YER: PAZARCILAR DERNEĞİ
TARİH: 08. 02. 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ ZİÇEV (Mehmet Güleç – Başkan)
2/ Azadi İnsiyatifi ( Atik Okuyucu – İl Temsilcisi )
3/ Tüm İşçi Emeklileri Derneği ( Mehmet Kayabaş – Başkan )
4/ Harput Der ( Kazım Atıcı – Başkan )
5/ İlim ve Hayra Hizmet Vakfı ( Resul Şahin – Yön. Kur. Üyesi )
6/ İpekyolu Derneği (Abdülkerim Avanos– Başkan )
7/ Rahim Ataş ( Belediye Meclis Üyeleri Derneği – Başkan )
8/ Emlakçılar Derneği ( Mehmet Kıran – Başkan )
9/ Bingöllüler Derneği ( Suphi Döner – Başkan )
10/ Pazarcılar Derneği ( İbrahim Özdemir – Başkan )
MESLEK ODALARI Katılım Olmadı
SENDİKALAR Katılım Olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
M. Milat Özçelik
Mehmet Kılıçtepe
GÖZLEMCİLER
1 / Turan Çelik ( BDP İl Başkanı )
2 / Naim Aydoğan ( DP İl Başkanı )
3 / İbrahim Hacıbekiroğlu ( SP İl Başkanı )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım olmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım Olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
Sermin Balık ( AK Parti Milletvekili )
Şuay Alpay ( Ak Parti Milletvekili )
DİĞER KATILIMCILAR 10 izleyici gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kanal E
2 / Kanal 23
3 / Kanal Fırat
4 / Kanal 5
MODERATÖR Mehmet Güleç ( ZİÇEV Başkanı)
KONULAR
GENEL KONU:
YEREL KONU:
Belediye Başkanından On İstek
KONUŞULANLAR
1 / Mehmet Güleç: Biz Elazığ kMM katılımcıları olarak, isterdik ki bizler tarafından hazırlanan ‘‘Belediye Başkanından On İstek’’ anket sonuçlarını bütün adaylarla birlikte burada tartışalım. Aynı şekilde 120 den fazla STK’ ya sms atılmasına rağmen katılım oldukça az. Biz istiyoruz ki, bütün STK lar bu tür konulara daha duyarlı olsunlar. Gelsinler burada muhataplarıyla birlikte bu konuları konuşsunlar, tartışsınlar. Bizler gelen üç belediye başkanı adayımızla ve mevcut hazirunla bu tartışmayı yürüteceğiz. Mesele Elazığ’ ın meselesidir, dolayısıyla hepimizin sorunudur. Bu sonuçta siyasi bir yarıştır ve sadece bir galibi olacaktır. Bizlerin de seçilecek olan kişiye hakkaniyet ölçüsünde tavsiye ve eleştirilerimiz olacaktır.
2 / Abdullah Şekeroğlu: Biz Demokrat Parti olarak Elazığ’ ın ve Elazığlının ne kadar yalnız bırakıldığını yıllardan beri biliyoruz. Zamanında partimin Elazığ’ a kazandırdıkları aşikardır. Bugün de yerel yönetime talip biri olarak karşınızdayım. Hep şunu söylerim Elazığ’ da hizmete talip olmadan önce samimi olmamız gerekirdi. Çünkü samimiyet olmadan kararlılık olamaz. Burada hepimizin ortak görüşü Elazığ’ ın yalnız bırakılışıdır arkadaşlar. Yıllardır hangi parti gelirse gelsin Elazığ’ ı bir deney tahtası olarak kullanır ve sonra istediklerini alır ve giderler. Sonra da Elazığ’ ın o naif insanını bir sonraki seçime kadar yalnız bırakırlar. Bizlerde sefil ve perişan bir halde bizden geri olan ve zamanında bize bağlı olan şehirlerin ilerlemelerini seyreder dururuz. Kalkınmada öncelikli bölgede adımız geçer ama insanımız geçmez. Oy veren vatandaşın oy karşılığında hizmet bekleme en doğal hakkıdır. Seçilen insanda ‘‘ya ben seçildim ama yanımdakilere söz verdim, onları nasıl işe alacam, onlarla nasıl bölüşeceğim. ’’ gayretine düşmesinler. Oysa olması gereken başlarını ellerinin arasına alıp, Elazığ’ ın acil istekleri nelerdir ve ben nasıl Elazığ’ a hizmet edebilirim olmalıdır. Ben başkan seçilirsem ilk projem Elazığlılara somut bir şeyler vermek olacaktır. Elazığlıların ruhunu rahatlatabilmeliyim bunlar zor şeyler değil. Elazığ isterse küçük taşlarla büyük kayaları yerinden oynatabilir. Şayet seçilirsem işimin çok zor olduğunu da biliyorum. Biz azınlığı memnun eden ve çoğunluğa eziyet çektiren bir anlayışı belediyeden içeri sokmak istemiyoruz.
3 / Mehmet Özcan: Ben öncelikle böyle bir platformu hazırlayan ve bizleri bir araya getiren Elazığ kMM’ ye teşekkür ediyorum. Ben BDP Elazığ Belediye Eş başkan adayıyım. Çünkü bizde eş başkanlık sistem vardır. Bu eş başkanlık sisteminin temelinde kadın olgusu yatmaktadır. Biz kadın eli değecek her şeyin ne kadar güzel olacağını ne kadar temiz olacağını ve ne kadar şeffaf olacağını biliyoruz. Evde yemek yapan, temizlik yapan ve çocuklara bakan klasik kadın anlayışının ötesinde, hem iş arenasında hem de siyasi arenada kadınında olması gerektiğine inanıyoruz. Bu seçim sürecinde Elazığ’ ı genel olarak ele almamız gerekiyor. Objeleri ve yaşam koşullarını iyi analiz etmemiz gerekiyor. Mevcut duruma baktığımız zaman görüyoruz ki geçmişte bizden geride olan şehirler şimdi Elazığ’ ı çoktan geçmişler. Bunun da sebebi bizim kendimizi sorgulamamamızdır. Elazığ hep iktidardan yana olmuştur. Ancak bugün iktidarın burada olmayışı ve halkla yüz yüze gelmeyişi kaçış mantığının bir sonucudur. Biz bugün burada Elazığ’ın sorunlarını tartışıyorsak bütün adayların burada olmasını gerekirdi. Bu aynı zamanda sivil toplumun siyasete bakış açısını da gösterir. Elazığ’ ın son 15 yıllık yönetimini göz önüne almak gerekiyor. Bunu iyi analiz etmemiz gerekiyor ki yeni yönetimi bu doğrultuda halkımızın hizmetine sunabilirim. Konun muhatapları burada değil ancak biz genelde eksik gördüklerimizi burada ele alacağız. Şayet bu şehri doğusu batısıyla ve kuzey güneyi’ ile ele almazsanız bu şehri birilerine peşkeş çekiyorsunuz demektir. Ancak şehir bütün yönleriyle ele alınırsa o şehrin 15 yıllık kaybı telafi edilebilir. Netice olarak baktığımız zaman geçmişte de aynıydı gelecekte de aynı olacağız. Demek gibi bir lüksümüz yok. Biz halkçı bir belediyecilik anlayışıyla geliyoruz ve Elazığ’ı değiştireceğimize inanıyoruz. Bireysel değil çoğulcu düşünüyoruz.
4 / Bilal Çoban: Bizleri Elazığ kMM’ ye davet etiğiniz için teşekkür ederiz. Daha öncede birkaç toplantınıza katılmış ve fikirlerini belirtmişti. Bugünde ‘‘ belediye başkanından on istek ’’ toplantısı için burada toplanmış bulunuyoruz. Bu on istek anket sonucu Elazığ’ ı sosyolojik durumunu da ortaya koymaktadır. Örneğin şehrin doğu-batı ve kuzey-güney yönlü olarak eşit bir şekilde gelişmemiş olması içinde bulunduğumuz vahim durumun bir göstergesidir. Harput ve Hazar gölüyle ilgili tespitlerimiz de aynı kaygılar taşımaktadır. Şehrin dört bir yanına baktığımız zaman gerçekten de dört farklı iklim tipi görmekteyiz. Bu iklimlerin ortak bir iklime dönüşmesi için uzun bir süre çalıştık. Analizler yapıldı, projeler geliştirildi, devlet millet el ele projesi ile sorunları yerinde dinledik ve çeşitli çözüm yolları geliştirmeye çalıştık. Zamanı geldiğinde de bunları projelendirip karşınıza kıçtık. Elazığ’ ın dört bir yanı arasındaki çarpıklığı gidermek için 400 proje geliştirdik ve bu projeler tam da bu konu üzerine geliştirildi. Şehrimizi ortadan ikiye bölen demir yolu güzergahının değiştirilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Gerekirse belediye kaynaklarını kullanarak bunu yapacağımızı belirtmek isterim. Biz daha önce kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek 2023 Harput yönetim planına çıkarmış ve bunu kitap haline getirmiştik. Ancak nu kitabı bastıracak bir kamu kurumu bulamamıştık. Aynı şekilde Hazar gölü yönetim planını da oluşturmuş bulunuyoruz. Ancak maalesef işlevini tamamlamamış bir durumdadır. Şehre çok dikkatli baktığımızda ve kamu kurumlarına sorduğumuzda bir ulaşım planının olmadığını görüyoruz. 40-50 yıl önceki ana yollar hala şehre hizmet vermeye çalışıyor. Ne otobüsler ve minibüsler sağlıklı işliyor, ne de vatandaşlar sağlıklı bir şekilde ulaşımını sağlayabiliyorlar. Otopark sorununu ortadan kaldıracak herhangi bir adım atılmamıştır. Biz geldiğimizde öğretmen evi sabit ancak yanındaki okulları yıkıp Suat Bulut Meydanı yapacağız. Ve bu meydanın altını da üç kat otopark yapacağız. Başlangıç olarak bunun köklü bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Eray diye tabir ettiğimiz raylı sisteminde başlangıcını ilk beş yılda yapıp, ikinci beş yılda ise hizmete koymayı düşünüyoruz. Bu da mevcut devlet demir yolları güzergahı değiştikten sonra, eski hattın hafif raylı sisteme dönüştürülmesiyle olacak. Galericiler, toptancılar vb. 15 e yakın sektörün bir araya toplanmasıyla ilgili uzun bir çalışma yaptık ve bunların maliyetlerini çıkardık, ayrıntıları sizlere sunacağımız dosyada mevcuttur. Bu tür sektörlerin şehir dışına çıkartılması şehrin trafiğini rahatlatmak açısından oldukça önemlidir. Halk meclisleri için de biliniz ki; engelliler meclisi, gençlik meclisi, kadınlar meclisi ve mahalle meclisleri altında ön hazırlıklarımız vardı.
5 / İbrahim Hacıbekiroğlu: Ben ilimizin gelişimine katkı sunduğuna inandığım küçük Millet Meclisi girişimine teşekkür ediyorum. Bir milletin kalkınması o milletin eğitimli insanları sayesindedir. Burada belirtilen on istek başkan adayımızı ilgilendirir kendisi de şehir dışında olduğundan ben konuyu başka bir yönüyle ele alacağım. Bu şehir için çok büyük projelerden bahsedilir ancak önce kendimize bir bakmalıyız, biz neden bu hale geldik diye. Biz Milli Görüş teşkilatları olarak belediyeyi mevcut yönetime bıraktığımızda belediyenin kasasında 3,5 trilyon vardı. Oysa şimdi yüzmilyonlarca lira borçtan bahsedilmektedir. Elazığ bunu hak edecek ne yaptı, Süleyman Selmanoğlu günah keçi simidir. Belediye meclisinde 27 tane Ak Partili üyenin olduğu unutulmamalıdır. Ak Parti’ nin yeni adayı açıklandığında Tayyip Erdoğan Selmanoğlu’ na hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Bölge hastanesinin açılışında Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ‘‘Biz beş yıldır Elazığ’ da Ak Belediyeciliği uyguluyoruz demişti. Elazığ Belediyesi’ ni bu noktaya getirenler hesap vermelidir. Hizmet yapılmadığı gibi yolsuzluk dedikoduları almış başını gidiyor. Bu borçlarla proje filan üretilmez, çünkü bir enkaz devralınıyor. Biz bu enkazı almaya hazırız ve bu enkazın altından girer üstünden çıkarız. Biz çalıp çırpmıyoruz, rüşvet alan da veren de melundur diyoruz. Şayet böyle bir şey olsaydı 28 Şubat’ ta bütün bakanlarımız idam edilirdi. Oysa bugün içişleri bakanının imzasıyla Ak Parti’ nin 600 tane belediyesi hırsızlık, yolsuzluk ve rüşvetle yargılanıyor. Yetimin ve fakir, fukaranın hakkı gasp ediliyor. Yetkililer çıkmış 17 Aralık operasyonu Türkiye’ ye 120 milyar dolara mal oldu diyor. Amerika Japonya’ ya atom bombası atmak için kendi denizaltısını batırmış ve mağdur rolü oynamıştır. Bugün aynı şeyi Ak Parti hükümeti yapmaktadır. Fethullah Gülen günah keçisi ilan edilip, kendisi mağduru oynamaktadır.
6 / Bilal Çoban: Bizim hazırladığımız bu projeler 4 yıllık bir emeğin ürünüdür. Bunların siyasi malzeme yapılmasına müsaade edemem. 6 tane maliye uzmanımız oturmuş tek tek hangi parayla, kaç liraya, hangi mahalleye yapılacak diye kafa yormuştur. Bu 6 uzmanımız belediyedeki muhasebe servisinden daha fazla belediyenin gelir giderine hakimdir. Bu 400 projenin maliyeti bellidir ve bu gelir gider dengesine göre oturtulmuştur. Bazıları gelir getirici, bazıları istihdam arttırıcı, bazıları ise kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yöneliktir. Biz bu 400 projeyi geliştirmiş ve internet ortamına atmışız, hangi parti gelirse projeler oradadır, istediğini yapar istemediğini de yapmaz. Ancak bu şehir için harcanan bu emeğe saygı duyulmasını da rica ediyorum.
SORU-CEVAP
M. Milat Özçelik: Ne gariptir ki kültürel faaliyetlerden kimse bahsetmedi. Bu konuda kimin ne projesi var bunu öğrenmek istiyorum.
Bilal Çoban: Kültür ve sanat şehri olan Elazığ’ ın kültürden sanattan ve folklorik değerlerden bu kadar uzaklaşmasını ben de anlayamıyorum. Dediğiniz gibi uluslar arası Hazar Şiir Akşamları bir türlü kabuğunu kırıp gerçek anlamda uluslar arası bir formata kavuşamadı. Gene Unesco’ nun kültür mirası içerisinde kabul ettiği Kürsübaşı eğlence programını dinleyecek bir tane mekanın olmaması bu şehrin bir ayıbıdır. Bu konuda geliştirdiğimiz 35 tane projeyi süremiz kısıtlı olduğu için yenidenelazig.com adresinde bulabilirsiniz.
Abdullah Şekeroğlu: Kültür şehri dediğimiz ve inatla söndürülmeye çalışılan ve bizim de inatla yakıp ısrarla kültür meşalemiz dediğimiz Çaydaçıra ile Türkiye’ ye hatta dünyaya ışık tutmaya çalıştık. Maalesef en başta kültür müdürlerimizi seçemediğimizi de belirtmek isterim. Siz bunu bana sorarken, değil Elazığ’ ı, Türkiye’ yi, Amerika’ da tanıtan ‘‘Ateşin Düştüğü Yer’’ adlı filmden haberiniz olsaydı bu filmle bütün Türkiye çalkalanırken iki kültür müdürümüzden bir teşekkür bile gelmedi.
Mehmet Özcan: Kültürün ana kaynağına inmek gerekiyor. Elazığ’ın Kürdü,Alevi’si,Ermeni’si,Zaza’sı bu ana kaynağın öğeleridir.Günümüze baktığımız zaman kendi diliyle,kültürüyle hiç kabul görmeyen kitleler vardır.Ki bu şehrin yüzde doksanını temsil eden bir yapıdır.Hazar şiir akşamların da binlerce kilometre öteden Türki cumhuriyetlerden şairler getirilip burada şiirler okutuluyor ancakbu şehrin kendine has dokusuna hiç dokunulmuyor.
İbrahim Hacıbekiroğlu: Bizim belediyeciliğimiz döneminde eski saray sinemasının yeri Kültür merkezine dönüştürülmüş ve kültürel faaliyetler burada icra edilirdi. Kültürel faaliyetlerin yürütüle bilmesi için,bütün sorunlarını aşmış bir belediyeye ihtiyaç vardır.
Atik Okuyucu: Ben bu on isteği çok değerli buluyorum, ancak benim içinde olmasını istediğim, çok dillilik ve çok kültürlülüktür. MHP veya Saadet Partisi belediyeye gelirse çok dilli ve çok kültürlü bir belediyecilik anlayışıyla hareket eder mi? Veya bir vatandaş olarak gelip belediyenin salonunu kiralayıp orada Kürtçe bir konferans veya Kürt halk oyunları etkinliği düzenleye bilir miyim?
Bilal Çoban: Ben yeni ortaya çıkmış bir adam değilim, yürüyüp geldiğim yolu bilirsiniz. Öyle üç ay kala elini kaldırıp ben de adayım diyenlerden olsaydım belki bu soru biraz daha yerin de olurdu.Bu yüzden ben bu soruyu çokta üzerime almıyorum.Bizim karşılıklı birbirimize verdiğimiz değer,yönetimsel anlamda da devam edecektir.
İbrahim Hacıbekiroğlu: Biz milli görüşçüler laf olsun diye konuşmuyoruz. Sizler bizim genelde de, yerelde de iktidarımızı yaşamışsınız. Bu alanda da bizim yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir.
Mehmet Kılıçtepe: Bu tekçi zihniyeti aşıp nasıl çoğulcu olabiliriz.
Bilal Çoban: Bana oy verirseniz bu çoğulculuğu sağlaya biliriz.
İbrahim Özdemir: Şu anda Elazığ’ da bir keşmekeşlik ve yönetim boşluğu vardır. Pazarcı esnafı can çekişiyor. Sizlerin bu konudaki çözüm projeniz nedir?
Abdullah Şekeroğlu: Pazarların durumu içler acısı, neresinden tutsan elinde kalıyor. Önce pazarı cazip hale getirmek gerekiyor. Şayet be başkan olursam önce altı beton olan, her esnafa ayrı bir yer tahsis edildiği ve üzerinin kapalı olduğu ve ısıtıldığı bir şekilde yapmayı düşünüyoruz.
İbrahim Hacıbekiroğlu: Türkiye’ de halk pazarlara mahkum edildi. Şayet Erbakan hoca’ nın sanayi devrimi ekarte edilmeseydi, Türkiye’ de pazarcı kalmazdı. Biz de ziyaret ettiğimiz Pazar yerlerinde, lavabo eksikliğini gördük ve belediye elemanının hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz insanca yaşanabilir alanlar oluşturmak için ne gerekiyorsa yapacağımıza söz veriyoruz.
Mehmet Özcan: Tek elden alınan bir ürünle, arada komisyoncuların olduğu bir ürünü almak arasında çok fark vardır. Aracısız alınan ve satılan mal kar marjını arttırır. Yeterli ürün teşvik edip, ücretinden müşteriye direkt satış gerçekleştirmek gerekir. Kaldırım ve sokakların pazarcı olmayan tablacı dediğimiz insanlar tarafından işgal edilmiş olması da ciddi bir sorundur.
Bilal Çoban: Biz projelerimizi hazırlarken, ilgili kuruluşları ziyaret etmiştik. Örneğin engelliler için 9 tane engelli kuruluşuyla bir araya gelmiş ve bir yıl boyunca çalışmıştık. Aynı şekilde iki yıl önce pazarcılar derneğini de ziyaret ettik, ilkinden sorunları, ikincisinde çözüm yollarını, üçüncüsünde ise ortak akılla çözüm yolları geliştirdik. Ne yazık ki pazarcı arkadaşlar ödedikleri işgaliye parasının karşılığı olan hizmeti belediyeden alamamaktadırlar.
Mehmet Kayabaş: Elazığ’ ın kuzey bölgesiyle ilgili bir projeniz var mı? İlimizde yaşayan 65.000 emekliyle ilgili bir projeniz var mı?
İbrahim Hacıbekiroğlu: Erbakan başa geldiğinde emekliye yüzde 50 zam yaptı. Yüzde 213, bağkurluya yüzde 1000 zam verdi. Biz belediyeye geldiğimizde emeklilere bir mekan açıp yemek hizmeti vereceğiz.
Mehmet Özcan: Emek olan insan gezer ve torununu gezdirir. Ancak ilimizde merkezi mahallelerine baktığımızda maalesef böyle bir park göremiyoruz. Devasa bir park düşünün yaşlısı, genci, çocuğu, kadını hep bir arada gezip eğlensinler. İnsanlar kendi aralarında diyalogu geliştirsinler. Sorun sadece kuzey bölgesinde değil aynı şekilde doğusunda ve güneyinde de böyle bir sorun var.
Bilal Çoban: Biz bu konuda da ilimizde bulunan tüm emekli derneklerini ziyaret etmiş ve bu konudaki görüşlerimizi yazılı olarak kendilerine iletmiştik. Engelsiz kent Elazığ sadece engellileri değil, yaşlıları da ilgilendirmektedir. Tarım üretimi alanı da dahil olmak üzere bu konuda 6 tane projemizle emeklilerimizin yanındayız. Onların da bizim yanımızda olmasını istiyoruz.
Mehmet Güleç: Ben engellilerle ilgili bir vakfın başkanıyım. Ve engelliler kesinlikle kendilerine özgü bir yatırım yapılmasını istemiyorlar. Dünya engelsiz kent oluşturmaya doğru gidiyor. Avrupa’ da engeller ortadan kalkmıştır. Belediyenin mimarı ve mühendisi bir projeyi gerçekleştirirken bunları göz önüne almak zorundadır.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
80 den fazla sivil toplum örgütüne E-Mail, SMS, Sözlü ve Çağrı Pusulalarıyla haber verildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
5 milletvekiline E-Mail ve SMS atılarak toplantı hatırlatıldı.
MEDYA İLE
İldeki neredeyse tüm yazılı ve görsel basın davet edildi, 4 TV kanalı katıldı.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Elazığ kMM Girişimcisi Ercan Sözüer