YER: Sümer park 1 no’lu toplantı salonu
TARİH: 07.12.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/D.Ü.Öğrenci Konseyi:Hüseyin Denli
2/78’liler Derneği Mehdi Tanrıkulu
3 /Kibele Kadın Koop.:Fatma TUNÇ
4 /Dicle Fırat Diyalogu:Muhittin Batmanlı
5/ Beritanlılar Koop.:Musa Yeşiltaş
6/Diyarbakır Dershaneler Birliği: Gültekin Sayın
7/Osmanlı Ocakları:Yasin Öztemel
8/Azadi İnisiyatifi: Adem Özcaner
9/Gönül Köprüsü Der. Sedat Tunç
10/Evrensel Barış ve Kardeşlik Derneği:İhsan Yaşa
11/ Şuurlu Öğretmenler Der:Vahdettin Ayaz
MESLEK ODALARI YOK
SENDİKALAR
1/Bem Bir Sen Şube Bşk.:İbrahim Gökdemir
2/TEÇ-SEN:İbrahim Halil ŞENER
3/Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES):Basri Şeker
4/Eğitim Bir Sen:Kasım Akgönül
5/Özgür Eğitim Sen:Mehmet Umit Durmuş
KANAAT ÖNDERİ VE AKADAMİSYANLAR
1/Prof.Dr.Nurettin Turgay
2/ Hasan Yosunkaya:Eğitim yöneticisi
2/Hasan Mavigök :Eğitim Yöneticisi
3/Songül Çakmak: Öğretmen
4/Zeki Esen :Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları
5/Şahin OTO :Final Eğitim Kurumları
6/Umut Buluttekin: Kavram Eğitim kurumları
7/Gulent İnce :Dicle Kent FEM Dershaneleri
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ YOK
BELEDİYE BAŞKANLARI YOK
MESAJ YOLLAYANLAR
Diyarbakır Vekilleri:Galip Ensarioğlu, Cuma İçten, Mine Lök Beyaz
GÖZLEMCİLER
1-Vedat Turgut: Hüda Par İl Başkanı
2-Müzeyyen Kaya:AK Parti İl Bşk.Ydr.
3-Hüsamettin Bünül: Hüda-Par
İZLEYİCİLER
1/Tuncay yerlikaya:Özgür Eğitim Sen
2/M.Beşir Çelik:Öğrenci
3/İlyas Piçikçi
4/Ramazan Derinel-Kameraman
5/Ramaz Kaya: Kamu Çalışanı
MEDYA
Nur Radyo Tv.:Rıfat Torak
Cihan Haber Ajansı(CİHA)
Diyarbakır Haber Ajansı(DİHA)
MODERATÖR
Prf.Dr.Sait Yücel
KONULAR
GENEL KONU: Eğitim Sistemimiz ve Dershaneler
YEREL KONU:On istek Tablosu(Zaman yetmedi, konu ele alınmadı)
KONUŞULANLAR
Muhammed Akar; Türkiye de temel mesele ideolojidir. Bakanlığın başındaki milli kavramı da buna işarettir. Eğitim evrenseldir, eğitimin millisi olur mu? Milli adalet gibi, milli sağlık gibi böyle bir şey olur mu? Bu eğitim sistemiyle dinimizi, dilimizi, kültürümüzü hatta yabancı dili bile öğrenemiyoruz. Üniversitelerimizde bile ideolojik hava esiyor. Nerdeyse her cemaatin bir üniversitesi olacak. Halbuki üniversitelerde özgürlüğün ve analitik düşünmenin olması gerekir. Kimi filozof devleti aristokrasiye, kimisi güce, kimisi kurnazlığa bağlarken, İslam adalete bağlıyor ve “Adalet devletin esasıdır” diyor. Gelin bu noktada birleşelim. Kendimize demokrat olmayalım. Birbirimize zulüm etmeyelim. Kanal 6 da tani tivi şeşte program yapıyordum, “Roboski vakasına katliam” dedim programım yayından kaldırıldı. Burada hem cemaat hem de hükümet etkiliydi.
Bülent Yüce; Dershaneler bir sonuçtur. Sebebe ortadan kaldırmadan dershaneleri kapatmak hem mahzurludur hem de haksızlıktır. Milli eğitimin birçok sınıfında sınıf mevcudu yetmişin üstünde öğrenci var. Nasıl kaliteli bir eğitim yapılabilir. Yaklaşık iki milyon öğrenci sınava giriyor nitelikli üniversitelere üçyüzellibin aday yerleşebiliyor. Buyurun sınıf mevcudunu 25 kişilik yapın, öğretmenlerinizi aktif hale getirin, özlük haklarını düzeltin o zaman dershaneler kendiliğinden kapanır. Ben elektrik bölümü mezunuydum dershanelerin katkılarıyla edebiyat öğretmeni oldum. Dershaneleri kapatırsanız özel ders alternatifi oluşacak.
Umut Buluttekin; Dershaneler ücret karşılığı hizmet sunan kurumlardır. Ben kapatırım demeye kimsenin hakkı yoktur. Nasıl ki bir işyeri emirle kapatılamıyorsa; sınıf mevcutları çok kalabalık, öğretmenler test tekniği üzerinde çalışma yapamıyorlar, okullar temiz değil, düzenli ısıtılmıyor, öğretmende istemsizlik var, okulda dersi dinlemeyen öğrenci dershane de dinliyor, önce bu sorunları hal etmek lazım. Aksi halde yasalara uygun açılan dershaneleri kimse kapatamaz. Tam tersine sodes projeleri vb desteklerle imkanları kısıtlı öğrencileri de dershanelerle göndermek lazım. Dershaneler bir sonuçtur sebepleri ortadan kaldırmak lazım. Bu dönüştürme meselesine de pek inanmıyorum.
Vedat Turgut; Aslında eğitim sistemini masaya yatırmak lazım, anayasanın onuncu maddesi gereği. Bu sisteme göre maalesef dershane gerekiyor. Çünkü sınav soruları dershane müfredatının paralelinde soruluyor izlenimi vardı.
Eğitim sisteminde iyi bir yapılanmaya gidilirse zamanla dershanelere ihtiyaç kalmayabilir. Dershane sorununun farklı gruplar arasında bir sorun haline gelmesi de geçici bir sorun olduğu kanaatindeyim.
Mehdi Tanrıkulu; Eğitim sorunu bir sistem sorunudur. Bu memlekette fikir özgürlüğü olmadan eğitim sorunu çözmek kolay değildir. Bu sistem insan yetiştirmek istiyorsa Kürtlerin anadilleriyle eğitimlerine imkan vermelidir. Bir ara uzmanı olduğum Kürt dili konusunda okulda ders vermem istendi iki aylık bir oyalama süreci sonunda birilerinin adamı değilim diye bana görev verilmedi. İlkokulda Kürtçe konuştuğum için çivili sopayla dövüldüğümü hala unutamıyorum. Devlet vatandaşına esir muamelesi yapıyor, vatandaş ise onurlu bir hayatım olsun diye mücadele ediyor. Asıl sorun burada.(Kürtçeden çeviri yapılmıştır.)
Mehmet Ümit Durmuş; Eğitim sistemimiz ideolojiktir. Dershanelerden daha çok zararlıdır.Dershaneler birileri istiyor diye kapanamaz.hak ve adalet açısından düşünüyorum.Bu milli kavramı ideolojik ve ırkçı bir kavramdır.Aslında tevhidi tedrisat kanununda sorun var.Kemalist seküler bir eğitim sistemidir.Yüzbin çalışanı olan bu dershaneleri oldu bittiye getirerek kapatamazsınız.Yıllarca bütçesinin büyük oranını savaş lobisine harcayan bir devletin eğitim sistemi bu kadar olur.Defalarca gece darbeleriyle millet hırpalandı.eğitimi yenileştirmek lazım.Bu sistemle fakülteleri kazandırıyoruz bürokrat bakan başbakan yetiştiriyoruz ama zorba ve zalim olarak karşımıza çıkıyorlar.
Hasan Yosunkaya;Dershaneler bir ihtiyaçtan doğdu.bizim zamanımızda dershaneler yoktu yine kazandık.Ama bu yarış ortamı var oldukça dershaneler olacak.Sınav sistemini değiştirmediğiniz sürece bu ek çalışmalar devam edecek.Zamana bırakılması iyi oldu.Veli haklı olarak diyor ki benim çocuğum iyi okulu kazansın.Devletin görevi de iyi vatandaş yetiştirmektir.dershaneler olmazsa yine üniversiteler dolacak ancak 490 puanlı bir fakülte 390 a inecek.Ayrıca öğrencinin ve ailenin huzuru da cabası..Ama eğitim sisteminde genel bir yapılanmaya gidilmesi şarttır.
Songül Çakmak;yıllardır dershaneler var,hepimiz bu dershaneler sayesinde kazandık.Bu şartlarda okullarda öğrenciyi sınava hazırlamak zor.Hem okul ortamı elverişli değil hem de öğretmenlerin özlük hakları böyle bir çalışmaya müsait değil.öncelikle öğrencilere saygıyı, sevmeyi insanlığı öğretmek lazım.iyi insan yetiştirmek esastır.Sözüm ona öğrenciyi dershaneler aracılığıyla bir yönüyle başarılı hale getirip iyi fakültelere gönderebilirsiniz ama hayatı yarıştan ibaret bilip, kendisiyle bile kavgalı, mutsuz olan bir vatandaş tipi yetiştirirsiniz.buna ne kadar başarı denebilir.Bu eğitim sistemiyle devlet destekli dershanelerin devam etmesi gerekir.
Hüseyin Denli;ben lise de başarılı bir öğrenci olarak biliniyordum.maalesef dershanesiz barajı bile aşamadım.ancak dershaneye gittikten sonra ilk on bine girmeyi bile başardım,yüksek puanıma rağmen Dicle hukukta dördüncü sınıf öğrencisiyim yani bu sınav sistemiyle dershaneler vazgeçilmez kurumlardır.
Nurettin Turgay;Arkadaşlar adaletin olmadığı yerde İslam da olmaz.Konuştuğum dil anadilim değildir,anadili ile eğitim görmeyen insanların psikolojisi bozuktur ben de dahil.Bu dershaneler birer asimilasyon merkezi olmuştur.Eğer eşit düzeyde insanımıza eğitim verebilirsek bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar.Eğitim sistemimiz İslami ve insani değerlerden yoksun hale geldi.Kur’anın özeti Fatiha suresi,Fatihanın özeti ilk cümlesi olan elhamdulillahi rabbil alemindir.Allah herkesin rabbidir.Müslim gayri Müslim,Kürt Türk,herkesin rabbidir.Birçok alanda mafya var,en tehlikelisi din mafyasıdır.Allahın dinini emellerine araç etmek çok tehlikelidir.Hz.Muhammed ne diyor, kendin için istediğini Müslüman kardeşin için de istemedikçe mümin olamazsın.Bölge üniversiteleri,bölgeleri temsil etmiyor.Bu İslam’ın adalet anlayışına aykırıdır.Çünkü üniversite yönetimi Kürt dili ve Kürtlerle barışık değil. Benim adamım senin adamın yaklaşımıyla üniversiteye adam alınıyor.Bir kuruma adam alınırken en büyük hile mülakattır..adayın kazanmasını istenmiyorlarsa benim anamın ismini soruyorlar ama kazanmasını istiyorlarsa adayın annesinin adını adaya soruyorlar..bu kadar iltimasa açık…bu kadar iltimasın olduğu yerde İslam olur mu?…
Yasin Öztemel;Eğitim sistemimiz başarısızdır.onbinlerce öğrencimiz üniversite sınavında sıfır alıyor.Bir çok şey dile getirildi.Benimde bir şikayetim var;Gençliğimize tarihimiz doğru öğretilmiyor.bilgi kirliliği var,dolayısıyla insanlarımız arasında birliktelik sağlanamıyor.Maalesef sınıf mevcutlarımız da çok kalabalık.
İbrahim Halil Şener;Sınıflar kalabalık,okullar kirli,bir okulumuzda 6500 öğrenci var ama 3 tane hizmetli var.öğretmenlerimizde internet ve teknolojiyle birlikte pasif duruma geldiler.Veli okula ilgisiz,dolayısıyla dershanelere yönelmeler oluyor.Dershaneleri kapatsanız bile okul dışı arayış devam edecek.Okullarımızın tabelalarını değiştirdik fakat eğitim öğretim sorunları olduğu gibi kaldı.yerel yönetimler valilik ve milli eğitim kol kola verip eğitim öğretimin sorunları için bir çaba sarf etmeleri lazım.
Fatma Tunç;Eskiden öğretmenler arasında tatlı bir rekabet vardı.ben öğretmen çocuğuyum.babam okul dışında da öğrencilerini takip ediyordu.Şimdi öğretmenlerde genelde bir rehavet var.hem okullar iyi bir öğretmenlik yapmaya elverişli değil hem de öğretmenlerin özlük hakları iyi değil,onları da suçlamıyorum.Öğrencilerimizi sosyal etkinlikle tiyatroya,sinemaya,fotgrafçılığa yönlendirerek hem dinlendirip hem bazı niteliklerini geliştirmemiz lazım.SODES projeleri diyoruz maalesef kağıt üzerinde kalıyor.keşke bu parayı da direk okullara yönlendirseydik hiç olmazsa okullarımız temiz olsaydı veya sınıf mevcutlarımız düşseydi.
Kasım Akgönül;Malum insanlar donanımlı olarak yaratılmıştır.İnsan Beyan sahibidir.kendini ifade edebilme yetisine sahiptir.Bir çok yararlı zararlı şeyleri fıtraten fark edebiliyor.İslami anlayışa göre her evlat İslam fıtratı üzere doğar eğitimle şekillenir.dolayısıyla eğitim ve öğretimimizin sorunlu oluşu bizi bu hale getirdi.Halkın değerlerinden yoksun olan bir eğitim sistemi ancak bu kadar başarılı olabilir.Bu gerçeği fark ederek eğitim sistemimizde köklü bir yapılandırmaya gitmeliyiz diye düşünüyorum.
İbrahim Gökdemir;Karma eğitime alternatif getirmek gerekiyor.dolayısıyla özellikle lise de kız ve erkek öğrencilerin ayrı olması bir haktır isteyen karma da okutabilir. Dershanelere gelince bir sorunun sonucu olarak ortay açıktı sonra da amaç haline getirildi bugünde normalleşmenin karşısında bir engel olarak duruyor.Bu dershanelerin derhal kapatılması lazım.Anlatılıyor fi tarihte köyün su deposu hijyenik açıdan elverişsiz hale gelince vatandaşın biri demişki deponun suyu içmeye yaramıyor ben yanında salatalık ekeyim.uygun görülmüş sonradan parasal imkan bulunca köy heyeti depoyu tamir etmek istemiş bu sefer salatalık eken vatandaş temizleyemezsiniz salatalığım susuz kalıyor.işte dershane meselesi de bu hale geldi.
Şahin Oto;Dünyanın başka ülkelerinde de dershaneler var.Yunanistan’da kontenjan döryüz bin üniversiteye gidecek öğrenci sayısı 360 bindir orda da dershaneler var.Yüz bin insan bu sektörde çalışıyor.dershaneleri ha diye kapatmak kolay değildir.siz taşra da okuyan öğrenciye Ankara İstanbul’da okuyamazsın diyebilir misiniz.Diyarbakır eğitim öğretimine katkısı olan herkse teşekkür etmek lazım.Dershaneler rant yeri de değildir.Eğer dershaneler para kazandırsaydı Meclisimizin koordinatörü Eyüphan Kaya’nın lort olması lazımdı..yıllarca dershanecilik yaptığı için söylüyorum.Biz saat ona kadar etüt yapıyoruz.vatandaş evde çalışacak ortam bulamıyor.yaptığımızın nesi kabahat anlamakta zorlanıyorum.bu haliyle kimse dershaneleri kapatamaz.
Basri Şeker;Arkadaşlar bir veli olarak bu sabah çocuğumla tartıştım.dershaneye gitsin diye çocuğumu uyandırdım,çocukta gitmek istemedi,hani bu dershaneler kapanacaktı beş gün okula iki gün dershaneye nasıl dinleneceğiz baba diyerek itiraz etti.dershaneler bir hastalık olmuş.eğitim öğretime katkısı da yok.dershane öğretmenleri de mağdurdur.eğer dershaneler bu milleti düşünüyorsa gelsinler varoş kesimlerdeki çocukları yetiştirsinler.başarılı okulların öğrencilerini kazandırıyorlar,ki o çocuklar dershaneye gitmeseler de zaten kazanıyorlar.diğerlerine de bakın bunlar kazandı sizlerde kazanacaksınız diye kayıt yapıyorlar..ama bizim paramız gidiyor çocuklarımızı göremiyoruz ailenin huzuru kaçıyor akraba ziyaretinde bile bulunamıyoruz.çocuğun sosyal yönü köreliyor.
Gültekin Sayın;dershaneler özelde olsa devlet bir türlü elini üzerinden çekmedi.ideolojik mülahazalarla bazen sağın önünü açtı bazen solun önünü açtı.ancak son yıllarda cemaat dershaneleri hükümetten nerdeyse tam destek aldı.Derken nasıl ki KCK paralel devlet oluşturuyor diye devlet önünü kestiyse bunlarda kendilerine göre paralel bir devlet oluşturdular.başta eğitim olmak üzere devletin başka kurumlarına da yerleştiler.Galiba devlet bunu sakıncalı buldu.mesele dershaneye gelince bu haliyle devam etmenin bir çok gerekçesi olduğu halde eğitimde yapılandırmaya giderek kapatmanın da o kadar gerekçesi vardır.bu konuda hemen herkes hemfikirdir.bence eğitim öğretimi yerel yönetimlere devretmek lazım.şartları o yönde olgunlaştırmak gerekiyor.Şu anda kapatılması sakıncalıdır.
Musa yeşiltaş;dershanelerin eksi artılarını karşılaştırırsak zararı daha fazladır.Cumartesi Pazar çocuğun anne babasının denetiminde çalışması daha faydalı olacağı kanaatindeyim.yedi Ortadoğu devletini ziyaret ettim ora da vatandaşların çoğu bir yabancı dili rahat konuşurken bizde bir türlü öğretilemiyor.bizde ise hemen bütün başarılı öğrenciler dershaneye gidiyor.sosyal hayatından mahrum kalıyor.dolayısıyla hükümetin bu çalışmasını önemsiyorum.bu toplantıya temsilci göndermeyen siyasilerin hanesine de bir eksi bırakıyorum.
Zeki Esen;Maalesef bilgili bir toplum değiliz.bu eğitim sistemiyle geldiğimiz seviye orta da.bu haliyle dershaneler vazgeçilemez kurumlardır.3 aralıkta PISA sınav sonuçları açıklandı.64 ülke arasında 45 ci sıradayız.aslında bunu sorgulamamız gerekirken tali bir sorun olan dershaneler üzerinde yoğunlaşmışız.dershane de sadece test tekniğini öğrenmiyoruz.öğrencimizin akademik durumunu ta ki ediyoruz,ailesiyle işbirliği içerindeyiz,rehberlik hizmetini sunuyoruz.hatta kimi dershaneler dershane sonrası dahi öğrencisini takip ediyor.diyorlar ki dershaneler öğrencileri robot haline getiriyor.dershaneye giden öğrenciler oranı belli..peki dershaneye gitmeyen %80,90 kim robot haline getiriyor.dünya gerçeklerine baktığımı zaman Norveç’ten japonya’ya kadar her yerde dershane var.şimdiye kadar üvey evlat muamelesi gören dershanelerin gündeme gelmesini de yararlı buluyorum ve yeni bir yapılanma içinde daha iyi bir konuma geleceğine de inanıyorum.dershane eğitim öğretimin parçası haşine gelmiş.çünkü okuldaki eğitimle öğrenci sınava hazırlanamıyor.
Vahdettin Ayaz;sınıflar kalabalık,iyi bir eğitim okullarda verilemiyor,dershaneler şuandaki sınav sistemi için olması gereken kurumlar gibi gözüküyor.birileri dershaneleri kapatacaksa önce dershanelerin yerini dolduracak alternatif geliştirmeleri lazım.umut ediyorum ki istişareyle uzlaşma ve işbirliği yöntemiyle eğitim öğretim sistemimize bir çeki düzen verilir.
Eyüphan Kaya;Asıl yatırım insan yapılan yatırımdır.buda eğitim aracılığıyla nitelikli insan yetiştirmekle olur.Bir çok kesim sağdan soldan eğitimimize hep dokundu daha yeni yeni bir nefes alıyor gibiyiz.dünya ölçülerine göre başarısız bir toplum yetiştiriryoruz.umarım dilimizle, dinimizle, kültürümüzle ve evrensel bilgilerle barışık bir eğitim modeli geliştiririz ve öğrencilerimizin sosyal hayatını elinden alan dershane olarak adlandırılan bu kurumlara gerek kalmaz.
Müzeyyen Kaya:Bu süreç dershanelerin özel okullara dönüşmesi meselesidir.İki yıllık bir süre sonucunda dershaneler özel okullara dönüştürmeye çalışılacaktır.AK Parti iktidarında yüz binlerce öğretmen ataması yapıldı, öğrencilerin ders kitapları verildi, okullar akıllı tahta ile tanıştılar.Ancak dershaneler öğrencinin zamanı aldıkları gibi eğitim öğretimin de yükünü hafifletmiyor.Eğer öğrenci bilinçlendirilirse dershane gerek kalmaz.Ben on kardeşin en küçüğüyüm sadece bir dönem dershaneye gittim dershanenin öğrenciler arasında ayırım yapması zoruma gitti ayrıldım. Hepimiz de iyi başarılar elde ettik dershaneye gitmeden.Ayrıca ben gerekli notlarımı aldım yönetimimizde de değerlendireceğiz.
Sait Yücel;Değerli arkadaşlar,her ne kadar gündemde dershanecilik olsa da eğitim öğretim sistemimizi genel olarak ele alalım diye düşünüyorum.benim bazı tesbitlerim var.öğretmen yetiştirme tarzımız doğru değil.bazı ülkelerde öğrenci son sınıfını tamamen aktif stajyerlikle değerlendiriyor.ayrıca hizmet içi eğitimizde zayıf..%10 civarında.ve sembolik.bir çok ülke de % 70-80’lerdedir.tıpkı bir bilgisayar formatlandığı gibi öğretmen hizmet içi çalışmalarıyla kendine geliyor.dershanelerimiz bilgiden çok sınav sistemine dönük test tekniğini öğretiyorlar.ancak eğitim ve öğretimin yükünü hafifletmiyorlar. kanaat o ki dershaneler okula dönüşürse sınıf mevcutlarında düşme olacağı için eğitim öğretimin kalitesine de katkısı olur.
Bu eğitim öğretim sistemiyle bir türlü dil öğretemiyoruz,ilkokula giderken tek kelime Türkçe bilmiyordum ama üç ayda konuşabilecek duruma geldim.ayrıca öğrencilerimiz o kadar sınava endeksleniyorlar ki hayatı unutuyorlar.TED kolejini kazanan öğrenciye annesi diyor ki evladım aşağıdan maydanos getir..çocuk diyor ki anne maydanos nedir…hukuk ikinci sıfıntaki öğrencim dilekçe yazmasını bilmiyor..İsviçrey’e gitmiştim iki devlet okulu daha fazla öğrenci almak için aralarında yarışıyorlardı.Birde sorunu hep başkasına yüklüyoruz.üniversiteler ortaöğretime,onlarda ilk öğretime,onlarda aileye sorunu yüklüyor ve sorun bir türlü çözülemiyor.İşte buna çare bulmamız lazım.Bunu için de bir sorumluluk bilincini geliştirmek lazımdır diye düşünüyorum.
DEĞERLENDİRME
1-Eğitim öğretimizin kalitesi düşüktür yapılanmaya dönük bir top yekun çalışma şarttır.
2-Öğretmen yetiştirme tarzımızı değiştirip, daha nitelikli eğitimciler yetiştirmeliyiz. Öğretmen adayı en az bir yıl stajyer öğretmenlik yapılmalıdır.
3-Dershanelerinin şimdiye kadar öğrencilerin başarısına elbette ki olumlu katkısı olmuştur, ancak dershaneler eğitim yeri değildir. Defakto oluşup, yasal konuma gelen dershanelerin yeni sistem içinde eritilerek hayatı daha yaşanır hale getirmek lazımdır. Yarışmak için, yoğun hazırlık temposunu öğrenciler arasındaki rekabeti ortadan kaldırmamız lazım.
4-Toplumunun dilini, dinini, rengini, kültürünü tanıyıp halk ile barışık bir eğitim öğretim müfredatını hazırlamamamız lazım.
5-Eğitim- Öğretimi yerel yöneticilere bırakmak gerekir, devlete sadece denetim verilmelidir.
6-İyi bir vatandaş yetiştirmek asıl hedef olmalıdır.
7-Sınıf mevcutları düşürülmeli, normal öğretim yapılmalı, seminerlerle öğretmenler günün şartlarına göre hazırlanmalıdır.
8-Üniversitelerimizin vesayetten kurtularak, yandaşlarını değil, gerçek anlamda hak eden bilim erbabı kimselere kapılarını açarak, Bölgenin rengini yansıtabilecek düzeye gelebilmesi lazım.
9-Milli kavramı altında ırkçılık gelişmektedir, buna dikkat edip herkesi kucaklayan bir müfredat ile yeni nesli yetiştirmek gerekir.
10-Dershane meselesini Hükümet-Cemaat mücadelesi seviyesine indirmemek lazım. Bu konu çok önemlidir. Şura ve Çalıştaylar yaparak ciddi yeniliklere gitmek gerekir.
11-Bu haliyle dershanelerin kapatılması bir boşluğun oluşmasına sebep olur.
12-Karma eğitime bir çare bulmak lazım, En az liselerde kız erkek okullarını farklı okullarda okuya bilecek bir tercih hakkını veliye sunmak lazım.
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Yaklaşık 300 STK ya da kişilere mail gönderildi. 10-15 kişi telefonla arandı. 5 Dershane tensilcisi davet edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekilleri telefonla arandı. AK Parti ve BDP İl başkanlıkları telefonla arandı.
MEDYA İLE
50 medya kuruluşuna toplu mail atıldı, katılan medya:Nur radyo tv.CİHA, DİHA katıldı
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Girişimcisi:Eyüphan Kaya-Ahmedi Elaltunkara