Yer : Radyo Munzur Ofisi
Tarih : 06.07.2010
Yerel Katılım:
Tunceli Gazeteciler Derneği (Kadir Merkit – Dernek Temsilcisi.)
Tunceli Bedensel Engelliler Derneği (Bedri Es – Dernek Başkanı.)
Anafatma Kadın Dayanışma Derneği (Fatma Çiçek – Dernek Başkanı.)
ZMO ( Haydar Evcin – ZMO Temsilcisi)
Milletvekilleri: Milletvekili katılımı olmadı
Belediye Başkanları: Belediye Başkanı katılımı olmadı
Medya:
Tunceli’nin Sesi Gazetesi
Halkın Sesi Gazetesi
Moderatör: Nazım Arslan (Dersim küçük Millet Meclisi)
Konular:
Anayasa Değişiklik Paketindeki Sendika Kurma Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme Hakkı ile İlgili Maddeler
Konuşulanlar:
Kadir Merkit: konuşulması gereken konu AKP’nin amacıdır diye düşünüyorum. Acaba AKP bu maddelerle neyi hedeflemektedir? Mesela birden fazla sendikaya üye olma maddesi acaba devrimci sendikaların işçi sınıfı üzerindeki etkilerini azaltmak olabilir mi? Bu konuda itiraz edenlerle aynı fikirdeyim. Aslında genel olarak itiraz edenlerle aynı fikirdeyim. AKP göstermelik sosyal maddeleri yem olarak sunuyor. Amaç devleti ve kuvvetleri ele geçirmek diye düşünüyorum.
Bedri Es: Ben hala en başından beri söylediklerimi söylüyorum AKP’nin anayasa değişikliği demokratikleşme veya sivilleşme ile ilgili değildir. AKP kendi diktatörlüğüne oynuyor. Amaç sivil anayasa olsaydı sendikaların fikirleri alınmaz mıydı? İşte görüyoruz. DİSK karşı, KESK karşı. Diğer STK’lar karşı. AKP’liler hariç toplumun her kesiminin itiraz ettiği bir anayasa ne kadar sivil ve demokratik olabilir?
Haydar Evcin: Şimdi merak ettiğim konu şu aslında, bu değişikliği AKP değil de CHP isteseydi nasıl olurdu? Evet hep dediğim gibi 82 cunta anayasası değişmek zorunda. Ben AKP’nin bu değişikliğinin kaçırılmaması gereken bir tren olduğunu düşünüyorum. Bir başlasın bir yerlerden. Elbette bizim beklentilerimiz bu değildi. Biliyorum daha önceki toplantılarda da bunları söyledim. Sivil anayasa nasıl olur, nasıl şekillenir diye söyledik. Ancak kötünün iyisini seçeceksek eğer ya 82 askeri anayasanı seçeceğiz. Ya da bu değişikliği. Ben değişimi destekliyorum.
Fatma Çiçek: Daha önce de söyledim. AKP’nin yargı ile ilgili maddeler çıktığında sivil sayılabilecek bir anayasa görünüyor bu tabloda. Ama demokratik bir anayasa ortada yok. Demokratik bir anayasa olsaydı daha iyi bir anayasamız olacaktı. Oysa gelinen noktada sendikaların itirazlarına rağmen sendikalar için yapılacak değişikliğe iktidar karar veriyorsa orada demokrasi değil bürokrasiden bahsedilir. Evet sendikalara verilenler mevcuttan ileridir. Ama demek ki hala sendikaları tatmin etmeyen bir şeyler var. Mesela Bedri Es bey’in dediği şey çok mantıklı işçi sınıfını ilgilendiren bir değişiklik yapacaksın ve sendikalardan fikir almayacaksın. İşte bu AKP’nin anlayışı.
Öneriler:
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
7 sivil toplum kuruluşuna haber verildi. TkMM broşürleri dağıtıldı.
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail ile 2 vekilimize ulaştık, milletvekili katılımı olmadığı gibi mazeret bildiren milletvekilide olmadı.
3. Medya
5 tane ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. Bir gazeteci katıldı.
Değerlendirenler: Nazım Arslan (Tunceli kMM Girişimcisi)