Yer: Memur-Sen Toplantı Salonu
Tarih: 09.05.2009
Yerel Katılım:
1. Erciş Kadınları Koruma ve Dayanışma Derneği- Emin BABÜRHAN-
2. Eğitim-Sen Şube Başkanı ve Tamara-San Der Yönetim Kurulu Üyesi- Lezgin BOTAN
3. Vangölü Spor Klübü Derneği- Ejder KOÇ
4. Van Zihinsel Engelliler Yeşeren Umutlar Derneği- Hanefi BAYKARA
5. Van Kadın Derneği- Zübeyde Ürgün
6. Mavigöl Kadın Derneği- Nihari AŞAN
7. Saray Kadın Derneği- Hamide Yeni
8. KAMER Van Şubesi- Gülay Adile ERTUNÇ
9. YAKA-KOOP- Gülmay ERTUNÇ
10. VAKFİYAD- Seher FENER
11. Van Kadın Derneği- Zozan Özgökçe
12. VANGİAD- Kadri SALAZ
13. VAKFİYAD- Musa KOÇ
14. VAKFİYAD- Ceylan MARAN
15. ERDEM-DER- İsmail ALMALI
16. ÖZGE-DER- M. Zahit ÇAKIR
17. Umutışığı Derneği- Erhan ŞENGÜL
18. Gökkuşağı Derneği- Kemal ÇELEN
19. İnsan-Der- M.Sıddık MARSAK
20. Memur-Sen- Süleyman ŞAKAR
21. TMMOB- Süleyman BALKAN
22. ÇATAK-DER- Cemil TOLAN
23. Arıcılar Birliği- Halil TANDOĞAN
24. VAKFİYAD- Musa Kulaz
25. MAZLUM-DER- Şerif Bilgin
26. BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ- Abdullah SEZENER
27. Şevin Geçit- DTP Ağrı İl Genel Meclis Üyesi- VAKAD Gönüllü Üyesi
28. Aynur Atabay- DTP Üyesi
29. Genç Liderler Derneği Van Temsilcisi- Tolga YÜKSEL
Milletvekilleri: Katılan olmadı
Medya:
1. Muhabirin adı soyadı (Kurum adı.) : Van TV (Serkan Aslan)
2. Muhabirin adı soyadı (Kurum adı.) : İhlas Haber Ajansı
Moderatör: Adı soyadı: Kadri SALAZ
Konular:
1. Toplumsal Uzlaşma Nasıl Sağlanır?
2. Milletvekili- STK ilişkileri, STK’ların toplumdaki rolü nedir?
Konuşmalar ve Öneriler:
Zübeyde Ürgün (Van Kadın Derneği): Önce milletvekillerini yanımızda görmemiz lazım. Aynılığı çok savunursak farklılıklarımızı savunamayız.
Lezgin Botan (Eğitim-Sen Şube Başkanı ve Tamara-San Der Yönetim Kurulu Üyesi): Van Milletvekillerinin kendi aralarında uzlaşı sağlamaları gerekmektedir. Demokratik sivil bir anayasanın derhal oluşturulması lazım. Bu sivil anayasa belli bir zümreye hizmet eden bir anayasa olmamalı. Bunun için TBMM’deki halkın iradesi halkın sorunları çerçevesinde bir mutabakat yapılmalı. Anayasa Mahkemesi gibi kurumların Anayasa’nın üstünde olmaması lazım, yargı bağımsız olmalı, güven duymalıyız. YÖK gibi bir kurum lağvedilmeli, STK’ların koruculuk sistemine yönelik görüşlerini izah eden bir bildiri hazırlanabilir. Sivil Anayasa hakkında da bir bildiri hazırlamamız lazım.
Düşmanlık, nefret kültürü çok yayılmaya başladı. Buna destek veren medya, eğitim sistemi gibi unsurular bulunmaktadır. Mardin katliamı çok iyi irdelenmeli, Bölge halkının medyada vahşi, kaba gösterilişine milletvekillerimiz sessiz kalmamalı. Van Milletvekillerinin bizim sorunlarımıza karşı sorumlu olmaları gerekmektedir. Ölüm ve öldürme kültürünün bölgede olağanlaşması önemli bir sorundur. Yıllardır yaşanan savaş/çatışma artık adına ne derseniz, asit kuyuları ve geçmişimizdeki diğer toplu katliamlar ile yüzleşmemiz gerekmektedir. Eğer bir toplumsal uzlaşmadan söz edeceksek mezhep, din v.s. ye bakmadan doğuştan sahip olduğumuz haklara sahip olmalıyız, bunlar sahip olma boyutunda seçtiğimiz milletvekillerimiz de bu konuda duyarlı olmalıdırlar. Militarist sistemin herkesçe sorgulanması gerekmektedir. Biz STK’lar toplumun dinamikleriyiz. Milletvekillerinin toplumsal dinamiklerle bir araya gelerek, tartışarak sorunları TBMM’ye taşımaları gerekmektedir. STK ların kurculuk sistemine yönelik görüşlerini izah eden bir bildiri hazırlayabilir. Sivil anayasa hakkında bir bildiri hazırlamamız lazım. Okul kitapları: düşmanlık , nefret kültürü saman yolundaki tek Türkiye narko terör gibi dizi filimler kaldırılmalı. Bilinçli bir şekilde medya Kürtler ve Türkler arasında TR deki tüm olumsuzluklar Kürtlere yükleniyor.
MEDYA : konuşma kültürleri okullardaki andımızın değişmesi lazım . empati kurarak birbirimizin fikirlerine sahip olmalıyız.
Kadri Salaz (VANGİAD) : Şuanda coğrafyamız mayınlı bir alana dönüştü. Sistem canavarlar yarattı. Patlamaya hazır bir bomba gibi insanlar.
Süleyman Balkan (TMMOB): Vekillerin önce konuşması lazım iktidar partisindekiler konuşamıyor 1. zengin 2 ağa v.s 3 sisteme angaje olmuyorlar.
4. muhalefet konuşuyor iktidar konuşmuyor. Merdindeki olayların öncelikle bir yönlendirme olabileceği şüphesi uzlaşma yolları kapatıldı. Daha önce ağalar şeyh’ler şimdi korucu oldu.
Ş. Bilgin (MAZLUMDER): Toplumsal Uzlaşı için halk ciddiye alınmalı bizi anlayan yönetenlerin olması. Sistemin tüm yurttaşlara eşit olması gerekir. Tüm taleplerin değerlerin dinlenilmesi gerekir. Doğu ve Güneydoğu’ya gelen güvenlik küvetlerinin eğitilmesi lazım. Toplumun onlara düşman olduğu önyargısı ile geliyorlar. Biz böyle insanların ancak hedefli oluruz. 23 Nisan’da İstanbul’daki bin çocuğa nasıl yaklaşıyorsan Hakkari’deki çocuklara da aynı şekilde yaklaşılmalı buradaki çocukları dipçikle aradakiler sembolikte olsa… şefkatli olmalılar… İnsan, insan olduğu için yaşam hakkı kutsaldır. Nerede olursa olsun …
Emin Baburhan (Erciş Kadınları Koruma ve Dayanışma Derneği): T.C anlayışı çifte standardın oluşu kapitalizmin rantıdır. Bölgemiz ekonomik siyasi eğitim açısından geri bırakılmıştır. Vekillerimizin bizi takmaması bizim de hatamız biz onlar olmadan nasıl büyürüz?
OÇG Ankara toplantısında halkın nabzının Meclise taşınması lazım. Mardin olayı bir provokasyondur.
Toplumsal uzlaşımıza sıkılan bir kurşundur.
Musa Bey (VAKFİYAD) : Biz STK’lar birbirimizi destekliyor muyuz?
Çağı geçmiş anayasanın değişmesi lazım, sosyal devlet anlayışının gelişmesi gerekir. Vekiller STK’ları dinlemeli biz asiliz onlar vekiller, resmi kuruluşlar milletvekillerinin güdümünden çıkmalı. Resmi kurumlar, STK’ların denetimine açılması resmi kurumlardaki yolsuzluğun durdurulması, resmi kurumlara güvenlik kuvvetlerinin eşleri yerleştiriliyor. Oradan da mevkiini kullanıyor, biz STK temsilcilerini kovuyorlar.
Çocuk hastanesi kirası için uzak bir yere taşınacakmış, halkımız Edremit’e araçla giremez bölgemize ceza evi dışında yatırım yapılmıyor. Kamuoyunda bölgemize yatırım yapılıyormuş gibi gösteriliyor. Okullaşma dışında yatırım yapılmamaktadır.
Kadri Salaz (VANGİAD) : Organize sanayi İŞGEM karşılaştıralım İŞGEMdeki istihdam ile OSB’deki ile aynı değil. Demek ki STK’lar devletten daha iyi iş yapabiliyorlar.
GÜLAY ERTUNÇ (VAN KAMER) : Biz STK’lar farklılıklarımıza rağmen biz araya geliyoruz. Milletvekilleri bizim toplantılarımıza gelmiyorlar. Başbakan’a gelmediklerini belirten bir dilekçe yazarak fakslayalım.
ARİF BAYKAL (VAN BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ): Meclis başkanına yazı yazalım veya başka illerdeki vekilleri çağıralım .
İNSAN DER: Düşünülebilen STK’lar arası uzlaş çok önemli. STK’lar birlikte hareket etmeli STK’ların birbirlerine karşı iyi niyetli olması gerekir. Hepimiz farklıyız ama farklılıklarımızın tahammül çok önemli kimse aynı düşünemez tahammülsüzlük öncelikle STK’lar arası uzlaşı, tahammül gerekir. Adaleti temel alan bir anayasanın Ergenekon ile yapılan mücadelenin önemsenmesi lazım toplumsal uzlaşmayı engelleyen karanlık çeklerin kollarının kırılması lazım.
ZÜBEYDE ÜRGÜN (VAN KADIN DERNEĞİ): Ayrılığı çok savunuyorsak farklılığı neden savunamayız.
TOLGA YÜKSEL (GENÇ LİDERLER DERNEĞİ): Vekillerin bağımsız olması gerekir belki vekiller olmadan bu forumları gerçekleştiremeyebilir. Bizim de suçumuz var . Örn; Kendi kızına tecavüz eden var psikolojik olarak yıprandık hayat yaşam biçimi olmalı bizim içinde bir parodidir.
Sekiz insan savaşa gider gibi öldürüldüler. Kendi toplumumuzu sorgulamamız lazım. Geçmiş yaşamımızdaki toplu katliamların aydınlatılması gerekir. Doğu ve Güney doğudakiler sadece Kürtler arasında şiddet yaygın değildir.Kürt sorununun çözümsüzlüğü batıyı da etkiliyor.
CEMİL TOLAN (ÇATAK-DER): Toplumsal uzlaşmaya önce aileden başlamak lazım. Caydırıcı cezalar olmalı. Adalet sistemi demokratikleşmeli.
FORUMDAN ÇIKAN SONUÇLAR:
1. Mardin olayı toplumsal uzlaşımıza da sıkılan bir kurşundur.
2. Milletvekillerimiz halkın nabzını TBMM’ye taşıyabilmelidir.
3. Coğrafyamız mayınlı bir alana dönüştü her an patlamaya hazır bir mayınlı alandayız. Sistem canavarlar yarattı. Bu canavarlar her an patlamaya hazır durumdalar. Tıpkı Mardin olaylarındaki gibi.
4. Milletvekillerimizin önce konuşması lazım, iktidar partisindeki vekiller konuşamıyor.
5. Uzlaşı yolları kapatıldı. Eskiden ağalar, şeyhler şimdi de korucular aracılı niteliğinde,
6. Geçmiş yaşamımızda meydana gelen toplu ölümlerin aydınlatılması lazım,
7. Toplumsal uzlaşı için halk ciddiye alınmalı, bizi anlayan yöneticilerin olması lazım. Sistemin tüm yurttaşlara eşit durması lazım,
8. Sistemin tüm talepleri değerlendirmesi lazım,
9. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine gelen güvenlik kuvvetlerinin eğitilmesi lazım, bölgeye gelen güvenlik güçleri toplumun onlara düşman olduğu önyargısı ile geliyorlar. Bundan dolayı buradaki insanlar güvenlik kuvvetlerinin ancak hedefi oluyoruz.
10. 23 Nisan’da İstanbul’daki bir çocuğa nasıl yaklaşılıyorsa Hakkari’deki çocuklara da aynı şekilde yaklaşılmalı, buradaki çocuklar dipçikle oradaki çocuklar sembolikte olsa şefkatle karşılanıyor.
11. İnsan insan olduğu için yaşam hakkı kutsaldır, nerede nasıl olursa olsun, sebebi ne olursa olsun.
12. Toplumsal uzlaşının olmayışının sebebi, ülkemizde çifte standardın oluşu ve kapitalizmin rantıdır.
13. Bölgemiz ekonomik, siyasi ve eğitim açısından geri bırakılmıştır.
14. Biz STK’lar da birbirimizi desteklemeliyiz.
15. Sosyal devlet anlayışının yerleşmesi lazım,
16. Resmi kuruluşların milletvekillerinin güdümünden çıkmalı ve işleyişleri STK’ların denetimine açık olmalı,
17. Resmi kurumlarda yolsuzluk olmamalı,
18. Resmi kurumlar da bazı kritik noktalara güvenlik kurumlarında çalışanların eşlerini yerleştiriyorlar, onlarda buna dayanan erklerini kullanıyorlar, biz STK’ları kovuyorlar,
19. Çocuk hastanesinin şehre uzak bir yere taşınması halk için iyi değildir. Halk sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşabilmeli,
20. Bölgemize cezaevi dışında yatırım yapılmıyor, kamuoyunda bölgemize yatırım yapılıyormuş gibi gösteriliyor ancak okullaşma dışında bir yatırım yapılmamaktadır.
21. Devletin yaptığı bazı işler STK’lara bırakılmalı, STK’lar daha verimli yürütrler İŞGEM’de olduğu gibi.
22. Düşünebilen, düşünce üreten STK’lar arasında da uzlaşı gerekmektedir. STK’ların birlikte hareket etmeli, birbirlerine karşı iyi niyetli olmalılar.
23. Birbirimize, farklı fikirlere tahammül etmek gerekir. Hepimiz farklıyız ama farklılıklarımıza tahammül çok önemli. Kimse aynı düşünemez.
24. Hükümetin Ergenekonla yaptığı mücadele önemsenmeli, toplumsal uzlaşıyı engelleyen çetelerin kırılması lazım,
25. Aynılığı çok savunuyorsak, farklılığı savunamayız.
26. Milletvekilleri bağımsız davranabilmeli,
27. Halk psikolojik olarak çok yıprandı, hayat yaşam biçimimiz olmalı, oysa bizim için bir parodi gibi yaşam.
28. Kendi toplumumuzu sorgulamamız lazım,
Değerlendirme:
1. İletişim
a.
60 kadar STK mesajla davet edilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail ile aynı zamanda bizzat kendileri ziyaret edilerek iletişim kurulmuş, davet edilmişlerdir. Ancak AKP’li milletvekillerinin hala önyargıları var.
c. Girişim ile
Telefon, e-mail ve faks ile sürekli iletişim halinde olunmuştur. Ayrıca vanocgforum@yahoogroups.com adlı bir e-mail grubu kurulmuştur.
2. Malzeme
Katılımcılara herhangi bir malzeme dağıtılmadı.
Değerlendiren
Van Forum OÇG Girişimcisi
Zozan Özgökçe