Yer: Şanlıurfa Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 8 Mayıs 2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1.Bedensel Engelliler Derneği (Sedat Yıldırım-Şb. Bşk. Yrd.)
2.MAZLUMDER ( Meral Dervişoğlu-Şb. Bşk.)
3.Sevgiye Muhtaç Çocukları Koruma Derneği (Dilan Aygün-Bşk.)
4.Ortak Payda Derneği (Azat Birinci-Bşk. Yrd.)
5.Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği (Emine Çiftçi-Şb. Yön. Kur. Üye.)
6.GEGİAD (Avni Gökoğlu-Şb. Bşk. Yrd.)
7.Şanlıurfa Hukukçular Derneği (Av. Cüneyd Altıparmak- Yön. Kur. Üye.)
8.AYPİDER (Hakan Aydın-Bşk.)
b. Meslek Odaları
1.Emekli-Sen (Necdet Şansal-Şb. Bşk.)
2.Büro-Memur-Sen (Fethi Akbulut-Şb. Bşk.)
3.Eğitim-Sen (Hasan Bagaç-Şb. Yön. Kur. Üye.)
Katılan Milletvekilleri:
1.İbrahim Binici (BDP)
Belediye Başkanları:
Emin İzol Belediye Başkan Vekili
Mesaj Yollayanlar:
Yok
Moderatör: Mustafa Arısüt
Gözlemciler:
1.Hak-Par (Reşat Döngül-İl Bşk.)
2.BDP (Adile Fidan-Şube Eş Başkanı)
3.BDP (Celil Sorici-Eski Şb. Bşk.)
4.MAZLUMDER (Sümeyra Güven-Şb. Yön. Kur. Üye.)
5.MAZLUMDER (Mustafa Durmaz-Şb. Yön. Kur. Üye.)
Medya
1.Gap Haber Gazetesi Yazarı (Bertav Berferatari)
2.Gap Haber Gazetesi Yazarı (Şeyhmus İdrisoğlu)
3.Gap Gündemi Gazetesi yazarı (Misbah Hicri)
4.GTV
5.Edessa TV
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişiklik Paketinde ‘Neye Evet, Neye Hayır’
Konuşulanlar:
Avni Gökoğlu: Bu bir planlanmış oyun. ‘Evet’ oyunu vermekle de demokratik olunmayacak. Çünkü en çok istedikleri parti kapatma ile ilgili yapmak istedikleri değişiklik, o da demokratik değil. Mevcut prosedür bundan daha iyi. En kötüsü hesap soramıyoruz. Bundan sonra da soramayacağız herhalde. Bugün Başbakan’a kim hesap sorabilir. En başta bunun sağlanması lazım. Yani anayasa değişikliği demokratik olmalı.
Necdet Şansal: Anayasa değişikliğini eksikliklere rağmen olumlu buluyorum. Buraya kadar gelinmesi önemli… Çalışanların toplu grev hakları konusunda da sıkıntılar giderilmeliydi. Bir de anayasanın 42. Maddesinde, "Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez." Deniliyor. Bu durum çok yanlış çünkü demokratik eğitim hakkı olmayan anayasa, demokratik değildir. Ayrıca Anayasa'nın 66. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk’tür" ifadesindeki "Türk" vurgusu "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı" olarak değişmeli. Vatandaşlık bağıyla bağlıdır şeklinde düzenlenmeli.
Sümeyra Güven: Eksik ve yanlışlıklara rağmen desteklenmeli. Çünkü 12 Eylül anayasası hala yürürlükte. Bu gibi değişiklikler, demokratikleşmeye giden adımlardır.
Meral Dervişoğlu: Kısmı değişikliklerle yetinelim demek bizim acizliğimizi gösterir. Kronikleşen konular var, örneğin insan hak ve hürriyetleri üzerinde hiç durulmadı. Yapmak istenen seçim yatırımıdır. Avutmadır. Bu halkın üzerinde hakim olabilmek için oyundur. Siyasi Partilerle ilgili 8. Madde çok önemliydi. İyi bir şey var; darbeler sonrası anayasalara alışmıştık. Bu kırıldı.
Hakan Aydın: Değiştirilmesi konusunda herkes hemfikir ama destek olmak konusunda herkes değil. Bence herkes değişmesi yönünde olabildiğince destek vermeli. Kürdüm, Müslüman’ım demeye korkuyorduk. Evrensel hukuk olacak, Kürde göre, Türke göre anayasa olmayacak.
İbrahim Binici: TMK Mağduru yüzlerce çocuk cezaevinde. Binlerce siyasetçi cezaevinde… Öncelikle buradan başlanması gerekiyordu. Acil yapılması gerekenler var, daha sonra yapılması gerekenler var. Dünyada % 10 baraj diye bir şey yok. Düşünebiliyor musunuz dünyada bir tek Rusya’da % 7 baraj var. Anayasa değişiklik paketini CHP, MHP elinin tersiyle itti. İçeriğine bakmadılar bile. BDP olarak biz, ‘kim yaparsa yapsın, içeriğine bakarız’ dedik. Ama yok sayıldık. Hiçbir önerimiz dikkate alınmadı. Yeri geldiğinde 5 arkadaşımızla destekte verdik. Ak Partinin bizden böyle bir talebi olmamasına rağmen. Ak Parti bizimle yan yana gelmekten korktu. Başbakan çıkıp anadilinizi kursa giderek öğrenin diyor. Buradan sormak istiyorum, başbakan anadilini kursa giderek mi öğrendi? Tekçilikle özgürlüğü sağlayamazsınız. 8 yıldır iktidardalar. Toplumun özlemle beklediği beklentileri karşılayamadılar. İnsanlar umudunu yitiriyor.
Önerileriler:
Öneren kişi:
Önerilen Şey:
Değerlendirme
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
45 STK ‘ya Mail ve SMS ile ulaşılmıştır.
b. Milletvekilleri ile
Vekillere SMS ile ulaşılmıştır. 9 Milletvekili ile ceplerinden bizzat görüşülmüştür.
3. Medya
Yerel ve Ulusal basına telefon ve maille ulaşılmıştır.
Değerlendirenler: Mustafa Arısısüt