YER: ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH:12.03.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Kanserle Savaş Derneği (İsmet Ceylaner -Başkan)
2 / Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (Elif DÜRBİN)
MESLEK ODALARI
1 / Baro (Avukat Ayşe AYGÜN- Yönetim Kurulu Üyesi)
SENDİKALAR
1 / Şeker-İş (Kenan TATAR- Başkan)
2 / Eğitim-Sen(Zehra Hatice Çınarkök –Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Sekreteri)
3 / Sağlık Emekçileri Sendikası (Nazmiye Dağlaraşar-Başkan)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER –
GOZLEMCİLER
1 / Muzaffer Bektaş (ÖDP – YK üyesi)
2/ Ayşe Çolak (CHP- İlçe YK üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Vekillerden mesaj gelmedi.
2/ Osman Coşkunoğlu’nun danışmanını Kumsal GÜZEL toplantıya katıldı.
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 15 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / ART –Yerel tv
2 / EGEM –Yerel tv
3 / Uşak city –internet gazetesi
4 / Uşak Haber-yerel gazete
MODERATÖR Dila ÇETİNŞAHİN – Haber spikeri
KONULAR
GENEL KONU: Kadına Yönelik Şiddet –Türkiye’de kadının yeri
YEREL KONU: Uşak Kanser Hastanesi
ANAYASA –değinilmedi.
KONUŞULANLAR
1 / Ayşe AYGÜN : Kadınlara yönelik art arda yaşanan vahşet boyutundaki saldırılar, aile içi şiddet ve töre cinayetleri, toplumumuzun yaşamsal sorunlarından biri .Ülkemizde şiddetin önlenmesi için hukuksal alanda epey önlem alındığı söyleniyor ama yeterli değil.Örneğin boşandığı halde eski eşine namus bekçiliğini yapma adına şiddet uygulayan erkekler var.Yasalarda boşanmış kadının ya da birlikte yaşayan kadının eş şiddetine uğraması halinde koruma tedbirlerinden yararlanacağı açıkça belirtilmiyor.Bu büyük bir eksiklik.Bir diğer konu ;mahkeme nafaka veriyor,kadın şiddete maruz kalmamak için bunu eşinden talep edemiyor.Eğer bir geliri yoksa çocuklarıyla birlikte açlıkla karşı karşıya kalabiliyor.Şiddetle beraber açlık ve çaresizlikle karşı karşıya kalan kadını yasa koruyor –MUŞ gibi yapıyor ancak videoda da izledik gerçekte korunamadıklarını, korunmadıklarını.Bu kadınların en çok ihtiyacı olan konuya -Şiddet gören kadının öncelikli olarak psikolojik destek alma ihtiyacına- değinemiyoruz bile.Durum vahim görünüyor .Çözüm ise : yasanın yoruma açık kısımlarının çağdaş ve kadını gözeten bir tutumla yorumlanmasıdır.Şiddete karşı yaptırım ve cezaların arttırılması gerekiyor. Yasanın yaptırımlarının geniş çaplı duyurulması ,toplumsal duyarlılığın artırılması, herkes açısından insani ve toplumsal bir görevdir. Devletse, yasadaki eksikliklerin acilen olarak giderilmesini sağlayarak, kadın ve çocuklara yönelik aile içi şiddetin ve töre cinayetlerinin önlenmesi konusunda kararlı olmak zorundadır.
2 / Zehra ÇINARKÖK: Salona bakınca toplumun kadın sorunu ya çoktan çözümlenmiş ya da kimsenin umurunda değil diye düşünüyor insan.Oysa Türkiye Kadın –erkek eşitsizliğinde 134 ülke içinde 126. Sırada.,Erkekler yok,şiddet gören kadınlar yok.Şiddete karşı mücadele eden kadınlar yok.Yasama görevi olanlar gelmemiş.Biz yine de sesimizi duyurabilelim umuduyla konuşalım.kadına yönelik şiddet,töre bunlar artık kanıksandı belki de.Şaşırmıyoruz bu tür videoları haberleri izlerken.Elbette başka sorunlar da var.Kadının istihdam sorunu.Cinsiyete Dayalı İş Bölümü.Toplumun her alanında,evde, sokakta ,çalışma alanında kabul gören erkek egemenliği. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin can almadığı gün geçiyor mu? Kadınlar genelde kendilerine en yakın erkeklerin şiddetiyle yaşamlarını yitiriyorlar. Kadınları korumakla yükümlü devlet ,görevini yerine getirmiyor. Aksine bazen namus cinayetini hafifletici neden olarak görerek cinayeti işleyenleri koruyor, bazen de kadınların yaşam koşullarını daha da güçleştirerek dolaylı yollardan kadın katliamını desteklemiş oluyor. Kesinlikle önce kadını koruyan yasal önlemler arttırılmalı.Şiddete yönelik ağır cezalar uygulanmalı. Verilen ağır cezalar kamuoyuyla paylaşılmalı.Sivil Toplum örgütleri,sendikalar kadın konusundaki araştırmalarını,atölye çalışmalarını arttırmalı ve kadın sorununa daha çok dikkat çekilmeli.Çalışma hayatında kadınlar için pozitif ayrımcılık uygulanmalı.TBMMde,Sendikalarda,kamu kuruluşlarında kadınların olması zorunluluğu olmalı(en az % 40- % 50 gibi).
3 / Kenan TATAR: Kadınlarımıza yönelik şiddeti önlemek için önce erkekleri eğitmek lazım.Evde annelerin erkek çocuklarına sorumluluk vermesi,kız çocuğuyla erkek çocuğuna eşit davranması gerekli.Tabi babaların da öyle.Hala kızlarını okula göndermeyen babalar var.Bazıları sadece ilköğretim bitene kadar gönderiyor.İleride baba ve eş olacak erkek çocuklarının eğitilmesi çok önemli.Yasal olarak ibret verici cezalar uygulanmalı kadına işkence yapanlara.Bence cinayetle eş değer cezalar uygulanmalı ki caydırıcı olsun.Kız çocuklarını okula göndermeyen babalara da daha caydırıcı cezalar uygulanmalı.Televizyon programları şiddet ve taciz olaylarını verirken programlarda uzman görüşlerine yer verilmeli.Toplumun manevi duygularını etkileyen din adamları kadına yönelik şiddeti önleyecek telkinlerde bulunabilir.
4 / Nazmiye DAĞLARAŞAR: Çalışma hayatından kadınlar çalışma koşullarından dolayı da uzaklaşıyorlar. Daha doğrusu uzaklaştırılıyorlar.Örneğin hemşireler.Çalışma saatleri çok uzun ve yaptıkları iş gereği yorucu bir tempoları var.Bir de çocuğu olduktan sonra durum daha da vahimleşiyor.Yasa çocuk doğuran kadın memura süt izni veriyor ancak hemşirenin çalışma koşulları o izni kullanmaya uygun değil.Çözüm olarak Hastane çalışanlarına küçük çocukları için mutlaka hastanelerin içinde kreşler açılması gerek.Kadın çalışanların çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerek.Şiddeti önlemek içinse cezai yaptırımlar ağırlaştırılmalı.Mesela yasal olarak eşine şiddet uygulayan erkek adi suçlar kapsamında değerlendirmeye alınabilir.
ÖNERİLER
1 / Ayşe Aygün: Kadına yönelik şiddeti önleyecek yasal düzenlemelerin yapılması,yasanın çağdaş yorumlarının topluma duyurulması .
2 / Zehra Çınarkök: Yasal önlemler arttırılmalı. Sivil toplum kadın sorununa dikkat çekecek çalışmalar yapmalı. Kurumlarda %40-%50 kadın çalışan zorunluluğu getirilmeli.
3 / Kenan Tatar: Çocukluktan başlayarak erkek çocuklar eğitilmeli. Şiddet uygulayana cinayetle eş değer cezalar uygulanmalı. Kız çocuğunun eğitimine engel olan babalar da cezalandırılmalı.Din adamları kadına yönelik şiddeti önleyici telkinlerde bulunmalı.
4 / Nazmiye Dağlaraşar : Kadınların çalışma koşulları iyileştirilmeli,hastane gibi kadınların yoğun çalıştırğı yerelere kreşler açılmalı.Çalışma saatleri yeniden düzenlenmeli.Şiddete karşı ,yasal önlemler alınmalı,cezalar ağırlaştırılmalı.
ORTAK SONUÇ
1 / Kadına yönelik şiddeti önlemek için yasal önlemler arttırılmalı.
2 / Şiddet uygulayanlara verilecek cezalar ağırlaştırılmalı
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
BARO (telefon+e-mail), UTSO ( telefon+ e-mail), UGİAD(telefon+e-mail), Tekstil İşverenleri Sendikası (telefon+e-mail+Organize Sanayi Bölgesine gidilerek yüzyüze görüşme yapıldı.), Eğitim-Sen (telefon), Kamu Sen(telefon), Ses (telefon), Tabipler ODASI (telefon +e-mail), AYÖP (telefon), Uşak İçin Derneği (telefon+ e-mail), ADD (telefon+e-mail), ÇYDD(telefon), Memursen(telefon), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ( telefon ve yazı ile gidildi ve yazı verilerek yüzyüze görüşüldü), TEKSİF (Telefon + e-mail), Kanserle Savaş Derneği ( Tüm iletişim yöntemleri kullanıldı,onlarla birlikte hazırlık yapıldı.), Anadolu Gençlik Derneği (telefon+e-mail), Mimarlar Mühendisler Odası( telefon+ mail), Türk Hava Kurumu-Paraşütçüler Derneği (telefon+gidilerek yüzyüze görüşüldü), Öğretmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ( telefon+e-mail), Ayrıca siyasi partilere telefon edildi.Gözlemci olarak katılmaları istendi.Arananlar: ÖDP,CHP,EMEP,AKP,MHP,DP.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ile 3üne de ulaşıldı.
MEDYA İLE
2 yerel tv, 7 gazeteye haber verildi. Aynı saatte Akm üst salonda bütün Uşak protokolünün katıldığı KOSGEB Toplantısı vardı gazeteciler oraya geçtiler. Art Tv toplantımızı çekti ve cumartesi akşamı yayınladı. İnternet gazetesine açıklamalarda bulunuldu.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan sadece yerel konu istedik, ulusal gündeme kimse itiraz edip alternatif önermedi.3 yerden yerel konu geldi. Gündeme aldık.
SONUÇLAR
TkMM genel konuya ilişkin video gösterildi. Genel konu, yerel konu ele alındı. Ancak Anayasaya değinilmedi.Katılım az olunca gelenler de salonda dinleyecek fazla kimse olmadığından hazırlandıkları kadar konuşmuyor ve isteksiz davranıyorlar. Mutfak daha önce 20-25 civarında olsun katılımcı kurum dediği için 20 kuruma haber verilmişti. Bu sayıyı arttırmak gerek. 1 gün önce ART televizyonundaki haber bülteninde toplantı duyurusu ve konusu genel olarak söylendi.İsteyen herkes katılabilir dendi.Ama özel olarak ulaşılanlar sayısını arttırmak gerek sanırım.
DEĞERLENDİREN KİŞİ UŞAK kMM Hamalı YELDA YILMAZ
12.03.2011 Uşak kMM Toplantı Tutanağı
previous post