YER: ALTAŞ TV
TARİH: 08 EKİM 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Türkiye Kızılay Derneği (İlhan SAĞESEN –Ordu Şube Başkanı)
2 / Ordu Bilim Sanat Derneği (İrfan PAK – Başkan)
3 / Çağdaş Gazeteciler Derneği (Hasan ÖZATA – Temsilci)
MESLEK ODALARI
1 / Ordu Ziraat Odası ve Fındık Konseyi (Onur ŞAHİN – Başkan Yardımcısı)
SENDİKALAR
1 / Demokratik Sendika (Bekir CANDAN – Temsilci)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER YOK
GOZLEMCİLER YOK
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ YOK
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / İlhami Selami ÇARKÇI (Perşembe Belediyesi)
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Mustafa HAMARAT (AK Parti)
2 / İdris YILDIZ (CHP)
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 1 izleyici katıldı.
MEDYA
1 / ALTAŞ TV
2 / YORUM GAZETESİ
MODERATÖR Cengiz KESKİN, Eğitimci
KONULAR
GENEL KONU: Türkiye büyük millet meclisini 24. Dönemde ne bekliyor? Türkiye büyük millet meclisinden ne bekleniyor? İle Türkiye küçük millet meclislerini 2. Dönemde ne bekliyor? Türkiye küçük millet meclislerinden ne bekleniyor?
YEREL KONU: Turizm ve İşsizlik
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / İlhami Selami ÇARKÇI: Meclisin yoğun gündemleri var. Bunların en başında terör sonra yeni anayasa ve işsizlik ile gelir adaletsizliği bulunmaktadır. Zor bir dönem TBMM’yi beklemektedir. İç ve dış sorunlar bu dönem meclisin yoğun mesai yapmasına neden olacaktır. Yeni dönemin başarılı geçmesini diliyorum. 2009 yılında Perşembe ilçesi turizm bölgesi ilan edildi. Efirli kanalizasyonu ele alınmadı. Açılan her yer her mekân bir kazanımdır. Biz yerel yöneticiler olarak “istihdam yaratacak herkesin ayağının altında kırmızı halı olurum” diyorum. Yavaş şehir çalışmam var. Ordu Karadeniz sahil yolunu yaparak Perşembe bize bakır kaldı. 1956 da yapılan yol 56 yıl sonra arka alandan geçince Perşembe çok rahatladı. Turizm açısından ilçemiz ve ilimiz 5-10 yıl sonra Bodrum, Marmaris’i aratmayacak hale gelecektir.
2 / Onur ŞAHİN: Güneydoğu’da yaratılan sorunlar var. Öncelik terör probleminin çözülmesi olmalıdır. Doğu bölgesinin ekonomik problemi çözüldüğünde o bölgede sorun kalmayacaktır. Bunun için Güneydoğu’da yaratılan sorunun hukuk içerisinde çözülmesi gerekir. Anayasa çalışması aceleye getirilmemeli. Yargıda iddianame ile içeride insanlar tutulmamalıdır. Ordu 710 bin nüfusa sahiptir. Ancak İstanbul’da 483 bin Ordu’lu vatandaşımız var. Bizim istihdamla ilgili yapacağımız çalışmalarda, Ordu özelinde turizme engel olan unsurlar tespit edilmeli ve gereken yapılmalıdır. Kalkınmada öncelikli iller doğru belirlenmeli ve kanunlar buna göre çıkartılmalıdır. İstihdam çalışmasında turizm hedefimize yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bölgesel ve yerel özellikler ele alınarak teşvikler yapılmalıdır. Buranın yerel çalışması yapılmalıdır. Turizme engel almayacak küçük sanayiler oluşturulmalıdır. Çevre yolu ve hava alanı gibi fiziki şartlar gereklidir. Küçük sanayi tesisleri ve turizm için yerelde çalışmalar yapılmalıdır. Ulusal ölçekte çekim merkezi olacak çalışma yapılmalıdır.
3 / İlhan SAĞESEN: Kürt sorunu çözülmelidir. Her ne olursa olsun terör sorunu çözülmelidir. Türkiye’nin önünde en büyük problem Kürt sorunu ve terördür. Bir vatan bir bayrak diyerek bütünlük sağladık, sağlamalıyız. Fındık istihdam açısından olmazsa olmazdır. İlimiz yayla turizmine çok uygundur. Bunun geliştirilmesini istiyorum. Boztepe türkülerde de yer alan bir tepemiz. Burayı turizme kazandırmak çok önemlidir. Teleferiğin olduğu bölgeler turizm bölgeleridir. İmtiyazlı bölgelerdir. Bu nedenle Boztepe’de bir cazibe merkezi oluşturacak şekilde gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ordu merkezde raylı sistem oluşturulmalıdır. Bölge demiryolu yapılmalıdır.
4 / İrfan PAK: Halkın büyük çoğunluğunun anayasayı bir sorun olarak gördüğünü görmekteyiz. Düşünce özgürlüğü olmalıdır. Korkulara göre türetilmiş anayasa olmamalıdır. “Acaba memleketin bir köşesi şu veya bu vesile ile gider mi?” endişesi yerine, “Türkiye yeniden büyük aktör olabilir mi?” diye çaba ortaya konulmalıdır. 21. yüzyıl bizim asrımız olmalı diye çalışmalıyız. Anayasada milletin her kesimi yer bulmalıdır. Konuşmacı arkadaşlarımın birçok doğrusuna katılıyorum.
5 / Bekir CANDAN: Bu güne kadar Anayasanın 124 maddesi değişmiştir. Anayasanın %80’e yakın maddesi değişmiştir. Sosyal haklar verilmelidir. 2010’da 30’a yakın Anayasa maddesi değişmiştir. Kamu görevlilerini ilgilendiren sendika yasasından sonra düzenleme yapılamamıştır. Sendikalardan gelen talepler meclis tarafından değerlendirilmelidir. 6 memur konfederasyonu İLO sözleşmesi kapsamında hareket etmelidir. Bunun için de TBMM gereğini yapmalıdır.
1-Her konfederasyondan temsilci bulunmalıdır.
2-Masada tarafların tamamı yer almalıdır.
3-Nispi temsil oranı olmalıdır.
4-Toplu sözleşmeye itiraz hakkı olmalıdır.
5-İLO sözleşmelerinden gelen, kamu görevlilerine grev hakkı tanınmalıdır.
6-Stajyer memurlara sendika hakkı tanınmalıdır.
8- Meslek sendikaları anayasa mahkemelerine başvurabilmelidir.
Teşvik tarafından bakıldığında Ordu’nun işsizlik oranı % 4-5 olarak gözüküyor. Tarım üretme ve üretilen üründen tesisleşmede sorun var. Turizmin çeşitliliklerinden yararlanmalıyız.
6 / Hasan ÖZATA: TBMM’den 24.dönemde hiçbir beklentim yok. TBMM’de Evet-Hayır oylamasında “yetmez ama evet” dediler. Neden? 24. Dönemde TBMM’den haksızlığın hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını bekliyorum. 1913- 1917 Mahmudiyan ŞİRİNYAN Ordu Belediye başkanlığı yapmıştır. Ülkemizde etnik sorun yoktur olmamalıdır.
ÖNERİLER
1 / Cengiz KESKİN: JICA tarafından kayda alınan Samsun – Sarp arası demir yolu yapılmalıdır.
ORTAK SONUÇ
1 / Ortak görüş: Terör sorunu çözülmelidir. Yeni bir anayasa aceleye getirilmeden ve herkesimi memnun edecek şekilde, anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Samsun – Sarp arası demir yolu yapılmalıdır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
45 sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail? Faks? Yazı ile? Sözlü? Telefonla?
Toplantı lobisinde TkMM broşürleri ve 10 istek dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
e-mail, danışman ve parti merkezlerinden ulaşıldı. Sonuç herhangi bir milletvekili toplantıya katılmadı.
MEDYA İLE
80 kadar ulusal basın temsilcileri ile yerel basın mensupları davet edildi. 1 kişi toplantıya geldi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve sözlü olarak tüm katılımcılardan konu istedik, 2 kadar yanıt geldi, sonuç yerel gündemi belirledi.
DEĞERLENDİRME
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Genel konu, yerel konu ve genel konunun anayasa olan ilişkisi ele alındı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ Cengiz KESKİN, OkMM Hamalı
08.10.2011 Ordu kMM Toplantı Tutanağı
previous post