YER: Van Kent Konseyi
TARİH: 06.04.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Van Kadın Derneği (Münevver ÖLMEZ- Gönüllü)
2/ İnsan Hakları Derneği (Hamdi BAYHAN – Şube Sekreteri)
3/ Van Gençlik Meclisi (Soner ÇALIŞ- Genel Sekreter)
4/ Mavi Göl Kadın Derneği (Suna CİNGÜ ŞAHİN- Gönüllü)
5/ Yaka- Koop (Gülmay GÜMÜŞHAN- Gönüllü)
MEDYA
1 / Van Haber gazetesi
2 / Başkale News
3/Van Bülten
4/ İpekyolu Gazetesi
5/ DİHA
GÖZLEMCİ Afili UyUmSuZlAr (Saime MENGEŞ)
MODERATÖR Soner Çalış ( Aktivist, Moderatör katılmayacağını bildirdiği için toplantı esnasında belirlendi)
KONULAR
GENEL KONU: Türkiye’de STÖ
YEREL KONU: Van’daki kayıt dışı istihdam
KONUŞULANLAR
(En az 100, En çok 200 kelime ile özetlenmiş, kısa cümlelerle ve konuşanın ağzından)
1 / Hamdi BAYHAN: Mevcut düzene baktığımızda stöler ciddi bir baskı süreci ile karşı karşıyadır.Hükümetin kendinden olmayanı sindirme dönemine girdiği bir gerçektir. STÖ’leri üzerinde kapatılma davalarına baktığımız zaman, bunu görebiliyoruz. Borçları olan STÖler terör örgüne finansman sağlamakla suçlanıyorlar. Muhalefet ve otoriteye karşı olan bu kurumlar birbirinden bağımsız ve farklı ideolojilerde birleşmiş kurumlar buna istinaden de otoriteye karşı durmaları onları bu sürece getirmiştir. Kayıtdışı istihdam ise çok makro düzeyde bir sorun burada devletin denetleme mekanızmasının yetersizliği ve buradan elde edilen rant dikkat çekiyor bu orana bakılınca %76 gibi bir rakam ve politikaların nasıl yetersiz olduğunun kanıtıdır. Burada işçinin de potansiyeli devreye giriyor, işçi işverenle anlaşmaya gidip kayıt dışı istihdamı tercih edebiliyor. Sosyal güvence olarak yeşil kart yeterli oluyor, çünkü yasaya göre aile de birinin Ssk’lı olması diğerlerinin de yeşil kartını geçersiz kılıyor. Bu yanlış bir politika birey olmanında önüne geçiyor. Belki bu birey aileden bağımsız yaşayacak, ama bu durum önüne geçiyor. Nerden tutarsanız tutun bu sorun elinizde kalıyor. Bu anlamdaki politikalar revize edilmeli ve tekrar işçi ve yurttaş odaklı bir politika anlayışına gidilmeldir.
2 /Münevver ÖLMEZ: Ben VAKAD temsilcisi olarak kapatılma davası açılan STÖler arasındayım, aslında sorun belli mevcut düzene karşı çıkan her legal yapılanma bu şekilde pasivize ediliyor. Burada amaç pasif hale getirmek kötü reklam yapmak, zaten suçlamalar asılsız. Özellikle kadın aktivistler, kadın örgütler yok edilmeye çalışıyor. Cünkü hükümet aileyi kutsuyor ve kadın örgütleri özellikle feminist örgütler bunun karşısında duruyor. Bireyi, özneyi ön plana çıkartıyor. Bu da iktidarın eril yapılanmasıyla çelişiyor. Van’da 10 dernek var; ancak başka yerlerde de var. Kadın aktivistler var tutuklu yargılanan bunların bir bütünü topluma bakın bunlar tehlikeli yaftasıdır. Kayıt dışı istihdam ise bu coğrafya da ciddi bir sorundur. Özellikle kürt halkının ekonomik olarak güçlenmesinin önüne geçmektedir. Böylece bakıyoruz, Kürtler sınıfsallaşıyor. Bu da onları daha çok bağımlı kılıyor. Burada aile içinde bireylerin çok olduğu yerde , göç alan bir yerde denetimsizlik yanlış politikalar maalesef insanları yoksullaştırıyor. Bu da iş verenin, sermaye sahibinin ekmeğine yağ sürüyor. Devlette bu durumdan memnun böylece daha iyi yönlendirebiliyor. Ekonomik açıdan iyi olan birey kendini geliştirir. Ve geliştikçe sisteme karşı tavır alır, haksızlığa boyun eğmez böylece sistemi sorgular, bu da devletin işine gelmiyor.
3 / Suna CİNGÜ ŞAHİN: STÖ’leri bu paket yasayla maalesef içleri boşaltılmaya çalışılıyor. Gittikçe yaklaşan bir tehlike var. Bu tehlikeyi sezebilmek gerekiyor. Bu sorun o kadar geniş kapsamlı ki maalesef sıra sana gelecektir.Burada otoriteye karşı olan hak temelli tüm örgütler bir araya gelmeli bu duruma tepki göstermelidir. Amaç kadınları yok etmek, amaç kadını eril sisteme mahkum etmektir. Kadının haklarını savunması iktidarı korkutuyor. Eril yapıyı korkutuyor; çünkü kadının bilinçlenmesi toplumun güçlenmesidir. Bu da otoritelerin tekerine çomak sokmaktır. Bunu istemiyorlar. Diğer kapatılmak istenen örgütler de aynen otoriteye baş kaldırıyor. Hiçbirini birbirinden ayırmamak gerekiyor. Burada hak savunuculuğu yapan örgütler insan hakları savunuculuğu yapan bireyler söz konusu hepimiz bir araya gelip noluyor, ne yapıyorsunuz demeliyiz. Bu güne kadar savunduğumuz insanlarla yan yana olup, derneğimizi kapatma demeliyiz. Kayıt dışı istihdam ise bu coğrafyanın içler acısı durumudur. Bunu yapan sen, ben, o maalesef hiçbirimiz burada bir girişimde bulunamıyoruz. Bu durumun önüne geçmek için adımlar atmıyoruz. Gelin bunları konuşalım. Burada ciddi bir sorun var. %76 dan bahsediyoruz. Bunlar kayıt dışı ve ucuz iş gücü demek hak ihlalidir.
4 / Gülmay GÜMÜŞHAN: Birinci oturuma katılamadığım için özür diliyorum. Kayıt dışı istihdam çok önemli bir konu bence bizler bu konu da kurumsal olarak çalışmalar yaptık, bu çalışmalar her geçen gün arttırmak gerekiyordu, ancak bizleri de bu anlamda pasivize etmeye çalıştılar. Bu bizlerin bakış açılarını etkilememeli devam etmeliyiz; çünkü insanların buna ihtiyacı var. Bizler çoğu zaman Türkiye’deki gündemlerin sürekli değişmesinden bunu kaçırıyoruz. Burada %76 demek korkunç bir rakam kurumları çalışmaya çağırmalıyız.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
40 STÖ iletişime geçildi, davet edildi; ancak 5 STÖ katıldı. (E-mail, Yazı ile ) elimizde TkMM broşürü olmadığı için verilemedi
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon, mail ile tüm vekillere ulaşıldı, kimse katılmadı.
MEDYA İLE
Basının hepsine (12) yazılı ve mail olarak dönüş yapıldı. Sadece 4 basın mensubu katıldı.
KATILIMCILARLA
E-mail olarak konu için yanıt istedik; ancak kimseden dönüş olmadı.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin raporlar daha önceki davalar gösterildi.. Katılımcılar hazırlıklı gelmişti genel konuya, yerel konuda ise araştırmalar ve raporlar katılımcılara sunuldu.Basında yer aldı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ VAN kMM Hamalı Cevahir BÖKE
06.04.2013 Van kMM Toplantı Tutanağı
previous post