YER: SAİT TANIŞ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH:02/12/ 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Şehir Sakinleri Hareketi- Necati Mert- Temsilci
2/Özgür Yazarlar Birliği- Beytullah Önce- Temsilci
3/Feta Girişimi- Menderes Daşkıran
MESLEK ODALARI Katılım Olmadı
SENDİKALAR Katılım Olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Şaban Günel
2/ Kemal Vardal
GOZLEMCİLER
1/Ömer Yaşar
2/Emre Aydın
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım Olmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım Olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 1 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA Katılım Olmadı
MODERATÖR Beytullah Emrah ÖNCE
KONULAR
GENEL KONU:
1- Genel Bütçe
2- Türkiye Savaşa Girer mi?
KONUŞULANLAR
1-Genel Bütçe
Kemal Vardal: Mevcut bütçe değişimin, harcamasına göre hazırlanması doğru bir yöntem. Kişilerin harcamaları kaybolurken, vergiye dönüşmüyor. Yeni sistemde daha çok harcayan daha çok vergi vermiş olacağından bana göre doğru bir şey. Mevcut düzende vergi sistemi adaletsiz. Dolaylı vergi hala bütçenin %75’i. Vergi reformu he mevzu bahis olur. Ama hükümetler değişiyor sistem aynı. Kayıt dışı hala devam ediyor. Devlet dahi uyuşturucu, silah vb. kaçakçılığın parçası oluyorsa kayıt dışının bitmesi nasıl mümkün olacak. Eğitime ayrılan bütçe fazla gibi gözüküyor ama önce sistemin reforme edilmesi lazım. Hükümet ordu ile anlaşarak askeri harcamaları Sayıştay denetiminden kaçıracak gibi.
Menders Daşkıran: Okullara gelen bir yazıyla okuldaki gençlerin ağız ve diş sağlığı semineri verilmesi talep ediliyordu. MEB artık bütün hedeflerini kendi personeli ile gerçekleştirmek yerine özel sektörden hizmet alma yoluna gidiyor. Eğitim, sağlık gibi halk için önemli bütçelerin artırılması önemli aslında ama nasıl harcandığıda önemli. Her yere sağlık ocakları açılıyor, bu toplumun hep hastalıklı, hasta olmaya meyilli görme anlamına gelmiyor mu?
Şaban Günel: Savunmaya ayrılan para diyoruz. Niye bunun adı savaşa,saldırıya, ayrılan değil. Amerikanın, ingilterenin bakanlığı savunma adı taşıyor. Bu kelime oyunu masum gibi gösteriyor. Eğitime ayrılan para da aynı. Sonuçta eğitime ayrılan parada savnmaya ayrılıyor. Sonuçta herkesi asker olarak yetiştiriyor. Demek ki MEB başarılı. Toplumu asker yaptı. Alevisiyle, sünnisiyle, kürdüyle herkesi askeri kültürün içine çekti.
Veysel Saka:Var olan sistemin ne yaptığı önemli. Amaç yönetenlere düzene, kurallara uymaksa eğilim başarılı sayılır. Var olan yapıda bütçenin nereye ayrıldığı ve ne yapıldığını düşünmemiz gerekiyor. Savunma bütçesi tartışmalarında neyi, kimden savunduğumuzu düşünüyor muyuz?
2- Türkiye Savaşa Girer mi?
Veysel Saka: Var olan savaşa karşı çıkalım. Libyada, ırakta ortada… 1919’da ulus devletler kurulmuş. Türkiye ve İsrail bölgedeki iki ulus devletli ve ikisi de militarist, ABD ile işbirliği içindeler. Arap baharı ise Arap talanına dönüştü ve dünya sistemi mevcut kukla rejimleri artık işe yaramadığı içim Tasfiye ediliyor. Bu arada Suriye, İran da Kürt sorununa sahip. Ben var olan ayaklanmaları destekliyorum ama ABD’nin oyununa gelmeyelim.
Emre Durmuş: Ne zaman doğunun, ortadoğunun tarihine baksak bitmeyen bir savaş görüyoruz. Burada BOP adıyla bir gerçeklik var. Dün Iraka gitmedik ama şimdi Suriye var. Acaba yeni bir savaşa mı giriyoruz. Haberlere bakınca Suriye ve İranın savaş çekildiğini, Türkiyeyi de bu savaşın parçası olma ihtimali var. Türkiyenin böyle bir savaşa girmesini istemiyorum. Evet bölgede halklar isyan ediyor. Ben bunları kimin desteklediğini önemsiyorum.
Menderes Daşkıran: Sürecin arkasında kim var,neyi destekliyor,bilemiyorum. Fotoğrafta net bir durum var: zulmeden araçlar var. yeni zulmü ortadan kaldıracak tepkiler yerine anlık tepkiler yetişiyor. Dışarıdan bakınca şunu görüyoruz: savaş çıkarılacaksa bahane üretilir. Ama bölgedeki halkların daha üst perdeden insanlığa mesaj ulaştırabilecek bir gündem oluşturması gerekiyor. Türkiyeye Irak tezkeresinden sonra farklı roller biçilmesi sözkonusu oldu.
Şaban Günel: Ben dünyanın her yerinde isyan eden insanları destekliyorum. Kim ne sebeple olursa olsun isyan ediyorsaben onların yanındayım. Bugün 1. Dünya savaşı sonrası kuurlan iktidarlara karşı halkın ayaklanmasını destekliyorum. Halkların kukla gibi gösterilmesine karşıyım. Kaddafi de Esad da kitle tabanı olmadıkları için zalimce yönetti. Bizi yönetenler ise düne kadar elma şekeri gibi Esad’ı yalayanlarda onun zalimce yönettiğini biliyordu. Bugün ne değişti? Sarkozy, berlusconi, kaddafiyi yatıya kalmaya çağırırken bilmiyor muydu onun zalim olduğunu? Diplomasi siyaset varsa bizimde artık biraz daha dikkatli olmamız lazım. Ben Suriye’de masumların ölmesine razı değilim. Ama uluslar arası güçlerin oraya sokulmasınıda istemiyorum.
Ömer Yaşar:Ben masa başı oyunlarla sosyal kurgulamalarla bölgenin karıştırıldığını inanıyorum. Libya’da muhaliflerin neye isyan ettiğini anlamış değilim. Esda derken Baba esad döneminde yapılanalrı tasvip etmek mümkün değil. Ama son dönemde Suriye’de olanların kurgular olduğunu düşünüyorum.
Kemal Vardal:Arap baharını emperyalizme bağlayınca işin içinden çıkamıyoruz. Ben bu sürecin büyük bir devrimle çıkabileceğini düşünüyorum. Bugüne değin hep aşağılanan Arap halkı ayaklanarak özgürlük, demokrasi talepleri doğrultusunda ciddi şekilde sokaklara çıkıyorsa bunu dikkate almalıyız. Suriye bizim komşumuz. Politika her an temas etmek demek. Güne göre tavır almak demek. Eğer ilişkiyi tamamen kesiyorsanız bu politika değil başka bir şey. Kişilerde devletlerde birbirine dokunarak temas edecek. Eğer ortadaki meseleleri haletmek yerine kişilerle itişerek bir yere varamayız. Politikanın bu noktada bir çok aracı var. Irak bir abd işgali altında ama Kürdistan bölgesinde özerk bir devlet oluştuysa bu ABD vasıtasıyla değil mi? Abd her şeye müktedir değil. Öyle olsa mübarek neden devrilsindi? Artık türkiyede iranda çinde Hindistan da güç olabiliyor ve dünya ekonomisinde belirleyici rol oynuyor. Yani ABD tek güç değil emperyalizm ile açıklamak bana ciddi gelmiyor.
ÖNERİLER
Öneri Olmadı
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütüne duyuru yapıldı. E- mail, mesaj ve telefon ile ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik- Ayşenur İslam- Ali İhsan Yavuz- Ayhan Sefer Üstün- Münir Kutluata- Engin Özkoç
MEDYA İLE
Sakarya ilinde faaliyet göstermekte olan ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. 1 Gazete yönetmei hazır bulundu.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ Rüstem Budak SakaryakMM Girişimcisi
02.12.2011 Sakarya kMM Toplantı Tutanağı
previous post