YER:Taşbaşı Kültür merkezi
TARİH:7 Aralık 2013
.Saat:…12- 15 arası
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Kent Konseyi( Nadir Suğur Başkan )
2/OKU BIRAK (Münevver İzgi)
3/Esip( İsmail Can Başkan)
5/Ka-der(Nedime Köşgeroğlu Başkan)
6/Sivrihisar Vakfı(Naci Şakar Başkan)
7/Şükür Öztürk( Birçok STÖ)
8/Kırkalılar derneği(Uğur Tepe Başkan)
9/Eskut( Mahmut Makas)
10/Yetişkin özürlü kadınlar derneği(Filiz Şide)
11/Esmiad( Ahmet Hızlan)
12/Af Örgütü(Şükrü Özer)
13/Türk basın birliği(Tülin Edis)
14/Oğuz kayı boyu derneği( Basri Köseler başkan.)
14/Seyyit Battal Gazi Vakfı(S.Sırrı Kabadayı başkan)
15/Alpulular Derneği(M.Ali Yavuzdoğan)
16/Sanat Derneği(Meryem Göktepe)
17/İCAD(Atiye Yıldırım)
18/Mahmudiyeliler Derneği(Cemil Zurhan)
19/Es doğa(Ayşe Yıldız)
20/Seyitgazililer derneği(Mehmet Çoşkun)
21/Sivrihisarlılar derneği(Burhanettin Sarıkaya)
22/Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti(Hüsnü Arslan yönetim kurulu)
23/Egitim Hakları Derneği( Nurettin Aldemir)
24/Han derneği(Mahmut Bilgin)
25 /Mahmudiyeliler Derneği(Gürcan Özev)
26/Cevre Derneği(Mustafa Olgun)
MESLEK ODALARI Katılmadı
SENDİKALAR
1/Disk Emeklisen(Suat Başarer .başkan)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Sadık Fidan
2/Aynur Orpak
3/Semih Esen
4/M.Emin Uludağ
5/Adil Bayram
6/Şengül Şide
7/Ayşe Yıldız
8/Dilaver Denifer
9/Ercan Orpak
10/Yasemin Kurtcan
11/Serdar Ulucan
12/Selim Çolpan
13/Saadet Sert yalcın
14/Serap Karakaya
BELEDİYE MECLİS ÜYESİ:
Mhp Şenel Altun
Belediye Başkan Adayları
1.MHP Büyük Şehir Belediye Başkan adayı( Kadir Çalışıcı)
2.MHP Tepebaşı Belediye Başkan Adayı (Murat Şanlar)
3.MHP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı (Emine Edizgil)
Meclis üyesi aday adayları
Chp Gülseren Bozkurt
Chp Adnan Benuğur
GÖZLEMCİ
1.CHP İlçe başkan yardımcısı( Mehmet Ali Çelik)
2.MHP İlçe Başkanı(Özcan Koca)
3.Liberal parti İl başkanı (Önder artan)
4.Mhp Odunpazarı kadın kolları başkanı(Melek Öngül)
5.Mhp Odunpazarı kadın kolları başkan yardımcısı(Tülay Erkoç)
Konu Dershaneler olduğundan Dershaneler adına katılımcılar
1.Akademi Dershanesi(Haluk Turan)
2.Önderdil Eğitim Dershanesi(Eylül Demet Günay)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım olmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım Olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
Olmadı
MEDYA:
1.Esgazete
2.Sakarya Gazetesi
3İstikbal gazetesi
4.Milli irade
5.Anadolu
6.Sehir
7.yenigün
8.Hürriyet Gazetesi
KONULAR
Genel Gündem :Eğitim sistemi ve Dershaneler.
Konuşmacı: Nurettin Aldemir
Yerel Gündem:Eskişehir Aday adaylarını tanıyor
Oku Bırak Eskişehir projesi. Konuklar Münevver İzgi,B.Aylin.Işkır.Hickson
( Stklardan gelen istek üzerine.)
KONUŞULANLAR
Genel gündem:
1/Münevver İzgi(OKU BIRAK) OKU-BIRAK projesi hepimizin…
Her duyarlı, bilinçli ve akıl sahibi insanın el vermesi gereken bir çalışma. ve gene yürekten inanıyorum ki çığ gibi yayılacak ve aydınlık bir toplum olmamızda emeklerimiz boşa gitmeyecek.
ASLA İNSANDAN ÜMİDİMİ KESMİYORUM!…
Hepimizin okuduktan sonra bir tarafa bıraktığımız kitaplarımız mutlaka vardır.
onları tekrar okumaya fırsatımız olmaz ve o güzelim kitaplar oldukları yerlerde öylece bekler.
oysa onları okuduğunda yaşamında bir şeyler değişecek, yeni kitapların peşine düşecek insanları düşünün… paylaşacağınız bir kitap bile eminim ki pek çok kişinin yaşamında yeni pencereler açacaktır.
Bazı ülkelerde parklara veya değişik yerlere kitap bırakma yönteminin olduğunu biliyordum. zaman zaman kişi ya da kurumlarca ülkemizde de denendi. bireysel çabalar kutlamaya değer olsa da bu yöntemin yerleşmemesi ve süreklilik kazanmaması bence sistemleşememesinden…
çok beğendiğim ve uzun süredir uygulamayı düşündüğüm bu yöntemi 2011 yılı, Eskişehir’imizde, pilot nokta olarak tramvay duraklarında başlatmaya ve uygulamaya karar verdim.
Bu bir başlangıçtı ve amaç OKU-BIRAK projesini duyurmaktı.
Asıl hedef her yerde OKU-BIRAK AÇIK KİTAPLIKLARI kurarak tüm ülkeyi açık kütüphaneye çevirmek; evlerde atıl duran kitapları hayata geçirmek, insanlarda hem OKUMA hem de PAYLAŞMA bilincini yerleştirmekti. Eskişehir Küçük Millet Meclisine bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.
B.Aylin.Işkır.Hickson:Ekişehir küçük Millet Meclisine sonsuz teşekkürler. Amerika’ da yaşıyorum.Oku bırak projesini duyduktan sonra Ankara’ya gelir gelmez Tüm dostlarıma bu çalışmadan söz ettim ve bir bavul kitapla Eskişehir’e geldim. Eğitim öncelikle okumakla başlar inancı içinde Böyle bir günde gündeme alınmamız da ayrıca memnuniyet vericidir.
Nurettin Aldemir(Eğitim Hakları Derneği) Değerli Katılımcılar, Hepinizi Saygıyla Selamlıyorum,
Eğitim sistemimizde dershaneler yalnızca bugünün tartışması değildir. Dershaneler, okul sistemine paralel var olmaya başladığı günden itibaren eğitimde fırsat eşitliği kavramı etrafında öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin tartıştığı; eğitimin safrası haline gelmiş kurumlardır. Tüm zamanlarda makul bir tonla tartışılan dershaneler son günlerde yüksek perdeden tartışılır hale geldi.
İşin garip tarafı tartışmaların merkezinde yer alan iki özneden birisi AKP diğeri kadim ortağı Gülen Cemaati… İçten içe yapılan tartışmalar kısa sürede şaşılacak derecede yüksek perdeden ifadelerle medya üzerinden yapılmaya başlandı.
Tartışmalar derinleştikçe işin gerçeği de anlaşıldı. Aslında sorun dershane sorunu değil; iktidar paylaşımı sorunuymuş. Dershaneler iktidar paylaşımından doğan çatışmanın sadece bir aracıymış. AKP, iktidardan daha çok pay daha çok nimet isteyen Gülen Cemaati’nin taleplerine, dershaneleri kapatma tehdidiyle dur demek istiyormuş.
Tartışmaların seyri içinde kullanılan argümanlar pek çoğumuzu şaşkına çevirdi. Başbakan ve AKP kurmayları dershaneleri maddi olarak velilere, zaman olarak öğrencilere yük olarak tanımladı. Dershanelerin öğrencilerin sınav başarısına etkisinin de önemli olmayacak derece sınırlı olduğunu belittiler. Doğru söze ne denir? Gerçekten de bu söyledikleri doğrudur ama eksiktir. Dershaneler ayrıca eğitim emekçilerinin büyük bir çoğunluğunun emeğinin vahşice sömürüldüğü kurumlardır. Atanamayan pek çok öğretmenin ucuz ve güvencesiz işgücü haline getirildikleri yerlerdir.
On bir yıllık iktidarları boyunca göremedikleri gerçeği birden gören AKP’nin derdinin veliler, öğrenciler ve eğitim emekçileri olmadığı çok açıktır. Başbakan ve AKP kurmayları kullandıkları argümanlarla dershane sistemini tüm zamanlarda eleştirenleri Gülen Cemaati’yle giriştiği kavgada arkasına almak istiyor. Cemaat bu taktiğe önce ‘dershaneler eğitimde fırsat eşitliğini sağlıyor, bunu yok ediyorsunuz’ diye karşılık vermeye çalıştı. Beklediği etkiyi sağlayamayınca 2004 yılındaki bir MGK kararında, Başbakan Erdoğan dahil sekiz AKP kurmayının imzası bulunan belgeyi kamuoyuna sızdırarak karşılık verdi. Bu belge Gülen Cemaatine karşı mücadele edilmesini, Cemaatin gücünün kontrol altına alınmasını hükümete görev olarak tanımlıyordu.
Belgenin sızdırılmasının şaşkınlığını yaşayan AKP, adı geçen belgenin gereğini yerine getirmedik diye çırpındı. O günkü koşullar söylemiyle de kendisini kurtaramadı. Kavgada dengenin aleyhine döndüğünden emin olunca aniden çark ederek dershanelerin ‘dönüşüm sürecini’ şimdilik iki yıllığına erteleyiverdi. Son birkaç gündür AKP-Cemaat kavgasının ateşi düşmüş görünüyor. Dershaneler gerçeğinin de yakında üstü örtülür; ancak dershaneler elemeci sınav sisteminin yarattığı, eğitimin piyasalaşmasına hizmet eden, eğitimde var olan fırsat eşitsizliğini daha da derinleştiren bir gerçeklik olarak var olmaya devam edecek.
Son verilere göre liselere ve üniversiteye hazırlık kursları veren 3858 dershanenin 2 milyon 107 bin öğrencisi bulunuyor. Yaklaşık ifadeyle her dört öğrenciden birisi dershaneye gidiyor. Dershane fiyatları 700 ile 8000 TL arasında değişiyor. Dershaneleri ve bir bütün olarak eğitim sistemini şimdi bizler iktidar kavgalarının dışında yeniden kendi zemininde tartışmalıyız. Son günlerde açıklanan PISA sonuçları da ayrıca eğitim sistemini ve dershaneleri tartışmayı zorunlu kılıyor. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Haluk Turan Son bir aydır,Ülkenin bir numaralı gündemi olan dershanelerin kapatılması geldiğimiz gün itibariyle anlaşılıyor ki asıl mesele olmaktan çıkmıştır. Siyasi bir güç kavgasının içinde dershaneler bir günah keçisi haline getirilmiştir. Önce kapatıyoruz sonra dönüştürüyoruz. Denmiş en sonun da da erteledik diyerek bizleri ne yapacağımızı bilemez bir hale getirmişlerdir.
1- Anayasal ve uluslar arası hukuk gereği dershanaler kapatılamıyor.
2- Dönüşüm olarak adlandırılan durum akılcı ve somut bir uygulama değildir.çünkü mevcut dershanelerin ancak %4-5 idüşünülen dönüşüme uygundur.geri kalanlar ne olacak?
3- Yarım asırdır var olan dershaneler Milli eğitimin temel amacı ve ilkeleri doğrultusun da öğretim verir.
4- Yasa dışı değildir.
5- Okullara alternatif değildir.
6- Öğrenciyi hem okuluna hem sınavlara hazırlar
7- Eksikleri kapatır.
8- İşimiz sadece test tekniği öğretmek değildir.
9- Kaldı ki hiçbir dershane zorla öğrenci kaydetmez.para tuzağı değildir.
10 sizin de çocuklarınız, torunlarınız,kardeşleriniz,dershaneye gitmiştir.belki sizde gitmişsinizdir.
11-buralar da onbinlerce çalışan vardır.dershaneler istihtam yaratan kuruluşlardır ve devlete mali anlamda yük değil gelir kaynağıdır.
12-Günümüz eğitim politikası gereği de dershanelerin varlığı kaçınılmazdır.Bunların ortadan kalkaması yasal olamayan ve gerçekten para tuzağı olan bazı denetimsiz kuruluşların ortaya çıkmasına neden olur ki budurmda vahim sonuçlar doğurur.
13-Bakanlığımız bütün bunları görmüş olmalıki şimdi kapanma yada dönüşmenin ertelenmesi gündeme gelmiştir.
14- bizler bu çalkantı içinde işimizi hiç aksatmadan belki daha ayakta durarak Yürütmekteyiz.Siz Kamuoyundan da bizlere bu anlamda destek olmanızı bekliyoruz.
Prof.Dr.Nadir Suğur Dersaneler meselesini arkadaşlar çok iyi anlattılar. Ben konun akademik tarafına değinmek istiyorum. Bugün Türkiye'de 97 eğitim fakültesi var. Ve bu fakültelerde belki 10 binden fazla doktoralı öğretim üyesi var. Bu fakültelerimiz 4+4+4 meselesinde de dersaneler meselesinde de hiç bir şekilde lehinde veya aleyhinde açıklama yapmaması kabul edilebilir birşey değil. O zaman sormak lazım. Eğitimle ilgili bu kadar önem gelişmelerin olduğu bir yerde eğer hiçbir açıklama yapamıyorsan, sizler niye varsınız? Eğitim Fakülteleri neden var bu ülkede? Oysa dersaneler konusunun pedagojik boyutu var, eğitim-öğretim boyutu var, ölçme ve değerlendirme boyutu var, sektörel boyutu var, orada çalışan insanların özlük hakları sorunu var, ve biz bu konuda uzman eğitimcilerin görüş ve önerilerini alamıyoruz. Kimden korkuyorlar? Siyasetten mi? O zaman onu da açıklasınlar. Ama o da yok.
Dersaneler konusunda ise "dersanelerin gerekliliğini ortadan kaldıran koşullar" yok olmadıkça, ortadan kalşkmadıkça dersanelerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu vahşi rekabete dayalı sınav sistemi olduğu sürece, yasaklamalar olsa bile bu tür işler merdiven altlarına, apartman dairelerine kayar ve kayıt dışı olarak varlığını devam ettirir.
Gülseren bozkurt: İki çocuğu olan bir veli olarak deneyimli öğretmen ve dershane aradık. okullarda kitaplar bile bilgide yetersiz. Dışarıdan kitaplar alıyoruz. Bizim çocuklarımız devlet okulların da okuyor. Özel okullarla yarışamıyor böylece istedikleri üniversiteye giremiyorlar. Bizler mecburuz dershanelere ..
Şükrü Öztürk( Öğretmen)Ünal Cem Aşkun 1990 yılında çok önemli bir söz söylemişti. Biz ilkokul terk toplumuz demişt. Bu gün eğitim süresi 6,5 yıl Eskişehir Ankara 8 yılın üzerin de eğitim alıyor iyi bir eğitim iyi bir iş demekdir.İnsanlığın iki amacı var.neslini ve yaşamını devam ettirmek. Bütün meslekler etik kaygı taşımalı. Örneğin politika dediğiniz zaman politikacı Karizmatik olmayacak.
PİSA 2012 sonuçları 65 ülke içinde 7 ülke var.eğitimde başarı sağlamış. Türkiye 65 ülkenin içinde 43-44üncü.IMF dünya bankasıyla ilişkisi olanlar yok. Semavi dinler yok.3 büyük din de uzak doğunun yakaladığı başarı maalesef yok.
Dershaneler kapatılınca yerine ne konulacak. Devlet okulları bitmiş durumda. Bir iktidar da 5 milli eğitim bakanı değişen bir sistem ne olur. Eğitim sınıf değiştirmek için kullanılıyor artık. Hepimiz orta gelir gurubuna aidiz. Demokrasiyi orta sınıf ister. Eşitliği alt sınıflar ister.bu eğitim süreci böyle olduğu sürece hiçbir şey olmaz.
Yasemin Kurtcan( öğretmen) Bizler dershaneye gitmedik çok başarılı olduk. Ama eğitimimiz çok kaliteli idi. Şimdi eğitimin içi boşaltıldı. Eğitim sistemi kaliteli olmadığı sürece dershanelerin var olmasını desteklemeye başladım.
Münevver İzgi( öğretmen):Söz konusu olan dershanelerin kapatılıp kapatılmaması olmamalı. Olması gereken eğitim sistemi birilerinin işine gelmediği için sanal oyunlarla eğitim sistemiyle oynanıyor. Yetişmiş bireyler istenmiyor. Sorgulayan toplum olacak korkusundan. Bizler dershaneleri değil eğitim sistemimizi daha çok konuşmalıyız. Bu konuya toplum olarak kafa yormalıyız.
Ayla Yücel:Bu yıl üniversiteye hazırlanan bir kızım var maddi sıkıntılar yüzünden dershaneye gönderemedim. Ama Resim, Müzik, Spor gibi alanlara gönderdim. Daha başarılı oldu.
Ziya kandilci:Küçük meclisimiz başladığı günden beri ve bugünde çok şey öğrendim. Tüm katılımcılara sonsuz teşekkür ediyorum. Türkiye de bir eğitim politikası oluşmalı artık.ve yapılan müfredat bozulmamalı.sistemler bozulmamalı. Üniversitelerin bu konuda sessiz kaldığını gözlemledim. eğitim sistemleri istismar edilmemeli.siyasi otoriteleri bizler seçmeliyiz.
Suat Başarer Bu askeri ücretle çocuklarımızın kişi başına 23 kuruş düşüyor bununlamı eğiteceğiz çocuklarımızı..
Yaşar Arda (gazeteci)Feodaliteden kapitalizme geçiyoruz. Sağlık paralı, eğitim gitti. Köyler mahalle oldu köy ismi silindi..
Şükrü Özer Oku bırak projesi geç kalmış ta olsa desteklemek lazım. Eğitim ile ilgili gündemimizde bu konu çok iyi oldu. Dershaneler kapandığında altarnetif ne olacak. Devlet okulları bitmiş durumda.
Yerel konu: STÖ LER SORUYOR
Sivrihisar vakfı(Ziya kandilci)Size göre Ekişehir’in 3 öncelikli sorunu Nedir?
İsmail can Biz 12 ilçe platformuyuz. Sayın vali Eskişehir ilçelerin sorunlarını biliyormu?yerel de ve genelde Eskişehirlilik ve Büyükşehir İlçeleri hakkında ne düşünüyor.
Prof.DrNadir Suğur Valilik yaptığınız dönem de kurumsal koordinasyon eksikleri varmıydı.Siz belediye başkanı olursanız bu koordinasyon eksiklerini nasıl düzeltirsiniz?
Basri Köseler Projeleriniz hakkında bilgi verirmisiniz?
Haluk Turan müdürKızılinler projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
M.Ali Yavuzdoğan İlçelerin Merkeze kaydırılması konusunda ne diyorsunuz?
Ahmet Hızlan Eskişehir spor çok iyi durumda. Şu andaki belediye başkanı destek veremediğini söyledi sizin belediye başkanlığınız da destekleriniz olacakmı?
Doc.Dr Dincay güneş:Eskişehir de iki üniversite var. Gençler için projeleriniz nelerdir.
Kadir Çalışıcı Büyük meclis sizden örnek almalı.Benim valiliğim döneminde neden böyle güzel bir çalışma yoktu çok güzel şeyler yapardık. Tüm kurallarınıza uyarak konuşmama başlıyorum. Beş yıl Eskişehir valiliği yaptım.Akp benim çalışmalarımı beğenmedi ve beni merkeze aldı. Bende anam gibi sevdiğim Eskişehire Mhp den aday oldum. Prof.Dr.İlhan eğitimi aldım.Milli güvenlik akademisinden ayrıca mezun oldum.Milli güvenlik akademisi kriz anında iyi yönetim demektir.Eskişehir ilçeleri ve köylerini çok iyi bilirim onların istekleri doğrultusun da aday oldum.Bugünkü büyükşehir yasaını sanki beni düşünerek yapmışlar.Eskişehir’e yapılan tüm hizmetlere teşekkür ediyorum. Hayat çok dinamik var olan sorunların dışın da da daha çok sorun çıkıyor. Eskişehir’in en önemli birinci sorunu kent içi trafik.Eskişehir sadece porsuk değil.Fevzi cakmak mahallesi köy gibi belki öyle köy bile yok.Yine en önemli sorunlardan kentsel dönüşüm ve imar sorunları. Hatta hatta kişisel imarlar yapıldığı söyleniyor. Öncelikle Kamu binaları çok kötü durumda onların değişmesi lazım.30 mart 2014 de kentin belediye başkanı Kentin Valisi konumuna geliyor. Sivrihisar bir marka kenti olabilir.Sivrihisar bir Selçuklu kentidir.tarih ve kültür turizmi yapılabilir.Sarıcakaya termal turizmi yapılabilir. Atları biz üretiyoruz yarışlar urfa da Diyarbakırda oluyor. Yıllardır bir hipotrom yapılmadı Mahmudiyeye Çiftelere.Küçük Millet meclisleri olarak bunları sorgulamalısnız.Mihallıçcık Dünyaya tanıttı kirazlarını Yunusemre İnanç kültürü vardır. Kurumlar karar alma merkezleridir. Diyaloğa acık olamayan insanlar tek kişilik tiyatro oynarlar. Uzlaşmaya diyaloga açık insanları seçmelisiniz.kentin tamamını kucaklayan liderleri seçmelisiniz.
CHP.Gülseren Bozkurt: Küçük millet meclisine ilk olarak geliyorum. Bundan sonra geleceğim söz veriyorum. Vergi dairesinden memur olarak emekli oldum. Bu kentin gerekirse yollarını süpürürüm. Kentime hizmet için adayadayı oldum.
CHP.Adnan Benuğur:Adayadayıyım. Sivrihisarlıyım. Bu kente hiçbir şekilde yardım yapılmadan marka şehir oldu. Her şeye rağmen bu kentin belediyeleri kendi koşullarıyla hizmet üretiyor.
Liberalparti İlbaşkanı(Önder Artan)2007 siyasete başladım Tepebaşı belediyesine adayım.
Eskişehir de var olan tüm sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail ile? Mesaj, Mail kullanamayanlara telefonla hatırlatma yapıldı. Toplantı lobisinde geçen ayın tutanakları dağıtıldı..tüm STK lara telefon edilmiştir.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon , mail ve mesaj ile
BELEDİYE BAŞKANLARI İLE
Telefon Mail .
MEDYA İLE
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, geri dönüşüm oldu. Yerel gündem belirlendi.
SONUÇLAR Toplantımızın yerel gündemi birinci genel gündemden daha çok ilgi gördü. Katılım diğer aylara göre çok daha fazlaydı. Önemli konu ise EkMM nin değeri anlaşıldı. Ve tüm konuşmacılar EkMM ye övgü dolu sözler söylediler. Gerek toplantı sırasında gerekse toplantı bitimi EkMM Hamalını kutladılar.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
EkMM Hamalı
Sevim Şahin
Ulaşabildiğim stk lara telefon Tek başıma telefon ettim. STGM Görevlisinden bu ay için telefona yardım etmesini rica ettim boş olmasına rağmen kabul etmedi.. Tüm salon içinde kullandığımız fotokopileri ESYO dan aldık.
Salon düzenlemesi: Büyükşehir belediyesi görevlisi Serkan bey eksiksiz salon düzenini sağlamıştır. Bunun yanında. arada cay ikramı olmuştur.