Yer : KAMER Toplantı Salonu
Tarih : 04.04.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Anafatma Kadın Dayanışma Derneği (Nurhayat Bidav Bakıray – Başkan Yrd.
2- Tunceli Bedensel Engelliler Derneği (Bedri Es – Dernek Başkanı)
b. Meslek Odaları
1- TMMOB ( Fethi Kılıç – Koordinasyom Kurulu Başkanı)
2- ZMO (Haydar Evcin – Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi)
c. Sendikalar
Katılan Milletvekilleri: Milletvekili katılımı olmadı
Belediye Başkanları: Belediye Başkanı katılımı olmadı
Mesaj Yollayanlar:
Mazeret yada mesaj yollayan milletvekili olmadı.
Moderatör: Fatma Çiçek Anafatma Kadın Dayanışma Derneği Başkanı
Gözlemciler: Gözlemci katılımı olmadı.
Diğer Katılımcılar: Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan izleyici ya da gözlemci katılmadı.
Medya: Katılım olmadı.
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği ve Referandum.
Konuşulanlar:
1. Haydar Evcin (ZMO): Anayasa değişmek zorundadır. Ancak mevcut durumda toplumsal bir uzlaşma sağlanmadan, ve bilimsel çevrelerce hazırlanan bir anayasa olmadan anayasa değişikliği yapmanın açıkçası art niyetli olduğu kanısındayım. Bir defa anayasa değişecek ise bu değişiklik toplumun her kesimi tarafından tartışılmalıdır. 1982 anayasası değişiklik şekliyle aynıdır. “Anayasayı ben hazırlarım siz kabul edersiniz” türünden bir yöntem kabul edilemez. Mevcut anayasa değişikliği de bunun aynısıdır. Elbette referandum bu noktada iyi olacaktır. Ama referandumda da madde madde oylama olmalıdır. Çünkü anayasa değişikliği noktasında olması gereken maddelerde mevcuttur.
2. Bedri Es (Tunceli BED.): AKP adeta yangından mal kaçırır havasında. Çok az bir kesimin görüşünü alıp bütün tepki ve itirazlara rağmen Meclis’e getirdiler anayasa konusunu. Süreç, tedirgin edici. CHP karşı, MHP karşı, BDP net değil ama destekleyecektir diye düşünüyorum. AKP’nin hedefi yargıyı ele geçirmekten ibarettir. Bu şekilde yapılacak bir değişikliğe içinde bulunan olumlu maddelere rağmen hayır diyorum.
3. Fethi Kılıç (TMMOB): AKP eğer anayasayı değiştirmek istiyorsa seçimleri beklemelidir. Bu şekilde yaparak gündemi örtbas etmeye çalışıyorlar. Tekel işçilerinin durumu, ülkenin mali olarak içinde bulunduğu bunalım gibi şeyler ülkenin öncelikli sorunları olmalıdır. Ama AKP bu şekilde davranarak referandumla bir seçim denemesi yapmayı da amaçlıyor. Eğer anayasa değişecek ve demokratik olacaksa seçim barajı da değişmelidir. Anayasa değişikliğini red ediyorum. Çünkü AKP burada oldu bittiye getiriyor olayı. STK’ların bilim insanlarının onaylamadığı ya da katkı sunmadığı bir anayasa ister istemez kabul edilmemelidir. Ayrıca bu durum geçtiğimiz aylarda konuştuğumuz askeri vesayetin sivil vesayetle değiştirilmek istenmesinin en somut adımıdır.
4. Nurhayat Bidav Bakıray (Anafatma Kadın Derneği): Mevcut anayasa değişmek zorundadır. 82 anayasası nasıl olursa olsun değişmek zorundadır. Bu anlamda atılan adım bir ilk adım olarak görülebilir. Ancak AKP Özbudun’ların hazırladığı taslağı dikkate almalıdır. Azınlıklar ve Kürt sorunu da bu değişiklik paketine eklenmelidir. Seçim barajı, Terörle Mücadele Yasası, din dersleri gibi bir çok madde eklenmek zorundadır.
Öneriler:
Haydar Evcin: Ara toplandılar mesai saatleri sonrasında yapılsın. Hafta içi olsun
Ortak sonuç:
1- Ortak görüş: AKP anayasa değişikliğini STK’ların ve bilim çevrelerinin desteğiyle yapmalıdır.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
İlde bulunan 13 Sivil Toplum Kuruluşuna telefon ile ulaşıldı. 4 STK katıldı.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine SMS ulaştık. Katılım olmadı.
c. Katılımcılarla
Yerel konu konusunda bütün katılımcılardan gelen öneri olmadı.
d. Medya ile
Basın Tunceli Gazeteciler Derneği aracılığıyla davet edildi. Ama katılan olmadı.
Sonuçlar:
Değerlendirenler: Nazım Arslan Dersim kMM Hamalı.