- Kökbir Derneği ( Zeynel Abidin KAYMAK – Başkan, Seçil ALTAY, Münevver ÇANGA, Mehmet ŞAHİN – Üye)
13- Kalem Eğitim Kültür Derneği ( Mekselina KÜRNE – Başkan)
14- Yeşilay Cemiyeti (Osman ÖZENÇ – Sekreter)
15- Anadolu Radyo Yayıncılar Derneği ( Sadi ÖZMEN – Başkan)
16- Alevi Kültür Merkezi ( Başak RENDE, Rüstem GÜMÜŞ – Üye)
17- Zehra Derneği ( Mustafa KARCI – Başkan)
18- Ensar Vakfı ( Hayri ÖZSARAÇ – Başkan)
19- Önyargısız İnsanlar Platformu ( Ahmet KÜÇÜKERCAN – Başkan)
20- Jeoloji Mühendisler Odası ( Adnan EVSEN – Başkan)
SENDİKALAR
1- Memur Sen ( Aydın KALKAN – Başkan)
2- Bem Bir Sen ( Mehmet KARAKAŞ – Başkan, Ahmet TAN – Başkan Yrd.)
3- Büro Memur Sen ( Hakan KİNİŞ – Üye)
KANAAT ÖNDERİ YOK
GÖZLEMCİLER YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 70 izleyici katıldı.
MEDYA
Tv Kayseri, Tv1, Kay Tv, Kayseri Gündem Gazetesi, Kayseri Anadolu Haber Gazetesi.
MODERATÖR: Mehmet ÖZHASEKİ – Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı
Konu: Sivil Toplum Belediye Başkan Adaylarıyla Buluşuyor.
1/ Mehmet ÖZHASEKİ: Şehirler yaşayan organizmalardır. Doğudaki şehirler küçük birer ilçe konumundalar. Şehirler arasında rekabet var. Doğru adım atıyorsanız şehir büyüyor, aksi halde nüfusta göç ediyor. Şehirlerin ufukları yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır. Kayseri şanslı bir şehir bu şehirde uyum var, farklı düşüncelerimiz olsa bile şehir ve ülke konumunda ittifak var. Şehrimizin çok eski geçmişi var, Hititler, Frigler, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıdan izler taşıyor. Kayseri 20. yy başında çevresindeki şehirlerden daha gerideydi. 1943 yılında Emin MOLU tarafından imar çalışmaları yapılarak eski şehrin üzerine yeni yollar yapılmıştır. 1950- 1960 arasında ülkemiz genelinde olduğu gibi şehrimizde de gecekondulaşma yoğundu. 1980 – 1990’lı yıllarda şehrimizin yarısı gecekondu idi. Bu sorunun çözümü için Eskişehir gecekondu önleme bölgesi projesi uygulamaya kondu. Şehri zamanla doğuya doğru kaydırdık. Doğal gazı şehrimize de getirerek hava kirliliğini büyük oranda azalttık Göreve geldiğimiz günden bu güne parkları düzenledik, mesire alanlarının sayısını artırdık, 4000 yeni cadde açtık, 750 park yaptık, meydan, kazancılar, kapalı çarşı düzenlemesi yaptık. Tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı, hamamlar, eski evler restore edildi. Huzur evi ve yaşlı bakım evi yapıldı. Kaymek kursları açıldı, dünya ticaret merkezi, Kadir HAS stadyumu, spor sahaları, raylı sistem, harikalar diyarı şehrimize kazandırıldı. Bilim merkezi, Erciyes turizm merkezi, hal kompleksi, katı atık tesisi, çevre yol düzenlemesi, köprülü kavşaklar, alt ve üst geçitler, kentsel dönüşüm, gençlik merkezi, kadın yaşam merkezi, engelsiz yaşam merkezi, şehri derya projelerimizi de tamamlayarak Kayserimizi daha yaşanabilir bir şehir haline getireceğiz.
2/ Ahmet TAŞ: Belediyelerin Kayseri deki faaliyetleri oldukça başarılı. Sivil toplumla ilişkiler, kamu kurumları ile ilişkilerde hizmetlerin kolaylaşması yönünde başarılı diyaloglar var. Şehir içi ulaşım konusunda son yıllarda tıkanmalar ve yoğunlaşmalar var. Yapılacak alt ve üst geçitlerle ve başkaca alternatifler oluşturarak bu yoğunluk ve trafik sıkışıklığı bir an önce giderilmeli. Ayrıca başkan adaylarının kMM toplantılarına katılarak projelerini sivil toplumla paylaşması milli iradeye bir katkıdır. Seçilecek olan belediye başkanlarının sivil toplum ve halkla belli aralıklarla bir araya gelerek icraatlar ve sivil toplum faaliyetleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmaları yönetici sivil toplum diyaloğu açısından büyük önem arz etmektedir.
3/ Adnan EVSEN: Bir kez daha Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Mehmet ÖZHASEKİ başkan olduğu günden bugüne kadar olan yapmış olduğu icraatlarınız ile genelde başarılı bir başkansınız. Sayın başkanı şehircilik, turizm, sağlık, spor ve imarlaşma çalışmaları açısından gayet başarılı buluyorum. Ancak şehir trafiğinin günün belli saatlerinde pik yaparak tıkanması konusunda, alt-üst geçit, yan ve paralel yollar, tek yön yollar, ışıksız kavşaklar yapılması konusunda yetersiz buluyorum. Kendisine bundan sonraki belediyecilik hizmetlerinde başarılar diliyorum.
4/ Başak RENDE: TC vatandaşıyım burada kendimi yabancı hissediyorum. Halk çok katı, kültürümü yaşayamıyorum. Bu kutuplaşma sizi rahatsız etmiyor mu? Yapımına başlanan cem evi inşaatı neden bu kadar uzun sürdü. Kayseri de kiliseler camiye çevrilmiş bu yapılan kilise cinayetidir, dayatmadır. Ayrıca ilde kadına şiddette var. İş alanlarında kadına yeterince yer açılması gerekiyor.
5/ Turan BATMAZ: Raylı sistem üzerinde trafiğin tıkandığı yerlerde bir an önce gerekli önlemler alınarak hayata geçirilmeli. Halkın hafta sonları piknik yapabileceği alanların sayısı artırılmalıdır. Ayrıca şehirde yapılacak binaların zemin ve bodrum katlarına otopark yapılması mecburi tutulmalıdır. Tarihi eserlerimizin etrafını sarmış bulunan yapılar yıkılarak bu eserlerimiz açığa çıkarılmalıdır. Fakir ve muhtaç aileler için barınma yerlerinin sayıları artırılmalıdır. Kayseri gençliğinin kültür sanat faaliyetlerinde bulunacağı kültür merkezleri yapılarak gençlerimizin buraları aktif kullanması için buralar cazip hale getirilmelidir. Sivil toplum kuruluşları için bir arada bulunabilecekleri bir kompleks yapılarak STK’ların daha verimli çalışmalar yapmasına olanak sağlanmalıdır.
6/ Ahmet KÜÇÜKERCAN: Şehirler halksız olmaz, halklarında kaynaşması lazım. Gençlik merkezileri ile toplum kaynaştırılmalı. Şehir meydanına bir kürsü konulmalı, halkla yönetim birbiriyle kaynaşmalı.
7/ Habip KÜÇÜK: Kent yönetiminde sivil toplum kuruluşları da temsil edilmeli. Sivil toplum kuruluşlarının toplantı ve hizmetlerini daha rahat bir ortamda yapabilmeleri için yer tahsis edilmelidir. Şehrimizdeki yeşil alanların ve yaşam alanlarının sayısı artırılmalıdır. Yaşanan trafik sorunu özellikle önemli kavşaklarda alt ve üst geçitler yapılarak çözülmeli. Ayrıca belediyenin şeffaflığı artırılarak hesap verebilir bir yönetim anlayışı güçlendirilmelidir.
Ortak sonuç: YOK
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 22 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 8 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler: Ferhat ÇAKIR Kayseri kMM hamalı