YER: Ordu Belediye Meclisi
TARİH: 02.04.2011 – Cumartesi
Saat:10:00 -13:00
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /ORŞAYAB – Aydınlar Ocağı (Av. Tevfik KARABULUT – Başkan)
2 /Hürriyetçi Düşünce Derneği (Dr. Abdurrahman TOMAKİN – Başkan)
3 /Türkiye Kızılay Derneği Ordu (İlhan SAĞESEN – Başkan)
4 /Ordu Tüketiciler Birliği (Ali YILMAZ – Başkan)
5 /Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği (Ünal ÖZYURT – Başkan Yrd.)
6 /Ordu Kent Konseyi Gençlik Meclisi (Ulaş TEPE – Başkan)
7 /Fındık Üreticileri Koruma Derneği (Eşref BAYRAKTAR – Başkan)
8 /Trabzon Fındık Üreticileri Derneği (İsmail ALBAYRAK – Başkan)
9 /Ordu Kültür Derneği ( Timur GÜNGÖR – Başkan)
10 /Ordu Sakatlar Derneği- AKP Özürlüler Koordinasyonu ( Fahri GÜMÜŞ – Başkan)
11 /Ordu Fındık ve Kivi Üretim Pazarlama Kooperatifi(Cengiz KESKİN-Başkan)
MESLEK ODALARI Katılım Yok
SENDİKALAR
1 / Demokrat Eğitimciler Sendikası(Bekir CANDAN – İl Temsilcisi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Mesut ENGİN
2/ Gökhan DOĞUŞ
3/ Bekir PAK
4/ Birol TOMAKİN
5/ Zeynep İŞLEYEN
GOZLEMCİLER Katılım Yok
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY
DİĞER KATILIMCILAR Katılım Yok
MEDYA
1 / Tribün Gazetesi
2 / Afiş Gazetesi
3 / Hayat Gazetesi
4 / Ordu Yöre Haber Gazetesi
5 / ORT TV
6 / BTV TV
7 / AA
8 / Ordu Olay Gazetesi
9 / Cesur Ordu Gazetesi
10 / CHA
11 / Karadeniz Arena Gazetesi
MODERATÖR Av. Tevfik KARABULUT, Araştırmacı Yazar.
KONULAR
Genel Konu: "Nükleer santraller ve Türkiye'nin enerji politikası"
Yerel Konu: "Teleferik ve Sorunlar"
KONUŞULANLAR
1/ Seyit TORUN: Boztepe ye yapılacak olan teleferiğin uzun bir geçmişi bulunuyor. 1972 yılında o zamanın belediye meclisinin aldığı karar ile çalışmalar başlatılıyor. Atatürk Parkından başlayacak olan teleferik noktasının bazı kriterlere göre seçildiğini belirtmeliyim. "Bu işe başlarken birkaç güzergâh vardı. Bunlardan ilki Cumhuriyet Meydanı, diğeri şu anda Anemon Otelinin yapıldığı yer ve biri de bugün için teleferiği kurduğumuz noktadır. Boztepe ye karayolu ile de çıkabilirsiniz ancak yolu ne kadar iyi yaparsanız yapın 15 ile 20 dakikada çıkarsınız. Bu teleferik ise 7 dakikada insanları Boztepe ye çıkaracak. Bu yoldan çıkışın bir seyir zevki olacak. Ayrıca Atatürk Parkındaki alan oto park sorunu olmaması sebebiyle de tercih edildi. Teleferik kuran pek çok firma var ama dünyadaki teleferiğin yüzde 95’ini kuran iki firma var. Bunlar Leıtner ve Doppelmayr kuruluşları. Bizim ihaleyi Leıtner firması kazandı. Bize de yapım süresinin 6 ay olduğu belirtildi. Tabi biz de o zaman temel atmadan sonra geçen eylül ayında teleferiğin açılacağını duyurduk. Daha sonra öğrendik ki yapım süresi malzemeler yapıldıktan sonra 6 ay civarındaymış. Biz de o zaman bitiş süresini mayıs ayı gibi duyurduk. Eğer bu sıkıntılar yaşanmamış olsaydı Boztepe ye çıkacak olan teleferik şu an çalışıyor olurdu. Boztepe ye çıkacak olan teleferik ile ilgili halen devam eden dava sonuçlanmadı. Biz hukukun belgelere göre karar vereceğine inanıyoruz. Bir B planımız yok. Burada yapılan bir yatırım var, dahası hemen hemen yüzde 85 oranında tamamlanmış bir yatırım var. Eğer mahkeme teleferiğin durdurulması yönünde karar verirse, o zaman üst mahkemelerde hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Ben iddia ediyorum ki Boztepe ye çıkacak olan teleferiğin belgeleri halen şu anda çalışan teleferiklerin birçoğunda bulunmuyor. Boztepe ye çıkacak olan teleferiğin Ordunun projesidir. Ben istemiyorum, ben kabul etmiyorum düşüncesi yanlıştır. Bu hem demokrasi ile de bağdaşmaz. Atatürk Parkında yapımı durdurulan inşaat ile ilgili de bütün belgeler hazır, Bayındırlık Bakanlığının imzasını bekliyor. Dolayısı ile burada da bir sorun yok ama birileri bulanık suda balık avlamaya çalışıyor. Boztepe ye çıkacak olan teleferiğin inşaatını yapan firma belediyemizden günlük 3-4 bin euro tazminat parası istiyor. Laitner firması bu konuda belediyemize bir yazı gönderdi. Tabi aramızda yapılan bir de sözleşme var. Bu sözleşmede işin bitiş tarihi de ödeme programı da bulunmakta. Bize gelen yazıda ödemelerin zamanında yapılmaması halinde günlük 3-4 bin euro ceza ödeme durumunda kalınabileceği vurgulanıyor. Fakat biz bu duruma da itiraz ettik.Ordu teleferiğine mutlaka kavuşacaktır umudunu taşıyorum.
2/ Tevfik KARABULUT: Yeni enerji kaynakları oluşturma açısından; teknolojiden yararlanmaya, bu anlamda nükleere de evet. Ama bunu yaparken doğayı hoyratça tahribe, ekolojik dengeyi yok etmeye ve insan ve çevre sağlığını tehlikeye atmaya hayır. Çünkü hepimizin temiz çevrede yaşamaya hakkı var. Hiç kimse ölen ölsün kalan sağlar bizimdir diyemez.
Ordu’nun turizmde de yararına olacak teleferiğe evet, ama bunu bir kavga aracı yapmaya, dikkatsizce tesisleşmeye hayır. Benim değil bizim Ordumuz sloganını öne almaya ve ortak aklı harekete geçirmeye ihtiyacımız var. Çözümleri beraber bulalım.
3/ Abdurrahman TOMAKİN:
—Enerji politikası evrensel sorun
—Kaynağı tabiat, doğadır.
—Kullanmayı bilmek
—İnsana topluma zarar vermemek
—Doğaya zarar vermemek
—Kontrolünü sağlamak
—Savaş argümanı olarak görmemek
Bu format içinde evet.
Doğa turizmi için gereklidir. Yerelde ve genelde turizm açısından bir ihtiyaca cevap verecektir. Ordumuzun, şehrimizin tanıtımında rol oynayacaktır.
Ordu’nun artan nüfus hareketliliği dikkate alındığında ekonomik bir değer üretecektir. Teleferikle ilgili proje sorunu tamamıyla münferit münhasır bir durumdur. Yasa ve mevzuatlarla sınırlı kalmak kaydıyla teleferik yapımı ve işletmesi devam edecektir.
4/ İlhan SAĞESEN: Nükleer santraller, çağdaş yaşamın ve günümüz dünyasının vazgeçilmezidir. Ancak bu devasa gücün kontrolü zor hatta imkânsız gibidir. Dikkatli kullanımı lazım gelir.
Teleferik turizm için Ordu’nun vazgeçilmezi gibi görünüyor. Hayata geçirilmesini bekliyoruz. Ancak yapımı, işletmesi ve yapımının sonuçları ile gelen yeni durumun iyi değerlendirilmesi lazımdır. Ordu’ya faydalı bir projedir.
5/ Ali YILMAZ: Ülkemiz bu denli yer altı ve yer üstü zenginliklerine sahip olduğu halde “insan yaşamını tehdit eden” nükleer santrallerin kurulması düşünülmemeli bile.
Teknolojiyi en iyi kullanan ülkelerin bile başına bela olan bu eylem kesinlikle reddedilmesi gereken bir durumdur. Şu anada dünyada insan yaşamını tehdit eden NÜKLEER ENERJİ SANTRAL ihtiyacımız yoktur. Öncelikli olarak elimizdeki imkânları nasıl değerlendirebiliriz? İnsan yaşamını tehlikeye düşürecek önceliğe ihtiyaç yoktur. Bizden daha yüksek teknolojiye sahip ülkelerin içersine düştüğü durum bizleri ne hale getirdi. Ülkemizin Gerçek Bilim İnsanlarının Samimi görüşleri alınmalı. Yetkililer önce Doğudaki Enerji zayiatını görsünler ve kulak versinler, Ülkemize zararı 2 milyar dolar. Genelde bakıldığında yıllık enerji kaybımız 12 milyar doları geçmekte. Değerlendirmeler ve çalışmalar bu anlamda yapıldığında Nükleer Enerji Santrali Ülkemizde öncelikli değildir.
İlimiz Ordu gibi gelişmekte sıkıntılı olan bir bölgede, teleferik gibi önemli hizmetlerin hem sosyal hem de ekonomik açıdan bölgemize büyük katkı sağlayacağına inanmaktayız.
6/ Ünal ÖZYURT: Nükleer santraller olmadan da ülkemizin enerji ihtiyacı karşılanabilir. Önceliğimiz insan sağlığı ve yaşam hakkı olmalı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek en doğru olanıdır. Güneşe yönelmek, rüzgârın gücünü kullanmak en doğru seçenek olmalıdır.
Teleferik yarım bırakılmamalı, tamamlanmalıdır. Siyasi çıkarlar ikinci plana alınıp, Orduluların övünebileceği bir eserin kazandırılmasına çalışılmalıdır.
7/ Ulaş TEPE:Nükleer enerji kontrolü zor olan enerjidir. Tehlikeleri vardır.
Ordu’nun 40 yıldır tartıştığı bir projenin başlamasından çok memnunuz. Fakat Ordu için büyük önem arz eden projenin hala bitirilememesi veya engellenmesi bizleri üzmektedir. Bütün bu sorunların ortak akılda çözümlenmesini heyecanla bekliyoruz.
8/ Eşref BAYRAKTAR: Türkiye’de nükleer santral elbette lazımdır. Ama tehlikeli olduğu anlaşılmıştır. Örneği Rusya ve Japonya’dır. Bu sebeple ülkemizin tehlikeye maruz kalmaması için yapılmasın derim. Kaldı ki, bunu yürütecek bilim adamlarımız bile yok ülkemizde. Teorik ile uygulama farklı şeylerdir.Ordu’da teleferik yapılması için uğraşılıyor. Ki bence de bu proje artık Ordu için şart olmuştur. Ekonomik açıdan söz konusu projenin, Ordu Giresun Hava Alanı’ndan daha fazla lazım olduğunu biliyoruz, bu yüzden yapılmalı diyoruz.
9/ İsmail ALBAYRAK: Yenilenebilir enerji kaynaklarına en kısa zamanda ulaşmamız gerektiğine inanıyorum.
Boztepe’yi ve teleferik projesini gördüm. Ordu halkına layık bir proje olduğuna inanıyorum.
10/ Timur GÜNGÖR: Ülkelerin artan enerji ihtiyaçlarının karşılanması için fosil ya da yenilenebilir kaynaklar üretilmediği takdirde nükleer enerji ile karşılanacağı kesindir. Bu denklemi tersine çevirecek bilimsel çalışmaların mutlaka yapılması ve bu konuda ARGE çalışmalarına hız verilmesi gerekir.
Ordu, kültür ve sanat kenti ise cazibe merkezlerine ihtiyacı bulunmaktadır. Bu amaçla her türlü yatırımın tartışmasız, birlik içerisinde, ivedilikle çözülmesi gerekir.
11/ Bekir CANDAN: Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasında nükleer enerji bir tercih sebebidir. Çünkü bu enerji toplam enerji ihtiyacının %10luk kısmını karşılayacaktır. Nükleer santrallerin kurulması, işletilmesi, depolanması atıklar için ve sökülmesi oldukça maliyetlidir. Tek olumlu yönü işletilmesidir. Bugüne kadar 3 nükleer kaza olmuştur ki bu toplamda 300 nükleer santral için 50 yıllık sürede makul bir sayıdır. Tedbirlerin alınması koşuluyla tercih edilebilecek bir enerji türüdür.
1960’lı yıllardan itibaren Ordu’nun sorunlarının konuşulduğu konulara bakılırsa teleferik ve havaalanı ilk sıralardadır. Geçmişte teleferik için çalışmalarda bulunanlar, günümüzde karşı çıkar durumdalar. Ordu’nun turizm ihtiyacını şekillendirmede teleferik bir gerekliliktir. Teleferik, maliyetini karşılama bakımından olumlu bir yatırımdır. Önceki teleferik örneklerine göre, benzerleriyle tezat oluşturan bir yönü olmadığından karşı çıkmak tamamen siyasi söylemdir.
12/ Fahri GÜMÜŞ: Nükleer enerji ülkemiz için gerekli ise tamam. Ama risklerinin de ne olduğunu bilelim. Bu alanda yetişmiş bilim insanlarımız olduğunu düşünüyorum. Eğer yok ise de bu bizim için büyük eksikliktir. Bu vesile ile bizde bu alanda insan kaynaklarımızı geliştiririz. Riski olmayan hiçbir yatırım yoktur. Kaldı ki, ülkemizin etrafındaki komşularına baktığınızda örneğin Ermenistan en ilkel nükleer santrale sahip. Orada olacak bir kaza veya diğer komşularımızda ki bir kaza ülkemizi otomatik olarak etkileyecektir.
Teleferik Ordu için olmazsa olmazdır. Kısa zamanda ortak akıl ile konunun çözülmesi gerektiği ortada. Bunun için taraflar geniş katılımlı toplantı ile konuyu ele almalı ve yatırımı gerçekleştirmeliyiz. Çünkü bu bizim paramız bizim ilimiz. Doğru olan budur.
13/ Cengiz KESKİN: Enerji; tüm faaliyetlerde girdi durumunda dolayısıyla enerjiye büyük gereksinim duyulmaktadır. Enerji talebi; Nüfus artışı, teknolojik gelişim ve sanayileşme ile artmaktadır. Endüstri, enerji yoğun bir faaliyettir. Günümüzde medeniyet seviyesi değerlendirmesi, ülkelerin sanayi istatistiklerinden hareketle yapıldığında, enerji; gelişmişlik ölçütü olarak kullanılan önemli bir olgu olmaktadır. Dolayısıyla, enerji talebini karşılamak üzere, enerji üretmek ve bu bağlamda enerji politikalarına gereksinim bulunmaktadır. Enerji politikalarında çözüm tek değildir. Önemli olan, bir şekilde kısa vadeli çözümlere ulaşmak değil, en uygun ve en optimum, farklı açılardan uyumlu, uzun vadeli çözümlere ulaşmaktır.
Türkiye, nükleer enerji seçeneğini;
Çeşitlilik ilkesi bağlamında güvenilirliği sağlamak için,
Enerji kaynakları arasında dengeyi sağlamak için,
İleri bir teknolojiye girmiş olmak için,
Geleceğe yönelik teknolojik gelişimlere ayak uydurabilmek için,
Gelişmiş ülkeler arasına girebilmek için,
Kullanmalı ve hayata geçirmelidir.
Herhangi bir kaza durumu temel alınarak yatırımdan vaz geçilmemelidir. Çünkü komşu ülkeler bunu kullanmaktadır. Türkiye her ne kadar kendi sınırları içersinde nükleer enerji santrali kurmasa da sınır komşularında olabilecek nükleer kazalardan direk etkilenen bir ülkedir. Komşu ülkelerde olan kazaların bedelini ödeyen ülkeler; komşulardan bir tazminat almalı mı? Çünkü sağlık, gıda vb. gibi alanlarda binlerce Türk Lirası, hem anında hem de süre giden onlarca yıllar içinde gideri olan harcamalar yapmak zorunda kalınmaktadır. Bu giderleri kazayı yapan ülkeden tazmin etmek gerekmez mi? Türkiye Çernobil’den dolayı kaç lira tazminat almıştır. HİİİÇÇÇ!!!! Ama bedel ödemiştir. Peki, ne uğruna! HİİİÇÇÇ….
Ordu teleferik tartışmalarını bırakmalıdır. Özellikle yerel yatırımlarda siyaset yapmak o yerel halka ihanet etmektir. İhanet edenden de hesap sorulacak sistemi kuracak bir idari yapı oluşturulmalıdır. Gerek Siyasi parti kanunları gerekse Belediyecilik kanunları vb. gibi. Toplum adına yapılacak tüm hizmetler katılımcı demokrasi ile yapılmalıdır. Bunun alt yapısı kanunlarla oluşturulmalıdır. Aksini kabul etmek çok büyük yanlıştır.
ÖNERİLER
1/ Tüm katılımcılar, Ordu Teleferiği tamamlanmalıdır. Bunun için herkes katkı sağlamalıdır. Gerekirse daha geniş çaplı katılımla görüşmeler yürütülmelidir. Konu siyasetten arındırılmalıdır. Teleferik biran önce tamamlanmalı ve hizmete açılmalıdır.
1/ Tüm katılımcılar, Nükleer enerji risktir. Çok iyi düşünülmelidir.
ORTAK SONUÇ
1 / Teleferik Yapılmalıdır.
2 / Nükleer enerji konusunda çok dikkatli olunmalıdır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
45 Sivil toplum kuruluşuna e-maille duyuru yapıldı. Aktif olan STK yöneticileri ve özellikle Siyasi Partiler; il, ilçe ve kadın kollarıyla görüşüldü.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Ordu Milletvekillerine e-posta ile bildirimde bulunuldu. Cep Telefonu ile ulaşılmaya çalışıldı ve bilgi verildi.
MEDYA İLE
Yerel ve genel medya mensuplarına e-posta ile bildirimde bulunuldu.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, tamamından sözel yanıt geldi.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ Cengiz KESKİN, OkMM Hamalı
02.04.2011 Ordu kMM Toplantı Tutanağı
previous post