YER: SAİT TANIŞ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH:05/04/ 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Değirmen Dergisi- Yusuf Yavuzyılmaz
2/ Feta Girişimi- Menderes Daşkıran
3/ Şehir Sakinleri Hareketi- Necati Mert
4/ Sakarya Gönüllü Eğitimciler Derneği- Rüstem Budak
MESLEK ODALARI Katılım Olmadı
SENDİKALAR
1 / Eğitim- İlke- Sen – Beytullah Önce
2/ Nesim Yalvarıcı- Türk Eğitim Sen
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Şaban Günel
4/ Veysel Saka
5/ Ömer Yaşar
6/ Hakkı Gerçek
7/ Muzaffer Narman
GÖZLEMCİLER
1/Emre Durmuş
2/Onur Yılmaz
3/Sacide Uras
4/Resul Aktaş
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
GENEL GÜNDEM: "Türkiye'de Miliyetçilik"
Menfi ve müsbet milliyetçik var mı? Türk milliyetçiliği böler mi, bütünleştirir mi? Türk kavramı Türkiye'deki farklı etnik yapıları tanımlar mı? Yeni açılım sürecinde Milliyetçilik tanımının değişim zorunluluğu var mı?
YEREL GÜNDEM: 'İklim değişiklikleri ve Sakarya'
Yeni kurulması düşünülen termik santralin Sakarya iklimine etkileri neler olacak? Var olan termik santralin Sakarya'ya etkileri neler oldu? Termik santraller karşısında tutumumuz nasıl olmalı?
MODERATÖR: Rüstem Budak
Yusuf Yavuzyılmaz: Son birkaç haftadır bu konu üzerinde çalışıyorum. Ulusların iradesi nedir? Nasıl olur? Ontolojik bir şey midir? İrade bireylerin iradesi üzerinde midir? Ulus iradesi modern zamanda ortaya çıkmıştır. Katip çelebi ye sorsak ulus iradesi anlamı olmayacaktı. Hegel buna metafizik bir anlam katıyor. Yeryüzünde düzeni belirleyen bir irade vardır. İnsan nedir? Sınırlar, semboller, kimliği belirleyen semboller öne çıkar. Yeryüzünde 5000 e yakın ulus vardır. Her ulusun varlığı devlet zorunluluğu taşıyorsa o zaman 5000 devlet olmalıdır. Osmanlı’nın son döneminde milliyetçilik Osmanlıyı yıkmış, cumhuriyeti de kurmuştur. Milliyetçidir, sünnidir. Farklı kimlik kabul edilmez. Postmodern tartışmalar milliyetçiliği çözmüştür. Türkiye 2 tercih ile karşı karşıyadır. Ya Türkiye kurucu paradigma doğrultusunda hareket edecek ya da yeni bir paradigma ile yoluna devam edecek.
Menderes Daşkıran: İnsandaki bencilliğin kümelenmiş halidir milliyetçilik. Modern dünyayı doğuran 2 ideoloji var. Pozitivizm ve hümanizm. Pozitivizm bilgi türlerini desteklemeye çalıştı. iktidar ilişkilerini şekillendirilen bilgi alanı genişledi. Önceleri tahrif edilen vahiy merkezli şekillendirme oldu. din çok büyük rol oynuyordu bu defa din rafa kaldırılıp yerine bu ideolojiler konuldu. Milliyetçiliğin yansımaları olarak dünyayı başkasına dar edecek tarz üzerinden şekillendirme olmaktadır. Adet, dil ve diğer farklılıkları ile üstünlük taslamadan insanlık onurunu koruyacak bir kurucu irade mümkündür. İktidar milliyetçiliği ile iktidar olmak için yapılan milliyetçilikler sorun doğurmuştur. Milliyetçilik diğer ideolojiler gibi evrensel değildir. Herkes kendi milliyetçiliklerini meşru görüyor. Bazı şeyler konuşulmadığında sanki bilmiyor zannediliyor. Bir insanın sahip olduğu şeylere sempati beslemesi kadar doğal bir şey olamaz.
Veysel Saka: Sınırların yeniden çizildiği dönemde 1924 ten sonra farklı bir paradigma oluştu. Teknikçi bir tarzda oluştu. Kapitalizm varsa milliyetçilikte vardır. Kürtler bu tek tipçi tarza karşı çıkıyorlar. Tüm etnisiteleri aynı potada eritmek çabası yeni ve büyük sorunlar doğurmaktadır. Var olan milliyetçi- ulusalcı tarzdan uzaklaşmamız gerekiyor. Demokratik milliyetçilik tezini güçlendirmemiz lazım. Dillerin, kültürlerin varlığı çok önemlidir. Milliyetçiliğin burjuva ideolojisi olarak bu çatışmayı besliyor. Çatışma tarafları bu süreci barışa evirmeye çalışıyor. Öcalan, bin yıllık İslam kardeşliğinden, anadoludan bahsediyor, artık bu sürecin yeterli sermaye birikimi sağladığı için çözüme yaklaşılmıştır.
Onur Yılmaz: Fransız ihtilali ile ortaya çıkan durumu milliyetçilik ile ırkçılığı ayırt etmek gerekmektedir. Irkçılık düşüncesinden ziyade milliyetçilik üzerinden yeni tanımlamalar yapmak gerekiyor.
Necati Mert: Milliyetçiliği millet, milliyet kavramları ile birlikte düşünüyorum. Bu aidiyeti ifade eder. ve bu aidiyet savunmayı zorunlu kılar. Atama sahip çıkabilirim. Kabilemi sevebilirim. Milliyetçilik dediğimizde negatif anlam çıkmaktadır. Bu ise iktidar sahiplerinden geliyor. Bu kavram ile aramıza mesafeyi açmaktadır. Ulusların masalları çok güzeldir. Ancak iktidar sahipleri tarafından kullanıldığını da görmek gerekir. Bunlardan yararlanmak gerekir. Kıssalar, mitolojiler, hikayeler bizim için zenginliktir. Manavlıkla övünmem ama bana sorulduğunda ise manavım demekten hoşlanırım. Ama bunu başkalarına karşı kullanamam. Kolay bir şey olmadığını da biliyorum. Milliyetperver olunabilir ama milliyetperestlik olunamaz.
Şaban Günel: Milliyetçilik ırkçılık değilse nedir? İleride olumsuzluğa evrilmeyeceğini kim garanti edebilir. Burjuva ideolojisi üzerinden evrilme olacaktır. Felsefe prof. Arkadaş bu topraklarda farklı bir şekilde tanımlıyor. Daha önce yurtluk iddia var mı? Şurada yaşayan insanlar bu kapsam içinde midir? Başka coğrafyalarda yaşayan milliyetçilikle ilgilenen bir milliyetçilik var, Türkiye’de. Kendimi Türk olduğunu düşünüyorum. Dil konusunda hassasiyetlerim var.
Nesrin Gümüş: Kürtler cumhuriyet tarihi boyunca kendilerin korumaya çalışmışlardır. Gürcüyüm, ama gürcüyüm demek yasaklanmış bana. İnsanca yaşayalım diyorum. Kendi dilimi bilmiyorum. Aileler tehlikeli olur diye öğretmemişlerdir. Milliyetçilik her şeyi kabahatli saymaya başlıyor. Adalet bakanı akşamüzeri yaptığı açıklamada doğuda yeni cezaevleri yapacaklarını açıklamış. Rehabilitasyon merkezleri kurulmalı, cezaevleri değil.
Ömer Yaşar: Sizler konuştukça meseleyi anlamaya çalıştım. Daha önce kabul ettiklerimi gözden geçirmeye çalıştım. Anlayışım vahiy eksenli olarak değerlendiriyorum. Birbirini tanışasınız farklı milletler olduğuna inanırım. Ailede, köyde müstekbirler- mustazaflar var. Aynı inanca kültüre sahip insanlar deyince millet aklıma geliyor. Bu ülkede kaç gürcü, Abaza, kürt diyerek üzerimizde uygulama yapılacak gibi görünüyor. İyinin karşıtı kötüdür. Kürtün karşıtı Türk değildir. Şaban ağabeyi çok seviyorum. İnsanları hep iyiliği anlatmaya çalışan bir insan. Ama tabii onun inanca bağlanmasını istiyorum.
Muzaffer Narman: Herkes ait olduğu ırktan dolayı çok mutlu. O zaman milliyetçilik kötü bir şey değil. Kötü olan kendi verilerini ona dayatmak, kabul ettirmek. Amerika’da çok keskin bir milliyetçilik yok. Bir Amerikalı sıkıntıya girdiğinde hemen korunuyor. Sahip çıkılıyor. Filmlerde de görürsünüz Amerika vurgusu muhakkak vardır. Kürtlerin baskı gördüğünden şikayet ediyoruz. Milliyetçi baskıdan bahsediyoruz. Bu baskı geleneği nasıl oluştu, ona bakmak lazım. Türkiye milliyetçiliği çerçevesinde birliktelik oluştu. Türk olma zorunluluğu bundan sonra oluştu. Olanakları istediğim zaman veririm düşüncesi oluştu.
Beytullah Önce: Milliyetçilik üzerine çok yoğunlaşmadım. Ama burada sorulan ne milletsin? Sorusunu dışarıda daha iyi anladım. Kürtlerin en yaşadığını onlarla yaşayınca anladım. Kürt arkadaşlar Kürtçe konuşunca bir tuhaf olurdum. Zaman geçtikçe bunun bana öğretilmiş bir şey olduğunu gördüm. Onca eğitimden sonra içimize devlet kaçmış oluyor. Milliyetçilik devletin ihtiyaç duyduğu bir şey. Toplumda Türkçülük ideolojisi yürütüldü. Turancılık davası olarak cumhuriyet sınır çizdi. Liselerde verilen İnkılap tarihi derslerinde anlatıldığı haldedir. Bu toraklarda yaşayan farklı etnik yapıları Türk kabul ediyor. Mesele halk meselesi değil iktidar için kullanışlı hale gelmesidir. Sürekli güncellenen milliyetçilik kullanışlı hale getirilmektedir. Allah’ın mucizesi olan farklılıkları devlet tehdit olarak görmesinden sorun kaynaklanıyor.
Sacide Uras: milliyetçilik ne zaman ırkçılığa dönüşür. Kürt milliyetçiliği olarak sunulan talepler doğal taleplerdir. Okuma, dil kullanımı, eğitim- öğretim gibi alanlada hak talebi oluşmaktadır. Ama türk milliyetçiliğinde ise asimilasyon var.
Milliyetçilik tam olarak anlaşabilmiş mesele değildir. Irkçılık ile karıştırılmamalıdır. Müşterek yaşama iradesine milliyetçilik diyoruz. Fransız devrimindne önce de bu kavramdan bahsetmektedir. Milliyetin yargılanması ve sorgulanmasını gerçekçi zeminde yapmak azlımdır. Osmanlıda milliyet şuuru yoktur. Adalet ile yönetmeye taleptir. Asker ve mülkiyet noktasında milliyet üzere davranmıştır. İttihat ve Terakkinin ideolojik paradigması ile durum değişmiştir. Abdulhamid Han milliyet şuurunun gerekliliğini görünce bunu beslemeye çalışmıştır. İslam anlayışı ile Türklük arasında çatışma yoktur. Seyyid ahmed arvasinin tezini ben de savunuyorum. Türk milliyetçiliğinin umdelerinde ırkçılık- kafatası yoktur. Arvasi hicaz kökenlidir- araptır. Milliyetçiliği batı nosyonuyla anlamamak lazımdır. Fiili vatan- yaşam bulduğu her yer vatanıdır. Doğal vatan olarakta yaşadığı yerdir. Bir kürt ne kadar türkse, bir türkte o kadar türktür. Bu mesele bir şark meselesidir. Türkleri asya steplerine geri gönderme çabasıdır. Hâkim olan derebeylik- ağa- şeyh ile özerk alanlar oluşmuştur. Konjoktür milliyetçiliği olmuştur cumhuriyet döneminde. Yerel düşüncedir. Hakim olan güçler yerel olana düşmandır.
Hakkı Gerçek: Birbirimizi dinlemezsek etkileme şansımız olmaz. Demokrat olmazsa olmazı etkileme halkına saygı göstermektir. Bu ortamın yaratılmasını önemsiyorum. Bu temel noktadır. Başlangıç noktası burasıdır. Ben kürdüm. Çoğu kelimenin benim dilimde karşılığı nedir diye baktığımda bulamıyorum, unutmuşum. Arzu ettiğimiz noktada buluşacağız derken ayrılıyoruz. Çatışmaya götürür. Demokratik kültür içinde etkileşim doğaldır. Doğu ve güneydoğuda yerel egemen aktörlerin kendi egemenliklerinin sürdürüldüğü şüphesi vardır. Ama bunu çoğu kez devlet bunları teşvik eder. Aşiret ve diğer yapıları onları özel olarak kendi eli altında tuttuğu, kullandığını biliyoruz. Kurucu çabalar içinde iken birliktelik varken daha sonra bu süreç tıkandı.
ÖNERİLER
Öneri Olmadı
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütüne duyuru yapıldı. E- mail, mesaj ve telefon ile ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik- Ayşenur İslam- Ali İhsan Yavuz- Ayhan Sefer Üstün- Münir Kutluata- Engin Özkoç
MEDYA İLE
Sakarya ilinde faaliyet göstermekte olan ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ Rüstem BUDAK
05.04.2013 Sakarya kMM Toplantı Tutanağı
previous post