YER: SAİT TANIŞ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH:06/12/ 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Sakarya Kent Konseyi- Şadi Tanış
2/ Sakarya Dayanışma Derneği- Muharrem Demircan
3/ Sakarya Gönüllü Eğitimciler Derneği- Rüstem Budak
4/ Feta Girişimi- Menderes Daşkıran
5/ Değirmen Dergisi- Şadi Tanış
MESLEK ODALARI
1/ İnşaat Mühendisleri Odası- Hüsnü Gürpınar
2/Nurullah Şentürk- Mazlum- Der
SENDİKALAR
1 /Özgür- Eğitim- Sen/ Beytullah Önce
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Kemal Vardal
2/ Ömer Yaşar
3/ Ayhan Karaca
4/ Yusuf Yavuzyılmaz
5/ Veysel Saka
GÖZLEMCİLER
1/Emre Durmuş
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
GENEL GÜNDEM: Eğitim Sistemimiz ve Dershaneler
Kemal Vardal: Dershaneler ve eğitim üzerinden tartışılmadı. Dershanelerin sayısı epey arttı. Dershanecileri ikiyüzlü buluyorum. Eğitim değil para üzerine kata külle dönen bir organizazyon. Dershaneler eğiteme hizmet verdiklerini sanmıyorum. Çalışan öğretmenler ise düşük ücrete çalışmakta. İyi öğrencileri transfer ederek reklam yapıyorlar. Eğitim sistemi tartışılmıyor tartışılan cemaat ve Akp arasındaki çatışma. Hukuku avukatlara eğitimi öğretmenlere bırakmamak lazım. Cemaatte vesayet kurmaya çalışıyor. Vesayet kimden gelirse ona karşıyım. Bu eğitim sistemi ciddi anlamda tartışılmalı.
Ömer Yaşar: 7 çocuk büyütmüş bir baba olarak bizde bir eğitimci sayılırız. eğitim iyi bir insan iyi bir doktor olmalı bir gözü dolar bir gözü avro olmamalı. bu eğtim sistemi kökten değişmeli. Para ile eğitim ve sağlık olmamalı. Türkiyenin gündemini bir iki gazete belirliyor.
Eğtim cumhuriyet öncesi ve sonrası var. Köy enstitüleri mesala. İşini iyi yapan insanlar yetiştirmeliyiz. Anneyi yetiştirmeliyiz. iyi evlatlar yetiştirsin. Dersanelerin kapatılması iyi niyetli olduğunu düşünüyorum.
Veysel Saka: Eğitim öğretmene bırakılmamalı. Bu eğitim sistemi metalaşmıştır. Erke boyun eyen insanlar yaratır. Eğitim kitleleri maniple etme aracı olarak kullanılıyor. Cemaat ve iktidar arasındaki çatışmadır aslında. Eğitim, sağlık ve güvenlik yerellere bırakılmalı. Eğitim demokratik bir anlayışla olmalı.
Günay Şentürk: Bende eğitimin yerelleşmesinden yanayım. yerel değerler kazandırmalıdır. İktidar nasıl bir insan görmek istiyorsa ona göre eğitim veriyor. Köy estütüleri başarılı oldu çünkü yerel hakkında bilgi sahibi idiler. Gittikleri yetirin her türlü işini yapabiliyor. Şimdi ise tek tip insan üretiyor. Dünya çapında değer üretemiyoruz. Ne eksik ki her şeyde geriyiz. dershanecilik soygun organizasyonudur. Sistem bozukluğundan faydalanıyor. Cemaat çıkarını düşünerek karşı çıkıyor. Buna karşı çımalıyız bilimsel ve yerel eğitim kurmalıyız.
Menderes Taşkıran: Ne üretecekse öğretmen üretecektir. İnsanı merkeze alan bir eğitim yapılmalı. Eleme yaparak insanı ıskartaya çıkarmaya başladık. İnsan anlamla buluşmalı. Buda eğtimle olmalı. Günümüzde meslekler köleci toplumun tezahürleridir. Meslekler üzerinden sınıflaşma itiliyor insan. Yapılması gereken insana uygun olmalı. İnsan merkezli ve yerel bir eğitim olmalı. Okullar kendi müfredatı kullanması ili ilgili yönetmelik çıkmıştır. Bir an önce bunu kullanmalıyız.
Yusuf Yavuzyılmaz: Eğitim ve yerellik çok ters bir konudur. Yerelleşme evrensel ile çatışır çünkü bilimsel olan evrenseldir. Büyük öğretiler ve dinler bitmiştir. Köy enstütüleri merkeziyetçidir.
Eğitim ideolojiktir. Devletin bürokratik hegemonyasını dağıtmak için özelleştirme başvuruldu. Eğitim tartışılmıyor. Ulus devletler alt kültürleri asimile ettiği için alt kültürlerde görünür hale gelemeye çalışıyor. Ulus devlet alt kültürü boğuyor. Bunu da eğitim üzerinden yayıyor. Devlet okulunda öğretmenler niteliksizleşiyor. İşten atılma korkusu olmayınca köreliyorlar. Hem devlet okulu olsun hem nitelikli eğitim istemek saçmalıktır. dershane ve eğitim üzerinden tartışma olmuyor merkezi iktidar cemaati tasfiye ediyor. Bu bir iktidar kavgasıdır.
Ömer Yaşar: Eğitim geniş kapsamlı. Eğitimin kendisi tartışılmalı.neden bu kadar uzun bir eğitim var. Bu eğitim sisteminde önce zararlı olan şeyleri üretiyorlar sonrada bundan korunmak için eğitimi icat ediyorlar.Eğitimli insanlarda suç işliyor. Veliler öğretmelere baskı yapıyor. Çünkü okuldaki puanlar önemi yükseldi. Herkes kendine uygun tek tip insan yetiştiriyor.Bu eğitim sistemide bir çok muhalif yetiştirdi. Dershanelerin kapatılması doğru değil. Eğitimin niteliği ve sınav sistemi değiştirilmeli.Cemaat yapılan haksızlık diyelim ama cemaat bu zamana kadar niye hiçbir haksızlığa karşı çıkmadı.
Ayhan Karaca: Bu iktidara ortak olmaktır. Bu yapılan yeni bir şey değil.İktidar her şeyi tekeline alan bir yapı.bu cemaati tasfiye operasyonudur. Dershaneleri yasaklayıp özel okulları teşvik etmekte çelişkidir. Gülen cemaatinin varlık nedeni dershanelerdir. Pazarın büyük ortağı cemaattir. Pisa sınavından sonuncu olduk ve reform çalışması başlattık. Yarışmacı, rekabetçi bir sınav temelli pedagojiyi savunmak hata olur. Sınav her yerde ne yazık ki var. Özel eğitim dünyanın genelinde çok yaygın. Bu sistemden öğretmeler değil patronlar çok para kazanmakta. Eğitim öğretmelerin eli ile büyüyecektir.
Muharrem Demircan: Dünyanın başında ne kadar bela varsa bu belaları üreten insanlar eğitimli insanlar (üniversiteliler)dir. Modern toplum eğitimli insanlardan oluşturmakta. Bir dershaneci arkadaşımın konuya ilişkin görüşü şöyle oldu; Cemaatin ile hükümet arasında bir kavga yaşanıyor, dershane payları içindeki payları zaten yüzde yirmi beş biz yüzde yetmiş beşi temsil ediyoruz bu kavgaya karışmıyoruz. Biz itaat edeceğiz.
Şadi Tanış: Eğitim meselesinin iki boyutu var.Biri siyasi diğeri teknik boyutudur.Ben siyasi boyutu üzerinden bakınca akp büyük bir yapı toplumsal ve dini hayata yön vermekte. Eğitimde yerellikten yanayım. Daha serbest ve alternatiflere açık bir eğitim olmalı.
Beytullah Önce: dershaneler bugünkü eğitim sisteminin ürettiği bir sorun olduğunun gerçeğinin fark edildiğinden değil yapılan tartışma. Aslında bir siyasal hesaplaşmanın en önemli zemindir. Bu tartışma cemaat ve Erdoğan arasındaki bir hesaplaşmadır. Dershanelerin kapatılması meselesi sadece cemaati değil büyük bir kısmı da ilgilendiriyor. Bu siyasal hesaplaşmadan toplum herkes rahatsızdır. Bu meseleyi eğitimin dışında siyasi bir meseleye hapsederek tartışılırsa buradan çıkacak sonuç hiçbir tarafın beklediği sonuç olmayacaktır. dershanelerin kapatılması hiç sorunu çözmeyeceği gibi açık kalması da eğitim sisteminde iyileşmeye beraberinde getirmeyecektir. Böyle bir kavganın tarafı olmak istemiyorum ama ilke olarak dershanelere karşıyım. Siyasal kısmına ise siyasi iktidar topluma düşüncelerini dayatmamalıdır.
Aydın Aktay: Açı dershanesinin ilk yıllarında görev aldım. Bu konun içinden biriyim. Dershaneler milli eğitime paralel eğitim kurumları oldu. Dershaneler milli eğitimin eksikliğini tamamlayan alternatifi oldu.Eğitim sisteminin yanlışlığının bir sonucu olarak dershaneler çıkmıştır.Kendisi bunun sebebi değildir.Giderek büyüyen bir sorun ve engellenmesi lazım. Cemaat ile hükümetin bir kavgasıdır bu durum. Cemaat ile hükümetin 11 yıldır birlikteliği vardı ve birliktelikte birçok vesayete karşı mücadele verdiler. iyi bir mücadele verildi. Ama son bir buçuk yıldır yaşanan olaylar yüzünden cemaat ile hükümetin araları açıldı. Akp daha tutarlıdır. Vesayetsiz bir Türkiye yaratıyor Akp. Dershanenin özel okul olmasında hizmetin alt yapası daha müsaittir. Bu durumdan en az mağdur hizmet olacaktır.
Mehmet Yöndem: Cemaat devleti ele geçirme hayallerinin peşine düştü.Tayyip Erdoğansız bir Akp hayal ediyorlar ve projenin peşine düşüyorlar.Cemaatin etki alanı çok geniş ama siyasal alana etkisi olmayacaktır.
ÖNERİLER
Öneri Olmadı
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütüne duyuru yapıldı. E- mail, mesaj ve telefon ile ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik- Ayşenur İslam- Ali İhsan Yavuz- Ayhan Sefer Üstün- Münir Kutluata- Engin Özkoç
MEDYA İLE
Sakarya ilinde faaliyet göstermekte olan ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ Rüstem BUDAK